Haastattelussa Kilari Audio!

Redrum-187: Hyvää päivää Ilari. Kuinka on päivä lähteny liikkeelle?

Hyvää päivää! Ihan mukavastihan tää on lähtenyt. Eilen tuli vähän juhlittua Tykopaatin kanssa levyn valmistumista. Karaokebaarissa oltiin, mä vedin Albatrossin ja Tyko Baarikärpäsen. Pieni väsymys mutta kohta pitäis hommia alottaa.

Redrum-187: Perus meininki! Täytyy vissiin tässä alkaa ihan alusta tää jutustelu eli kerro vähän mitenkä olet ajautunut tuottamisen pariin ja nimenomaan tekemään räppitaustoja? Olit käsittääkseni kuitenkin jossain vaiheessa ihan laulajanakin mm. eräässä raskaammassa rock yhtyeessä.

Mä oon kuunnellut lapsesta saakka ihan kaikenlaista musaa, ja soittanut itekin aika monenlaista. Varmaan räppibiittien saundeista ja musasta yleensä lämpenin, ja aloin miettiin että miten sellasia sais aikaan. Aloin sitten perheen tietokoneella tekeen biittejä aika samoihin aikoihin ku bändihommatkin alkoi enemmän kiinnostamaan, siinä yläastetta aloitellessa.

Redrum-187: Entä mistä innostus ylipäätänsä räppiin alunperin lähti? Mitkä oli ne ensimmäiset jutut jotka vei mukanaan?

Kotona on aina kuunneltu ja harrastettu musiikkia paljon, joten itelläkin aika nuorena alkoi musan kuuntelu ja soittimien soittaminen. Mä olin jo pikkupoikana aktiivinen musakirjaston asiakas. Tuli tutustuttua ihan kaikenlaiseen musaan mitä vaan hyllystä löyty, ja räppiin siinä sivussa. Semmonen isompi kilahdusvaihe tuli varmaan joskus ala-asteen lopulla, sillon aloin entistä enemmän kuunteleen räppiä ja tutustuun artisteihin. Ekoja kovia nimiä tais olla Wu-Tang Clan, Cypress Hill, Redman ja Beastie Boys ainakin, varmaan aika samoja ku monella mun ikäsellä räppifanilla.

Redrum-187: Mitenkäs on tuon ,”jokatuottajan” pyhätön, kotistudion laita? minkälaisia laitteita ja ohjelmia pääsääntöisesti käytit alkuaikoina ja kuinka se puoli on tässä ajanmyötä kehittynyt? Minkäslaisia laitteita Kilari Audio tänä päivänä ruuvaa?

Kotistudion lisäksihän meillä on nykyään myös Studio Roti, jossa tehään melkein kaikki Joku Roti Recordsin matsku, ja me Jussi Suonikon kanssa myös äänitetään muita artisteja ja bändejä. Biittihommia tulee tehtyä molemmissa päädyissä. PC mulla lähinnä on käytössä, ja Reason pääsoftana. Välillä tulee myös MPC:tä hakattua, mutta enemmän se on keikkakoneena nykyään. Softapuolella käytän kaikenlaista muutakin fiiliksen mukaan, biittejä on tullu tehtyä myös Cubasella ja Pro Toolsilla eri VST- ja RTAS-instrumentteja käyttäen. Aika samalla tavalla noi kaikki softat toimii, joten teen fiiliksen mukaan tai sillä mikä sattuu oleen käsillä. Midikiipparilla soitan jutut, välillä rämpytän vähän kitaraakin. Nauhotusohjelmana ja miksaamisessa käytössä on Pro Tools.

Ai niin niistä alkuajoista… Ekana alotin sellasella erikoisohjelmalla ku Making Waves. Se oli joku kämänen demoversio jossa ei pystyny tallentaan, joten tein silleen että aina ku olin tehny biitin, nauhotin sen mikillä kajarista mankalle. Kassuja on vielä tallella, taustalla kuuluu ku porukat kattoo Bumtsibumia… Aika nopeesti siirryin siitä träkkeriin, ja Reasoniin joskus 2002 varmaan. Välillä on tullu käytettyy myös Ensoniqin ASR-10-sampleria, joka on saundiltaan ihan huippu. Myin sen pois, on taas vähän ikävä.

Redrum-187: Ketä pidät esikuvinasi jos puhutaan nyt nimenomaan tuottamisesta? Onko jotain nimiä mistä olet ottanut vaikutteita?

Diggailen aika monenlaista saundia. Luulen että jotkut nimet kuuluukin aika vahvasti omista biiteistä… J Dilla on vaikuttanu paljon, Mike Dean, Pimp C, Pete Rock, Dr. Dre, Khayree… Kaikki hyvä tippuu, raa’asta ysäri-nykisaundista uusiin southibängereihin. On mulla kyllä joku mieltymys sellaseen smuutimpaan, melodiseen kamaan.

Redrum-187: Mitäs projekteja sulla on tällä hetkellä meneillään? Mitä olet puuhaillut viime aikoina ja kenen kanssa?

Stepan kanssa äänitetään tulevaa täyspitkää. Siihen oon tehnyt muutaman biitin, ja biisejä alkaakin oleen kasassa aika mukavasti. Kuningas Pähkinän kanssa ollaan tehty paljon biisejä tässä vuosien varrella, niistä ois tarkotus kasata lähiaikoina levyä. Ep:tä varmaan ens alkuun. Pahat Viinit on menossa studioon työstään uutta matskua, julkasusta ei vielä tiedä sen enempää. Idän Ihmeelle oon tehny levylle pari biittiä. Joitakin yksittäisii biittejä varmaan tässä tippuu erinäisiin suuntiin… Lähinnä tällä hetkellä koitan työstää uusia biittejä, ton Meiän asia-levyn jälkeen oli takki aika tyhjä mut nyt on taas hauska takoo. Lisäks äänitän ja miksaan Studio Rotilla kaikenlaista. Jos tarviitte musaa nauhalle, ottakaa vaan yhteyttä rohkeasti! Haha…

Redrum-187: Mitenkäs ”ajauduit” Pahat Viinit kokoonpanoon?

Tapasin jäbät ekan kerran Kunkku P:n kautta, tais olla joku Landespede-keikka Vaasassa. Hane oli jo ennen tapaamista nauhottanu mun biitteihin Pekan kanssa muutaman biisin. Jäbät diggaili biittejä, ja muutin Tampereelle opiskelemaan just kun Pahat Viinit-levyn tekoa oltiin alottelemassa. Siinä sit tutustuttiin ja biitit natsas räppeihin aika mukavasti… Hyviä kavereitahan niistä on tullut ja yhteistyö pelaa hyvin.

Redrum-187: Miksi juuri gangsta rap tyyliset biitit kolahtaa koviten vai kolahtaako? Mikä niissä sinua erityisesti viehättää?

Hyvin tehdyissä gangstabiiteissä miellyttää saundit ja sellanen tietynlainen melodisuus. Ite soitetut jutut ja liveinstrumentit on kans siistejä jos ne on hyvin tehty.

Redrum-187: Saako tuottajat tarpeeksi krediittiä työstään? Saako siitä mitään muuta kuin sen nimen sinne sisäkansiin? Mitä mieltä itse olet?

Kyllä mulle riittää mainiosti et nimi lukee siellä kannessa. Jos musa on hyvää ja duunia riittää, oon tyytyväinen. En aio uudeks Timbalandiks haha…

Redrum-187: Täytyy kyllä kysyä että koska Kilari Audion biittejä kuullaan ulkomaalaisten yhtyeiden/artistien levyillä? Onko mitään virityksiä tai kyselyjä ollut jostain muualtakin kuin Suomesta?

Kai sitä jotain minimaalisia virityksiä on ollut, mut ei oo päässyt jutut eteenpäin vielä. Kyllähän toi kiinnostais.

Redrum-187: Sut tunnetaan tuottamisen lisäksi DJ:n hommista. Kumpi on mieleisempää puuhaa? Kumpi on se ykkösjuttu sulle?

En mä itseäni oikein deejiinä edes pidä, en oo ees kahta levaria ikinä omistanu. Taidot on aika rajalliset ja rahat ei riitä jatkuvaan levyjen hankintaan. Levyjen soitto hyvissä bileissä ja hyvässä seurassa on todella hauskaa, mut ei siitä mulle ikinä mitään ykkösjuttua tuu.

Redrum-187: Kuulin että olet myös uusimmalla Rotten Soundin levyllä mukana? Pitääkö paikkansa? Kerro vähän siitä.

Oon soittanu selloo pitkään, ja sitä soitan tollakin levyllä yhessä biisissä. Mun kaveri Toni soittaa Rotiskossa bassoa, ja pyysi soittaan sekä edelliselle ep:lle ja tulevalle täyspitkälle. Hauskaa hommaa, kun itelle tollanen raskaampikin runttaus maistuu.

Redrum-187: Onko sulla vielä jotain muitakin projekteja tuon lisäksi kuin näitä räppi juttuja? jos on niin kerro nyt pari sanaa niistäkin.

Meillä on Vaasassa Hei-niminen bändi, jossa mä soitan selloa. Se on sellasta vähän erikoisempaa musaa, hankala ite kuvailla… Kuunnella voi osotteessa http://www.myspace.com/heiei.

Redrum-187: Kerro vähän mitä olet kuunnellut kotona viime aikoina? Mitkä ovat tän vuoden pari soitetuinta levyä sun mankassa?

UGK:n uutta on tullu kuunneltuu pirusti, vuoden paras räppilevy selkeesti. Mitäköhän sitä muuten on tullu kuunneltua… Räpin puolelta on tainnu soida Bored Stiff, Spank Rock, Clipse, Jacka… Kaikkee sekalaista. Muuten on soinu mm. Grizzly Bear, The Band, Dinosaur Jr., Cat Power… Kantrirokkii ja indiepoppii haha… Välillä ehtii kuunnella musaa vähemmän ku haluis, pitäs varmaan hommata joku mp3-soitin itelle.

Redrum-187: Mikä on jenkkien tämän hetken kovin juttu? Onko joku tietty tyyli/suunta mikä on erityisen kovasti kolahtanut teikäläiseen?

Uus UGK on tällä hetkellä kovin mitä oon kuullu. Muuten tuntuu et just nyt tulee aika tylsää musaa. Ei oikein jaksa enää kaikkee mahollista tsekata kun harvoin kuulee mitään säväyttävää… Etelä nous huolella pari vuotta sitten, mut nyt siellä taas vanhat parrat tekee kiinnostavinta musaa.

Redrum-187: Olet asunut nyt muutaman vuoden Tampereella. Mikäs boogie sielä on? huudellaanko ja vittuillaanko sulle sielä kun olet kuitenkin tuollainen gangsta-rap henkinen kaveri?

Tampereella on hyvä boogie! Viihdyn kyllä todella mainiosti. Kaikenlaisia keikkoja on ja hyvää porukkaa. Enemmänkin vois kyllä olla rytmimusakemuja, edesmennyttä Green Grassia on vähän ikävä. Eipä siellä juuri mitään erikois skeneilyjä harrasteta, niinku ei muuallakaan Suomessa. Ja musta on kyllä gangsta aika kaukana hahaha… Tamperetta jengi disauttaa tietämättömyydessään ihan turhaan. Tervetuloa vaikka meidän Joku Roti-klubille tsekkaan menoa!

Redrum-187: Haha… Legendaarinen kysymys: Onko Suomessa jengiä jo(t)ka osaa tehdä räppiä? entä onko mitään uusia nimiä tulossa joita jengin tulisi tarkkailla erityisella tarkkaivaisuudella tulevaisuudessa?

Totta kai on. Sekä räppäreissä että tuottajissa löytyy paljon hyviä tekijöitä. Toivois vaan lisää uusia nimiä, kauheesti ei oo tullut uusia säväyttäviä tyyppejä. Stepan levy on tulossa Joku Rotilta, siitä on tulossa helvetin hyvä. Tykopaatin Juomaripoika kannattaa kans käydä poistamassa. Siinä on MDMA Nummisen biitit suurimmaks osin, siitä ei oo kukaan kuullut aikasemmin mut biitit on ihan pommeja ja tosi tuoretta saundia.

Redrum-187: Mistä johtuu että Suomessa listoilla edelleen pääsääntöisesti roikkuu vanhat nyt jo kolmekymppiset räppihulttiot?

Jaa-a.

Redrum-187: Tuleeko Kilari Audiolta vielä joskus oma ”tuottajalevy”? onko ollut mitään suunnitelmia sen suhteen?

Onhan sitä tullut mietittyy jo vuosia. Tällä hetkellä tuntuu että se ”oma levy” kyllä joskus vielä tulee, mut musatyyliltään se voi olla ihan jotain muutakin ku räppiä.

Redrum-187: Huutele nyt jotain terveisiä vielä meidän lukijoille! Sana on vapaa!

Ei kait tässä tän kummempaa. Tykopaatin levy on pian kaupoissa, käykää poistaan. Joku Roti Records! Terveiset tutuille ja tuntemattomille, hyvät syksyt!

http://www.myspace.com/kilariaudio

Palautetta saa antaa miellään haastattelusta kommenttien muodossa.

Haastattelija: Joonas Aromaa

Jätä kommentti