Haastattelussa: Asa

Redrum-187.com: Terve. Tervetuloa Vaasaan Asa! Miten meni keikka? Oliko hyvä meininki ja yleisö mukana?

Asa: Joo… Meillä on se ongelma, että on melkein liikaa kipaleita, että alkaa tulee näitä iltoja ku ei osaa lopettaa. Siin tuli ihmiset eteen, niin me oikein hätkähdettiin. Me yleensä ollaan laval aina semmosia, että laitetaan vähän päätä kainaloon ja se että ihmiset tulee ihan eteen, niin me vähän säikähdettiin… ehkä. Mutta hyvähän se on. Löylyn heittämistä…

Redrum-187.com: Mennään suoraan asiaan. Sinulta tipahti juuri tällä viikolla uusi levy nimeltä Loppuasukas. Kerro vaikkapa alkuun mistä moinen nimi?

Asa: Tää juontuu jostain nuoren miehen suuruudenhulluudesta, että haluaa ratkaista koko maailman ja ratkaista sen termillä, että nyt me ollaan tultu loppuun ja voidaan laittaa pakettiin. Sit mä tulin siihen pisteeseen, että kun mä sain nimen tälle projektille, projekti nimenomaan. Hehe… Tämmösen teeman sain kasattua, niin kyllä mä aloin nauraan sille melkein itekkin. Aika paljon sitä vitsin kautta on käsitelty. Mutta jonkunlaiseen loppupisteeseen on tultu ja tapoja pitää muuttaa.

Redrum-187.com: No mikä on fiilis näin nyt kun levy on pihalla ja keikkaa pukkaa ja Loppuasukasta myydään kuin alkoholia kieltolain aikaan?

Asa: Hehe tota… Meinaa sitä että meillä on vielä pari vuotta töitä. Voidaan tulla uudelleen morjenstaan Vaasaaki ja kattoo mikä on pössis. Ei tässä mitään kummempaa. Ehkä se on aina semmosta ku levy tulee, niin vähän aikaa menee…

Redrum-187.com: Kuka on työstänyt Loppuasukkaan kannet ja mistä idea tähän?

Asa: Se on toi Henriikka Kivelä kuvataideakatemiasta. Se on viime kansien tekijän tyttöystävä. Nyholmin Samu teki terveisiin kannet. Henriikka teki nää ja se on oikeestaan ollu vähän semmonen, että ku ei pärstävärkki näy ja sitä on kaikennäköstä muuta. En mä tiedä. Tietsä kun tekee kansia, se meinaa ekana, että sä otat ne räppikuvat ja postaat. Meidän ostari on kokonaan työn alla, niin ehkä vaan päädyttiin jälleen kerran peittelemään ulkoasuu.

Hortto Kaalolle kunnianosoitus. Se on 70-luvun vähemmistöbändeistä yks kovimmista ja jos teillä on aikaa, niin kuunnelkaa Hortto Kaaloo tai jos löydätte. Muuten ihan mustalaiskundei, mut siin on ihan himmee yks suomalainen Janne niminen kaveri, jolla on himmee mörssi ääni. Semmonen oikein mustan miehen äänikoppa. Ne kuulemma tekee vielä Tampereella musiikkia, että terveisiä sinne vaan.

Redrum-187.com: Loppuasukas julkaistiin Roihis Musican kautta. Onko tämä ihan sinun oma levy-yhtiösi ja kerro hieman tullaanko Roihis Musican kautta julkaisemaan tulevaisuudessa ehkä vielä muidenkin artistien levyjä? Jos tullaan niin voitko hieman valottaa että kenen?

Asa: Puppa J on tulossa. Puppa J:ltä julkastaan jotain mitä hän tekee tulevaisuudessa. Ei oo mitään tuottajan kenkiä mihin astuttais. Ei tota omaa stygee jaksa aina kuunnella, niin on paljo myös nuoria kavereita tekemäs esimerkiks tommosta vähän folkimpaa matskua. Kitara ja laulaa pelkästään mielen tasolla ja unohtaa sen ihmisen siitä. Siel on muutama kaveri, että ehkä Joska Josafat. On semmonen räppinimi ku Sakari Koura, joka tekee semmosta erittäin sovinistista balladia, mutta semmosta uudenlaista valssia. Ehkä sieltäkin tulee jotain.

Redrum-187.com: Vedät osan keikoista myös jätkäjätkät nimisen kokoonpanon kanssa. Kerro hieman mikä on homman nimi? Kyseessä ilmeisesti ns. live-bändi. Mitä tuohon live-aktiin kokonaisuudessaan oikein kuuluu?

Asa: Pupan, Joskan ja noiden kanssa ollaan enemmän väännetty. Koitettu tehdä tämmöstä folk-räppiä jotenkin. Ajatellaan, että ei voi nyt saatana ihan afroamerikkalaista kulttuuria sellasenaan syöttää meillä ja apinoida vaan suomentamalla näitä sanoja. Ollaan tultu tämmöseen tulokseen jotenki. Ei ihan Kaustisen härskeihin haluttais lähtee, mutta siihen suuntaan. Sehän on niin ku semmosta pirihumppaa ja sitten sellasta todella ilosta ja rauhallista balladia vuorotellen.

Redrum-187.com: Onko Asalla mitään rituaaleja tai tapoja ennen keikkaa? vedetäänkö hirveä kuosi päälle ja lavalle vai vihreätä teetä ja koko päivän keskittyminen?

Asa: Yks semmonen kummallinen juttu minkä tietää, että se on ku lihasmuisti, kun sä räpäytät, niin sulla pitää olla jonkun verran vatsassa tilaa. Sitä ei pysty skruudaan ihan ennen keikkaa ja monet sekottaa sen usein keikkajännitykseen, kun ei saa krapulassa safkoja sisään. Se on semmonen ku lihasmuisti ja keho valmiiks reagoi siihen, minkälainen koko vatsan pitäisi olla.

Enemmän mä oon semmonen, että pitää saatana syödä puolenpäivän aikaan kunnolla ennen ku on keikka ja sen jälkeen se on oikeastaan aika pitkään semmosta  kaljottelua ja muutama desinfioiva jaloviina huikka. Hahah!

Redrum-187.com: Entäs mitenkäs se sinun ja Davon projekti… Kulkee tai kulki ainakin joskus ilmeisesti nimellä ”Suomen partaalta”. Vieläkö on kuvioissa mukana ja tulossa jossain vaiheessa ulos?

Asa: Se on julkasu, mikä on aina pelottava juttu. Se on helvetin hyvä että me tehdään stygee. Voi laittaa koneet seinään ja voi tehdä pienessä yksiössäkin nykyään stygee. Se että me tehdään stygee, on tärkeetä, mutta jotenkin se julkaiseminen on semmosta. Se tuppaa tätä juttua ihmisille, jotka ei muuten kuulis sitä. Se on semmonen projekti, että ehkä me ei olla ihan valmiita vielä siihen.

Redrum-187.com: Haha selvä homma. Olet ollut jo pitkään suomirap kuvioissa mukana hyvällä menestyksellä ja fanit ovat uskollisia sinulle. Mistä luulet tämän johtuvan? Miksi juuri Asa uppoaa Suomen nuorisoon niin hyvin?

Asa: Ehkä tommonen että meiltä puuttuu suuri henkinen silta tavallisen koulussa käyvän arjen sankarin ja Jokelan tapausten väliltä ja mä uskon, että ne on sanois selitettävissä kaikki ja kun saadaan Julma Henri, Laineen Kasperi ja muita Joose Keskitaloja esiin enemmän, niin ne ratkee ne ajat. Enemmän ku mikään, on tärkeetä se, että kun me mennään tonne lavalle, niin meitä ei oo olemassa. Mä en oo itte viimeiseen viiteen vuoteen pitänyt itseeni semmoisena ruummiilustamana, että mä voisin kävellä johonkin ja mä olisin kiinnostava 200:lle ihmiselle. Kyl siin pitää kehosta nousta vittuun ja sanoo siellä vaan, että ei me olla tässä. Se on niin pitkälti elämä muualla.

Redrum-187.com: Ihmiset haihattelevat usein myös paljon vanhan ”Avain” ajan materiaalin perään. Miten itse koet tämän? Tuntuisiko itsestäsi enemmänkin että joutuisit ottamaan takapakkia jos soundit ja tyyli olisivat Punaisen tiilen henkeä?

Asa: Jos jossain pystyy siis esittämään sitä selkärangasta semmosena, ku se tänä päivänä on… Enemmän täs on tärkeetä tehdä stygee munasillaan. Aina ku sä kirjotat biisin, niin pystyisit oleen munasillaan ja vetään sen sillai et… ne on semmosii kipaleita, että meikällä on ollu joku Amerikkalainen haarniska niskassa. Ainakin välillä tuntuu siltä. Kyl niit pitäis vähän uudelleen rustaa ja kirjottaa. Kyl mä toisaalta myönnän sen ihan täysin narrin päästä, et mä tuun pitää huolen, että ihmisten hyvä olo, on mikä on, tulee kasvaan ja jatkuun. Se on kierroksen menny ympäri. Eka se oli tosi vihasta stygee ja nytte mä oon päässy siihen, että mä teen ihan kainalopieruja silakkatakissa. Mua ei tosiaankaan räppi kiinnosta liikaa. On niin paljo muuta musiikkia ja saa inspistä siitä.

Nyt mä oon tekemäs aseistakieltätyjäliitolle tukilevyä, mikä on mulle semmonen punanen tiili kakkonen. Siihen tulee helvetin synkkii melankolisia bängereitä. Biisien nimet tällä hetkellä on ”Suomi perkele”, haha ”Jos nyrkit voisivat auttaa”, tosi positiivinen! Varmasti Natosta tulee jotain runoiluu myös. Kyllä se menee ympäri. Lähinnä mua se, että ei se mitä meikäläinen silloin teki, mutta se mikä tällä hetkellä kukkii. Hugen uus levy, Pyhimyksen matsku, Laineen Kasperi, Aztra Ähkyltä ja noi tekee semmosen olon, että saatana tässä on jotain järkeeki. Tekee näitä kainalopieruja tuolla ja on narrina. Muutenhan sitä joutuis muuttua martyyriks ja joutuis räjäyttää ittensä. Se on ihan hyvä, että pystytään vielä tälleen keskusteleen ihan avoimesti.

Redrum-187.com: Monet nytkin pikku hiljaa ihmisten tietoisuuteen nousemassa olevat rap-artistit ilmoittavat usein suurimmiksi vaikuttajikseen ja esikuvikseen Asan. Miltä se tuntuu ja kuulostaa sinusta itsestäsi?

Asa: Ei kyl mä uskon enemmän, että on jengii, jotka mainitsee mut sen takia pelkästään, kun ne ei haluu käsittää jotain juttuja. Tai että ne luulee, että ne ei ole käsitettäväksi tehtyjä. Et nää on sanaleikkejä, missä pitää kilpailla ja tehdä paremmin ku toinen ja sitte ne ei osaa lähtee samanalaisiin sanaleikkeihin. Enemmän mä nään siinä tulevaisuuden kantilta niin, että jenkeissähän tää south-räppi on vienyt työpaikat nyki (itärannikko) räppäreiltä. Esimerkiks Wu-Tang jätkät tulee tänne pilkkahintaan keikalle ja ne sanoo sen itekki. Se on juttu joka muuttaa jollain tapaa puhejuttua. Jos sä oot kädet munissa, bisse kädessä semmosessa kannabiksen ja kokaiinin sekotustilassa, niin ku lil väinö ja muut… haha… niin se saattaa mennä semmoseks, että sun nälkä loppuu jossain vaiheessa. Me eletään semmosia aikoja, että mä uskon että kaikki tämmönen auteettinen Jesse matsku ja nää. Se tekee mahdollisuuden sillä, että tulee takas voima siihen yksinkertaiseen sanaan mitä kirjoittaa. Tulee paljo erilaisia tapoja kirjoittaa musiikkia.

Redrum-187.com: Noniin mennäänpä sitten ehkä vähän kevyempiin aiheisiin. Sulla kun on usein hyvät valmiit mielipiteet moniin asioihin niin…

Asa: Mä muutan mun mielipiteitä kesken tän kysymyksen… tsiigataan…

Redrum-187.com: Hehe… Niin pakko toki myös kysyä että mitä mieltä olet Ilkka Kanervan fuduista ja uudesta ulkoministeristämme Alexander Stubbista? Ei kai nyt käynyt niin, että kuoropoika vaihtui itse saatanaan?

Asa: Haha… hmmm. Öö-öö…. (hetken hiljaisuus) Sanotaan näin että… Mä en voi kirjottaa enää itekkään politiikasta mitään. Ei kai kenenkään pitäis. Jos sä teet sen mitä sä teet, niin siinä pitäis olla luonnostaan joku poliittinen taso. Ja se tulee siitä ilmi ilman minkäänlaista…

Ohikulkija (mies): Asa mä rakastan sua…

Redrum-187: Hahaha…

Asa: Haha… ööö niin enemmän siin on se ongelma, että tänä päivänä koko politiikka on niin populistista, et mitä ikinä sanot siitä, niin se menee siihen, et siel on julkkiksia millä ei oo aivoja päässä ja jotka puhuu imagonsa puolesta. Ongelmallinen tilanne. Ei meidän tehtävä oo mihkään politiikkaan lähtee huitomaan. Voi siel äänestyskopilla käydä äänestyspäivänä, mut ei se muuta mitään. Enemmän meidän pitää meidän oma energia muuttaa, et miten me puhutaan meidän ympärillä olevien ihmisten kanssa. Ei meidän naapurit, vaikka ne laitetaan äänestämään eri puoluetta, oo vittu kaukana meistä. Me pidetään huoli niistä ja ne pitää meistä. Sanotaan rapussa terve kovaan ääneen.

Redrum-187.com: Mitäs Asa tekee kymmenen vuoden päästä? Et ole vielä harkinnut lähteä esim. Steenin jalanjälkiä seuraamaan ja kirjoittaa omaa kirjaa?

Asa: Ei en mä ainakaan nyt… Mä oon jossain vaiheessa ajatellu, että mä lähtisin käytönnön vapaaehtoispoliittiseen työhön… Tällä hetkellä kaikennäköinen tavallaan mielen korkeampaan tasoon liittyvä toiminta kiinnostaa hyvin paljo. Mä en tiedä onko joku kvanttifysiikka seuraava juttu. Se käytännöntasolla selittää sen, että mikään ei oo tieteellisesti mikään uus asia. Filosofisesti meillä jokaisella on energinen varaus ja me lähetetään energistä säteilyä tämän koko tietoisuuden olemassa oloon ja se meinaa sitä, että kasveilla ja eläimillä on samanlainen säteily ku meillä ja sen takia me kaikki ollaan saman vitun arvosia.

Se on jotenkin niin naivin ja kornin kuulosta, mutta se tekee hauskan siit pestistä ja ehkä se on sitten mun pesti mennä noille ruotsinlaivoille ja messinkikaiteiden välistä toivottaa naivia korneja lausahduksia… Ääh en mä sano mitään… Hymyillen otetaan elämä vastaan.

Redrum-187.com: Minkälaista musiikkia on soinut Asan stereoissa viime aikoina? Kerro vaikkapa muutama viimeaikainen levy hankintasi.

Asa: No kato ku mä oon brass bändi juttuihin ja noihin kiinnostunut. Sen lisäks Boban Markovićii ja muita suurempii brass bändei. Fanfar chethan cancareee (?)… haha mä en muista nimiä. Semmonen jenkeistä, minkä muutamia levyi mä viime aikoina jenkeistä poistin, on Beirut. Se on New Mexicosta kotoisin oleva helvetin nuori jätkä. Vähän hintahtavasti… vähän ehkä liian sametisti ja teatraalisesti laulaa välillä. Siin on ku meidän jätkät. Kahdeksan sankaria hakkaa roskiksia ja namiskoja ja sitten tosi kauniseleisesti yks kaveri laulaa, jonka mä nään ku meidän Joska Josafatin, joka on semmonen kultakurkku. Ukko jolle sä voit kirjottaa, vaikka minkälaisen sosialistisen julistuksen ja silti se on nannaa korville, että helppo sisäistää. Beirut niminen bändi! Kattokaa youtubest ”Beirut – Nantes” niminen biisi. Se saa hyvälle tuulelle.

Redrum-187.com: Kolme kysymystä vielä…

Asa: Kysy yks…

Redrum-187.com: Ollaan nopeita, ollaan nopeita…

Asa: Jätkähän on ihan jääs…

Redrum-187.com: Niin oonki, mut mä yritän pärjätä vielä… Pakko toki kysyä myös meidän haastatteluille tyypilliseen tapaan, että mitenkäs tuommoinen perus gangsta-mättö rapakon takaa uppoaa? Tuleeko kuunneltua yhtään?

Asa: Kyllä joo että… mä en koe sitä illuusiota, että Rick Ross ois oikeesti deep in the game nowadays tai 50 Cent, mut ne mixtapet oli vitun hyvii. Mä oon tavallinen apina, että jos sä annat mulle tommosen Range Roverin ku tuolla (osoittaa kadun varressa olevaa isoa city-maasturia), paat 9millisen muniin ja paat 50centin mixtapen, niin kyl mä bounssaisin hahaha… Semmoisia eläimiä me ollaan. Mun tsyga on kuosis ja sillai…

Eiku sanotaan näin, et Bay Arealta, mitä noit on nykyään, niin kyl noi E-40:n biisit… kun se käytti Digaple Planetsin Blowout Comb levyy, sämpläs siis… koska se oli mulle tärkee levy, niin mä imutin ne sen biisit jostain ja diggailin. Mutta en mä E-40:a ja tommosia pidä gangstereina. Eihän ne oikeet gangsterit räppää.

Redrum-187.com: Sitten mul ois täs viimenen kysymys, mut skipataan se. Se on niin paska. Mut viimeiseksi toki vielä vapaa sana ja ehkä jotain terveisiä sivujemme lukijoille?

Asa: Kuunnelkaa lisää suomiräppiä! Julma Henrin viimesen levyn jos ootte missannu, Laineen Kasperilta on tulossa uutta, Jontti ja Shaka on laittanu semmosen uuden levyn pihalle, mis on vanhoi biisei ja laitto muutaman uuden mukaan… Helvetin mielenkiintosta. Jodarok ja semmonen ku OG Ikonen!, Pyhimyksen viimesin, Heikki Kuula. Paljo uutta stygee ja vaikka ei natsais, niin luukuttakaa muksuille ja niist jostain tulee Mos Def ja muit sankareita…

Loppuräpit jotka jäi hieman tekniikan jalkoihin ja epäselviksi. Tässä toimittajan tulkinta:

Jotka sanoo vaan nakkipurilainen, vuotta tuli vaan ja vaikka tuhat tuli, vaikka takas sydän tyttöö, jos ei räppi huvita, sjuua lapaseen, sjuua lapaseen, sjuua lapaseen, tsjuku tsjuku bum bum! Mä oon puhelimes Asa papa kiittää bless!!

Redrum-187.com: Haha! Kiitoksia Asa haastattelusta!

Asan Loppuasukas kaupoissa nyt!

Asan myspace

                                                             Haastattelija: Joonas Aromaa

Jätä kommentti