Haastattelussa Jodarok aka Jopolokki

Redrum-187: Tervehdys Jodarok! Mitäs kuuluu? Mukava päästä tekemään kanssasi vihdoin haastattelua. Taidettiin puhua tästä jo ensimmäisen kerran joskus pari vuotta sitten Helsingissä.

Morjnz ja hyvää sunnuntaipäivää. Mikäs tässä päästä viisastelemaan. Juomalakko ja kaikki. Muistelisin et tää jonkun kerran piti Vaasassaki tehä.

Redrum-187: Saattaapi olla. Ei ole muistikuvia… Haha. Kerro hieman mitä olet puuhaillut musarintamalla viimeisen vuoden aikana? Taitaa olla jonkunlainen pieni lomailuvaihde päällä? Onko kaikki sanottava jo sanottu, vai vaimo pakottanut miehen nyrkin ja hellan väliin + piilottanut mikin sukkalaatikkoon?

Vaimohan suorastaan pakottaa räppäämään kun se haluu pätäkkää…

Kyllä tässä pientä semmosta tyrehtymistä on välillä ollu, et mikä koko räppileikin pointti on ja mitä sitä sanos mitä ei oo jo sanottu… Nyt kun asiaa miettii niin oisinko yhen soolobiisin tehny neljään vuoteen (DJPP)? tai kaks, mut toista ei oo julkastu. Voiko olla? Ei saatana. No viimenen vuos on ollu keikkoja kai pääasiassa. Perussähläystä. Kävin kyllä Intiassa kuukauden tsekkailemassa, kun sain taiteilijaresidenssiin avaimet.

Redrum-187: Kuulin luotettavasta lähteestä, että olet oppinut ainakin tekemään ruokaa ja pelaamaan sulkapalloa?

Haha, Sun lähtees on puoliks oikeessa. Siis safkaa oon osannu tehä aina. Junnuna piti syödä faijan makkarasapuskoita tai tehä ite. On se vaan hienoa tulla reissusta ruttunen satanen taskun pohjalla ja ostaa ainekset kunnon mättöihin ja vähän elpyä kotona. Jos on sellanen olo et pystyy syömään…

Sulkapalloa oon käyny lätkimässä. Alko tuntua et tälläkin vuostuhannella on pakko viimein käydä jotain liikuntaa harrastamassa tai menee terveys. Ihme lähteet jäbällä. 

Redrum-187: Hyvät lähteet! Olet asunut nyt muutaman vuoden jo Helsingissä, mutta olet alun perin kotoisin Joensuusta. Vieläkö tunnet itsesi kuitenkin landeksi vai joko osaat hypätä oikeaan metroon ja tiedät vielä missä jäädä poiskin?

Edellee lande ja sen kyllä huomaa, mut on tässä seittemässä vuodessa oppinu kuitenkin suunnistamaan… ja viihtymään.

Redrum-187: Onko käynyt mielessä räväyttää soololevyä vielä ilmoille joskus hamassa tulevaisuudessa? Omasta mielestäni ainakin aiemmat teokset ovat olleet todella päteviä tekeleitä ja poikkeavat kuitenkin mukavasti tosta Kemmurun tyylistä.

Kiitosta. Onhan se mielessä, kyllä se sieltä vielä tulee jollain tavalla jossain muodossa. Kelasin tuottaa sitä ite niin pitkälti kun osaan ja sitte ottaa avuks jotain soittajia ja hifistelijöitä… Sitä ennen ja jopa tän vuojen aikana tulee ”Uuden Ajan Avaruususkonto EP” Jontin kans ja uus, ehkä astetta karumpi, Kemmuru levy. Ja muita juttuja.

Redrum-187: Stabiili Asunnoton ja Hukattu Aika on käsittääkseni molemmat loppuunmyyty jo jokunen aika sitten. Kuinka paljon noita loppujen lopuksi oikein myytiin? Uskallatko yhtään paljastaa painomääriä?

Hukattua ei ollu kun se reilu muutama sata, Stabiilia rutosti enemmän. Molemmat on menny kaikki ja en kyllä uusia painoksia oo tekemässä. Helvetin siistiä oli kyllä kun tuo Stabiili meni loppuun. Painosta tullessa olin ihan paskana, et mun pitää rakentaa maja näistä laatikoista, ettei nää menis ihan hukkaan…

Sinne ne sitte kuitenki meni, olin kyllä kiitollinen universumille ja filareissa.. Luin et jengi lopetti ostamasta Irwinin levyjä, kun se sai asiansa kuntoon ja osti talon. Sit kun sillä meni talo alta ja kaikki päin vittua, niin ne taas osti sen levyjä. Tää ei kyllä liity mihinkään. Huonosti mulla menee, ei hätää. Just tuli kelalta puolentoista tonnin karhu. Kiitos.

Redrum-187: Kumpi levy on itsellesi se läheisin: Stabiili Asunnoton vai Hukattu Aika ja minkä vuoksi? Voiko levyjä ylipäätänsä verrata toisiinsa?

En oo kuunnellu noita aikoihin. On ne aika eri juttuja, vaikka molemmat tuli 2004. Hukattu oli siis kokoelma kaikkea skeidaa väliltä 97-03 ja siinä oli jotain aika turhaa matskua, jos haluu niiku levykriitikkoa leikkiä… Hienot fotot siinä on. Stabiili on enemmän oikea levy ja kokonaisuus.

Eka reaktio oli sanoa, et ne on molemmat ihan yhtä perseestä, mut on ne ihan siistejä muistoja, kun niitä alkaa miettiä. On niissä biisejä, jotka olis ihan hyviä jos ne tekis nyt. Nykyää ehkä miettii liikaa sen sijaan, et tekis vaan ja pistäs ulos.

Redrum-187: Olet kuitenkin ihan kohtuullisen aktiivisesti ollut näkyvillä erilaisissa projekteissa (kokoelmilla, feattaamassa jne.) eri levyillä tai ainakin siltä allekirjoittaneesta tuntuu. Mitäs tällä rintamalla on tulossa vielä lisää kevään myötä? Mitä/minkälaisia projekteja tai vierailuja on kesken/tulossa ehkä muiden levyille?

Jotai on Aksimin ja Särren Rima -mixtapella, Loostkoos levylle koitetaan tehä biisi… ehkä viimein Tykon kans saatas joku tehtyä. Koko ajan jotain, mut katotaa. Jengi kysyy feattaamaan, mut ei niistä sitte ikinä kuulu. Enkä kyllä teekkään täysin vieraille tyypeille kovin herkästi. Siis silleen et jos mukaan pyytämisen motiivina on selkeesti vaan se et luullaan sen edistävän menekkiä tms…

Sit on hei se jonku foorumin joku kokoelma, johon pitäs suoltaa jotain turinaa.

Redrum-187: Hehe… Yksi hyvin tunnetuista räppi aliaksistasi on Jopolokki. Ei kai tuolla viitata mihinkään laittomiin substansseihin ja lokitteluun?

Se on Sopan keksimä nimi, et siitä voi ehkä päätellä… Jodarok on aika typerä räppinimi oikeesti, mut minkäs teet… Ei se oo niin vakavaa.

Redrum-187: Sua on usein kehuttu kovaksi, sanotaanko vaikka suomalaisittain, vapaatyylittelijäksi. Räppäätkö aina kotona leipoessasi mitä sylki suuhun tuo ja treenailet siinä samalla, vai onko sinulla kenties vain vilkas mielikuvitus ja nopea kieli? Mistä tuo freestyle lahjakkuus/innostus juontaa juurensa?

Ensinnäkään, miehethän ei tietenkään leivo. Toisekseen liian harvoin tulee räpättyä noita vapaatyylejä muuten kun keikalla ja sanosin et oon todellisuudessa varmaankin mainettani paskempi tossa hommassa. Pitäs skarpata.

Redrum-187: Mitä muuten sanot näistä jengin ehkä enemmän jenkeissä harrastamista ”freestyle” biiseistä levyillä ja mixtapeilla, joissa läpät kuulostaa ehkä vähän vähemmän aikaa mietityiltä, mutta ei kuitenkaan ehkä ihan sillä sekunnilla päästä keksityiltä riimittelyiltä?

Ei mua kiinnosta noista termeistä tapella. Freestylet on varmaa aina ollu enempi vähempi kirjotettuja ennen noita länsirannikon freestyle fellowhippejä ja muita, jotka nimenomaan nosti tota off the dome osastoa esiin. Meikän isoina innoittajina toimi noitten jutut esim. Wake Up Show ohjelmista ja sit myöhemmin 90DLO jäbien radio-ohjelma ja rollojäbät Lutakossa.

On se sellanen taito, jota diggaan ja tuo bätle-vouhotus mun mielestä vähän pilaa sitä. Kuulisin mieluummin hyviä freestyle versejä kun tota homottelua. Vaikka on jotkut bätlet ihan kingejä myös. Mää ja tiiä. Kyllä sen kuitenkin kuulee läpistä, mitkä on kirjotettu ja mitkä ei.

Redrum-187: Pahoittelen jo kysymystä etukäteen, mutta kiusaus on suuri… Kuulin aikoinaan muutama vuosi sitten melko mielenkiintoisen biisin, joka oli sinun tekemä. Yritin saada biisiä jopa sivuillemme ladattavaksi, mutta et pitänyt ideasta silloin. Itse biisihän käsitteli muutama vuosi sitten isoa huomiota räpeillään herättänyttä Armo Murhaa. Haluatko selventää hieman tätä mysteeriä ehkä aikoinaan syntyneiden väärinkäsitysten välttämiseksi, vai onko parempi pitää jo suut supussa?

Voit tutustua aikaisempaan keskusteluun asiasta tässä topikissa…

Luin tuolta teiän foorumilta ton Armon vastauksen aiheeseen ja about noin se meni. Nauhotin sen biisin ku kaveri yllytti ja lähetin sen Armolle ja ehkä neljälle muulle tyypille. Se oli sen hetken juttu, eikä se tavallaan liity tohon servauskohuun mitenkään. Ainut mikä siinä hetken hämmästytti oli KU –disautus, mut neki jäbät vaan naureskelee et nehän pitää paikkansa ne jutut. Armohan on helvetin kova räppimies ja aivan mielettömän mukava jätkä. Mitä se siellä tekee, no räppää räppää, ai räppää vai? no todellaki sillon räppiluola siellä. häh. 

Se pitää vielä sanoa, et huvittavinta kaikessa on, et jengi disauttaa sitä siitä, et se on siivooja tai mikä siivousalanyrittäjä. Että se olis niiku parempi ihminen jos se ois vaikka tohtorismiehiä? tai palomies vai formulakuski?

Redrum-187: Olet myös suuri gangsta-rapin ystävä, joten puhutaanpa hetki aiheista siihen liittyen. Kerro hieman alkuun miten olet tutustunut kyseiseen musiikkityyliin. Mistä tuo innostus juontaa juurensa? Ehkä jotain ensimmäisiä levyjä ja mistä ne löytyivät/sait?

Ekalla räppikasetilla oli ”Fear of the Black Planet” ja B-puolella ”Niggaz4Life”, sitä ennen olin diggaillu jotai radiosta nauhoteltuja, tai jollain smash hit kokoelmilla olleita räppibiisejä, esim. 3RD Bassia. Ekan kerran tajusin, et mikä tää räppihössötys on, kun oltii joidenkin perhetuttujen luona Rollossa. Niillä oli takkahuoneessa iso telkkari, josta katoin Yo MTV Rapsit. Studiolivenä Nice & Smooth veti ”Hiphop Junkies” biisin. Kaikkea sitä voi muistaa. Kesti vuosia kun kuulin ton N&S biisin uudelleen ja sehän oli ihan hirvee. On siinä välissä kyllä Raptoritkin kuunneltu.

Jostain syystä siis tossa 1991, viiennellä luokalla, huomio siirty Twisted Sisteristä, Kissistä ja Guns n Rosesista räppiin ja 1992 Dre räjäytti potin.  Kai se on noista lähtökohdista kiinni, et just gangstaräppi toimii. Se on, tai oli vaan helvetisti smuutimpaa, kun tuo perus nyki-meno. Vaikka sekin kyllä toimii välillä.

Redrum-187: Jos saisit valita kenet tahansa, niin kenen artistin kanssa haluaisit päästä tekemään yhteisen biisin? Ei tarvi olla välttämättä kovin realistinen kohde.

Mun mielestä suomi-englanti ristisiitokset ei yleensä toimi, niin se karsii nuo ulkomaanpenat aikalailla pois. Jos Coupin Bootsy opettelis puhumaan suomea, niin sen kans ois hieno tehä biisi. Devin ja Minnie Riperton vois laulaa ”kotiseudulle pohjoiskarjalaan”. Ois periaatteessa hienoa jos Pekka Myllykoski laulas jonku kertsin, mut tollasetkin projektit on yheksän kymmenestä paskoja.

Redrum-187: Minkälaista musiikkia tulee kuunneltua tänä päivänä muuten kotona? Vieläkö räppi soi vapaa-ajalla vai alkaako siellä jo näkyä myös Samuli Edelmania ym. hienoja aikuisiän merkkejä? Kerro vaikkapa hieman viimeaikaisista levyhankinnoista.

Viimesimmät ostetut räppilevyt on Musta Perjantai -lätty ja Eihtin ”We Come Strapped” kun kasetti katos… Pitäs hoitaa tuo Bad-N-Fluenz ku sitäkään nauhaa ei tunnu löytyvän.

Kaikenlaista tulee kyllä räpin lisäks kuunneltua, jaksoittain soulia, punkkia, jamaikaa, rokkia, kantria…  Konemusaa ei ollenkaan. Eikä sekään oo mikään periaatepäätös, mut ei vaan tuu kuunneltua.

Redrum-187: Miten tuo tämän päivän räppi ylipäätänsä tuolla jenkkilässä uppoaa sinuun? Jaksatko yhtään enää seurailla niitä touhuja? Monien mielestä länsirannikolla on suhteellisen kuollutta tästä hyphy movementista huolimatta ja etelä on se kovin juttu edelleen parin viime vuoden tapaan. Allekirjoitatko?

Aika pitkälti kyllä. Tuntuu olevan hommat hukassa tällä hetkellä. En tiiä onko se tosta studiotekniikasta kiinni, kun kaikkee voi tehä, niin sit kans tehään. Jotenkin liian kliinistä ja epäinhimillistä, sellaset kloonatut robocopkillat vaan räppää kaikki samalla tavalla ja toivoo, et se biisi olis hitti ja taivas aukeas. Räppihän oli hetki sitten vielä kovinta hittimusaa mitä on, mut nyt musta näyttäs, et alkaa eväät loppuu. Mikä on ihan hyvä. Sit vähän keräillään ja mietitään, et tää kaava ei nyt toimi. Ehkä…

En tajuu mikä siin on niin vaikeeta… Sellanen bändi kasaan niiku Shortilla oli aikanaan studiossa; Tony T on the drums, Shorty B on the bass… ja sitä hittiä henkeen asti, niin ei tarvii raivota. Läpät nauhalle ja platinaa seinälle.

Mut tuleehan niitä hyviä lättyjäkin välillä ja kun ei kato mtv:tä ja vastaavia, niin ei se niin pahasti riivaa.

Redrum-187: Entäs jos sitten puhutaan ihan suomiräpistä. Kuunteletko itse yhtään kotimaista räppiä? Minkälaisia julkaisuja on tullut tsekkailtua viime aikoina ja mitä levyjä odottelet?

Välillä tulee kuunneltua. Tosi paljon on tyyppejä, jotka tekee hyvää musaa eri tyyleillä ja uusia tyyppejä tulee kuvioihin. Sehän on jees. Kai niitä paskojakin on, mut ei mua kukaan pakota niitä kuulemaan. Lähiaikoina kuuntelussa ollu ainaki Tykon ja Stepan levyt. Näistä mitä nyt just muistan lähiaikoina tuleviksi oottelen Loost Koossia, Hugea ja Asan levyä. Kaucasin Aztran levy pitäs kans hoitaa… Useammin suomiräppiä tsekkaa kyllä livenä kun levyltä.

Redrum-187: Teikäläinenkin alkaa myös olla jo aikalailla suomirapin veteraani-kategoriaan menevä artisti ainakin noin uran kannalta. Löytyykö sinulta vielä samanlaista intohimoa musiikin tekoa kohtaan, kuin vaikka viisi vuotta sitten, vai onko touhu mennyt jo enemmän rutiininomaiseksi suorittamiseksi?

Onhan tässä kotvan aikaa työstelly… toivottavasti nyt ei ihan puhkiruoskittu kaakki vielä. Kyllä sitä intoutuu edelleen. Välillä on saletisti vähän räppiövereissä, mut sit taas toipuu ja jaksaa.

Nopeasti mietittynä keksii useita juttuja, mitä haluu vielä tehä ja keikkailuhan on lähes aina siistiä, niin pitkää kun on väkeä paikalla diggailemassa. Toisaalta jengihän on sillä kannalla monesti, et kaikki uus on aina parempaa. Voihan se olla et hommat tyssää… No eikä voi. Jos bisnes pienenee niin pitää keventää organisaatiota.

Redrum-187: Olet keikkaillut ja kiertänyt paljon ympäri Suomea. Kerro mikä on ollut paras oma keikkakokemuksesi ja vielä tässä loppuun, että missä sinua voi mahdollisesti nähdä ja kuulla seuraavan kerran lavalla?

Jonkun sortin kliimaksi oli kyllä Ilosaarirockin keikka viime kesänä. Nappisuoritus omasta ja yleisön puolesta. Siellä oli se ranta täynnä jengiä ja homma toimi mainiosti. Suomessa pelkät mikit ja levarit meiningillä, aika kingiä. Viime viikon Kuopion reissu oli kans pitkästä aikaa sellanen keikka, et voi olla täysin tyytyväinen omaan panokseen.

Seuraavaks mua näkee noilla Giant Räbät keikoilla huhtikuusta toukokuun alkuun ja sit kandee tsekkailla Kemmurun nettisivuilta…

Redrum-187: Kiitos paljon haastattelusta Jodarok! Loppuun vielä saat lähetellä terveisiä ja ehkä huudella myös jotain lukijoillemme!

Kiitos vaan itellenne. Terveiset kaikille ja ylävitoset kaikille, jotka diggaa ja ei kai tässä sen suurempia. Hauskaa Vappua! Pysykää studiogangstereina! se on turvallisempaa!

Jodarok myspace
Kemmuru
3rd Rail Music                                               

                                                          Haastattelija: Joonas Aromaa

Jätä kommentti