Haastattelussa Aztra


Redrum-187: Hyvää iltaa. Kerrohan niille lukijoillemme alkuun jotka eivät sinua vielä tunne, että kuka olet miehiäsi? Ehkä lyhyt esittely mikä Aztra on miehiään.

Aztra: Iltaa. Olen Aztra alias Hullu A. Kaucaan riveissä edustellut räppäri ja nyt oon vihdoin saanut laitettua omaa settiä ulos.

Redrum-187: Äijältä tippui äskettäin allekirjoittaneen käsityksen mukaan ensimmäinen sooloalbumi, Outoja Päiviä. Mistä sait ajatuksen lähteä sooloilemaan ja kauan levyntekoprosessi kesti kaiken kaikkiaan? Millaisia ylä- ja alamäkiä tälle ajanjaksolle osui?

Aztra: Jep, se on debyytti sooloalbumi. Sooloilu on kytenyt aina mielessä. Soolobiisejä oon tehny siitä saakka, kun sain omat nauhotusvehkeet. Jotain yrityksiä oon tehny neliraiturilla jo kymmenen vuotta sitten, mutta niitä ei oo onneks kukaan kuullu…heh. Isän Pc:llä tuli myös tehtyä jotain kamalia biisejä, joista on todistusaineistona Lampaat-niminen biisi Jääks jämät kokoelmalla.

Totisemmin sooloilu lähti käyntiin noin 2004, kun hoidin vihdoin oman tietokoneen ja johon Haho jeesas asentamaan ohjelmat, joilla pysty jo tekemään melko hyvä laatusta jälkeä. Outoja päiviä levyn teko alko oikeastaan Pysy hengissä biisistä, jonka demo versio synty 2005. Alamäkeä levyntekoprosessissa tuli, kun mun vanha tietokone rupes flippailemaan ja meni lopulta paskaks. Koneelle jäi tuhansia sampleja ja useita kymmeniä biittejä. Levyn nimikkobiisi on vanhoista nauhotussessioista jäänyt ja sen takia sen soundi on erilainen kuin muiden levyn biisien.  

Redrum-187: Millaista palautetta olet toistaiseksi saanut lätystä ja oletko tyytyväinen levyn saamaan huomioon?

Aztra: Palaute on ollut yllättävän hyvää tähän mennessä. En odottanut näinkään paljon huomiota. Nälkä tietty kasvaa syödessä.

Redrum-187: Miten yhteistyö Ähky Recordsin kanssa on toiminut?

Aztra: Veljellisesti. Meiningit on sujunut rennolla otteella.

Redrum-187: Olen antanut itseni ymmärtää että olet jonkinasteinen gangstadiggari? Pitääkö paikkansa? Pakko kysyä jo pelkästään sivuston teeman vuoksi, että mitä Aztran stereot soittavat nykyään musiikin ja erityisesti räpin saralta ja onko jotain levyjä mitä odottelet tulevaisuudelta?

Aztra: G-räppiä on aina tullu diggailtua muun räpin ohella, en ole siis mikään G-räp puritaani. Snoopin Doggystyle albumi teki jo aikoinaan vaikutuksen, mut samaan aikaan soi myös Odb:n levy stereoissa. Nyt on soinu ahkerasti Mac Dre, Criminal Manne, Bun B, More fire crew (uk),Virus Syndicate (uk). Odottelen et hyvät musat kävelee vastaan, niin ne on ennenki tullu.

Redrum-187: Mitä mieltä itse olet gangsta-räpin nykytilasta jenkeissä? Pelkkiä huteja vai onko jossain vielä toivonkipinöitä?

Aztra: Daz Dillingerin: Only on the left side ja Devin the Duden: What a job on kyl ollu sellasia hittejä, et toivoa varmasti on.

Redrum-187: Entä sitten suomirap. Minkälaisia artisteja nostaisit esille ja seuraatko itse paljonkin mitä suomirap ympyröissä tapahtuu?

Aztra: Suomirapin tilannehan on kaupallisesti ajateltuna huono: levyt ei myy, keikoille ei riitä kävijöitä ja niin edelleen. Mutta saundi vaan paranee ja sitä tulee ulos enemmän ku koskaan. Jonkin verran tulee seurattua ja kuunneltua muiden meininkejä. Viimeiseksi myspacessa tuli vastaan ”nyki tyylisiä” biittejä vääntävä kaksikko K.V.N & Lobo.

Redrum-187: Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin olet tuottanut itse kokonaan levysi. Miten ja missä vaiheessa tämä utuinen konemainen, elektroninen synasaundi iski itseesi ja päätyi lopulta levyn äänimaailmoihin?

Aztra: Näin on. Tuotin levyn itse miksausta ja masterointia lukuunottamatta. Olen tehnyt kauan biittejä ja homma alko perus sämpläys meiningistä. Oli hienoa löytää hyviä luuppeja vanhoilta soul-viinyleiltä. Varsinkin ku löys jonkun helmen, jota oli jo aikaisemmin käytetty. Vanha tietokone meni paskaks ja samplet siellä mukana. Vähään aikaan mulla ei ollu muuta saundi laitetta kuin rägänen zoomin rumpukone. Tein biittejä vähän aikaan vain sillä. ”Se menee niin” on alun perin sävelletty juuri samaisella rumpukoneella.

Samaan aikaan kaveri soitti Woodieta ja Big Tonea. Niiden melkein ”casiomainen synasoundi” päräytti. Samoin grime  kuulosti noihin aikoihin fressiltä ja se konemainen raaka soundi. Ajatus siitä, ettei käytä sampleja biiteissä alkoi kiehtomaan ja biittejä rupes syntymään sitten niillä tyyleillä. Levyn kappaleista ainoastaan Oudoissa päivissä on luupattu sample. Introssa on myös luuppi, mut se feidaantuu pois ja biitti muuttuu elektroniseksi. Levyllä olevat samplet on lähinnä käytetty rumpusoundeissa.

Redrum-187: Vaikutat edelleen myös Kaucas porukassa. Mitä Kaucaalle kuuluu nykyään ja onko julkaisuja vielä odotettavissa?

Aztra: Kaucaalle kuuluu hyvää. Kaucas on vihdoin kymmenen vuotisen uransa jälkeen saanut ensimmäisen treenikämppänsä. Kaucas panostaa tällä hetkellä hengailuun. Julkaisuja tulee kunhan saadaan tarpeeksi paljon materiaalia kasaan.

Redrum-187: Tuoreella levyllä käsitellään myös ajoittain varsin eskapistisia aiheita. Mikä on Aztran suhde kuositukseen?

Aztra: Dubit palaa ja alkoholi maistuu edelleen. Muuten pyrkiny pysyy kaidalla tiellä melko hyvällä menestyksellä…

Redrum-187: Missä vaiheessa levyn vierailijakaarti oli selvä ja miten he löysivät tiensä tälle levylle?

Aztra: Jo alusta asti oli selvää, että haluun kaikki Kaucaan jäbät vierailemaan levylle. Halusin levylle myös jonkun vähän pidemmältä. Masa on ollu muutamaan otteeseen samoilla keikoilla ja keikka-autoissa.  Pyysin sitten lähtiskö fiitit levylle ja oli kunnia saada Asan läpät tälle levylle. Levyllä saksofonia ja huilua soittava Johannes Salomaa on luksus muusikko, vanha tuttu Lappeenrannasta. DJ PL kyhäs hienot raapasut setitys biisiin ja teki chopatun version Pysy hengis biisistä, joka on kuunneltavissa myspacesta.  

Redrum-187: Mitä tulevaisuudensuunnitelmia teikäläisellä on Aztra-projektille? Onko sorvin äären jo palattu?

Aztra: Sorvi pyörii koko aika, välillä hitaammilla ja välillä nopeemmilla kierroksilla. Uusia demobiisejä on jo kasassa useita.

Redrum-187: Onko mistään levyn biisistä mahdollisesti tulossa vielä jopa jonkunlaista musiikkivideota?

Aztra: Musiikkivideota tän albumin biiseistä ei ole näillä näkymin tulossa. On ollu suunnitelmissa tehdä video jostain uudesta biisistä. Se on sitten eri asia tuleeko sitä koskaan tehtyä.

Redrum-187: Kerro vielä kiinnostuneille loppuun että missäs herraa on mahdollista todistaa livenä? ja onko keikkaa ollut enemmän nyt levyn julkaisun myötä?

Aztra: Seuraava keikka on keskiviikkona 18.6 Lepakkomiehessä Helsingissä. Paikalla on myös Julma Henri ja syrjäytyneet. Toinen keikka on sitten Pipefesteillä. Keikkaa ei oo ollu sen enempää kuin ennenkään.  

Redrum-187: Kiitos haastattelusta Aztra. Viimeiseksi vielä vapaa sana ja lähetä toki terveisiä myös lukijoillemme. Jäikö jotain sanomatta?

Aztra: Kiitos haastattelusta, pysykää kuulolla. Älkää kuosittako liikaa, tehkää myös räppiä!
                                                                                          Haastattelija: Lauri


Redrum-187 suosittelee… Aztra – Outoja päiviä! Kaupoissa nyt!

www.myspace.com/aztramusic

www.ahkyrecords.com

 

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Jätä kommentti