Haastattelussa Jontti & Jodarok + lataa Viimeinen valssi


Redrum-187: Tervehdys Jontti ja Jodarok! Mitenkäs on joulukuu sujunut?

Jontti: Rankanlaillahan ne pakanapyhät pukkas.

Jodarok: Kotiseuduilla palloilin, olihan se vähän kuormittavaa.

Redrum-187: Täytyy ihan ensimmäisenä heti kysyä ajankohtaista asiaa eli vietättekö joulua laisinkaan? Ja jos vietätte, niin miten?

Jodarok: Perusmenolla… ähkyssä ja viinipöhnässä juoksin ympäri kuusta…

Jontti: Kävin hautuumaalla. Mä diggaan käydä siellä jouluna.

Redrum-187: Meillä oli Joda aika hiljattain tässä haastattelussa, joten kysellään alkuun vähän Jontilta yksityiskohtaisemmin eri asioista ja vaiheista uran varrelta.

Omiin korviini kantautui ensimmäiset teikäläisen riimit muistaakseni vuonna 2004 Petoksen kanssa duunatun Kallio Underground –lätyn yhteydessä. Kysymys kuuluukin, että mitä Jontti teki sitä ennen? Teitkö musiikkia jo ennen Pimeää puolta?

Jontti: Kyllähän mä olin jo City-karhun metsästäjässä mukana. Sitä ennen oli kaikenlaista projektia mm. Ghettoblaster soundsystem ja englanniksikin tuli jotain skrivattuu erittäin rujolla aksentilla. Meillähän oli Gutshot niminen metalcorebändi ennen mitään räppejä. Tehtiin pari keikkaakin.

Redrum-187: Kuten edellä jo mainittiinkin, niin Pimeästä puolesta tuli eräänlainen klassikko ja se levisi jopa ihan tänne maakuntiin asti. Yllättikö levyn menekki? Se taisi kuitenkin olla aika iso käännekohta myös oman muusikonurasi kannalta?

Jontti: Joo Pimeen puolen tienoilta alko keikkailu, jota on tässä tullu sittemmin Shakan kanssa tehtyä jonnin verran. Jengi lämpes siit levystä aika paljon. Itehän sitä on omista riimeistä, että vittu mitä läppää. Se on sitä narsismia. Pitää olla hiessä. Mutta oon ite sitä mieltä, että Pimeen puolen biitit on ihan huippuja!

Redrum-187: Onko mahdollista, tai ollut ylipäätänsä puhetta, että Kallio Underground tekisi vielä paluun jonain päivänä?

Jontti: On ollu puhetta. Eihän se mihinkään oo ees kadonnu. Pena on vaan vääntäny semi kauan sooloaan ja Shakan ja mun projekti vähän venähti. Hassua, että oon tehny Shakan kanssa enemmän räppiä, kun mun alkuperäsen bändin kanssa, joka on k to the mutafuckin u!

Redrum-187: Seuraavan kerran äijän nimi pompahti näkyvästi esiin juuri noiden Shakan kanssa toteutettujen julkaisuiden yhteydessä. Kuinka juuri te kaksi päädyitte työskentelemään yhdessä? Oliko se ihan sattumanvarainen kaveri & kaveri kombinaatio vai idols tyylinen tarkkaan mietitty liike lafkan puolelta?

Jontti: Shaka sai raiteelta (3rd Rail Music) diilin ja sen piti tehä kauan englanniks sen soolo. Vittuun koko sakki lähti siit, et tuli jotain littikeikkoja, johon kelattiin et tarvii pari biisii. Kirjoteltiin jotai Pistä se paskaks ja vks:ssia ja kelattiin et: ”Onneks näit ei kukaan tuu kuulemaan missään”. Sitten kun niihin kuitenkin löyty natsaavat biitit, niin pakkohan ne oli finalisoida.

EP:n jälkeen meille tais jäädä vaan Kolmatta linjaa -biitti ja lafkan mogulit tais tyyliin patistaa että: ”Tehkää levy, tehkää levy”. Kun syvennyttiin asiaan, niin sehän kävi selkeeks, että jonkin sortin rata-pläjäys on tehtävä… Saatava ulos systeemistä tai jotai…

Redrum-187: Shakan kanssa toteutetut julkaisut olivat myös varsin onnistuneita ja saittekin melko hyvin niillä huomiota ja näkyvyyttä. Viimeistään silloin Jontista luultavasti tuli kaikille suomirapin ystäville tuttu nimi. Mikä tekee juuri teistä kahdesta niin hyvän parivaljakon? Mistä luulet itse Jontti & Shaka projektin menestyksen ammenneen?

Jontti: En mä tiedä… Shaka heitti joskus aikoinaan: ”Petoshan tän genren kehitti. Me vietiin se vaan studioon”, tai jotain. Shit is real…

Redrum-187: Miten päädyit aikoinaan juuri 3rd Raili Musicin leipiin?

Jontti: Raiteen jäbät on mulle entuudestaan tuttuja.

Redrum-187: Aivan. Sitten tiukka kysymys. Olet aina tehnyt levyjä yhdessä jonkun muun kanssa. Riittävätkö eväät sooloon? Onko sooloa ollut suunnitteilla jossain vaiheessa?

Jontti: On todellakin suunnitteilla ollu jo pitkää. On vaan tullu noita pestejä. Oon sellasen luvannu ja aion sanani pitää. Goddämit, mä rupeen skrivaa sitä tänää! Yritän saada sen ulos viel tänä vuonna.

Redrum-187: Sinua on kovasti toivottu meidänkin sivuilla haastatteluun ja muutenkin tuntuu, että sulla alkaa olla melko vakuuttava ”fanipohja”. Miltä se tuntuu tänä päivänä? Mistä luulet oman suosiosi johtuvan?

Jontti: No itsehän en sitä voi käsittää miten joku jaksaa… No ei kyl mä diggaan mun jostain omista riimeistä ihan kybäl. Yks on varmaan se, et mä en oikeesti tajuu jostain tahtilajeista ja haitsusista hevosen… Se on vähä häröa se ”jonttiräppi”.

Yks on se, että mä olen puhunut uudesta maailmanjärjestyksestä, illuminatista ja muista todellisista asioista ihan alusta asti. Saan siitä hyvästä paljon positiivista palautetta.

Redrum-187: Seuraavaksi muutama kysymys tulevasta Uuden Ajan Avaruususkonto -levystä. Kuinka juuri Jontti ja Jodarok päätyivät yhdessä työstämään tätä yhtä ehkä mystisintä suomirap julkaisua? Edustaako arvomaailmanne samanlaisia asioita ja ajatuksia?

Jontti: Idea synty himotauluissa Tavastian edessä, sen muistan. EP:hän meidän piti tehä, mut tais käydä sama kun Rata-äänitteen kanssa, et lafka toivo kokopitkää ja itekki havahduttiin, et ”Viddu noita kipaleitahan on jo monta”. Kyllähän me molemmat koitetaan varmaan olla ns. hyviä jätkiä, mutta on meillä erilaiset perspektiivit esimerkiksi moniin ton lätyn teemoihin. Se on vaan oikein.

Jodarok: Näkemykset ei oo tosiaan mitenkään yks yhteen, eikä tarviikaan, mut ei toisaalta mitenkään vastakkaisetkaan. Eiköhän tolle Tavastia -episodille ollu pohjaa Mikki ja mäyris -biisin tekemisessä, pahoinvointivaltiossa yms. törmäilyissä ja totta kai on tullu kuunneltua toistemme veisuja livenä ja lätyiltä.

Redrum-187: Lähtökohtaisesti olette ehkä kuitenkin hieman erityylisiä artisteja, vaikka kappaleidenne sisältö onkin aikaisemmin ollut ainakin osaksi samanhenkistä. Tarkoitan nimenomaan ulosannin suhteen… Jontti räppää vahvasti slangilla, Jodarok murteella jne… Pelkäättekö, että jengi alkaa vertailla teitä liikaa keskenään, eikä keskity oleelliseen eli kokonaisuuteen?

Jontti: Joda on sen luokan guruttaja, että varmaan mun räpit jääkin vähän sen varjoon, mut ei se haittaa. Oon himotyytis, että oon saanu työskennellä sen ninjan kanssa. Saa verrata… ehkä Avaruususkonto myös avartaa vähän meidän tyylejä semmosille, jotka ei muuten kuuntelis… Go figure.

Jodarok: Haha, mulla on taas fiilis, et Jontti jyrää meikän pätkät… Kai se on kuuntelijan päässä verrata tai nou. Ei me ainakaan ite tota tehessä mietitty, et pitäs jotenkin muokkautua. Molemmat teki omalla otteella ja ne natsas yhteen täysin.

Hannibaali tosin analyseeras levyä kuunneltuaan, et mun pätkät on rytmeiltään jotenki normia härömpiä ja Jontin taas entistä skarpimpia, mut tossa voi olla kyse enemmän kehityksen suunnasta, kun levykohtasesta läpästä.

Redrum-187: Jotkut ovat etukäteen olleet ehkä hieman huolissaan siitä, että tuleeko UAAU -levy sisältämään liian monimutkaisia metaforia, ”sivistyssanoja” jne. Miten itse näette tilanteen? Aukeaako levyn sisältö ihan perus puistojuopollekin?

Jodarok: Voihan jo olla, ja varmaan onkin, ihan lähtökohtasesti koko ton levyn ajatusta vastaan. Jonkun mielestä maailmassa ei oo tarpeeks murhaa, paskan tuputusta, stressiä, epävarmuutta, pelkoa ja alistusta… Niin eihän siinä sit mitää, ei se tajuu tota. Mut biisit on siis ihan 96% suomea, vähintään.

Jontti: Ei siellä mitään vaikeita metaforia kai ole, mutta puhutaanhan siellä aika kosmisia. Ei voi midist jos ei aukene. Emmä voi tehdä räppiä silleen, että kaikki diggaa ja tajuaa varmasti. Sehän ois ihan sen vastasta miten aina ollaan toimittu. Don’t give a fuck! Mähän räppäsin jo City-karhulla Gandhista ja ahimsasta… Se on elämää. Sen lätyn jutut siinä missä Rata-äänitteenkin jutut. Aivan varmasti jotkut värssyt aiheuttavat kauhua joissakin nutipäissä. Hyvä vaan!

Redrum-187: Itsellä on ainakin muodostunut tästä projektista etukäteen sellainen kuva, että asiaa löytyy paljon ja aika painavaakin sellaista. Tästä johtuen pistikin hieman silmään Stig Dogg feateissa. Mieshän on kuitenkin tunnettu huumoriräppäri ja hieman toisenlaisista aiheista yleensä paasaava artisti. Onko levyllä siis myös oma humoristinen ulottuvuuskin?

Jontti: Ei kun se levy on ihan tosissaan tarkotettu passiksi, kun ne tulee hakemaan pois.

Jodarok: Aika mustaa huumoria tämä elon tie, pakkohan se on naureskella.

Redrum-187: Haha. Sitten Jontille kysymys, että miten työskentely Jodan kanssa on poikennut aikaisemmista musiikkiprojekteistasi? Onko helppo bändikaveri vai ilmestyykö aina myöhässä paikalle?

Jontti: Joda toimi ihan just niin ku avaruus-apostolin pitääkin. Kaikki synkronisoitui yliaistillisella tehokkuudella ja letkeydellä. Viel oikeesti!

Redrum-187: Haha… Jodalta voisi kysyä puolestaan, että miten Jontin kanssa työskentely eroaa Kemmurun kanssa puurtamisesta vai meneekö kaikki rutiinit about samaan tyyliin molemmissa tapauksissa?

Jodarok: Tässä projektissa vs. Kemmuru, niin meikä oli varmaan se äänihifistelyyn taipuvaisempi osapuoli. Tosin meillä oli kyllä super-hifi-aivona tuo Lahti-Samppa (Walka), jota ilman tää levy ois varmaan pukannu ens tammikuussa. Mut siis, kaikki asetelmassa tässä oli eri tavalla kun Kemmurun kans duunatessa, mut helvetin hyvät kuviot saatiin tohon tekemiseen, vaikka Jontti sai kyllä jossain vaiheessa potkia meikää studioon ja kirjottamaan…

Pakko se on vaa hehkuttaa, et vaikka joku ei tosta levystä lopulta innostuiskaan, niin me tehtiin kingi levy, joka saundaa meille suurinpiirtein siltä mitä haluttiin. Kun saatiin eka versio masterista käsiimme, niin pakkohan se oli kiskasta juhlatinat ja kuunneltiin tuo joku neljä kertaa filareissa.

Redrum-187: Jontilta vielä pakko kysyä muutama kysymys omista musiikkimieltymyksistäsi. Jos puhutaan alkuun ihan pelkästään räpistä, niin minkälaisten artistien voit sanoa vaikuttaneen omaan tuotantoosi vuosien varrella? Olet kuitenkin aina räpännyt enemmän tai vähemmän gangsta -tyylisiin biitteihin. Tuleeko vaikutteet myös pääsääntöisesti siltä suunnalta?

Jontti: Mä olin muksuna enemmän hevimiehiä. Mun broidi taas diggaili letkeempää räppiä. Mulle putos lähinnä noi Hijackit, Ice-teet, Parisit ja Tim Dogit. K-Rino ollu sen ekasta lähtien idoli.

Sillon en ois uskonu, että duunaan noin gangsta tyyppisiä biittejä tai ylipäänsä mitään räppiä ainakaan suomeks. Mua vitutti se läppä ja ne vinkunat! Kitisinkin broidille ja sen frendeille tarkeenä, että ”noihan on ihan sekasin”.

Sittemmin Petos aivopesi mut esimerkiks Houstonin ja Detroitin väkivaltajuttuihin. Mä diggaan aika laajalti eri musagenrejä. Folkkia, Intialaista, soundtrackejä… kaikkee.

Redrum-187: Mistä kiinnostuksesi rap-musiikkiin ylipäätänsä juontaa juurensa? Miten hommat lähti liikkeelle itsesi kohdalla?

Jontti: Se oli se tinnitus ja bändikin jotenki kuivu kasaan . Hevihommat sai jäädä ja Petos luuras siihen aikaan aika usein meillä kaljojensa kera. Se sano mulle et ”Sun pitää räpätä, en mä jaksa yksin” tai jotain… Pakkohan se oli.

Redrum-187: Haha, Penalle propsit. Entäs jos puhutaan sitten suomiräpistä, niin seuraatko itse yhtään genren tapahtumia? Onko itselläsi jotain suosikkeja, joiden tuotanto tulee aina tsekattua?

Jontti: Huge L ja ILS, Julma Henri ym… On tullu monia julkasuja, jotka pistää nöyräks ton soolon duunaamisen suhteen. Heikki Kuula on hyvä. OG Ikonen! Pahat sedät… 

Redrum-187: Minkälaista musiikkia kuuntelet tänä päivänä kotona? Soiko ysärin rap-klassikot edelleen stereoissa vai jotain ihan muuta? Ehkä jotain kovia viime aikaisia bongauksia?

Jontti: Mä kuuntelen tosiaan lähinnä ihan hihhuli-gammista, Townes van Zantia, Indraa, ei sitä paska teknoa (linkki), Downsettia, Ben Harperia, Johnny Cashia, Insane Clown Possea, Madballia, Social Distortionia… kaikenlaista.

Redrum-187: Olet käsittääkseni innostunut kovasti kaikenmaailman salaliittoteorioista ja liskoista. Mistä kiinnostus näihin asioihin lähti liikkeelle?

Jontti: Toi on henkilökohtaisella tasolla aika vaikee kysymys, tai laaja ja moniulotteinen. Voisin varmaan skrivaa aiheesta kirjan. 9-11 oli mulle heti ihan selkee lisko-muuvi. What can i say? NWO is real!

Suosittelen kaikille Hannu Yli-Karjanmaan kirjaa Valtiot ja terrorismi. Kandee poistaa, lukee ja antaa lähimmäiselle. Tärkeä teos!

Ja tsekkaa google videoista David IckenBig brother, Big picture”.

( Pari Jontin antamaa linkkiä: www.11syyskuu.org ja www.911.olotila.net)

Redrum-187: Kevyt kysymys loppuun. Aiheuttaako liika hyvinvointi lopulta aina kuitenkin pahoinvointia?

Jontti: Riippuu mitä meinaat hyvinvoinnilla? Henkinen hyvinvointi ois pelinhenki. Siis oikeesti voida hyvin kattoo peiliin ja olla tyytis siihen mitä näkee…

Mutta kyllähän materiallisesti ajatellen tässä on karmaöverien riski. Kaikki liittyy kaikkeen. Meidän välinpitämättömyydellä ja rakkaudettomalla paskahousuelämäntyylillämme on seurauksensa. Niin se vaan menee, ainakin mun mielestä.

Redrum-187: Meinasin juurikin tätä materiaalista ja ”nimellistä” hyvinvointia.

Jodarok: Hyvinvointi ei oo hyvinvointia ilman pahoinvointia tossa mielessä, koska sitähän mitataan sillä, et toisella menee paskemmin ja toisella paremmin… Jos mittaa omaa onnistumistaan ihmisenä jonku palkkakuitin tai töllön tuumakoon mukaan ja ahdistuu sitä kautta, niin vituikshan se menee. Jos taas puhutaan hyvinvointivaltio -menosta, niin kyllä tuo kieroutunu tukijärjestelmä yms. skeida latistaa ja passivoi jengiä. Mieli yli materian.

Redrum-187: Mitkäs ovat teidän seuraavat liikkeet musiikkirintamalla? Jotain uusia tulevia projekteja jo tekeillä? Muistelisin ainakin Jodan maininneen viime kerralla, että uusi Kemmuru -levy on tulossa? Missäs vaiheessa sen kanssa mennään?

Jodarok: No nyt on ollu kolme päivää siitä, kun velvotteet ton Avaruususkonto -levyn suhteen on ohi, et tästä sitten aletaan nauhottaa sitä Kemmurua. Ollaan me hyvin todennäkösesti palaamassa tähän UAAU -liikkeeseenki joskus vuosien päästä. Sooloa kans hiljakseen…

Jontti: Soolo. K.U ja ehkä Shakan kanssa jottai… Katellaa!

Redrum-187: Kiitoksia kovasti molemmille haastattelusta. Tuttuun tapaan vapaa sana vielä loppuun. Ehkä jotain terveisiä Redrum-187:n lukijoille?

Jodarok: Foliohatut & agentti-bluntit mukaan julkkarikeikalle ja kosminen mielentila päälle, tervetuloa! Kun levy ulostautuu, niin hakekaa pois, tehkää ittenne mukavaks, sammuttakaa valot ja laittakaa sterkat kovalle… Terveiset ja kunniaa kaikille.

Jontti: Peace out ja rispektit! Down with the big bro! Tsekatkaa OG Ikosen lätty. Iha kingi! Ja ottakaa U.A.A.U sydämeenne!


Lataa tästä:
U.A.A.U – Viimeinen valssi

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Jontti myspace
Jodarok myspace
U.A.A.U myspace
www.3rdrailmusic.fi

                                                                                    Haastattelija: Joonas Aromaa

Jätä kommentti