Haastattelussa Panama RayoRedrum-187.com: Hyvää iltaa Panama Rayo. Mitenkäs joulut sujuivat? Rauhallisissa merkeissä kotioloissa vai tyypilliseen tapaan radalla?

Panama Rayo: Kun elimistö sanoo ei, niin rata on suljettu.

Redrum-187.com: Aloitetaan heti kysymysten tulva eri musiikkiprojekteista ja lähdetään purkamaan asioita ensin tuoreen aiheen eli Julma-Henrin ympäriltä. Julma-Henriltä tuli hiljattain Julma-Henri & Syrjäytyneet – SRJTNT VOL. 1 –mixtape ulos, jossa sinullakin on ollut vahvasti näpit mukana tuottajan hommissa ja myös Haittavaikutuksen kanssa parin biisin verran. Kuinka paljon tuotit levyn biiseistä ja mitä mieltä olet levystä itse?

Panama Rayo: On siinä yli puolet meikäläisen tekosia. Levyllä on kappaleita laidasta laitaan, vanhaa ja vähemmän vanhaa. Ei oo mitenkään väkisin otsa hiessä väännetty, vaan laitettu aika raffejaki kappaleita mukaan. Omasta mielestä tuolla levyllä on messissä Julma-Henrin paras biisi, Avaa silmät, mitä ollaan kahdestaan tehty. Sekin on vuodelta 2005 tai jotain sinne päin.

Redrum-187.com: Sinua voidaan pitää jonkinlaisena Julma-Henrin hovituottajana. Kuinka tämmöiseen tilanteeseen on päädytty? Oletteko vanhojakin kavereita ja kuinka olette aikoinaan tutustuneet?

Panama Rayo: Ensin me katottiin toisia ikävästi, kun meillä oli Oulussa eri porukat ja kummatki oli niin äijänä, että Oulu oli liian pieni paikka meille molemmille. Sitten meistä tuli kavereita sillä hetkellä, kun nakattiin urputtavan firmanmiehen maastopyörä ojaan ja ajettiin sitä takaa. Onneksi ei tehty sille väärin.

Tuosta vuosia eteenpäin sain rikkinäisen tietokoneen ja alettiin tehdä musiikkia. Koneen heitin myöhemmin humalassa parvekkeelta ja alakerran ärrävikainen amis oli jäädä suzukillaan (sillä oli ihan oikea moottojipyöjäki) sen alle. Se sama amis väitti, että olen varastanut siltä puolessa vuodessa 10 fillaria. Varmaan luuli, että mulla on joku pyöräkorjaamo komerossa. Onneksi ”joku” varasti sen Opel Mantan siitä pihalta, niin sai sekin osansa. Mahtaisin olla haudassa ilman meidän musiikkiprojektiamme.

Redrum-187.com: Jätetään Julma-Henri sikseen ja siirrytään omiin juttuihisi ja ehkä siihen omimpaan eli tuottamiseen. Minkälaisella laitteistolla & softalla työstät yleensä biittejäsi?

Panama Rayo: Logic macillä on se tärkein työkalu, kun ovat saatanat tehneet samplerit ja nauhurit virtuaaliseksi. Lisäksi löytyy legendaarista rautaa mm. Emulta ja Akailta.

Mulla on huone täynnä romua ja romun määrä kummasti kasvaa pikkuhiljaa; kitaraa, bassoa, huilua, syntikkaa yms. Olen väsännyt rumpuja myös nettiselaimella, linkki.

Harmi vaan kun haitari-äijä ei asu enää naapurissa… Väsättiin sen kanssa lambadaa ja pidettiin tanssiaisia back in the days. Nyt on tulossa mpc 60 taloon, jonka aion tuunata friikin näköiseksi.

Redrum-187.com: Entä miten saat inspiraatiosi? Hillutko usein kalsarit jalassa yöllä hetken mielijohteesta vääntämässä musiikkia vai syntyykö tausta kuin tausta koska tahansa tilauksesta?

Panama Rayo: Monesti mua vituttaa kaikki niin paljon, että tekisi mieli kuristaa kaikki. En silti halua kuristaa ketään tai haluan… katsoa niitä silmiin ja sanoa… Viha ja raivo saavat minut monesti tekemään taustoja, kuten myös hyvät fiiliksetkin.

Kaksisuuntainen mielenhäiriö voi olla hyvä juttu, kun välillä kilahtaa ja välillä tuntuu, että elää satumaassa, jossa kaikki on kavereita ja hymy on perseessä. Kumminkin esittävät vaan.

Redrum-187.com: Allekirjoittaneesta tuntuu että varsinkin viime aikoina tuotantosi taso on ollut huimassa nousussa ja soundissakin on ollut täysin uudenlaisia ulottuvuuksia. Mistäs moinen muutos?

Panama Rayo: Liian monta psykoosia sai jättämään päihteet poissa koskettimilta. Ei kai sitä sekaisin saa mittää muuta aikaseksi ku mielikuvitusmaailman, jossa kaikki kuulostaa siistiltä. Nykyään voi painua vittuun mussuttamasta jurrissa mun mikkiin, jos meinaa meikän kanssa jotain väsätä. En oo parantamassa tätä paskaa maailmaa, mutta voin helpottaa kärsimystä rääkkäämättä sitä kissaa 20 kemikaalin vaikutuksen alla.

Redrum-187.com: Tuotannostasi on mielestäni kuulunut ainakin ennen usein läpi vahva 90-luvun jenkkilän itärannikon rumpusoundi ja muutenkin varsin 90-luvun meininki. Toki myös modernia soundia löytyy, mutta noin pääsääntöisesti. Tulevatko omat musiikilliset suosikkisi myös tuolta ajanjaksolta ja ilmansuunnalta? Minkälaisia yhtyeitä olet diggaillut räpin saralta?

Panama Rayo: En kuunnellut 2Pac:eja ja muita sen kavereita, kun en tykännyt niiden taustoista.

Itärannikon biiseissä oli kunnon meininki ja meno oli raakaa. Nine – Make Or Take suosikkini edelleen. Jotenki mua vituttaa kaikki pelkistetyt pohjat sun muut syntikkasysteemit, joissa on sampleri jäänyt kotiin ja tilalle lyöty onneton cräkkipää, joka ei tajua soittamisesta hevonpillua. Sun rises in the east.

Redrum-187.com: Haittavaikutuksella on ollut varsin värikkäät vaiheet, vaikka julkaisuja ei olekaan pahemmin tullut ulos. Välillä hajosittekin hetkeksi ja milloin on mitäkin projektia tulossa, mutta hirveästi niitä ei ole levylle asti kuitenkaan päätynyt. Mikä on tilanne Haittavaikutuksen kanssa tällä hetkellä? Onko levyä tulossa ja uskaltaako yhtään sanoa että milloin?

Panama Rayo: Karvanaama on saanut lapsen, Eftan koira on kirottu ja meikä juoksee crostrainerilla omantunnon tuskissani… thats whats up.  Ei me pidetä mitään kiirettä, kun hätäiset ratkaisut alkavat vituttamaan myöhemmin. Levy on tulossa, mutta se tulee sitten kun on sen aika ja olemme siihen tyytyväisiä.

Redrum-187.com: Hyvä vastaus. Entä kuinka olette päätyneet yhteen Kuuro-koiran ja Eftan kanssa? Olette ilmeisesti vanhoja kaveruksia? Käsittääkseni Efta on hieman tuoreempi jäsen bändissänne?

Panama Rayo: Kuurokoira muutti Ivalosta Ouluun ja tuli käymään kylässä  kaverini kanssa vuosia sitte. Siinä sitten päätettiin, että aletaan väsäämään biisejä ja siitä se lähti.

Efta tuli kehiin myöhemmin, vaikka olin tutustunut tähän jo vuosia sitten Limingan lintubongareiden illassa Oulussa.

Redrum-187.com: Haha… Onko Panama Rayolla kenties jotain muitakin musiikkiprojekteja mistä haluat kansaa valottaa?

Panama Rayo: ”Nine eleven Aka pella comin down 2 smash shit nigga”… Tällä hetkellä teen kappaleita Vancouverilaisen gangsterin (911 AKA´PELLA) kanssa, joka ampuu ihmisiä ja ei käy saunassa. Sitten tulee jelpittyä paikallisia junioreita, joista kuulemme piakkoin.

Redrum-187.com: Tähän väliin pakko kysyä, että mistä tuo taiteilijanimesi Panama Rayo tulee? Se kun on yksi erikoisimmista koko suomirap genren sisällä.

Panama Rayo: Se on yksi minun vääristyneestä minustani. Kemikaali-keijo on se viikonlopun keisari ja Reijo on se syyllinen.

Redrum-187.com: Olet ollut feattailemassa monien eri artistien levyillä tässä vuosien varrella mm. Hannibalin ja Sopan lätyillä jne. Koska itse aloitit räppitouhujen vääntämisen ja mistä innostuksesi lähti liikkeelle?

Panama Rayo: Silloin kun Soppa oli Oulussa sivarissa, niin vihreissä merkeissä innostuin olematta hiljaa. Taustan tynkiä väsäsin jonkun aikaa jo 90-luvun alussa, mutta sekin jäi sitten joksikin aikaa.

Redrum-187.com: Ymmärtääkseni et itse kuitenkaan pahemmin piittaa suomiräpistä. Mikäs siinä mättää? Annoitte mm. Julma-Henrin kanssa hieman palautetta tietyille tahoille hiljattain sivuillamme ladattavassa olleessa Hoida homma –biisissä. Oletko kuullut mitään reaktioita takaisin näiden tahojen suunnalta?

Panama Rayo: Kaikki kuulostaa samalle, kaikki räppää samalla tavalla. Kopioidaan kaikki, mitä sieltä aivonsulattamo-tv:stä näkyy. Nyt varmaan kun Puff Daddy jättää helyt pois, niin ne kuusenkoristeet menevät perässä ja alkavat kirjoittamaan, että materialismi on perseestä.

Jos haluan kuulla vastausta Hoida homma –kappaleesta, niin menen mielellään Kaukovainion teppanalle kuunteleen, kuinka Sinikka päästelee ääniä pulla suussa ja kertoo hoitaneensa homman.

Redrum-187.com: Voidaankin siirtyä sitten aiheissa hieman eteenpäin pois musajutuista. Teikäläisellä on varsin hurja maine vähän kaikissa piireissä ja tuntuu että siellä aina tapahtuu missä tekin olette. Pitääkö paikkaansa mm. että teitä epäiltiin jonkun tyypin katoamisesta ja poliisi teki kotietsinnän tietyille tahoille?

Panama Rayo: Luurit kaikuvat ja seinät kuulevat. Sitä tyyppiä emme olleet hävittäneet, vaikka meitä siitä syytettiinkin. Emme me mitään sille voi, jos poliisit seurailevat tekemisiämme. Meillä on leimat otsassa tässä kaupungissa, vaikka emme aiheuta ilman syytä sivullisille mitään ongelmia.

Redrum-187.com: Olen kuullut myös että seurassasi on keikoilla usein joku ”noin kolme metrinen jääkaappipakastin” henkivartijana, mitään kommentteja tähän?

Panama Rayo: Meillä on oma sarja kaikille halukkaille kun olemme liikkeellä.

Redrum-187.com: Älyttömin juttu mikä allekirjoittaneen korviin on kantautunut, on kuitenkin se, että majoitit kotonasi Oulussa aika pitkäänkin jotain Kanadalaista jengityyppiä, joka oli ajautunut ongelmiin kotimaassaan. Mitä helvettiä? Mikä tarina tämän takana on?

Panama Rayo: En voi valitettavasti kommentoida tätä asiaa eräistä syistä.

Redrum-187.com: Selvä ymmärrän… Serefestit, tuo maaginen kotimaisen kesän huipentuma. Mistä saitte idean moiseen tapahtumaan? Onko jatkoa vielä luvassa, vaikka virkavalta ilmeisesti olikin aika pahasti tapahtumaa vastaan varsinkin viime vuonna?

Panama Rayo: Oulussa ei ole mitään rehellistä tapahtumaa kesäisin, joten tarjoamme festarit myös niille, joita katsotaan yleensä kieroon. Jos jossain tullaan pummilla, niin sillä saa porttikellon. Serefesteillä sillä saa sisäänpääsyn.

Serefest -organisaatio järjestää Serefestit joka vuosi Oulussa kun vain on mahdollista. Virkavalta oli valitettavasti saanut aiheettoman vihjeen Serefest tapahtumasta ja tuli etsimään huumeita festareille, vaikka Serefesteillä ei kukaan vedä huumeita.

Redrum-187.com: Pakko kysyä myös että kuinka saitte oikeasti Idolsista tutun puppelipoika Ruslanasin sinne paikalle?

Panama Rayo: Juhani Melima halusi festareille uuden ilmeen ja otti rohkeasti yhteyttä suosikkilaulajaansa. Ruslanas kiitti lämmintä ja mahtavaa yleisöä ja aikoi tulla uudelleenkin esiintymään Ouluun.

Redrum-187.com: Kysymykset alkavat olla hiljalleen loppumassa. Kysellään vielä että mitä sinulta on lupa odottaa tulevaisuudessa? Onko kenties jotain featteja tai tuotantoa tulossa muiden levyille? Entä mitä omia projektejasi on luvan odottaa seuraavaksi?

Panama Rayo: Odotettavissa on 911 AKA`Pellaa, Haittavaikutusta ja erästä Amerikkalaista räppäriä joka julkistetaan pian.

Redrum-187.com: Hmm mielenkiintoista. Kiitos paljon haastattelusta Panama Rayo! Haluatko kenties vielä loppuun lähettää jotain terveisiä sivujemme lukijoille?

Panama Rayo: Rainerille terveiset!

http://www.myspace.com/panamarayotheproducer
http://www.myspace.com/haittavaikutusmusic
Lataa tästä: Julma-Henri & Panama Rayo – Hoida homma
                                                                    
                                                                             Haastattelija: Joonas Aromaa

Yksi kommentti artikkeliin “Haastattelussa Panama Rayo”

pena1234567890 kirjoitti klo 02.05.2012 00:32:

🙂

Jätä kommentti