Haastattelussa LempiJoe


Redrum-187: Tervehdys LempiJoe! Mitäs kuuluu teikäläisen arkeen?

LempiJoe: Morjens! Ihan loistavaa kuuluu. Duunii, snookkerii, rullalautailuu, kalastust, kirjoi ja levyi. Kaikenlaist analogiviihdet. Oikeen virkeet seniorielämää!

Redrum-187: Haha, hieno homma. Alkuun täytyy kysyä heti, että mihin Lempi Joe on kadonnut? Teikäläiseltä ei ole hirveästi materiaalia kuultu viime vuosina tai et ole ainakaan pahemmin pitänyt meteliä itsestäsi?

LempiJoe: Setä on eläkkeel. Studios tuli seinät vastaa ja alko työstö maistuu puulta. Ritarikunta -keikoist tuli vuosien krapula, eikä oikeen noi keikat enää innostanu. Oli pakko ottaa vanhoi harrastuksii takas, ku räppi alko viemää enemmän kuin antaa. Jotain sellast elämanhallinallist seestymist kehis, niin uskomattomalt ku se kuulostaaki. Enkä mä muutenkaa kauheest jaksa enää itteenii hypettää. Pahimmat sosiopaattiajat on jo takana.

Redrum-187: No onneksi saatiin sinut kuitenkin meidän kokoelmalle mukaan. Mitä muuten itse pidit levystä?

LempiJoe: Loistava levy. Sitä oli innostava tehdä ja seurata palautetta. Mielenkiintoset nettisivutki löyty levyn kautta.

Redrum-187: Heh hyvä näin. Jotkut tosiaan pohtivat foorumeillammekin, että mistä Yölasien melodia on niin tuttu. Haluatko valaista asiaa kenties jollain suuntaa antavalla vinkillä?

LempiJoe: Viiden pisteen vihje: Sampleoriginaali soi Rööperi -elokuvan musiikkivideokohtauksessa. Straight slängin beiibbeeei!

Redrum-187: No joo mennäänpä sitten itse varsinaisiin haastis kysymyksiin. Rakkauden vuoksi tosiaan ilmestyi vuonna 2004 ja sen jälkeen on pidellyt vähän hiljaisempaa. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut juttuja joiden mukaan olet työstänyt jonkun verran biittejä tässä muille, ilmeisesti paikallisille turkulaisille talenteille tai auttanut heitä ainakin noissa tuottajan hommissa. Pitääkö paikkansa? Missä teikäläisen tuotantoa on voinut kuulla tai tullaan ehkä kuulemaan? Kerro näistä projekteista hieman lisää.

LempiJoe: Rakkauden vuoksi -levyn jälkeen autoin Chydee muutamas projektis. Niit oli Kauhee sotku 1 ja 2 ja tietty Nik Ketku – Se retku -levy, joka on Chyden soolostreetpromomixstapecd. Sit mä tein sellasen paikallisen ug kokoelman ku Turku 101. Keräsin kaikki paikalliset tietämäni räppärit, äänitin, miksailin, tein osan biiteist ja koostin cd-levyksi hyvinkin sosiaalises henges. Samasta projektista samaan tyylin tuotin jatkona Kalmiston Jormas: Kuningas Ihminen lp:n.

Redrum-187: Mites meininki noin yleensä Turussa tänä päivänä? Löytyykö sieltä jotain artisteja joista meidän tulisi ehdottomasti olla tietoisia? Nyt on lupa hehkuttaa paikallisia artisteja ja frendejä jos on jotain mielessä.

LempiJoe: Haamu, Vieläki Lepposaa, Sakea ja Chydeone on joko työstämässä tai jo saanu omat levynsä valmiiks. Turku 101 levystä on tekeillä nuorempien toimesta kakkososa. Jos jotai ehdottamasti pitää kuulla ni Aka ja Kajo on älyttömän hyvii ja viihdyttävii friistailaajii.

Redrum-187: Entä suomirap noin yleensä. Tuleeko seurailtua meininkejä yhtään ja miten toi nykymeno uppoaa? Minkälaisia artisteja diggailet?

LempiJoe: Mä en oo mikää kova suomiräp-intoilija, mut tunnen paljon varsinki vanhempii tekijöit. Paljon hyvii tyyppei… Pidän monien levyist ja varsinki periksantamattomast asenteest. Tietty Jodarok, Hane & Soppa, TKK, Petos, Jontti ja Shaka, Ceebrot, Eevil Stöö, Nopsa, Särre, Arsi, Superjanne, Asa, Tykopaatti, Raimo, Kettu, Tuomio, Kone, Koponen ja Davo. Davon julkasemattomii levyi haluisin kyl kuulla. Hän on taitava. Ja tietty hirveest kavereit unohtu, mut kaipa mä sit vaan oon niin kehis ettei kaikkii voi muistaa. Mut se asenne on ehdottomasti se juttu mist pidän.

Redrum-187: No mutta olihan noita tossa. Vaihdoit taiteilijanimesi jossain vaiheessa taannoin Hopeesta LempiJoeksi. Mistä moinen muutos? Sekoittiko rakkaus nuoren miehen mielen vai?

LempiJoe: Nää mun taiteilijanimet on aina ollu tollasii typerii heittoi, ku en oo nii markkinahenkinen et jaksaisin keskittyy. Musta kaikki räppärit tuntu olevan vaa nii ahdistuneit, et aattelin panostaa toho rakkaustohtorointiin LL Cool J:n henges. Natsas!

Redrum-187: Haha… Entä mites oman soolomateriaalisi tilanne. Olen bongaillut silloin tällöin aina uusia biisejä myspacesta ja eri kokoelmilta eli kyllä sieltä kovalevyiltä vielä jotain uuttakin löytyy. Onko uusi lätty vielä tekeillä? Jos on niin uskallatko sanoa mitään aikataulua tai paljastaa jotain levyn sisällöstä?

LempiJoe: Joo. Mul on kovalevyllä kaikenlaisii biisei vanhentumas. En vaan jaksa tarttuu toimeen ja laittaa niit koskaan valmiiks. Mä kuitenki oikeestaan teen näit ihan omaks iloks ja tekemisen ilost ettei mun tarvii niil kenellekkää pätee. Ehkä mä joskus jonku myspacehitit -kokoelman teen tai jotain muuta. Mut varmaks en uskalla sanoo.

Redrum-187: Teikäläinen tunnetaan tosiaan myös varsin osaavana tuottajana ja käytät paljon kotimaisia samplejä. Mikäs siinä Suomi-iskelmässä iskee?

LempiJoe: Mä oon aina jotenki arvostanu ihmisii jotka tuntee suomalaista musiikkia. Jonku ihme kieroutuman takii oon pitänyt sitä sivistyksenä. Mun kuuntelema räppi on aina perustunu paljolti sämpläykseen, ni luonnollinen jatkumo spottauksel on kaivaa nää paikalliset helmet esiin… Yksinkertaisesti ku sieltä löytyy paljon käyttämättömii hyvii sämplei. Tietty osa biiseistäki uppoo ja koskettaa ku kielen nyanssit on hallinnassa sillai automaationa.

Redrum-187: Mitäs Ritarikunnalle kuuluu tänä päivänä? Ymmärsin että ainakin Turku Soundcheck -festareilla kuultiin jotain uuttakin materiaalia? Onko hommat jäänyt toistaiseksi siihen vai vieläkö on kehitelty uusia Ritarikunta träkkejä?

LempiJoe: Ritarikunta on hyvin toimelias. Ollaan käyty studiolla ja maksettu studioajat pitkäsoitost jo etukäteen. En uskalla sanoo milloin levy valmistuu, mut valmistuu kyllä. Oon hiton innoissani tekemisest, ku nyt ei tarvii ite ku räppäillä ja naureskella, koska Jesse on luvannu tuottaa ja vastata soundeista.

Redrum-187: Sepä hieno uutinen. Mikä on muuten oman muusikon urasi varrelta suosikkibiisisi, missä olet itse ollut mukana?

LempiJoe: En mä oikeen osaa suhtautuu mihinkää biisi, mis mä räppään, mut tekovaiheist on paljon hyvii muistoi. TKK:n (Kuningas Pähkinä) kans on Vaasas ollu hauskaa ja Antti Nopsajalan kans puutarhakatumaailmas. Sit tietty Kympin kerho -levy ja varsinkin Pietarin Luonnollisesti Syntymyt mies -lp oli hauska tehdä. Aina ollu kyl hauskaa, ku on ollu sosiaalist toimitust, vierailijoit ja juttui.

Redrum-187: No sivujemme hengessä on pakko kysellä myös hieman gangsta-rapista. Seuraatko yhtään genren tapahtumia enää tänä päivänä tai tuleeko ylipäänsä kuunneltua? Ymmärsin että olet kuitenkin ainakin ollut jonkun asteinen diggari. Voisitko mainita jotain suosikkejasi tältä saralta?

LempiJoe: Mun koko musiikillinen herääminen osu N.W.A:n Straight Outta Compton-ja Eazy-E:n Easier Said Than Done -levyihin. Ne tietty innosti etsimää lisää ja sit löyty mm. DJ Quik, Above The Law ja Comptons Most Wanted. Sit tietty myöski nää muutki ikonit kuten Ice-T,  Schoolly D, Too Short, Geto Boys ja Jas Managementin kautta sit taas nää vähän horrorimmat varhaiset Gangsta Nip ja Terrorists -levyt. Tietty kaikkien soolot ja myöhäsempiiki levyi on tullu pitkään kerättyy. Scarfacen uusin pitää ehottomasti käydä poimii.

Redrum-187: Mitä tykkäät esimerkiksi Bay-Arean nykysoundista ja hyphy liikkeestä? Kuulutko itse myös tähän porukkaan jonka mielenkiinto länsirannikko gangstaan jämähti 90-luvulle?

LempiJoe: Ei mun kuuntelutottumukset räpin suhteen niin hirveesti oo muuttunu aikojen saatos. Eniten tulee kuunneltuu näit helposti saatavii, jonku verran hypetettyi artistei, ku ei kuitenkaa jaksa supernörtteillä jo valmiiks hajautuneen pienen genren sisällä. Bay-artististeist kuunnelluimmat on Messy Marv, E-40 ja Andre Nickatina. Modernist gangstast ja sen sukulaisist oon kuitenkin eniten intoillu noit Texas juttui; Devin the Dudee, Paul Wallii ja Traee ja varsinki Z-ro:ta.

Redrum-187: Korjaa jos olen väärässä, mutta keräilet ilmeisen ahkerasti vinyyleitä? Minkälainen musiikki Joen kotona pauhaa noin yleensä jos räppiä ei oteta lukuun? Minkälaisia bändejä/artisteja kuuluu sinun ”all time suosikkeihin”?

LempiJoe: Joo kerään monen genren lp-levyi. Räppii, jazzii, soulii, reggaeta ja tietty Suomi-iskelmää. Kaikkee näit soi kotona ja autossa tunnelmast riippuen. Ikisuosikkei on ihan hirveesti ja ne on enimmäkseen asenteellist räppii. Osittain edellä mainittujen lisäks tää koko perus ysäridiggarin lista Wu-Tangist Outkastiin ja Snoop Dogist Slick Rickkiin. Public Enemy ja varsinki Yo Bum Rush the show -levy saa kyl erityismaininnan. Se toimii aina.

Redrum-187: Olet käsittääkseni jonkinasteinen kirpparifriikki. Mikä on ollut älyttömin/kovin levybongauksesi kirppikseltä?

LempiJoe: Joskus kävin paljonki kirppiksil, mut levyt ei enää oikee tunnu liikkuvan täälpäi. Oon löytäny kirppiksilt paljonki kovii levyi sekä musiikillisesti et rahallisesti. Mut en mä mitää todellisii rahallisii arvoi tiedä ku en myy levyi. Enimmäkseen vaan vaihdan tunteettomasti mulle turhat levyt parempiin. Martti Koskimon pari seiskaa oon löytäny kirppikselt. Ei ne mitää kalliit divarissakaa oo, mut hiton hyvii tunnelmapaloi ja kova artisti!

Redrum-187: Mitäs meidän on vielä lupa odottaa tulevaisuudessa LempiJoelta? Onko esim. tulossa jotain vierailuja muiden levyille tai oletko ylipäätänsä käytettävissä jos joku haluaa ehdottomasti teikäläisen levylleen mukaan?

LempiJoe: Ritarikunta on nyt aktiivisena ja aattelin keskittyy siihen oikeen kunnolla. On mul tos kuitenki mikrofoni jatkuvasti äänitysvalmiina vaativana ja aina välil jaksan intoutuu, jos on jotain mielenkiintost menos. Mut emmä mitään lupaa.

Redrum-187: Kiitoksia haastattelusta Joe! Haluatko vielä välittää ehkä jotain terveisiä sivujemme lukijoille?

LempiJoe: Kiitos! Yks aamu autos ku skippailin radiokanavii osuin radio rockille ja juontajat jotai äijä-äijäili ja hehkutteli, että soitetaan mitä halutaan supermatalal äänel ja meininki oli muutenki sellast kovan ja hurjan olost, kunnes joku soittolistabiisi alko soimaa. Mietin vaa et voi herranjumala mitä emoottionaalist paskaa ja mä oikein suutuin sen soundin ja sen asenteen epäsuhdasta. Laiton Big Lurchin Texas Boyn soimaa – Kyl Gangstaräppi vaa hyvää o!

LempiJoen myspace
http://www.ritarikunta.com
http://www.tku10.net

                                                                            Haastattelija: Joonas Aromaa                                                                             Kuva: Janne Ruohonen

Jätä kommentti