Haastattelussa Laineen Kasperi

Redrum-187: Terve Kasperi ja kiitos jo tässä vaiheessa siitä että suostuit haastatteluun. Kysellään nyt aluksi yleiset kuulumiset omalta kohdaltasi. Miten vuosi on lähtenyt käyntiin?

Laineen Kasperi: Aika vaiheilevissa merkeissä. Joku ihmisen psyyken asiantuntija sanoisi luultavasti, että kaveri on ollut aika manian rajamailla. Uuden levyn julkaisu saa pään aina semi sekaisin.

Redrum-187: Sulta on tähän mennessä tullut kaksi soololevyä ja kolmas on nurkan takana. Miltä edelliset levyt tuntuvat näin jälkikäteen ajatellen? Entä verrattuna uuden levyn biiseihin? Onko isoja muutoksia?

Laineen Kasperi: En jaksa ajatella näitä levyjä kovinkaan vertailevasti. Muiden mielestähän edellinen levy oli ”vitusti parempi” ja uusi on aina jotenkin ”seestynyt”. Oon kuitenkin tehnyt eloni aikana aika läjän, sanoisinko painostavaa shimmeä, ja aina kuitenkin yrittänyt tehdä ei-painostavaa eli ehkä uusi on taas asteen verran enemmän haluamaani suuntaan.

Redrum-187: Vuonna 2006 tuli viimeisin Kaucas -levy ja sen jälkeen on tullut lähinnä sooloja ja vierailuja. Onko Kaucas jäissä vai onko suunnitteilla tehdä tai julkaista jotain uutta vielä?

Laineen Kasperi: Ei olla mitään sovittu, mutta luulen että kyllä tässä jossain vaiheessa vielä löydämme itsemme samasta tunkkaisesta studiosta, toivottavasti.

Redrum-187: Sinulta ja Henriltä tuli tossa joku aika sitten Outo Nauha. Oliko sinulla minkälainen rooli tämän levyn tekemisessä ja millaista oli tehdä kuunnelma?

Laineen Kasperi: Outo nauhahan sai alkunsa jo Al Qaida Finlandin valmistuessa. Sitä ääniteltiin aina kun siltä tuntui ja sitähän oli siis aivan saatanan hauska tehdä. Minä tein enimmäkseen musiikit ja taustat eli äänisuunnittelun.

Redrum-187: Sinua nähdään tässä keväällä aika paljonkin keikalla livebändin kanssa. Pysyvätkö bänditouhut ainoastaan livenä vai onko jotain julkaisuakin odotettavissa? Mistä idea livebändiin lähti?

Laineen Kasperi: Oon alkanut miettiä, että haluaisin tehdä pelkästään keikkoja ja lopettaa koko äänitehölmöilyn. Jotenkin se juttu on kuitenkin se live, eikä mikään täydellisen oton hierominen jossain naheessa studiossa. Se että tehdäänkö Palavan kaupungin kanssa koskaan levyä riippuu kuitenkin niin metafyysisistä asioista, etten uskalla sanoa siihen mitään.

Meikähän päätti jo monta vuotta sitten, että jos haluan jatkaa ja pitää itseäni mitenkään räppärinä, täytyy homman hoitua missä vaan, miten vaan ja vaikka yksin. Sitten teinkin 2008 – 2009 keikkoja Peeällän kanssa kahdestaan ja joitain väänsin ihan itseksenikin. Tuli sitten testattua myös häissä, museossa ja kadulla räppäilyäkin, myös Hampurissa. Se oli sellaista täydellistä treeniä. Sitten kun olen vääntänyt myös Räbätin ja Jätkäjätkien kanssa muutamia livesoitin -keikkoja, niin ajattelin että nyt on vuorossa vähän rikkaampaa livesetitystä. Meillä on aika timmi bändi.

Redrum-187: Siirrytään sitten uuteen levyyn. Ensimmäisten tietojen mukaan ”Olet tässä” piti tulla jo kesällä. Vaihtuivatko visiot tiuhaan vai käytännön järjestelytkö olivat tiellä vai mikä kesti?

Laineen Kasperi: Tää on just se äänitteen tekemisen kirous. Kun luulet, että levy on jo läjässä, niin putkahtaa jostain joku uusi biisi ja se tekee aikaisemmista biiseistä puolet turhiksi eli levy ikään kuin päivittyy sitä tehdessä, eikä sitä putkea luonnollisestikaan halua katkaista. Musahommissa täytyy seurata vaistoja tai sitten ei seurata mitään.

Redrum-187: Matkalla julkaisu myös laajeni tuplalevyksi. Onko kyseessä erilaiset kokonaisuudet vai yksinkertaisesti pituusko pakotti tähän ratkaisuun?

Laineen Kasperi: Levystä on aina joku visio ja sitten lähdet menemään sitä kohti. Tietenkin kannattaa tehdä se visio loppuun, jotta seuraava pläsy ei jatka samaa saagaa. Tällä kertaa matskua vain tuli näin törkeesti. Itse asiassa tiputin vielä kolme träkkiä levyltä pois aivan loppumetreillä.

Redrum-187: Aivan. Soololevyissäsi on ollut vahvasti yhteiskuntakriittinen sävy. Säilyykö linja myös tällä uudella julkaisulla? Mistä ideat biiseihin tulevat?

Laineen Kasperi: Kyllä se vaan sitä samaa blaastia on. Oon tosin oppinut jotain vitutuksen hallinnasta eli ehkä se myös kuuluu jotenkin läpi. Ideat tulee ympäröivästä maailmasta ja sen oikuista. Vittumaiset ajat vaativat vittumaisia kriitikkoja.

Redrum-187: Kansitaide uudella levyllä on aika psykedeelistä. Tyyli muistuttaa Seis -levyn sekä Kaikki kaukana LP:n kansitaiteita. Onko sama kaveri ollut kaikissa asialla?

Laineen Kasperi: Kolle Kovanen oli Seis- ja Kaikki kaukana -levyjen takana, mutta tällä kertaa kansitaiteilijoina toimivat allekirjoittanut ja Ryikköne aka Ryi. Sen lisäksi kansissa on myös lisäksi jonkun kymmenen frendin jumituksia. Jumiteltiin tollasia kuvia studiolla samalla kun väsäilin levyä ja tajusin että kuvathan kertovat suoraan pläsyn sisällöstä. Itse asiassa tajusin, että jos levyn musiikki voisi näyttää joltain, niin sehän jumalauta näyttäisi juuri noilta jumituksilta. Noi on luonnollisessa koossa sellaisia isoja tauluja.

Redrum-187: Olet tässä -levyllä näkyi vierailevan Aztra ja Raipati Kaucaasta. Tämän lisäksi oli pari itselleni tuntematonta nimeä. Ovatko paikallisia artisteja vai mikä on homman nimi?

Laineen Kasperi: Joo, levyllä on niitä jamppoja, jotka studiolla ovat pyörineet. Halusin, että fiitit ovat niiltä ihmisiltä ketkä fiittaavat muutenkin meikän tilanteissa. Koovee on Leprasta, Ryikköne on kuultavissa ainakin Nyklan uudella Foetidalla. Kripu on vanha frendi Turusta, Ronskibiitistä. Yona on siis mimmilaulaja Johanna Louhivuori. DJ Peeällähän on meikän oikea käsi ja tuottanut osan levyn biiteistä. Josafat on puolestaan soittanut sekä säveltänyt levylle lukaalijuttuja.

Redrum-187: Sitten vielä pari kysymystä koskien Ähky Recordsia. Mistä homma ylipäätänsä lähti ja kuka johtaa toimintaa?

Laineen Kasperi: Hommahan lähti siitä kun ehdotin Kankaan Jukalle, että julkaistaanko meikän Seis itse vai etsitäänkö joku lafka. Meikällä oli aikaisemmin sellainen Supatunes, minkä kautta myin lähinnä cd-r:ä ja kaikkee himmeen kokeilevaa shimmee. Jukka sanoi että ”tehhään ite” ja sitten käveltiinkin kauppa- ja rekisterikeskukseen ja laitettiin lafka pystyyn.

Redrum-187: Ketä Ähkyllä tällä hetkellä vaikuttaa ja miten he ovat sinne pääsääntöisesti päätyneet? Onko Ähkyn leipiin vaikea päästä?

Laineen Kasperi: Ähkyssä vaikuttaa moni tyyppi ns. epävirallisesti, mutta virallisesti siinä häärää meikän ja Jukan lisäksi Raipati ja Maija Kaarna. Ähkyä vois verrata johonkin aatteelliseen yhdistykseen tai jotain. Emme tee sitä voittoa tavoitellen, vaan vahvistaaksemme Suomen musiikin alakulttuuria. Julkaisemme ja autamme julkaisemaan hyvää musiikkia, mikä ei nuole perseitä. Toimintaan pääsee mukaan jos ottaa yhteyttä, läpäisee Ähkyn ”alokaskauden” ja on valmis alkamaan vääntöön.

Redrum-187: Hehe, Onko tänä vuonna odotettavissa kuinka paljon julkaisuja tai keikkoja Ähkyn artisteilta?

Laineen Kasperi: Keikkoja tullaan tekemään paljon. Julkaisuista en lähde vielä puhumaan mitään, koska sitten taas myöhästytään ja niin edelleen. Jotain uutta ja kaunista saattaa kuitenkin olla tulossa.

Redrum-187: Diplomaattisesti vastattu! Loppuun voit heittää vaikka vielä terveiset sivujemme lukijoille tai mitä nyt sattuu sydämellä olemaan. Sana on vapaa!

Laineen Kasperi: MAAILMASSA ON VAIN YKSI PAIKKA NIMELTÄÄN SUOMI JA ME PÄÄTETÄÄN MIKÄ PAIKKA SE OIKEIN ON. PIDETÄÄN SIIS HAPPI HYVÄNÄ, HENKI ELOSSA JA MUISTETAAN MISSÄ SE VIHOLLINEN MENEE! KIIP IT RIIL!

Lataa tästä: Laineen Kasperi – Myö
Biitti: Laineen Kasperi
Räpit: Laineen Kasperi

www.myspace.com/laineenkasperi
www.ahkyrecords.com
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Haastattaelija: I.V

HUOM! Uutisten kommentointi systeemi on muuttunut. Lue tarkemmat ohjeet foorumeiltamme.

Jätä kommentti