Haastattelussa OpaaliRedrum-187: Mitenkäs olet talvea viettänyt, ihan vaan studiossa istuen vai onko aikaa riittänyt muuhunkin?

Opaali: Talvi on mennyt koko ajan studiolla… Muutama kuukausi meni tehokkaasti mestoilla kirjoitellen ja biisejä tehden. Siinä mielessähän siinä meni aikaa kun noita vierailijoita kerättiin kasaan, et nauhoitellessahan tuo meni. Tai onko se vieläkään ihan kokonaan mennyt…

Redrum-187: Voitaisiin ihan aluksi käydä läpi muutoksia sun levy-yhtiö kuvioissa ja paikan vaihdossa. Sä oot Orivedeltä lähtöisin, asustelit aikasemmin Tampereella ja nyt pk-seudulla?

Opaali: Joo Orivedellä vietin mamman hoivissa sen 20-vuotta, sit Tampereella 3-vuotta, nyt täällä sit ollu melkein puoli vuotta.

Toi Turnin’ -diili oli sellainen kaveripohjainen homma, että tein sen Skemin kanssa ja sitten se lähti Nykkiin tekemään musaa, niin homma meni vähän sekavaks.

Jos mulla olis nimi ollu paperissa, niin siellä varmaan lukis vieläkin, että Opaali on Turnin Recordilla jos sitä siis olis enää olemassakaan. Mut ei siinä mitään, levy julkaistiin ja molemmat osapuolet oli tyytyväisiä.

Monsp tuntui sitten ihan luonnolliselta ratkaisulta kun mä kelasin, etttä mikä se paras levy-yhtiö täällä vois olla. En ole itse ihan Rähinä -kamaa. Mä ajattelin alusta lähtien, et Monsp. Hyviä tyyppejä siellä on kaikki.

Redrum-187: Mikäs sut tänne (Helsinkiin) sitten toi?

Opaali: No mä halusin Jassen (Jazzy-O) kanssa tehdä musaa, eikä mun mielestä oikein ollut mitään muita vaihtoehtoja… et terveisiä Tampereelle kun ei ole studioita ja äijät kusi siellä hommat. Sit tulin tänne morjestaan ja terapiamielessä kurkkaan mikä meininki. Ihastuin kaupunkiin ja miksei sit jäädä kun tuli sauma. Tulin sit kans vähän rauhoittumaan samalla.

Redrum-187: Joko olet kotiutunut tänne Helsingin ympyröihin?

Opaali: Todella hyvin. Paljon paremmin kun oisin voinut kuvitella. Loistava mesta.

Redrum-187: Jazzy-O siirtyi ilmeisesti samoihin aikoihin tännepäin ja pitää Kalliossa nykyään majaansa. Oot ilmeisesti eka artisti joka kävi tekemässä levyn tällä uudella studiolla?

Opaali: Joo, on siellä pari jotain yksittäistä juttua tehty, mutta eka varsinainen levy joka sieltä on tullut.

Redrum-187: Sun eka varsinainen oma levy ”Viisasten kivi” tuli vuonna 2007, samoin taisi tulla myös sun mixtape ”Ehdon alla”. Sitten sä käväisit Jujun levyllä vuonna 2008 ja muita julkaisuja sitten taitaa olla toi Vaihtoehtomusiikkia vuodelta 2004?

Opaali: Ei se kyllä eka ole.. Tai riippuu miten lasketaan virallinen. Multa tuli vuonna -99 kolmen biisin EP nimellä ”Paras Aina”, mikä on aika vitun huvitttavaa, mutta asenne on pysynyt aika samana. Niitä tosiaan painettiin jotain 20 kappaletta, että ei mulla itelläkään ole niitä tallessa kuin ehkä irtonainen CD. Sit vuonna 2000 tuli ORW possen ”Kantapään kautta” EP ja sitten 2003 muutaman uuden biisin kanssa uusintapainos siitä. Se ”Ehdon alla” tehtiin noista ”Viisasten Kiven” ylimääräisistä biiseistä. Semmoinen pohjustus varsinaiselle levylle.

Redrum-187: Onko ”Vaihto-ehto Musiikille” tulossa jatkoa ja mitä muille ORW -tekijöille kuuluu?

Opaali: Mä oon aina halunnut tehdä Jujun kanssa musaa ja toisinpäin kanssa, mutta musiikillisesti ollaan lähdetty aika eri suunnille noista ajoista. Se voi olla vähän hankalaa saada kokonainen levy tehtyä, mutta kyllä mä uskoisin, että jossain vaiheessa tulee levy Juju & Opaali nimellä.

Eme on tehnyt uudellekin levylle biittejä, se on vanha DJ, Judeeni on kans… onhan siinä ne hovipojatkin. Muut jätkät silloin aikoinaan räppäs ihan vaan räppäämisen ilosta, eikä sillä lailla mitään uraa siitä meinannutkaan. Kaikki on kasvanut eteenpäin, paitsi minä. Kyllähän me yhteyttä edelleen pidetään.

Me ollaan jälkikäteen naureskeltu tota ”Vaihto-ehto” nimee. Oli hirvee kiire ja joku nimi piti äkkiä keksiä. Ei sillä väliä mikä se nimi sitten loppupeleissä on.

Redrum-187: Mitenkäs tuossa meni sitten noin pitkä aika ilman musiikin tekemistä ”Viisasten Kiven” jälkeen?

Opaali: Joo ei ole tapahtunut oikein mitään. On tullut haettua kokemusta ja on vähän mistä ammentaakin sitä paskaa. Tampereella kävin pari pientä keikkaa heittämässä ja siinähän sen tajusikin, ettei tolla ”Viisasten Kivellä” kuuhun mennä, kun siellä oli sen 10 tyyppiä kalevan paikallispubissa katsomassa.

Redrum-187: Millainen ”Hinnalla millä hyvänsä” oli muuten prosessina, biittien valinta, biisien tekeminen jne?

Opaali: No biittien valinta oli helppo homma, kun tossa sen pari vuotta melkein pelkästään kuunteli biittejä. Vaikka mä en tehnyt musaa, niin kyllä se siinä dokaamisen ohessa pyöri mielessä ja pysty soittamaan suoraan parhaille tuottajille ketä tuntee ja Jassella on aina niin hyvät pohjat mistä aloittaa.

Biisit tehtiin kaikkien vierailijoiden kanssa yhdessä. Mun mielestä sellainen biittien lähettely ja säätäminen on ihan homostelua. Mä ite kirjoitan kaiken studiolla, osa jätkistä ei. Tavattiin studiolla, fiilisteltiin ja heiteltiin vähän ideoita ja sitten purkkiin. Suurin osa biiseistä tehtiin tossa meidän mestalla. Ainoastaan Aksimin ja Särren kanssa tehtiin niiden studiolla, kun ne haluaa tekemiseen sellaista vapaamuotoista sessio-meininkiä, kerralla purkkiin. Vitun hauskaa hommaa.

Redrum-187: Saitko sä kaikki ihmiset levylle mukaan ketä olit halunnutkin?

Opaali: Davo jäi, se on niin vaikee mies löytää… tosin just viime viikolla sitten löysin. Törmättiin tuolla Talib Kwelin keikalla ja nyt pitäis sit tehdä jotain yhdessä. Samoin Laineen Kasperi… Mä oon alkanut tykkäämään siitä ja olis kiva senkin kanssa tehdä jatkossa jotain. Kai mä oon alkanut tulla sit vanhaksi, mutta putoo kyl sen musa.

Redrum-187: Sulla on noin yleisesti ainakin omasta mielestäni aika synkkä soundi musassa, edellisillä julkaisuilla ja samoin tällä uudella levyllä. Pitääkö sun jotenkin hakea sitä mielentilaa päästä siihen musaan sisään?

Opaali: Ei sitä tartte. Kyllä se tulee sit oikealla biitillä ihan luonnostaan.

Redrum-187: Sulta on aikaisemmin tullut pari musiikkivideota levyjen mukana. Joko on tiedossa tuleeko uutta videota ”Hinnalla millä hyvänsä” -julkasun tiimoilta?

Opaali: Joo on suunnitteilla 2-3 videota. Huhtikuussa tehdään viimeistään ORW-Filmsin kanssa kunnolla ja kyllä mä nytkin etsin ohjaajaa. Haluisin jonkun halvan blue screen -homman tehdä, kun ei mua kiinnosta tuolla ulkona kylmässä hytistä. Sit myöhemmin voi tehdä kunnolla ja olla sen 15 tuntia ulkona.

Redrum-187: Kuka on muuten tehnyt ton albumin graafisen ilmeen?

Opaali: Tiedemies aka T-Money, Teemu Koskenoja on tehnyt töitä niiden kanssa. Se ei ottanut noita kuvia… Se kuvaaja oli kyllä aika ihme kaveri. Ei millään pahalla sitä kohtaan, mut kuitenkin. Mulla oli noista kuvista aika valmis visio ja käytiin ottamassa noi kuvat Pohjanmaan alussa, joku 20 kilsaa Veljekset Keskisiltä metsään, fiilisteltiin siellä. Ne kuvat oli aluks vähän kuivia, mutta Teemu anto niille sit sen oman silauksensa ja se on siinä helvetin hyvä ellei paras.

Redrum-187: Opaalia ei ole ihan hirveästi keikoilla näkynyt ja kohta on sun omat julkkarit Playgroundissa. Tuleeko myös enemmän keikkaa jatkossa?

Opaali: Kyllä tässä on muutamia ideoita, mutta ei mulla mitään ohjelmatoimistoa ole… Kyllä mä mielellään jollekin sen 20 pinnaa maksan jos jaksaa tehdä työtä mun eteen. Jos ei löydy sellaista tyyppiä, niin kyllä mä itsekin sitten alan sitä hoitamaan. Parhaat keikat mä oon järkännyt ite tähän mennessä.

Redrum-187: Oisko jotain terveisiä vielä heittää tähän loppuun?

Opaali: Tää on hienoa päästä Redrumin haastatteluun vihdoin. Mua on ehkä vähän vituttanut aikaisemmin, ettei mua ole otettu mukaan kun jotenkin itse on kokenut kuuluvansa tähän genreen ja teiltä on tullut levyjä ulos ja kaikkee… Ei mitään vihaa, nothing but love, ostelkaa levyä!

Haastattelija: MV

www.myspace.com/opaali
www.monsp.com
Keskustele Opaalin uudesta julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

HUOM! Uutisten kommentointi systeemi on muuttunut. Lue tarkemmat ohjeet foorumeiltamme.

Jätä kommentti