Haastattelussa Stepa

Redrum-187: Moro Stepa, mikäs meininki? Tehtiinkin tossa joulukuussa jo tavallaan haastis sun keikan jälkeen joskus kolmen aikaan yöllä, mutta jätkä soitti seuraavana maanantaina, että ois ehkä parempi ettei sitä julkaista. Siitä olisi kyllä tullut omalla tavalla hyvä juttu, haha.

Stepa: Mitäs tässä. Jukkiksen luona kuunnellaan vähän heviä ja kiroillaan kun ei käsi mahdu Pringles -tölkkiin. Joo mie ajattelin, että tehdään haastis mieluummin näin levyn alla, kun se on paljon ajankohtaisempaa. Ja etkö sinä sanonut ettet uskaltanut edes kuunnella sitä haastista? Hyvä haastis se oli.

Redrum-187: No joo noinhan se oikeastaan taisi olla. Kuuntelin sen kyllä myöhemmin. Se oli ihan… no sanotaan hauska. Olit viimeksi meidän haastattelussa marraskuussa 2007. Mitäs Stepan elämässä on tällä välin ehtinyt tapahtua ja mitä olet puuhaillut? Onko koulut jäänyt kesken sitten viime kerran vai oletko onnistunut tasapainottelemaan hyvin ns. ”siviiliuran” ja viihdeuran välillä?

Stepa: Hyvin ja huonosti painottelen. Koulu menee kyllä, mutta ehkä pari kurssia muita jäljessä. Väliäkö tuolla, nimittäin oon aina ollut vähä hitaampi kuin muut… siis koulunkäynnin suhteen. Tapahtunut on kyllä vaikka ja mitä, mutta en tiedä mitä sitä osais kuitenkaan kertoa. Musiikkia oon vääntänyt nyt tuon toisen levyn tekemisen jälkeen hulluna. Jotenkin on tarve kirjoittaa jotain päivittäin.

Redrum-187: No sehän on hyvä vaan. Mitäs sitä on työstetty sitten viime aikoina?

Stepa: No pari feattia ja uusia omia biisejä, sekä jotain Joku Roti Mafia- juttuja. Kaikenlaista. Oon koittanu kirjoittaa mahdollisimman monipuolisesti kaikkea. Oon aika hyvissä fiiliksissä nuiden omien soolojuttujen puolesta. Nyt pitäs ehkä miettiä, että millaisiin taustoihin ne vääntäis. Katsotaan nyt tuleeko tästä mitään, mutta paperilla on jotain riiminparsia. Ja muutenki juttujen on hyvä hautua.

Redrum-187: Mennäänpäs sitten kuitenkin tähän ajankohtaisempaan lättyyn. Sinulta tulee nyt pian tosiaan urasi toinen kokopitkä albumi nimeltä Made In Sodankylä. Kerro vähän levystä omin sanoin, millainen paketti siitä tuli omasta mielestäsi ja miten kuvailisit sitä?

Stepa: Hmm. Hyvä paketti siitä tuli. Oon kyllä tyytyväinen. Paljon ehti elämässä tapahtua siitä hetkestä kun aloin tekemään sitä aina siihen hetkeen, kun se lopulta valmistui. Siksi se vähän etsi muotoaan ennen kuin siitä tuli valmis kokonaisuus. Se nauhoitettiin Tampereella ja sai taas rampata siellä. Alettiin tehdä demoja Tapani Kansalaisen kanssa ja jossain vaiheessa olin sitten Roti studiolla Aution Ilarin kanssa lyömässä ne biisit kuntoon. Ilari on siitä hyvä jätkä ja mahtava kaveri vääntämään musaa, koska jos hänellä on joku idea tai vastaava, niin se sanoo sen ja osaa aina perustella kantansa.

Redrum-187: Entä mitenkäs vertaisit Made In Sodankylää debyyttiisi MC:hen? Ilmeisesti vähän/entistä positiivisempaa menoa tällä kertaa?

Stepa: No en tiedä positiivisempaa… Ehkä pirteämpi olis oikea sana. Kun vertaan ekaan levyyn tätä lättyä, niin tämä on jotenkin paremmin räpätty. Plus huomaa lyriikoista, että on saanut vähän vuosia mittariin ja kiloja toiseen. Tää on musiikillisesti parempi levy myös. En ole kuunnellut tuota MC:tä aikoihin, niin en oikein osaa verrata näitä. Mutta joo… vinkunat ja pörinät jätin tietoisesti pois tältä levyltä.

Redrum-187: Mikäs tähän oli syynä? Tuleeko Stepalta vielä joskus joku gangsta lätty?

Stepa: Tuli vaan olo, että jotain muuta. Ehkä sitä gangsta menoa kuunteli niin paljon, että halutti vaan jotain muuta. En osaa sanoa tuleeko vielä gangsta-räppiä multa. On mulla koneella jotain biisejä, mutta katsotaan jaksaako julkaista. Vaikea vastata, kun eihän sitä tiedä mitä tekee huomenna.

Redrum-187: Mitä mieltä oot muuten tosta Kansalaisen Tapanista? Kannessahan se sahaa jätkän jalkaa, mutta entäs noin muuten? Kaverihan näyttää tuottaneen melkein puolet levysi taustoista ja feateistakin löytyy parista kappaleesta. Kansalaisesta on kuitenkin kuultu kohtuullisen vähän tähän mennessä.

Stepa: No hyvä jätkä se on. Meillä on aika samantyylinen huumorintaju. Itse asiassa kun tein MC:tä, niin Tapsa asu sen studion yläkerrassa. Soitin aina sille omia biisejä, enkä edes tajunnut, että se pyörii samojen hommien parissa. Jossain vaiheessa kuulin sen biisejä ja biittejä ja tykästyin niihin. En aluksi edes uskaltanut pyytää siltä taustaa, mutta onneksi keräsin rohkeuteni ja sain kuunnella sen tekemiä biittejä ja valkata sieltä jonkun sopivan.

Tapani oli mukana levyllä since day one ja se antoi yhtä suuren panoksen tähän kuin minä. Ja se on hienoa jos joku auttaa levynteossa niin paljon kuin Tapani auttoi. Kohta siltäkin tulee levy ja hyvältä se kuulostaa, mitä nyt muutaman rallin se on kuunnelluttanut mulle.

Redrum-187: Kerro hieman mistä idea kansiisi kumpusi?

Stepa: No rakennettu Sodiksessa ja ajattelin, että se kansi vois olla levyn nimeen nojautuva. Alun perin meinattiin tehdä sellainen terminaattori meininki, että puolet päästä olisi robottia ja puolet meikän finninaamaa, mutta lopulta unohdettiin se, kun se tuntu niin käytetyltä idealta, eikä se olisi lopulta kuvannut levyn menoa. Jupi sen laitto lopulliseen muotoon. Terveisiä Jupille.

Redrum-187: Mites onko Made In Sodankylän tiimoilta muuten tulossa vielä mahdollisesti musavideota? Viime levyltähän me nähtiin varsin letkeä ja tyylikäs Vapaapäivä.

Stepa: Kyllä. Kaikki Hyvin biisistä on musavideo. Me ollaan Kansojen Isän kanssa koitettu kuvata Kiviranta videota, mutta siihen pitäis saada näitä Kivirannan juopponaamoja mukaan, mutta ei viitsi mennä oven taakse ja kysyä voidaanko kuvata räpvideo samalla, kun te elätte miten elätte. Joku viinapullo aukaisisi varmasti monen vuokra-asunnon oven, mutta ei se oikein tunnu oikealta lahjoa alkoholisteja viinalla. Katsotaan mitä me tuohon keksitään. Ollaan me jotain kuvailtu ja aika vapaamuotoinen video siitä varmasti tulee jos tulee.

Redrum-187: Haha, joo ymmärrän. Sinulla on tässä uudellakin levyllä varsin niukka feattilista, joka on varmaan ihan harkittu päätös. Yksi pienoinen yllätys siellä kuitenkin on, nimittäin Laineen Kasperi. Mites Kasperi eksyi levylle mukaan?

Stepa: Miksi se on yllätys jos kaksi räppäriä on samassa biisissä? Kasperi käyttää yhtälailla hienosti huumoria biiseissään. Aloin tekemään Ei -biisiä ja biitistä tuli mieleen Kasperi ja kun tutustuin siihen jossain, niin ajattelin pyytää sen mukaan. Myös Chuck D:llä on Ei -niminen biisi, mutta en tiedä oisko se incredible rhyme animal lähtenyt mukaan. Tai no tiedän oikeastaan, että eihän se olis lähtenyt..hahaha. Meinasin pyytää koko Kaucas possen, kun niilläkin on samantyyppinen biisi, mutta kun en tuntenut muita kuin Kasperin, niin pyysin vain hänet. Kasperin uudella levyllä on sellainen biisi kuin Vallankumous, joka on muuten hienoimpia suomiräp -biisejä pitkään aikaan. Kuuntelen sen lähes päivittäin.

Redrum-187: Minkälaisia odotuksia sulla itselläsi on Made In Sodankylää ja sen menestymistä kohtaan? Toka levyhän taitaa yleensä olla se hankalin pala, varsinkin kun debyytti oli ainakin jonkinmoinen menestys.

Stepa: Ei mitään oikeastaan. Mie oon levyn tehnyt ja sen tekeminen on hauskaa. Ei noita menestymisiä tms. jaksa miettiä.

Redrum-187: No näinhän se pitää ollakin. Voidaan sanoa, että olet vaikuttanut nyt ainakin jo sen pari vuotta näissä ”isommissa” suomirap ympyröissä ja olet päässyt kiertelemään ja ihmettelemään menoa aika paljon sinä aikana. Onko meno ollut hurjaa noin yleisesti ottaen nuoren miehen näkökulmasta?

Stepa: Ei oikeastaan kovinkaan hurjaa. Odottelin vähän enemmän naisia ja heroiinia, mutta eipä ole näkynyt. Ei tuolla keikoilla nyt mitenkään hurja meno ole yleisesti ottaen. Jos joku miettii, että mitä yleensä bäkkärillä tapahtuu, niin yleensä siellä on vain joitain tyyppejä jotka jauhaa paskaa keskenään ja nauttii hanatuotteita. That’s about it. Mutta joo viime vuosi oli rankka, mutta ei rap-hommien tai sellaisten takia. Aika pitkälti tuo henkilökohtainen elämä oli välissä vähän rempallaan.

Redrum-187: Olet melko kova live-esiintyjä tänä päivänä. Keikat alkavat ilmeisesti sujua jo aika hyvällä rutiinilla? Miten saat pumpattua itsesi aina sopivaan mielen- ja energiantilaan ennen esiintymistä vai onko Stepallakin huonoja päiviä?

Stepa: En tiedä. Vitun vaikea sanoa. Jauhan Aren kanssa paskaa. Eiköhän sillä fiilikseen pääse. Yleensä jos yleisö on fiiliksissä, niin silloin sitä itsekin pääsee fiiliksiin… kai. Tuo on jotenkin vaikea sanoa kun joka keikka ja keikkapäivä on aina erilainen.

Redrum-187: Joko olet sortunut pitämään yli neljä värisiä lätsiä?

Stepa: En…

Redrum-187: Eli lupaukset on pidetty. Olet monipuolinen musadiggari, joten pakko kysyä, että kenen kanssa Stepa lähtisi kaikista mieluiten studiolle tekemään biisiä, jos saisi valita ihan kenet tahansa? Laitetaan nyt rajoitukseksi, että tyypin/tyyppien pitää olla hengissä vielä.

Stepa: Chuck D on meikän lempiräppäri, joten ehkä se. Tai no ei oikeastaan jos alkaa ajatteleen. Stepa feat. Chuck D olis aika naurettavaa loppujen lopuksi. Chuck D osaa ilman minuakin tehdä biisejä ja minä osaan tehdä biisejä ilman häntä. Ois siisti silti tavata Chuck.

Hei jos joku keikkajärjestäjä lukee tätä, niin koittakaahan tuoda se Public Enemy Suomeen! Vituttaa kun naapurin Topi on nähnyt sen livenä ja minä en.

Mutta niin se muusikkotyyppi. Jos sen tyypin ei tarvis olla hengissä, niin sanoisin Curtis Mayfield. Aika paha kysymys… hmmm. Nyt soi taustalla Pantera, joten vastataan Philip Anselmo.

Redrum-187: Tiedät varmaan jonkin verran myös Joku Roti Recordsin kuviosta. Ilmeisesti ainakin Hanelta on tulossa vielä keväällä levyä? Mitäs kaikkea muuta siellä on tekeillä/suunnitteilla/tuloilla?

Stepa: Hannibalia, Olli-PA:ta, Edorfia, Lauri Räpping Vantaajokea ja Tykoa on tulossa. Ollaan myös alkamassa tekemään Joku Roti -posselevyä ja olen aika innoissani siitä, kun siellä on niin paljon osaavia tyyppejä taustalla. Oon muutenkin kirjoittanut aika paljon poliittista läppää, joten tuon projektin kautta vois saada ne kuuluviin. Kaikenlaista on tapahtumassa ja tarkoituksena on kai vaan julkaista hyviä levyjä.

Redrum-187: Hehe, okei kuulostaa hyvältä. Mites Stepan ura muusikkona jatkuu tästä eteenpäin? Joko on jonkunlaisia suunnitelmia tai skenaarioita siitä mitä teet tulevaisuudessa & tapahtuu seuraavaksi musarintamalla?

Stepa: Monspin Kepe sanoi joskus, että minun pitäisi muuttaa Helsinkiin ja tehdä itseni tunnetuksi siellä. Ymmärrän Kepen pointin ja hyvää se tarkoitti, mutta tarvin vain Tapani Kansalaisen numeron ja siitä aletaan suunnittelemaan biisiä. Eli kai tuossa kämpillä tulee väännettyä taas noita ralleja ja katsoa mitä niistä tulee. Kai jossain vaiheessa taas levy, mutta ensin pitää elää hetki, niin on taas mistä voi räpätä.

Redrum-187: Joko olette lähetelleet lättyä Räikkösen Kimille? onko tullut jo vastausta myspaceen?

Stepa: En ole lähettänyt. Löytyisköhän sen numero ja osoite jos kirjottais Find Kimi Räikkönen ja lähettäis johonkin Eniroon tms. Levyllä lähetän terveiset sille. Kimi pallo on sulla!

Redrum-187: Kiitos haastattelusta Stepa. Loppuun tietysti taas saa sanoa mitä sylki suuhun tuo jos jotain unohtui ja lähetellä terveisiä sivujemme lukijoille!

Stepa: Kiitos itelles vaan. Garcia Vegas vois hiljalleen jo laskea sen parhaan räppärin äänestystuloksen. As-to-Raathille sellaiset terveiset, että jos joskus eksyn Lahteen, niin nähdään jossain kun viimeksi jäi ne Above the Law -keskustelut kesken. Kaikille muilla haluan sanoa: Stay true to the game!

Haastattelija: Joonas Aromaa
Kuva: Juuso Aranko
www.myspace.com/stepapalupa
www.jokurotirecords.com
www.myspace.com/jokurotirecords
Keskustele Stepan uudesta julkaisusta Redrum-187:n sivuilla täällä.
Tsekkaa Redrum-187:n Stepa haastis vuodelta 2007 tästä.

Jätä kommentti