Haastattelussa DJ Kridlokk

Redrum-187: Moro DJ Kridlokk. En kysy sinulta kuinka kesä meni, vaan onko tullut paljon venailtua syksyä ja iltojen hämärtymistä?

DJ Kridlokk: Moi vaan. No rehellisesti sanoen mä oon kyllä ollut fiiliksissä kun syksy on täällä. Enimmäkseen siksi, etten saanut kesän aikana mitään tehtyä. Oli niin helvetin kuuma, että joutu vaan lilluun meressä joka päivä. Kesä oli kyllä tosi kingi, mutta syksy ja pimeet illat tekee sitten oman tärkeän asiansa luovuudelle.

Redrum-187: Olet toistaiseksi pysynyt kohtalaisen hyvin maan alla tuotostesi kanssa. Kerro nyt hieman alkuun miten olet näihin räppihommiin eksynyt ja mistä kaikki lähti aikoinaan liikkeelle?

DJ Kridlokk: Joskus ´98 tuli ekat räpit kirjoitettua ja ne syntyi luonnollisesti vaan siihen musan kuuntelun kylkeen, samaan tyyliin kuin joku pöytien rummuttelu biisin mukana. Mutta se oli vaan sellasta leikkimistä frendien kanssa eli sama kuvio, jonka kaikki on varmasti duunannut jonkinlaisessa hevi- punk- tai räppibändin muodossa aikoinaan.

Vuonna 2000 tuli tehtyä ekat demonauhat Striittiribun kanssa ja otin homman vakavammin siinä mielessä, että kiinnosti koittaa duunaa jotain mitä voi sanoa musaksi. Biittejä mä väänsin sellaisella köppäsellä Yamahan 80-luvun syntikalla, jossa pystyi nauhoittamaan kaksi sisäistä raitaa päällekkäin. Rummut toiselle ja jotain muuta toiselle. Pian oli sitten kehissä neliraiturit, synat ja sämplerit, kun käytiin Striittiribun kanssa erään tyypin studiolla vähän opiskelemassa, että miten homma vois toimii… Se jäbä oli Koksukoo. Biittien teko natsas mulle ja tuntui jotenkin siistimmältä, kuin ne kitarat ja rummut joita mä pienenä soitin.

Mun faija on muusikko. Loppujen lopuksi mun on kiitettävä sitä kaikesta! Tässä vaiheessa vielä shoutit M-P:lle. Se on silti mun originaali aisapari räppihommis, ei voi unohtaa.

Redrum-187: Mitä räppijulkaisuja sinulta on aikaisemmin ilmestynyt tai millaisissa projekteissa olet ollut mukana vaikuttamassa?

DJ Kridlokk: Tän vuosikymmenen alkupuoliskolla tuli tosiaan pistettyä pihalle kaiken näköistä räppikassua ja instrumentaalilevyä eri nimillä ja tyyleillä, mutta loppujen lopuksi ei niitä julkaisuja kauheasti ole, jos tsekkaan minkälaisen biisiläjän päällä mä oon istunut viimeiset 10 vuotta. Olen tehnyt biittejä sitten Eevil Stöölle, OG Ikoselle ja tietty vatkannu näitä C-4 klikin juttuja. Tuotin kanssa Memphisin Kill Yo Azz Clickille yhden biisin aikoinaan, mutta sitäkään ei ole julkaistu. Kelasin, että vois laittaa mp3:sen vaikka jakoon.

Sitten tietty Lommon UG nauhat on mun tuotantoo, joten kai mä niillä voin tässä leijua. Räpin ulkopuolella teen kanssa paljon juttuja, mutta ne on sitten enemmän studio- ja DJ – sidonnaisia juttuja.

Redrum-187: Pomppasitte Lommon kanssa ehkä vähän laajemman yleisön huulille tuon Redrum-187 kokoelmalla olleen biisin myötä ja olette saaneet ainakin omien havaintojeni mukaan aika hyvää palautetta sen jälkeen. Muutenkin vaikuttaisi, että myös suomenkieliselle Memphis -soundille on tilausta. Onko tämä yllättänyt?

DJ Kridlokk: On se mut yllättänyt siinä mielessä, että mun ja Lommon touhut on aina ollut kuitenkin sen verran sisäänpäin kääntynyttä menoa, jota duunattiin oman kuplan sisällä, ettei kelattu muiden tajuavan, saatika fiilistelevän. Silloin kun aloiteltiin, ei ollut foorumeita tai paljon jengii, jotka olisi ollut perillä Memphis -jutuista, tai löytänyt niin vituiks väännetystä soundista jotain siistiä.

Redrum-187: Sulta ilmestyy piakkoin uusi ja kauan odotettu soolonauha ”UG Solo”. Kerro hieman mitä meidän on lupa odottaa tältä julkaisulta?

DJ Kridlokk: Lupa on odottaa sitä darkkii ja pölystä menoa. Mun on pitänyt pistää soolonauha pihalle jo viisi vuotta, mutta vasta nyt tuntuu siltä, että paska on tarpeellista. Mukana on tietty Lommo, sit Eevil Stöö, Striittiribu ja SNTC Family. Aivan niin kuin ennenkin, jumittunut meininki.

Redrum-187: Mites tuo formaattipolitiikka… Onko päätöksiä jo tehty, että ilmestyykö UG Solo kassuna, CD:nä vai kenties molempina?

DJ Kridlokk: Vois molemmat pistää. Kumpaakin formaattia on toivottu. CD tietty helpompi käytännössä, mutta kassu pitää olla, koska se edustaa mulle sitä mistä tässä touhussa on kyse. Ja joojoo kassut sitä ja kassut tätä ja mitkä vitun kassut, mutta fakit! Mä haluan myöskin pitää elossa täysin sukupuuttoon kuolleen formaatin. Itsellä se menee sen verran syvälle, että kun löytää jotain mikä vaikuttaa elämään, niin sen haluaa säilyttää. Oli se sitten joku antiikkiesine tai vaikka valokuva. Täytyy pitää muistot tallessa.

Redrum-187: Feateista näyttäisi löytyvän tosiaan myös Lommo. Mitäs Lommolle kuuluu tänä päivänä? Vieläkö kaveri tekee räppiä?

DJ Kridlokk: Kyllä toi Lommo hengissä on ja ihan hyvää kuuluu. Se on vaan niin vitun mystinen jäbä, etten mäkään aina tiedä mitä se tekee tai haluaa. Oli älytöntä säätöä saada se studiolle nauhoittamaan räppejä mun nauhalle, kun se elää vähän omalla tyylillä. Sovit tällit, niin se saattaa tulla kaks päivää myöhässä. Mutta en mä dissaa, Lommo on perhettä. Maksa velkas!

Redrum-187: Haha. Meidän foorumeilla on ollut kova painostus noiden vanhojen Lommo julkaisuiden uusintapainoksista. Meinaatteko vielä mahdollisesti julkaista uudelleen noita vanhoja juttuja tai kenties laittaa jakoon?

DJ Kridlokk: Just kävin tossa läpi vanhoja masterinauhoja ja yritin etsiä sen Vol.1:sen ja 2:sen biisejä, mutta en ole löytänyt vielä kuin suurimman osan tosta ekasta nauhasta. Sen mitä saan kaivettua kelasin uudelleen julkaista. Ja jos ehdin, niin tulee ton mun nauhan ohessa. Pitää vaan säätää. Eiköhän ihmiset pääse niitä kuulemaan.

Redrum-187: Hyvä näin. Sulla on tosiaan vaikutteet musiikkiisi haettu selkeästi tuolta Memphisin suunnalta. Mistä innostus Memphis -räppiin on saanut alkunsa sinun kohdallasi tai kuinka olet tutustunut koko tyyliin alun alkaen?

DJ Kridlokk: Heti ekaksi pitää heittää faktat suoriksi. Originaali Memphis -jäbä on meidän porukasta Gangxta P, joka on kirjoitellut myös foorumille nimellä ”Calico Jack”. Sen jäbän kanssa me mennään taakse jonnekin ala-asteelle asti. Me ollaan aina jaettu paljon musajuttuja keskenämme ja käyty läpi kaikkia tyylejä. Ennen Memphisjuttuja me fiilisteltiin suurimmaksi osaksi 90-luvun alun Los Angelesin underground artisteja, jotka pääosin edusti tyyliteltyjä räppejä. Artisteja niin kuin Ellay Khule, CVE, Freestyle Fellowship, Eastside Badstads, Orko, Volume 10, koko Project Blowed & Heavyweights yms. Osa noista tyypeistä duunaili jo ´90 sellaista hitaampaa ja pahan kuulosta meininkiä, joka oli sitten varustettu nopeilla ja kaiken maailman kikkailu räppäyksillä ja se vetosi meihin. Me etsittiin tyylejä. Striittiribu ja Lommokin oli kyllä tietty silloin mukana kuvioissa.

Joka tapauksessa Gangxta P:llä oli jotenkin vainua asioihin, enkä tiedä miten tai mistä, mutta jotenkin se törmäsi ensimmäisiin Memphisjuttuihin ja alkoi kaivelemaan vanhoja Triple 6 Mafian, Tommy Wright III:n, Kingpin Skinny Pimpin  ja muiden artistien nauhoja, joilta löytyi justiin niitä rytmillisesti kekseliäämpiä juttuja ja törkeitä biittejä. Sitten se soitti niitä meille ja siitä alkoi pohjaton koluaminen läpi Memphisin. Se oli harrastus siinä missä mikä tahansa muu aktiviteetti. Ekojen juttujen jälkeen tietty modeemit lauloi, Ebay:n haku kävi kuumana ja kirjeenvaihto suoraan Memphisiin aukas hommaa helvetisti. Säädettiin niitä kassuja, tilattiin Funkiestiin mitä sai ja sitten istuttiin Gangxtan tai Striittiribun autossa illat pitkät vaan jumittamassa sitä soundia. Mä säädin yhdeltä jäbältä myös ”Memphis Underground” – videokassun, josta pääsi sitten näkemään niiden tyyppien meininkiä keikoilla ja studioissa.

Lommo aina istu takapenkillä ja välillä huuteli ”South Memphiiiiiis!” tai ”Skinny Skinny Skinny Pimp, Walking With A Gangsta Limp…!” kunnes yhtenä iltana se soitti ja kysy, että voinko tehdä sille biittejä, kun se haluaa pistää räpit. Muistan vaan ihmetelleeni huolella, että osaako toi muka edes räpätä. Lommo nauhotti auton takapenkiltä puhenauhuriin demoja mulle ja aika pian sen jälkeen synty Lommon UG Solo Vol.1. Siitä se lähti. Me haluttiin duunata meidän mielestä hyvää musaa. Gangxtan ”Hiihtopipo Silmillä” – soolonauha tehtiin itse asiassa ennen Lommon Vol.3:sta, mutta meidän silloinen neliraituri veti sen nauhan paskaksi, joten se jäi sille tielle. Ainoata varmaan mitä on siltä jäbältä tallella, on sen puhelinräpit ”Lommo & DJ Kridlokk – Maanalaisella Saundilla” – kassulla.

Mutta ei me kelattu, että nyt tehdään Memphisjuttui suomeksi. Me haluttiin vaan räpätä tietynlaisiin biitteihin joissa on tietty tempo, koska se kuulosti siistiltä vaihtelulta siihen perinteiseen räppirytmiin verrattuna.

Mun innostus tähän juttuun perustuu siihen rytmiikkaan ja soundiin. Memphisjutut on ollut olemassa ihan samaan aikaan kuin kaikki Eastcoast/Westcoast – jutut ´90-luvun alussa ja tehty silloin kun kaikki luuppasi jotain James Brownia tai George Clintonia. Memphisissä vallitsi ihan erilainen ajatus siitä, minkälainen rytmin pitää olla. Musta se on ilmiönä helvetin siisti ja mielenkiintoinen kuvio, kuinka ne artistit ja sen kaupungin skene on kasvanut siellä oman kuplansa sisällä tehden jutut omilla säännöillä. Se on mulle punkkii. Mä yksinkertaisesti lämpeen siitä paskasesta ja säröisestä soundista. Se muistuttaa siitä, että joku jäbä on istunut himansa lattialla nauhoittamassa räppinsä sen sijaan, että homma olisi epäinhimillisen kliiniä ja teknistä. Myöskin kaikki kertosäehokemat, asenne siihen että biitti voi olla ”räppisääntöjen” mukaisesti vitusti liian hidas ja se fakta et suurin osa niistä jäbistä oli kumminkin jotain teini-ikäisiä, jotka yritti kuulostaa pahalta niiden äänenmurroksensa kanssa, vetoaa vaan mun huumorintajuun täydellisesti.

Redrum-187: Löytyykö Memphisistä vielä osaavia kavereita ja mielenkiintoisia uusia julkaisuja tänä päivänä vai tuleeko seurattua enää näitä uudempia juttuja?

DJ Kridlokk: En mä rehellisesti sanottuna kyllä seuraa tämän päivän juttuja oikeastaan ollenkaan. Mä oon tietyn aikakauden jäbä Memphisin suhteen ja se johtuu siitä, että mulle riittää se minkä mä oon löytänyt. Niitä nauhoja on kumminkin monta sataa.

Redrum-187: Ymmärrän. Olet ollut aikoinaan mukana tuottamassa myös tosiaan Evil Stöötä. Onko hajua aikooko Stöö tehdä vielä paluun jossain vaiheessa?

DJ Kridlokk: Kyllä jotain huhua kiertää, mutta en mä osaa varmasti sanoa. Sen mä tiedän, että Stööllä on kyllä biisejä ja parikin projektia käynnissä, joten kyllä mä uskaltaisin odottaa vielä pärähtävän.

Redrum-187: Mitäs tästä eteenpäin räpin saralla sulla itsellä? Ilmeisesti ei ihan heti ruveta uutta työstämään, kun tämänkin kanssa vierähti tovi.  Lähteekö DJ Kridlokk esimerkiksi keikalle jos joku kysyy?

DJ Kridlokk: No ainakin pihalle ne Lommon vanhat ja ehkä sitten katsoo kuinka pitkälle jengi on valmiita menemään mun messissä ja kuuntelee tätä paskaa, koska se ei tule kuitenkaan muuttumaan. Kyllä mä keikalle lähden jos joku ottaa riskin.

Redrum-187: Kiitos haastattelusta! Haluatko vielä loppuun lähettää jotain terveisiä sivujemme lukijoille?

DJ Kridlokk: UG Solo pihalla kuukauden sisällä. Tukekaa persaukista! Kiitos Redrum ja kaikki jotka fiilistelee… Ei tässä kai sen kummempia. Shoutit OG Ikoselle vielä, kingi jäbä.

Keskustele DJ Kridlokkin tulevasta UG Solosta ja anna palautetta haastattelusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Haastattelija: Joonas Aromaa

4 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa DJ Kridlokk”

Crips kirjoitti klo 08.03.2012 19:28:

liia angstii settii niinku stööl

yyeah kirjoitti klo 12.06.2012 18:02:

Eeppinen kaveri tää Dj Kridlokk… haluan tietää lisää hänestä1!!

Kesti kirjoitti klo 03.09.2012 23:47:

Pitipä käydä lukasemassa toi memphis-juttu…
Nyt on selvyys, ei muuta ku uutta paskaa odotellaa kuumeisesti. Jengi alkaa vast heräilee tähä mut ei oo enää epäilyst kuka on katujen kovin tuottaja. Respect ja hatunnosto, arvostan.

Paikallinen kirjoitti klo 27.12.2012 20:22:

tullu näit jäöbii kuunneltuu jop 2005 lähtien!!

Jätä kommentti