Haastattelussa Juju

Haastattelussa Juju

Redrum-187: Jokos Jujulla on kesä mielessä?

Juju: Noh, kyllä voisi sanoa niinkin. Kevättä rinnassa, tosin sitten jos tota tulevaa levyä ajattelee, niin se on ehkä enemmän sellainen ”syksy”-levy.

Redrum-187: Sun edellinen levy, ”Sekavuudesta Selvyyteen” tuli 2008 ja tässä välillä susta ei ihan hirveästi ole kuulunut, lähinnä pari fiittausta. Mitäs tässä on tullut tehtyä välillä?

Juju: No mitäs mä… Tuli perustettua firma ja sain pari vuotta sitten jälkikasvua. Että kyllä tässä on kädet ollut aika täynnä.

Tässä on kyllä hyvin huomannut sen, että kun tekee sen 8-10 tuntia päivässä jotain duunia leipänsä eteen, niin sen jälkeen ei oikein ole voimia tehdä muuta.  Just esim. musiikin tekeminen on melkein mahdottomuus kun tuntuu, että se luovuus kuolee. On niin väsynyt vapaa-ajalla, ettei jaksa ajatella sellaisia juttuja. Ja sitä duunia on kuitenkin pakko tehdä että voisi elää.

Meissä kaikissa on kuitenkin sisällä sitä luovuutta. Mä haluaisin nähdä mitä voisi syntyä, jos se luovuus pääsisi vapaaksi ilman ajan rajoitteita.

Redrum-187: Miten sä olet saanut yhdistettyä nämä eri puolet?

Juju: Aluksi en juuri mitenkään, mutta nyt pikkuhiljaa oon saanut vapautettua itseäni pois firmasta ja enemmän sinne musapuolelle.

Redrum-187: Millaista on olla yrittäjä Suomessa nykypäivänä?

Juju: Ihan perseestähän se on. On kolminkertaista verotusta… Firman perustaminen ja pyörittäminen on sellaista, että sä näet ne rahat vasta vuosien päästä. Ei mitään progressiivisuutta isojen ja pienten yritysten välillä. Isoja yrityksiä verotetaan samalla tavalla ja ne saa kuitenkin tukiakin vielä! Miksi toi systeemi ei voisi kääntyä niin, että se kannustaisi yrittämään? Ton kaupan kanssa mä olen todennut sen, että kyllähän se kasvaa, mutta kun yritin sitä pyörittää yksin, ei siitä meinaa tulla yhtään mitään. Se työmäärä on aivan järkyttävä. Paperityöt, varastointi, lähetykset… ja palkka on jotain 800 euroa kuussa. Mulla oli harjoittelijoita siinä, mutta nekin vaihtuu aina välillä, niin ei siihenkään voi oikein loputtomasti nojata. Nyt kun on päästy eteenpäin tilanne on tietty parantunut ja oon saanut palkattua ensimmäisen työntekijänkin. Jos sitä olisi heikompi ihminen, niin kyllä sitä olisi heittänyt hanskat naulaan jossain vaiheessa.

Redrum-187: Olit näemmä ainakin haastateltavana tuollaisessa dokkarissa kuin ”Kielletty Kulttuuri”? Onko sulla tietoa tuliko se ikinä valmiiksi asti?

Juju: Mä olin joo haastateltavana ja käsittääkseni se on lähiaikoina valmistumassa. Tottakai niillä kestää sen tekeminen kun omalla ajallaan palkatta duunaa.

Redrum-187: Sun räppäystyyli on sekoitus osaksi laulamista ja osaksi perinteisempää tyyliä, onko tuo muodostunut vaikutteiden kautta vai mitenkäs?

Juju: Se on semmoinen juttu, että voisihan sitä räpätä jollain tietyllä räppiäänellä, mutta mä tykkään oikeasti käyttää mun ääntä. Se on kyllä enemmän äänitystekninen juttu mulle. Joskus haluaa melkein huutaa sen biisin mukana, äänittää vähän kauempaa mikistä ja sitten kun vetää äänen vähän hiljaisemmalle, niin pystyy jo vähän laulamaan melodisemmin. Ihan biisistä kiinni sitten miten sen fiiliksen hakee äänenkäyttöön. Tällä levyllä joka biisissä on vähän eri juttu.

Redrum-187: Tänä keväänä sulta on tosiaan tulossa uusi levy, ”Mustavalkosta”. Voiko tätä verrata tuohon sun edelliseen levyyn?

Juju: Tyylissä on tosiaan jotain sellaista samaa, tosin tämähän on melkein puolet lyhyempi kuin edellinen. Sehän oli jotain 60-70 minuuttia, aivan liian pitkä. Silloin jotenkin piti tehdä paljon biisejä ja vakuutella niitä omia taitoja. Nyt ollaan menty enemmän yhteiskunnalliselle tasolle, eikä pyöritä niinkään mun omien juttujen ympärillä.

Uudella albumilla on vastaavalla tavalla konsepti. Lähdetään siitä edellisen levyn jälkeisestä tilasta. Aluksi pyyhitään menneet pölyt pois, sitten noustaan pieneen nousuun ja tulee rakkautta ja onnen miettimistä, hitaampaa melodista reggaeta ja tiputaan ihan alas, kalikalla päähän. Lopulta päästään uuteen nousuun. Sellaiseen ”Vittu mä voitan tän paskan”-meininkiin. Tullaan sieltä pohjalta räjähdysmäisesti ylöspäin. Sit pysytään siellä ylhäällä, otetaan ne fiilikset kotiin.

Redrum-187: Tuliko noi biisit tehtyä kronologisesti, kuten ne on levyllä vai miten konsepti muodostui?

Juju: Mä en tuota kokonaisuutta sillä lailla suunnitellut kun tein noita biisejä. Siitä ei tulisi mitään… Mä vaan kirjoitin biisejä, kuuntelin laidasta laitaan musaa… pääosin suomalaista räppiä. Sitten kun se tulee se inspiraatio, etsin siihen sopivan biitin ja lähden tekemään sitä biisiä. Joskus tulee vaan kuunneltua biittejä ja tulee sellainen fiilis, että tähän sopisi sellainen juttu ja alkaa kokoamaan sitä kokonaisuutta ympärille. Joskus tulee kirjoiteltua tekstit ihan jonkun valmiin biisin päälle ja etsii sitten samantyyppisen taustan siihen omaan biisiin. Ja joskus tulee taas kirjoiteltua jotain iskulauseita kännykkään ylös joiden ympärille rakentaa myöhemmin sen kokonaisuuden. Aina kun mä teen levyä, niin jollain tavalla siinä on sellainen yhtenäinen meininki.

Jollain tasolla siinä on menty kronologisesti, mutta jokunen biisi on vaihtanut paikkaakin. Aina kun mä olen saanut sen inspiraation, se on kirjoitettu heti. Mä olen mennyt studiolle ja räpännyt sen suoraan purkkiin ja on ns. saatu biisin oikea fiilis ikuistettua. Yksittäisinä biisinä ne ei välttämättä toimi, mutta yhdessä niistä tulee sellainen kokonaisuus. Voisi sanoa että yksi iso biisi. Ei mun biisit ikinä pysy yhdessä aiheessa, niiden pitää kertoa kaikesta!

Redrum-187: Eli ei ole iTunes-räppiä?

Juju: Mitäs se on?

Redrum-187: Eli sellaista sinkkuvetoista materiaalia…

Juju: Ei. Tai vois ollakin, mutta ei ehkä Suomen mainstream levelillä. Toisaalta jo julkaistu Huuda -biisi voisi ollakin jonkinnäkönen sinkkubiisi, mutta mitään kaupallista sinkkua ei tule.

Redrum-187: Aika montaa eri musatyyliä tuossa ”Mustavalkoista”-levyllä, esimerkiksi reggaeta, räppiä, dubia?

Juju: No joo, se dubi jää ihan kahteen biisiin ja se on ehkä enemmän se dub-soundi, mistä se vaikute tulee, ei niinkään rytmitys. Mä luulen että noi reggae -biisit ja noi kovemmat elektroniset biisit tulee kyllä toimimaan helvetin hyvin tasapainossa keskenään.

Redrum-187: Mitenkäs muuten? Te olette Opaalin kanssa useasti tehneet yhdessä musaa ja fiittauksia toistenne levyille, mutta tällä levyllä Opaalia ei kuitenkaan kuulla. Oliko ihan kyse vaan aikataulusta?

Juju: Joo, Opa taitaa olla siellä kaukomailla… Mä en oo ihan varma olisiko Opaali toistaalta sopinut tämän levyn sisältöön sillä lailla. Vähän erilaista matskua tehdään. Mut ei se sinänsä muusta kuin aikatauluista ollut kiinni.

Redrum-187: Sitten siellä on mm. Joku Rotin Edorf ja HCR:n Dima mukana?

Juju: Dima on loistava tyyppi! Muutti Oulusta Tampereelle ja tavattiin ja synkkasi heti. Siltä on muuten oma levy tulossa kanssa tässä ihan lähiaikoina. Edorfin kanssa heitettiin läppää ja mitä oon sen uutta levyä kuullut, niin ajattelin että hän sopisi levylle. Heitin sille aihion ja se duunasi siihen verssun varmaan parissa päivässä. Saan vieläkin kylmiä väreitä siitä sen verssusta, huh.

Redrum-187: Missä tämä levy on äänitetty?

Juju: Se on kokonaan nauhotettu Hatanpäällä. Sellaisessa kellarimestassa mun omilla halppis kamoilla. Sitä studiotilaa käyttää muutama muukin tyyppi. Nauhotin koko levyn yksin siellä. Silloin pystyn eläytymään parhaiten siihen biisiin, olemaan yksin siinä tilassa. Kukaan ei ole kuuntelemassa eikä tuomitsemassa… mitä vaan voi tapahtua. Näin mä meinaan tästä lähin tehdä biisit aina.

Jazzy-O on miksannut ja masteroinut tämän. Mun piti ensin itse hoitaa nekin, mutta sitten laitoin Jasselle yhden biisin testimiksaukseen ja kun kuulin sen ja vertasin omaani, niin päätin että koko levy menee sinne miksaukseen. Ei ollut omat taidot vielä ihan samalla levelillä. Jasse on ammattilainen, sen kuulee levyn soundista.

Redrum-187: Levy tulee ulos sun omalta Julius Kivi -yhtiöltä?

Juju: Joo oli se ihan selkeä valinta mulle, että mä julkaisen tämän itse. Olisi tuossa ollut valinnanvaraa, jos olisi halunnut pistää tämän ulos jonkun levy-yhtiön kautta. Mutta nyt mä voin myydä tämän tuotteen halvemmalla ja saan siitä itsekin vielä jotain. Musta 10€ on ehdoton maksimi mitä levystä viitsii maksaa. Jos mä voin myydä sen esim. kahdeksaan euroon, niin se olisi mahtavaa. Katsotaan miten korkealle kulut nousee. Plus saan itse päättää kaikesta.

Redrum-187: Sulla on vinyyli myös tulossa?

Juju: Kyllä! Kannet on sen verran komeat, että ne pääsee todellisiin oikeuksiinsa siinä vinyylillä. Ne on taidetta ja niissä on niin paljon yksityiskohtia, että ehtii pari kertaa levyn kuuntelemaan läpi ennen kuin on kaiken huomioinut. Mika Korento on ollut junailija levyn kansien takana.

Redrum-187: Joko keikkoja on tulossa?

Juju: 5.5 @ Semafori tre, 28.5 @ Kuudes Linja hki, 4.6 @ Seinäjoki, 15.7 @ oulu187 ja Pipefestit kesän lopulla, eli ihan jees.

Redrum-187: Oisko sulla jotain terkkuja heittää tähän loppuun?

Juju: Laitetaan terveiset Matille, Jutalle, Björnille, Jyrkille ja Monopolimiehelle.

Haastattelija: Mika Virkki

Keskustele tulevasta Mustavalkosta -albumista Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Juju facebookissa.

5 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Juju”

Hepovirta kirjoitti klo 20.04.2011 00:20:

Hyvä haastis, oli mukavaa luettavaa.

Minä kirjoitti klo 02.07.2011 19:16:

Mielenkiintonen juttu, en vaan oikein meinaa tajuta Jujun ajatuksia. Biiseissään se kuulostaa ihan puhtaalta kommarilta, mutta sitten taas haastattelussa valittaa korkeasta verotuksesta? Että ota ny siitä selevää…

Random kirjoitti klo 06.07.2011 19:18:

Sitä varmaan vituttaa verotuksessa se, et isoja yrityksia verotetaan yhtä paljon ku pieniä.

Maza97 kirjoitti klo 02.01.2012 15:49:

Siis toi levy on täydelline ite pidin eniten traceist Tonni, Huuda, Onni, Loppu, Yhdistykää, Ajattelutapa elikkäs siis melkein koko levy on täysin loistava juju pidä tyylis älä muutu 🙂 oot loistava!!<3

jujufan kirjoitti klo 04.04.2013 02:53:

Parhaat kappaleet 2050, aika ei oo vielä , oodi 🙂
Ootko meinannu keikkoja vetää lähiaikoina

Jätä kommentti