Haastattelussa Big Baali & Tomigun

Haastattelussa Big Baali & Tomigun

Redrum-187: Moro Hane ja Tomigun. Mitäs teille kuuluu? Alkaako jo talvimasennus hälvetä auringon pilkahtelun myötä?

Tomigun: Itse olen sen verran pässi, että tykkään talvesta samalla lailla kuin kesästä. Muuten olisin muuttanut täältä erämaasta pois jo aikaa sitten. Kelkkailua tulee ikävä, mutta onhan kesällä se terassi. Se kaiken ikävän korjaava terassi…

Big Baali: Talvi on hienoa aikaa. Loska täällä etelässä vaan on hanurista.

Redrum-187: Odotettuja vastauksia pohjoisen miehiltä. Teiltä on tulossa pian uusi levy Funkkia kiesiin. Muistan kun Hane viime vuoden puolella haastattelussamme mainitsi, että hommaa laitettiin lopulliseen pakettiin tuossa talven aikana ja albumin kai piti jo silloin tulla alun perin uloskin? Oliko hankaluuksia vääntää tämmöistä kesäistä soundia talven ja syksyn pimeinä iltoina?

Big Baali: Eipä juuri. Jos on biitintekijöitä kuten 6mäki tai Kitsu K, niin kyllä se leppoisa kesäisyys löytyy sieltä, vaikuttaen tietenkin mitä jätkät siihen päälle räppää. Molemmat väännettiin ideoita omilla tahoillamme, kerättiin timmejä rytmejä ja sitten studioon viimeistelemään.

Tomigun: Biiseistä suurin osa tehtiin jo viime kesänä, joten tunnelma on sitä itseään. Biiseissä jotka on tehty syksyllä tai talvella, niin sen fiiliksen kyllä aistii, esim. Kymmenen virran maa.

Redrum-187: Mitenkäs tuon Funkkia kiesiin tuotantopuoli rakentuu ja millä mielellä levyn soundia lähdettiin muodostamaan?

Tomigun: Bala se on tehnyt niin sanotusti all the heavy lifting. Biitit on veistänyt Veikko 6-mäki, 10th Wonder, Murkku, Bala ja Ivalosta nuori sälli nimeltä Kitsu K. Alkuun alettiin tehdä 4-5 biisin cd-r – ep/mixtapea, mutta homma sitten paisui niin, että en edes kerinnyt miettimään kokonaisuutta vasta kun se oli jo kasassa. Mutta jälki vastaa haettua tulosta; läskejä komppeja, paljon vinkunaa, tiukkoja skrätsejä ja hienosti laulettuja kertsejä.

Big Baali: Ja unohtamatta tietenkään helevetin kovia räppejä!

Redrum-187: Mitäs siellä kotona on pumpattu stereoissa kun tälle levylle on haettu fiiliksiä?

Big Baali: Oon kuunnellu viime aikoina taas paljon 70-luvun soulia; Billy Paul, Donny Hathaway, Bill Withers etc.

Tomigun: Nimiä joita Klassikko-biisissä mainitaan… tsek it, tsek it! hahahaa!

Redrum-187: Levyn kannet näyttäisivät olevan varsin silmäänpistävää ja tyylikästä jälkeä. Kenen käsialaa ne ovat ja mistä idea niihin?

Big Baali: Kannet on tehnyt Karron Jussi. Hän vastaa nuista loistavista Club Personan ja Jyväskylän Ghetto-partyjen julisteista. Jälki on loistavaa!

Idea oli aika simppeli kun tiedettiin minkä niminen levy on jo aikaisessa vaiheessa, joten Karro toi oman visionsa siihen ja se oli siinä.

Redrum-187: Mitäs Tomigun on puuhaillut tässä viime vuosien aikana? Sinusta ei ole niin hirveästi kuitenkaan hetkeen kuulunut.

Tomigun: Pari vuotta sitten päätin hakea kouluun ja hommata paperit vihdoin jostakin, kun hommat menivät miten meni silloin teininä. Siitä asti olen taiteillut Näätämö – Rollo (työ – koulu) väliä. Kiesi hieman niellyt kilometrejä, kun väli kuitenkin on 500 km.

Koulun alkamisen myötä olen sitten alkanut kirjoittamaan taas enemmän, vaikka voisi luulla että se menisi toisinpäin. Kun oli töissä ja kaiken vapaa-ajan kuosasi, niin tuntui siltä että pää oli niin pehmeänä, että ei lyriikkaa oikein tippunut. Hyviä tarinoita kylläkin. Niin ja on se eukkokin varmaan auttanut tuossa skarppaamisessa, että kiitokset siitä hänelle.

Redrum-187: Onkos Roitown INK vielä hengissä?

Tomigun: Hengissä ja hyvävointinen. Saatiin maaliskuussa studio pystyyn ja varmaan tälläkin hetkellä Bala on hajoamassa Ironfacen ylitsepulppuavaan luovuuteen. Loisto jätkiä ja ollaan me tässä vuosien varrella nauhoiteltu biisejä ja kyllä niistä levy kasataan. Että terveiset vaan jokaiselle seitsemälle INK:in fiilistelijälle; Watch out for Detox!

Redrum-187: Haha, nimesikin vaihtui tässä Pioneerista Tomiguniksi. Mikäs tässä oli taustalla?

Tomigun: 15-v poika tuskassa etsi nimeä synonyymisanastosta ja törmäsi sanaan pioneer (edelläkävijä). Sehän tuntui silloin maailman parhaalta idealta, mutta pari vuotta eteenpäin ja se ei tuntunut vaan mitenkään omalta. Kaverilla oli sitten iso tarve keksiä meikälle lempinimi ja kun kaikki Tompat, TT:t, Thoibelit ja Thopsonit oli menty läpi, niin joku kerta se pikku maisteissa heitti että: ”Mitäs Tomigun!” ja mie mietin, että no perrrrkele! Se on siinä.

Redrum-187: Entäs mitä Joku Rotille kuuluu? Sieltä oli ainakin jossain vaiheessa tulossa Joku Roti Mafiaa ja Tykopaattia. Tuleeko tässä vielä jotain muitakin julkaisuja pihalle kevään tai kesän aikana?

Big Baali: Ennen kesää ei tule muita kuin sitä Funkkia kiesiin. Syssymmällä tulee ainakin OlliPA:n konebiitteihin räpätty soolo, joka kuulosti kyllä saakelin kovalta. Laajennetaan kanssa vihdoinkin skaalaa ja pusketaan pihalle Tampereen ska-ylpeyen Voimaryhmän kolmas pitkäsoitto.

Multa tulee ennen x-mittasta keikkataukoani vihdoinkin se vinyyli; Viimiseen Hengenvetoon.

Joku Roti Mafian äänitykset alkavat nyt toukokuussa, mutta se itse levy menee salettiin ensi vuoden puolelle. Julkaistaan todennäköisesti siitä promona video-EP, jossa kiskotaan muutama biisi livenä ja isketään ihmisten ihmeteltäväksi Spankwireen, eiku siis Youtubeen.

Redrum-187: Hehe, kuulostaa mielenkiintoiselta. Edellisvuoden tapaan myös tästä vuodesta näyttäisi tulevan hyvin aktiivinen ja laadukas vuosi suomirapin saralla. Mitenkäs itse näette tilanteen? Elämmekö nyt jonkinlaista uutta suomirapin nousukautta? Jopa Sere tekee taas musiikkia.

Tomigun: Joo pirun mielenkiintoisia levyjä on putoillut. Mutta kyllähän niitä on joka vuosi tippunut nyt. Se on taas vaan coolia olla räppäri ja sehän meinaa myös sitä paskojen levyjen tulvaa. Mutta siistiä, että Sere tekee musiikkia.

Big Baali: Mie taas kuulin, että on epämuodikasta olla räppäri. Just kuuntelin Mac Buenon ja DJ Tatc:n läpi ja kovaa vääntöä oli. Mulla on huomiselle keikkareissulle kanssa Vitun Kova Ääni ja Kolmiodraama odottamassa, joten ihan hyvältähän tämä jälleen näyttää.

Redrum-187: Kysytään vähän politiikastakin. Millä mielellä seurasitte vaalituloksen kehittymistä tuossa taannoin?

Tomigun: Näätämön sportsbaarissa rommi-kolatuoppi kädessä tärisin ja nauroin että MITÄ VITTUA TÄÄLLÄ TAPAHTUU!

Big Baali: Kansa haluaa näköisensä ”johtajat” ja arvoisensa ”protestin”. Martti Huuhaa Innanen sano jotain tyyliin: ”Suomalaisten kulttuurinen sivistymättömyys hämmästyttää aina”. Pirun totta, mutta mitä tulee poliittiseen sivistykseen, niin kyllä se on vielä surkeammalla tasolla ja nyt se osoitettiin toteen. Ja kun me keskitymme näihin Persuihin, niin Kokoomuksen johto suurpääoman kyrpä arsessaan itkurunkkaa koko matkan pankkiin. Hyvä Suomi!

Redrum-187: En tiedä onko Tomigun jalkapallon ystäviä, mutta Hanelta minulla on ollut joka haastattelussa tapana aina päivittää kuulumiset futisrintamalta. Kenny Dalglish saatiin sitten takaisin Liverpoolin perämiseen ja suunta on ollut sen jälkeen hiljalleen ylöspäin. Milläs mielellä tätä tämän vuoden touhua on seurattu Tampereella?

Big Baali: Ketä kiinnosti jotkut vaalishowt, kun Liverpool pelasi tasan Arsenalin kanssa. Van Persie iski pilkulta ja luovuin toivosta ja iskin ruudun kiinni. Jäi Kuytin tasoitus näkemättä…

Tomigun: En ole mikään fanaattinen futiksen seuraaja, mutta Newcastlen matsin katon jos kohdalle osuu.

Redrum-187: Entäs mitenkäs tuo kotimainen jalkapallo? Kausi hiljalleen käynnistymässä, löytyykö mitään seuraamisen kohteita?

Big Baali: No RoPS pelaa taas! Repikää siitä! Hyviä bussimatkoja vaan kaikille! Tietenkin täällä Tampereella yksi juttu mikä tulee ihmetyttämään on se, ettei Ratinassa pelata palloa…

Redrum-187: Heh, totta. Puhutaan sitten loppuun vielä vähän tulevaisuudesta. Lähdettekö keikkailemaan tämän levyn tiimoilta kahdestaan tai liittyykö Tomigun kenties Joku Roti Mafian vakiokeikkarosteriin?

Tomigun: Ollaan jo keikkailtu levyn tiimoilta ja lisää on vielä kalenterissa tulossa. Ja olen mie ollut jo randomisti Joku Roti Mafialle feattaamassa ja tulen sinne itseäni tunkemaan jatkossakin, haha… Jätkille isoa kiitosta, helevetin hauskaa ollu!

Redrum-187: Mitenkäs Hanen ja Tomigunin tulevaisuus noin muuten musarintamalla tästä eteenpäin? Onko uusia julkaisuja, featteja tai muita suuria suunnitelmia jo vireillä?

Tomigun: Itsellä taitaa olla pari feattia, mutta en tiedä koska kyseisten artistien levyt tulee pihalle. Sitten on tuo INKki homma ja olen nyt vuoden päivät hiljaiseen tahtiin väsännyt myös Kitsun kanssa omaa soololevyä. Ollut siistiä väsätä biisejä, kun on lahjakas kaveri fiilistelemässä messissä. Ja voi kiesus, että se hakkaa sitä mpc:tä tunteella. Siitä enemmän tulevaisuudessa.

Big Baali: Itse otan tuon keikkatauon syksyn jälkeen. Tehhään silloin Laineen Kasperin kanssa yhteisrundi, jota on jo jokunen päivä lyöty lukkoon. Vinyyli siinä samoihin aikoihin pihalle ja tauko, here I come!

Redrum-187: Sitten tuttuun osuuteen tähän viimeiseksi eli jäljellä olisi enää taas ne perinteiset terveiset lukijoillemme. Olkaa hyvä herrat, antakaa palaa!

Tomigun: Nauttikaa kesästä! Rypekää mudassa lällit housuissa pitkin maita mantuja ja festareita. Niin ja muistakaa nauraa sille seuraavana päivänä…

Big Baali: Hyvät kesät vaan kaikille! Elekää hukkuko.

Haastattelija: Joonas Aromaa
Kuvat: Jussi Karro

Keskustele Big Baalin ja Tomigunin Funkkia kiesiin albumista Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Lataa Big Baali & Tomigun – Sana vapaa täältä.
http://www.myspace.com/bigbaali
http://www.jokurotirecords.com

Yksi kommentti artikkeliin “Haastattelussa Big Baali & Tomigun”

Dani kirjoitti klo 10.05.2011 20:36:

Parhaimpia haastatteluja pitkään aikaan, propsit!

Jätä kommentti