Haastattelussa Lahti-Samppa

Haastattelussa Lahti-Samppa

Redrum-187: Morjens Samppa. Joko on kevättä rinnassa?

Samppa: Kyllä kyllä. Palloilukausi on alkanut, aurinko paistaa ja kivaa on.

Redrum-187: Sitten itse asiaan, kuka on Lahti-Samppa?

Samppa: No, en tiiä. Pitkätukka Lahesta. Tehnyt vähän aikaa musaa, ei sen kummempaa kai.

Redrum-187: Mistä tuottajanurasi sai alkusysäyksen?

Samppa: Musahommat lähti träkkerihommista joskus ysärin puolessavälissä – datamusaa niin sanotusti. Siitä jokunen vuosi träkkereiden kautta muihin ohjelmiin kuten Reasoniin. Opettelin vähän enemmän ohjelmia ja niin poispäin. Sieltä se on lähtenyt.

Redrum-187: Millaista rautaa tai softaa löytyy teikäläisen studiosta?

Samppa: Nykyään löytyy vähän kaikkea. Olen pikkuhiljaa hommannut palan kerrallaan. Jossain vaiheessa hommasin MPC:n ja sen jälkeen sitten muita laitteita myös. Aika paljon homma pyörii edelleen tietokoneen ympärillä kuitenkin. Samalla sitten opetellut vähän soittamaan soittimia, että pikkasen osaa mukamas jotain. Tai no, ei osaa kyllä. Sanotaan näin että kaikkea osaa vähän räveltää; kitaraa, bassoo ja kiippareita. Edellä mainittuja soittimia ja kaiken maailman kilkattimia löytyy vähäsen ja rumpukonetta, filtteriä, säkillinen efektejä ja läjä levyjä myös.

Redrum-187: Onko sulla mitään suosikkia mitä tulee käytettyä tyyliin joka biitillä?

Samppa: Periaatteessa löytyy, mä oon ottanu sen myös keikoille mukaan. Mulla on semmonen Yamaha CS-15. Siinä on kaikki vingut ja pörinät mitä noilla biiteillä on. Ne on kaikki tosta yhestä ja samasta koneesta. Itse asiassa mulla on niitä ollut kaksi. Eka meni rikki ja tuo on nyt toinen.

Redrum-187: Mikä on sun biitintekoprosessi? Lähteekö hommma melodiasta vai rytmistä?

Samppa: Varmaan vaihtelee aika paljon. Ehkä enemmän lähtee siitä, että hakee jonkun yhden soundin ja lähtee siitä kasaamaan sitä eteenpäin. Biittipuoli taitaa yleensä tulla viimeisenä.

Redrum-187: Onko sulla jotain omia suosikkeja tähänastisesta tuotannosta?

Samppa: Kaippa tuo ”Mitä tapahtu” tolta uudelta levyltä.

Redrum-187: Onko sulla jotain tiettyjä esikuvia tai vaikutteiden lähteitä?

Samppa: Ei ainakaan välttämättä mitään räppituottajia. Tommy Guerreroa oon diggaillut. Se tekee semmoista instrumatskua. Luuppailee aika paljon ja soittaa kitaroita päälle. Se voisi olla ainakin yksi. Sitten semmoinen mitä on diggaillut sillon kun on aloittanut, niin varmaan joku DJ Krush. Ei se taas soundillisesti ole tämän hetkisiä juttuja lähelläkään, mutta kuitenkin semmoinen mikä on joskus ollut ihan ykkösjäbä.

Redrum-187: Eli instrumatskua pääasiassa?

Samppa: Instrumatskua joo, se on ehkä se. En mä noista gangsta-tuottajista niin osaa sanoa, enemmän digannut vaan niitä artisteja ja meninkiä.

Redrum-187: Jodan uusi albumi ”Valvo viiteen, nuku kolmeen” tuli pihalle vähän aikaa sitten, miten teidän yhteistyö alkoi?

Samppa: Tutustuin Jodaan meikän isobroidin kautta. Jostain ysärin lopusta on alkanut yhteistyö. Ekalta kassulta lähtien oon ollut messissä. Ollut jotain pientä säätöä aina ja jokasella soololla taitaa olla pari biisiä.

Redrum-187: Millasta Jodan kanssa on työskennellä?

Samppa: Mukavaa ja rauhallista. Toi levy oli itse asiassa tosi mukava duunaa. Tehtiin koko lätty Lahdessa meikän kämpillä. Puoltoista vuotta varmaan kesti toi homma. Se oli periaatteessa aika paljon muutakin kuin sitä, että väkisin tehtäisiin musaa. Siellä syötiin, saunottiin, juotiin ja tehtiin biisejä.

Redrum-187: Oliko se enemmän sitä, että tiedettiin mitä tehtiin vai jamipohjalta ”koitetaan tällästä juttua tänään”?

Samppa: Jodalla oli aina jotain sampleja messissä ja mulla on noita soittimia, niin sitten vaan ruvettiin duunaan. Eikä ollu mitään suoraa päämäärää sille, että mitä tehtiin ja miksi. Useasti saatiin viikonloppuna ehkä joku 3-4 biisiä tehtyä johonkin mallille ja sitten jatkettiin seuraavalla kerralla tai tehtiin uusia.

Redrum-187: Miten paljon noista sessioista jäi biisejä, jotka ei tälle uusimmalle levylle asti päätynyt?

Samppa: Jäi itse asiassa sen verran, että todennäkösesti pitäisi sen seuraavan lätyn tulla suht pian. En tiedä mikä on oikeesti se pian, mutta kyllä siellä on sitä matskua. Jotain kymmeniä biisejä varmaan. Siellä on sekä luuppiasteella olevia aihioita, että jonkun verran demotettua matskua. Sitä matskua jäi ja kyllä sitä tulee ulos.

Redrum-187: Millasta tuotantoa tältä teidän uudelta levyltä löytyy? Jos joku ei oo sitä vielä kuullut, niin mitä siltä voi odottaa?

Samppa: Ainakin jonkun verran vingutusta, rehtiä suoraa samplausta ym. mukavaa. Se on hyvä paketti ja menee tyylillisesti vähän laidasta laitaan. Ei välttämättä täysin yhtenäinen tuotannoltaan, mutta kyllä sieltä jokin punainen lanka löytyy.

Redrum-187: Millanen fiilis on nyt kun levy on viimein valmis?

Samppa: Oikein hyvä fiilis kyllä. Se loppurutistus oli aika nopee kun päätettiin, että pistetään se pihalle nyt ennen kesää. Kaksi vikaa viikkoa oli molemmille aika työlästä, mukaanlukien ääniviimeistelyt, kannet ja perinteinen paperinpyörittely. Oikeastaan nyt jo venaa, että pääsee tekemään sitä seuraavaa levyä.

Redrum-187: Millaset odotukset on levyn menestykselle?

Samppa: Kyllähän sitä jollain asteella toivoo, että jengi tykkää tosta. Toivottavasti levyt ei jää käsiin pyörimään ja saadaan ainakin omat takaisin. Ja totta kai olisi hyvä jos porukka kuuntelisi sen verran levyä, että tietäisi niitä biisejä keikoillakin. Onhan noi lätyt edelleen niitä käyntikortteja, että pääsee keikkailemaan.

Redrum-187: Millanen on sun oma henkilökohtanen musamaku?

Samppa: Aika paljon tulee kuunneltua kaikennäköstä… soul ja funk -osastoo ja elektronista musaa todella laajalla skaalalla. Räppiä tulee myös kuunneltua, mutta se on pitkälti ysäriosastoa. Viimesimmät mitä nyt on tullut kuunneltua on varmaan just Tommy Guerrero, Dam Funk, The Black Keys ja Charles Bradley.

Redrum-187: Oot Lahdesta kotoisin, joka tunnetaan stereotypisesti erilaisesta soundista, kun mitä sun matskussa kuullaan. Miten tuli lähdettyä vääntämään näinkin erilaista räppiä?

Samppa: Mähän olen lähtenyt samasta porukasta, kun mitä tässä stereotypiassa haetaan takaa. Oon tolle kyseessä olevalle porukalle vääntänyt musaa ja järkännyt niiden kanssa keikkoja joskus sillon ysärin lopulla ja 2000-luvun alussa.

Lähtökohtaisesti taisi soundi-ihanteet ja ajatusmaailma olla erilaiset jo silloin kun noilla muilla. Ite diggailin erilaisesta menosta kuitenkin kuin tuo porukka, niin siitä se ”oman” suunnan ja soundin hakeminen sitten kai lähti. Nuo ton tyyppiset klubiräppijutut ei ollut itselle ominta matskua, joten siihen suuntaan ei tullu lähdettyä. Toiset meni vähän popimmaksi ja itse sitten johonkin muuhun suuntaan. Kukin tavallaan ja taitaa kaikilla mennä omissa lokeroissaan ihan hyvin nykyään.

Redrum-187: Mitä tästä eteenpäin? Mitä tulevia proggiksia on tiedossa?

Samppa: Jodan kanssa on seuraava levy valmisteilla, Joku Roti Mafialle menossa jotain ja eiköhän DJ Pataässän kanssa tuu tehtyä kanssa jotain silloin tällöin. Muuten sitten teen päivätöitä ääniteknikkona, dj-hommia sekä siinä ohella pyöritetään Round-klubia Lahdessa Nätti-Matin ja Pataässän kanssa. Uusi treenis saadaan tossa kesäkuun alussa, niin se varmaan piristää hommia. Pikkuhiljaa hyvä tulee, ei ole kiire mihinkään.

Redrum-187: Irtoaako viimeisiä sanoja tai terveisiä?

Samppa: Joonas! Koska tulet Lahteen katsomaan Litti-patsasta? Alkaisi olemaan pikkuhiljaa jo aika!

Haastattelija: Jarno Laaksonen
Kuvat: Jarno Laaksonen ja Pekka Lintusaari

Keskustele Jodarokin Valvo viiteen, nuku kolmeen -albumista Redrum-187:n foorumeilla täällä.

3 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Lahti-Samppa”

HalliCas kirjoitti klo 08.06.2011 15:13:

Arvostus hyvälle haastikselle! Kysymykset uppos kyl itelle hyvin ku en tienny sen enempää Lahti-Sampasta tätä ennen muutaku foorumin kautta jotain lukenu. Rispiekt

olut kirjoitti klo 09.06.2011 15:29:

Oli mukava lukea tuottajasta tehty haastis. Näitä ei liikaa olekaan. Kiitokset tästä.

Mukave kirjoitti klo 23.06.2011 11:30:

Niin ku tos yläpuolella et mukava saada tuottajasta haastattelu ja vieläpä hyvä sellainen (haastattelu sekä Lahti-Samppa)! Propsit Lahdesta.

Jätä kommentti