Haastattelussa Retale

Haastattelussa Retale

Redrum-187:n toimitus suuntasi Kontulan ostoskeskukselle haastattelemaan Retaletta, jonka debyyttilevyn Karma Musiikki julkaisi 8.6. Heti ostarille saavuttuani iltapäivän ensimmäisiä asiakkaita kärrättiin jo maijan takakonttiin ja kohti juoppoputkaa.

”Moro, mennäänkö tonne Hima-baariin? Kävin siellä katsomassa kaikki MM-matsit.”

Tämähän käy.

Redrum-187: Moikka! Tuliko oltua torilla tavaamassa?

Retale: Ei itse asiassa tullut oltua, vaikka aika kova lätkäfani olenkin.

Mulla on sellainen juttu, että noissa MM-kisoissa olin eniten Venäjän puolella, kun faija on Pietarista kotoisin. Venäläinen lätkä on vaan jotenkin niin nättiä! Mä en niinkään lätkässä seuraa mitään tiettyjä joukkueita, vaan diggaan pelinä lätkästä. Sitä on tullut itekin pelattua pienestä asti. Altavastaajaa tulee usein kannustettua. NHL:ää ja KHL:ää seuraan eniten. SM-liigasta ei tullut katseltua viime kaudella kuin playoffsit.

Redrum-187: Miten mahtoi Martina selvitä MM-juhlinnasta viitaten sun lyriikoihin biisissä ”Vaihda kanavaa”?

Retale: Jaa-a… Jos se olisi vielä niissä hommissa, niin aika rujoa jälkeä olisi todennäköisesti tullut. Varmaan show olisi katkaistu firman puolelta.

Redrum-187: Mistäpäin olet kotoisin ja mitkä oli ne sun ekat kosketukset räppiin?

Retale: 21 ensimmäistä vuotta tuli kulutettua Tapanilassa… Siinä 5-6 luokalla 90-luvun puolessavälissä tuli kuunneltua radiota ja jotain räppimeininkiä. Ensimmäinen mikä iski lujaa oli NWA. Pukukopissa joku kaveri pisti NWA:ta soimaan ja siitä se lähti! Mun ekat räppilevyt oli NWA:n Niggaz4Life ja Down Low:n 3rd Dimension, jotka tuli ostettua Tukholman reissulla.

Redrum-187: Joo se Johnny B taisi tosiaan soida siihen aikaan aikalailla radiossa ja musateeveellä.

Retale: Just niihin aikoihin. Sen biisin takia varmaan tuli se levy ostettua.

Redrum-187: Mistä sitten räppärin ura lähti liikkeelle?

Retale: Me saatiin Hattutehtaalta studioaikaa. Siellähän on aloitellut Cheddarista, Heikki Kuulasta ja Pyhimyksesta alkaen vaikka ketä. Stenkka tuli sinne töihin nettiradion päätoimittajaksi ja sitten jotenkin alettiin viettämään enemmän aikaa ja hän pyysi mua sitten tuplaajaksi keikoille siinä 2007. Siinä on sitten tullut kierreltyä.

Redrum-187: Millaista Stenkan mukana kiertäminen on ollut?

Retale: Onhan se ollut ihan älyttömän hyvä homma, kun ajattelee että nyt alkaa vetämään omia keikkoja, niin on sellaista lavakokemusta ja tietää miten ne keikat pitää hoitaa. Ilman näitä kokemuksia olisi kyllä paljon vaikeampaa lähteä vetämään omia keikkoja.

Redrum-187: Ilmeisesti Karma Musiikki tuli kuvioihin myös tätä kautta?

Retale: Joo. Stenkka soitti kun Karma Musiikki aloitti, eikä siinä sitten tarvinnut paljoa miettiä lähteekö mukaan vaiko ei.

Redrum-187: Onko sulla jotain julkaisuja jo ennen Mindfuckia?

Retale: Hattutehtaalla tehtiin sellainen Helsinki Freedom Recordsin julkaisu missä oli jotain, ja sitten Yellowmicin jutuilla on tullut oltua mukana… Näiden jätkien julkaisuilla joiden kanssa on muutenkin tullut vietettyä aikaa. Tuolta Freedom Recordsin levyltä oli yksi videokin (Sua tarkkaillaan), joka on nyt poistettu youtubestakin. Ei enää jaksanut katsella niin vanhaa juttua!

Redrum-187: Sun debyytti on kokonaan Panama Rayon tuottama, tuliko Panama kuvioihin Steenin kautta?

Retale: Se on tosiaan muuten täysin Rayon tuottama. Ainoa biisi joka oli alkuperäisesti Stenkan tekemä oli ”Ilman patoutumia”. Rayo teki siihen uudet rummut ja miksasi uusiksi.

Stenkan piti aluksi tuottaa koko mun levy, mutta sillä oli hirveästi kaikkia projekteja. Me sitten tavattiin joissain bileissä Allun kanssa. Stenkka oli jo alustavasti puhunut Allulle mun levystä ja kysyi sitten, että kävisikö mulle jos Allu tuottaisi sen. Mähän olin et Al-Qaida Finlandin tuottaja – totta kai mä oon messissä! Me ollaan tehty tuota levyä niin, että kirjoitan aina pari viikkoa ja vietän sitten pari viikkoa siellä päässä äänittämässä. Ne on ollut kyllä ihan hulluja reissuja!

Redrum-187: Millaiselta Oulun meininki tuntuu näin etelän miehen silmin? Kuuleman mukaan siellä tosiaan on välillä aika hurja meininki.

Retale: Biisien tekeminen siellä on kyllä tosi letkeää, kun Rayon studio on sen kotona. Ei ole sellaista stressiä studioajasta. Jos ei irtoa mitään, niin voidaan lähteä käymään jossain – hakea inspiraatiota, tulla takaisin keskellä yötä ja sitten voidaan alkaa tekemään musaa.

Siellä käyminen on kyllä välillä rankkaa. Tuo sekakäyttö on ihan eri tasolla kuin täällä Helsingissä. Ne tarinat on ihan totta mitä Kaukovainiosta kerrotaan. KGB:llä taitaa olla porttarit jokaiseen Oulun baariin.

retale kontula

Redrum-187: ”Masa ja Peksi” on ollut jo jonkun aikaa netissä kuunneltavanakin, millasissa fiiliksissä tuo biisi tuli kirjoiteltua?

Retale: Se laitettiin heti nettiin kun se oli valmis. Tuohon biisiin liittyy sellainen tarina, että olin opiskelemassa nuoriso-ohjaajaksi Kauhajoen tapahtumien jälkeen. Meidän koulun ruokala oli juuri uusittu ja olin nähnyt netistä niitä Columbinen turvakameran kuvia ja niissä se meidän ruokala näytti ihan samalta. Puhuttiin tuosta ruokalan jonossa kaverin kanssa ja sanoin vaan sille kuinka vastaavan näköinen tämä on. Puuttuu vaan luodinreiät ikkunoista ja seinistä sekä ruumiit lattialta.

Mentiin auditorioon ja luento oli alkamassa. Tämän jälkeen luokkaan tulee opetuspäällikkö, kaksi kyttää, kuraattori ja kysyy mua nimellä. Nousin ja lähdin tulemaan alas. Kytät tulee mua vastaan ja iskee mut rautoihin siinä portaissa ja hokee koko ajan ”Ihan rauhassa, ei tässä mitään, ole ihan rauhassa”. Mulla ei ollut mitään hajua, mistä on kyse. Luokkakaverit taputtaa ja repeilee siinä… Mut vietiin sitten rehtorin huoneeseen ja mulle ilmoitetaan ”Olet kuulemma suunnitellut ruumiita meidän ruokalan lattialle?”. Mulla meni hetki kun mietin, että mitä helvettiä ja tajusin sitten mistä on kyse. Selitin sitten alusta asti mitä olimme jutelleet kaverin kanssa siellä ruokalassa ja informaatio on mennyt nyt vähän ristiin. Siitä ne sitten hiljalleen ymmärsi mistä oli kyse.

No eihän se hässäkkä siihen loppunut. Siellä oli yksi luokallinen lähihoitajia linnoittautunut opettajan johdolla luokkaansa ja kasannut pulpetteja siihen oven eteen. Tämä sama tarina tuli kerrottua muuten tuossa Steenin ”Kaapissa oli natsi”–outrossa (Kontrollihuone). Meidän oli mentävä sinne niiden luokkaan kyttien kanssa, ihan vaan kertomaan että en ole ketään ampumassa. Kuulin myöhemmin, että siinä ruokalan jonossa oli ollut jonkun sisko, joka oli ollut ampumisten tapahtuessa Jokelassa ja se oli sitten ollut vähän herkkänä noista asioista. Mut kyllä silti, vittu. Se oli tohon biisiin sellainen herätys. Tuli fiilis, että ongelmat lakaistaan maton alle ja surkutellaan, ei etsitä sitä oikeaa syytä ongelmaan. Mä olen sanonutkin, että olisin halunnut äänittää viimeisen versen uusiksi. Sen olisi voinut vieläkin vetää överimmäksi.

Redrum-187: Kuuntelin sun levyä läpi ja siinä on osaksi todella henkilökohtaista tarinaa ilmeisesti sun nuoruudesta. Oliko ton levyn tekoprosessi osaksi myös terapeuttista? Millainen fiilis jäi koko hommasta?

Retale: Oli kyllä. Noita juttuja kun on tapahtunut, niin on tullut ajateltua että ne pitää laukaista pois mielestä jotenkin pakettina. Nyt on paljon parempi fiilis ja just tosta ”Faija heitti femman” biisistä faijakin tykkää!

Redrum-187: Mindfuckille eksyi myös tuollainen exclusive KGB support-setti mikä vähän eroaa levyn yleisestä linjasta, mikäs tarina tän biisin takana on?

Retale: Tuota… No olin Oulussa Kaukovainiolla äänittämässä ja siellä studiolla pyöri kaikennäköstä jannua koko ajan ja halusivat räpätä.. No pantiin sitten pojat mikkiin ja muutettiin vähän ääntä. Ei vittu kyllä mitä jengiä, vitun hyviä tyyppejä kyl kaikki!

Redrum-187: Soittelitte sitten myös Notkealle Rotalle tuossa yhdessä skitissä?

Retale: Pakko oli tehdä joku jäynä sille tähdelle! Jantteri halusi soittaa sen… Kyllähän Rotta sitten ymmärsi mistä on kyse. On se Sere kyllä pelle äijä, ei sitä turhaan vihata!

Tohon Prepaidjäbät-biisiin on sanottava, että siitä on tulossa vielä video. Erittäin kovaa materiaalia. Siellä on hakattu pesarilla kyttäautoa ja tehty drive-bytä jalkajousella bussipysäkeille. Panama Rayo on hoitanut kuvaamisen ja editoinnin. Voi olla, että koko porukka on sen jälkeen tutkintavankeudessa, mutta hieno siitä tulee!

Redrum-187: Komea kansi levylle on tullut, kukas sen teki?

Retale: Napoleon Digital eli Konna. Varmaan kaikki julisteet ja noi tulee olemaan Konnan tekemiä, hyvää jälkeä.

Redrum-187: Mitenkäs tästä eteenpäin? Joko on seuraavalle levylle materiaalia valmiina?

Retale: Me ollaan vähän suunniteltu Sopan ja Jantterin kanssa yhteistä levyä ja sitten Karman porukalla ollaan mixtapea ideoitu, tosin siihen ei vielä kauheasti matskua ole.

Redrum-187: Mikä on sun mielestä Helsingin paras kesämesta?

Retale: Kontulan ostari ja Hima-baari! Nyt kun tänne on tullut muutettua, niin kyllä mä jotenkin diggaan tästä paikasta. Tuossa pari päivää sitten oltiin tuolla kukkuloilla missä Kontufestikin järkätään ottamassa aurinkoa, siinä on skedeparkkikin vieressä. Tää on vaan jotenkin niin letkee paikka.

Redrum-187: Olisiko sulla vielä terveisijä lukijoille?

Retale: Kesä on tulossa, valvovan silmän alla pitää olla silmä tarkkana. Pidetään suu kiinni, korvat auki ja nautitaan kesästä! Julkkaribileet on 18.6. Fantasy Clubilla Itäkeskuksessa. Siellä on mun lisäksi esiintymässä Rayo, Soppa, Notkea Rotta, Puukko-Allu. Tervetuloa!

Haastattelu ja kuva: Mika Virkki

Keskustele Retaleen Mindfuckista Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/retaleone

7 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Retale”

Naemort kirjoitti klo 09.06.2011 20:08:

Tosi hyvä haastattelu! Jotain muutakin kun ihan perusinfoa!

migi kirjoitti klo 10.06.2011 05:12:

Parhaita haastatteluja aikoihin, Retale vaikuttaa aika metkulta sälliltä! toivottavasti on funkkariin tullut levyjä tänään ku pääsen duunista perkele

Whatever kirjoitti klo 10.06.2011 14:10:

Erittäin loistava haastis!

Niilo kirjoitti klo 11.06.2011 14:27:

Loisto haastis! Ja aivan loisto settii vedät!! jatka todellakin samaa rataa

Gaymond kirjoitti klo 14.06.2011 06:25:

KEIKALLE TULUKAA!

Niilo kirjoitti klo 14.06.2011 22:19:

Vitun hyvä levy! Tule joskus kymenlaaksoon keikalle niin varmast tulee katsojii!

STNA kirjoitti klo 16.03.2012 18:21:

Vittu haluun biisin Sua Tarkkaillaan bäkkiin hyväl laadul videon kera NYT JO PRKL

Jätä kommentti