Haastattelussa Eevil Stöö

Stöö1

Marraskuun lopulla Redrum-187:n toimitus lähti syvälle Eevil Stöön luolaan ja keskustelun aiheena oli muun muassa tuleva joulu, juuri julkaistu S.O.D. –albumi, muut tulevat julkaisut sekä Pikku-Herkko. Lue seuraavasta mitä Stöölle kuuluu tänä päivänä.

Redrum-187: Mitäs mies? Sulle ei vissiin iske kaamosmasennus, kun olet kasvanut pimeässä?

Stöö: Itselle kaikki musa yleensä syntyy iltaisin ja öisin. Ehkä se tulee sieltä, kun virastoajat on ohi, puhelin ei enää soi ja voi alkaa keskittymään musiikkiin täysillä. Syksyisin ja talvisin tuntuu yleensä musiikkia tulevan paremmin. Silloin kun muut menevät nukkumaan, me aletaan nauhoittamaan.

Redrum-187: Miten aikoinaan itse ”sekaannuit” Memphis-julkaisujen maailmaan? Sieltäkö lähti idea myös alkaa itse tekemään samaa soundia?

Stöö: Meillä oli DJ Kotkan kanssa aikoinaan sellaisia sessareita, että vuorottain tuotiin joku toiselle uusi julkaisu kuunteluun. Niitä oli ollut jo hetken aikaa ja Kotka toi sitten kerran Lady B:n kassun. En muista tarkalleen mikä kassu se oli, mutta se oli itselle jotenkin niin himmee juttu. Kaikki vaan natsas! Nopeat tyylit ja tyyliräppäys ovat aina olleet itselle sellainen ”juttu” mitä fiilistelee. Mulla ei silloin ollut vielä noita julkaisuja, mutta sen jälkeen taisi melkein mennä pari vuotta ihan pelkästään Memphis-räpin parissa.

En tarkalleen muista missä vaiheessa aloitettiin itse tekemään tuon tyyppistä soundia. Koksukoo taisi tuoda jonkun biitin ja sitten se vain tapahtui. Kai sitä halusi itse alkaa tekemään sitä samaa soundia ja ympärillä oli niin hyviä tuottajia, että se oli helppo tehdä.

stöö2

Redrum-187: Vieläkö noita minidiscejä saa keisittyä (varastettua) kaupasta? taitavat olla harvinaisia näin mp3-aikana? Onko se vielä se paras formaatti?

Stöö: Oon kuullut, että Musa-Fazerilta niitä vielä saisi, mutta me ollaan kyllä keisitty niitä aikoinaan niin paljon, ettei tarvi enää käydä hommaamassa. Ei se kyllä ikinä ole varmaan ollut se paras formaatti, mutta se on toiminut parhaiten. Aikoinaan 10-vuotta sitten sillon kun aloitettiin, mulla oli MD-raituri ja se oli ihan käytännön asia. Ja onhan se näppärä kokonsa puolesta taskussa, ei pullota.

Redrum-187: Onko jotain Memphis-julkaisuja jotka ovat yli muiden?

Stöö: Toi on kyllä paha kysymys. Se menee ihan fiiliksen ja tilanteen mukaan. Frayser Click on yksi sellaisista, joka tulee aina otettua esiin. Tommy Wrightiltakaan en osaa sanoa yhtä nauhaa, Playa Fly… Sitten on vielä paljon sellaisia tyyppejä, jotka on julkaissut tyyliin vain yhden teipin. Vanhat 3-6 Mafiat… Nyt kun alkaa ajattelemaan, niin alkaa rönsyillä kyllä paljon. Täytyy kyllä sanoa, että ei ole montaa huonoa Memphis-julkaisua!

Redrum-187: Tommy Wrightista puheen ollen, mitä mieltä olet miehen lettityylistä? Onko Pikku-Herkolla jotain samaa, kun hiusverkkoja on useita?

Stöö: Tommyn hiustyylihän on ihan mahtava! Vähän niin kuin Dru Down. Kuka ei diggais siitä fledasta? Ei Herkolla sinänsä sellaista lettiä ole. Se vaan jotenkin diggailee rokata noita hiusverkkoja. Ja se on tosi pihi niiden suhteen. Joskus olen yrittänyt lainata suihkuun tai jotain, mutta ei se anna. Se on samoin tein karttakepillä näpeille.

Redrum-187: Millä mielellä olet seurannut tätä Suomen Memphis-soundin nousua? Vanhoista julkaisuista pyydetään aikamoisia hintoja.

Stöö: No on sitä tullut väkisinkin seurattua, kun on kiinnostunut tästä skenestä. Mulla oli kyllä aika pitkä paussi, kun ei edes kuunnellut mitään räppiä. Ei tullut mitään kiinnostavia julkaisuja. Sitten kun aloitettiin DJ Kridlokkin levyn tekeminen, niin itsellekin tuli sellainen herätys tehdä musiikkia. Mä uskoisin, että aika on nyt oikea. Jos tää (S.O.D.) olisi julkaistu joskus silloin 2006, kun levyä alettiin tekemään, hype ei olisi ollut samanlainen. Mä toivon kyllä, että se jengi joka ostaa tätä levyä, ostaa sen just musan takia. Ei sen takia, että tässä olisi jotain hypeä ympärillä.

Jos joku haluaa mun vanhoista levyistä maksaa, niin mikäs siinä. Mä keräilijänä ymmärrän sen. Toisaalta mun tekisi mieli julkaista noita vanhoja levyjä uudelleen, että ihmiset saisi kuulla niitä biisejä. Olisihan se kiva saada osuus noista rahoista, mutta minkäs teet!

Redrum-187: Sullakin alkaa noita julkaisuja olemaan rivi ja olet tehnyt biisejä usean eri artistin kanssa, miten esim. Lokki Voorhees päätyi Joulustöölle aikoinaan?

Stöö: Ihan sitä kautta, että ollaan tunnettu aika kauan. Tuli tehtyä Turun Torressa aikoinaan yksi keikka yhdessä ja sitten tuli fiilis, että voisi tehdä yhteisbiisin.

Seuraavalle levylle on tulossa kanssa featteja ja ne pitää valita tosi tarkasti sen mukaan, että kuka toimisi milläkin biitillä. Mä en halua tehdä featti- tai possebiisejä vaan sen takia, että sais levylle täytettä. On jotenkin tosi vaikeaa tehdä biisiä, jossa on monta räppäriä niin, että homma toimii. Esimerkiksi gangsta-räpissä on usein sellaisia levyjä, joihin on vaan kerätty kaikki kaverit mukaan. Mä yritän kerätä mukaan sellaisia tyyppejä, jotka olen tuntenut kauan ja kenen kanssa homma toimii.

Redrum-187: Onko joulujulkaisuja tulossa tulevaisuudessakin?

Stöö: Ei itse asiassa pitänyt tulla. Sen oli tarkoitus olla sellainen kuollut ja kuopattu homma. Oli ajatuksena valita ehkä joku uusi juhlapyhä, mutta Koksukoo soitti mulle pari taustaa tuossa just pari viikkoa sitten ja ne oli niin kovia, että kyllä tarkoitus on pistää ulos tässä joululevy. Joulun jälkeen sitä on turha odotella vaikka tiedän, että jengi kuuntelee noita kesälläkin!

Joulujulkaisu tuli jo ulos 10.12.2011 ja on kuunneltavissa sekä ostettavissa digitaalisesti täällä.

Redrum-187: Tekeekö Koksukoo piparit teidän porukassa?

Stöö: Ei, kyllä se on Pikku-Herkko, joka tekee meidän piparit.

Redrum-187: Mitä muuten olet meinannut hommata Herkolle joululahjaksi?

Stöö: En mä voi kertoa sitä tässä. Se kuitenkin lukee tän haastattelun. Sitten se ei olisi enää yllätys!

Redrum-187: No sitten tähän S.O.D. levyyn. Miten juuri nämä taustat tuli valkattua Kridlokkilta? Panttaako Kride yhtään biittejä omille levyilleen?

Stöö: No Kride lähetti mulle taustoja ja valitsin niistä aina niitä, jotka tuntui itselle sujuvammilta kirjoittaa. Sitten keskusteltiin, että halutaan joku melodisempi biisi ja levy muodostui. Tämän hetkisiin fiiliksiin juuri Kridlokk oli se paras tuottaja omasta mielestä.

Me ollaan tässä samalla tehty Koksukoon kanssa levyä, mutta halusin ottaa siihen levyyn sillä lailla aikaa ja irtioton, koska tämä levy (S.O.D.) on tavallaan kunnianosoitus sen suunnan Memphis-räpille, mitä on aina itse diggaillut. Esimerkiksi eka levy ei todellakaan sitä ollut, vaikka samaa ajatusta siinä oli takana. En ollut sillon varmaan vielä tarpeeksi jäissä. Nää biisit on tällä levyllä melkein siinä järjestyksessä, missä ne tuli tehtyä. En ollut varsinaisesti kirjoitellut mitään varmaan muutamaan vuoteen, lähinnä heittänyt kännissä friistaileja. Niistä nämä biisit lähti muokkautumaan ja mietittiin millaisia niistä biiseistä pitäisi tulla. Eka puoli on vähän synkempi ja tokalla puolella vähän enemmän meininkiä.

Mä en tosiaan tiedä onko Kridlokk pantannu mitään biittejä. Se vaan lähetti niitä. Jälkikäteen oon kyllä miettiny parista biisistä, että sitä on ehkä harmittanut, että se lähetti mulle just ne, kun ne on niin kovia.

Redrum-187: Onko tällä levyllä jotain omaa ”lempparibiisiä”?

Stöö: No vaikea kyllä sanoa. Lommon kanssa oli tosi siistiä tehdä biisi, kun ollaan niin kauan juteltu siitä ja se on aina jäänyt. ”Maailma ei riitä” on itselle ehkä semmoinen, mikä on kyllä pakko vetää livenä, vaikka en tiedä onko se niin hyvä livebiisi. Se riippuu paljon tilanteesta. Sitten toi ”Super Jäine Megabluntti”, siinä on niin kova biitti ja sai kirjoittaa kaks kertaa saman säkeistön.

Vuoden alussa youtubeen vuoti klippi Kridlokkin studiolta Stöön levyn tiimoilta.

Redrum-187: Alkaako teidän studiosessiot aina siitä, että murtaudutaan sinne sisään?

Stöö: Ei sinne kyllä enää tarvitse murtautua, ellei avaimet ole jäänyt himaan. Yleensä siellä on joku kyllä paikalla. Koputtaa vaan ikkunaan, niin pääsee sisään.

Redrum-187: DJ Kridlokkin levyltä julkaistiin musavideo, onko jotain tiedossa tämän levyn tiimoilta?

Stöö: On ollut puhetta jo itse asiassa ennen kuin yhtään biisiäkään oli valmiina. Olisi siistiä tehdä kyllä edes joku video. Ideoita olisi, mutta ei sillä lailla mitään varsinaista suunnitelmaa tai aikataulua.

Redrum-187: Millaista on ollut vetää näitä uusia biisejä livenä?

Stöö: Se on ollut tosi hauskaa! Kävin yhdellä keikalla Kridlokkia katsomassa, kun sen levy oli tullut ulos. Yleensä en hirveästi fiilistele räppikeikkoja, mutta siellä oli sen 45 minuuttia sellainen tunnelma, että se oli ihan älytöntä. Mä toivon, että me voidaan antaa yleisölle samanlainen tunne näillä meidän keikoilla. Koko tämä soundi on niin mahtavaa ja omasta mielestä se luo jo osaksi sen tunnelman.

Redrum-187: Sun ääni on vissiin aika vaativa livenä? Kuulin, että Vaasassa oli ollut vähän ongelmia sen suhteen?

Stöö: Joo se riippuu ihan siitä kuinka paljon körssii on tullut polteltua… se pitää tuunata oikeanlaiseksi. Välillä se menee ihan putkeen ja välillä ei.

Redrum-187: Seuraava levy tulee olemaan siis kokonaan Koksukoon tuottama?

Stöö: Kyllä, se on puoliksi valmis nyt. Siihen tulee enemmän biisejä kuin tähän S.O.D.:lle Meillä ei ole kiire sen kanssa, mutta eiköhän se kevääksi tule ulos. Siihen kun tulee noita featteja, niin niiden kanssa on vähän enemmän työtä, kun pitää sopia studioajat ja niin edelleen. Levynä se tulee olemaan vähän erilainen. Ei sillä lailla ”Memphis” kuin tämä. Siihen tulee ehkä enemmän tarinankerrontaa, eikä se ole luultavasti niin synkkä. Ehkä jengi odotti, että S.O.D. olisi ollut jotenkin samanlainen kuin meidän eka levy, mutta onhan tässä aikaa mennyt, niin eihän siinä olisi mitään järkeä. Ihmiset muuttuu.

Redrum-187: Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sulla muuten on?

Stöö: Keikkoja on niin paljon kuin pystyy tekemään, mutta me oikeastaan halutaan valita vähän, että milloin tehdään ja missä. Ei oikein ole mitään järkeä tehdä neljää keikkaa kuukaudessa Helsingissä. Mieluummin mennään tuonne pidemmälle kiertämään.

Redrum-187: Haluatko lähettää terkkuja?

Stöö: Herkolle terveisiä, se on ollut nyt arestissa jo toista viikkoa. Olisi muuten ollut mukana tässä haastattelussakin, mutta ei nyt sitten päässyt.

http://eevilstoo.tumblr.com
Kuuntele “Mafia Mafia” youtubessa täällä.
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Haastattelija: Mika Virkki
Kuvat: Monsp / Lotta-Liina Salonen / Stöö

13 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Eevil Stöö”

Jadveni kirjoitti klo 13.12.2011 20:04:

Hyvä haastatteulu! Lisää näitä. (Y)

Olematonmayne kirjoitti klo 13.12.2011 21:35:

Uutta keikkaa ouluun

Eevil kirjoitti klo 13.12.2011 21:53:

Hyvä kuulla että lisää tulossa!

embty kirjoitti klo 13.12.2011 22:57:

Huh helle kuumaa tavaraa, pallaa näpit. Kiitti haastiksesta!

shamu kirjoitti klo 14.12.2011 09:29:

hyvä haastis. tampereelle kcmd mafia on aina tervetullut!!

lörde kirjoitti klo 14.12.2011 14:44:

Hyvää joulua koko kcmd mafialle, kyllä kelpaa sippailla höyryävää hehkuviiniä ku korvissa pauhaa tuoreet joulukipaleet!

hdn kirjoitti klo 14.12.2011 21:51:

go go! Pump that bass!

Jebbs kirjoitti klo 05.01.2012 14:00:

Mihinkäs jäi toi Grump When I Wake biitillä oleva biisi?
Levy muuten helvetin toimiva.

JopoJoe kirjoitti klo 08.01.2012 19:33:

Haastattelu toimi, ku kilo piriä !

wezku kirjoitti klo 29.02.2012 21:52:

hyvä haastis tuli jopa uusia puolia stööstä esiin

Crips kirjoitti klo 08.03.2012 19:07:

STÖÖN musa on mun mielest liia angstii ja tyhmää ku se muokkaa äänensä

ffny kirjoitti klo 03.12.2012 03:26:

Stöö mee mun kans naimisii!

stöögis kirjoitti klo 14.07.2014 23:23:

Olipa muuten hyvä haastis :)!! ✌

Jätä kommentti