Aivovuotoa Herttoniemeen

Aivovuotoa Herttoniemeen

On pimeä ja talvinen perjantai-ilta, kuten helmikuussa kuuluukin olla. Istun bussissa osoite ja pysäkin nimi lapulla, jotta tiedän minne suunnistaa. Olen menossa tekemään haastattelua projektin tiimoilta, josta siitäkään en tiedä paljoa etukäteen. Minulla ei ole juurikaan muuta tietoa yhtyeestä kuin artistit ja heidän taustansa. K.V.N:n, Lobon ja Jodarokin muodostama Aivovuoto on juuri hiljattain julkaissut ensimmäisen promovideonsa Internetissä.

Saavun määränpäähän. Olen synkähkön näköisellä teollisuusalueella. Talon edessä hengailee porukkaa pakettiauton edessä ja kuulen rockia jostain bändikämpästä taustalla. Soitto Jodarokille ja automatisoitu iso tallin ovi aukeaa. Astun isoon ja hitaaseen tavarahissiin, jonka voi nähdä myös Aivovuodon Raaka Keikka Kolme -videolla. Yläkerrassa minua odottaa näkymä kuin tv-sarja Huutokaupanmetsästäjissä. Olen varastorakennuksessa, joka vaikuttaa autiolta ja hiljaiselta. Samalla kuitenkin edestäni aukeaa ovi ja tunnistan tutun äänen, kun Joda [Jodarok] tervehtii ja huikkaa sisälle.

Moikkaan jätkiä ja astun sisään. Tilat ovat siistit ja kotikutoisen asialliset. Tavalliseen tapaan rupattelu on hyvä aloittaa suomalaisella jäänmurtajalla eli säällä. Ympäröivä pimeys ei ole ottanut studiolla viihtyneistä muusikoista valtaa talven aikana. Sitä on tuskin huomattu ollenkaan. ”Ei ole. Talvi on tehty Aivovuoto -levyä, joten se [talvi] on mennyt siinä samalla täysin ohitse. Ei ole tarvinnut käydä kuin studiolla ja kotona.” laukoo Joda ja samoilla linjoilla on myös Lobo. K.V.N:llä on hieman toisenlainen katselukulma. ”Olen ainoa meidän bändistä, joka on käynyt päivätöissä tässä samalla. Nyt kun on tullut valoisampia aamuja huomaa kuinka vaikea on pitää silmiä auki, kun on studio täällä ja käynyt ”oikeissa töissäkin” varastolla. Kevät tulee nyt ihan liian naamalle, kun on ollut pimeässä koko talven.”

Kaverukset istuvat rennosti studion nurkassa sohvalla ja keskustelevat niitä näitä sillä aikaa kun ihmettelen paikkoja läpi. Tajuan, että en hoksannut käydä ostamassa olutta haastateltaville kuten tapanani on, ja mikä pahinta, en edes itselleni. Apu löytyy kuitenkin läheltä, sillä samaisella sekunnilla miehet kaivelevat vuoronperään jääkaapista juomaa ja tarjoavat sitä ystävällisesti minullekin.

Olen juuri astunut sisään yhteisstudiolle, jossa vaikuttavat mm. Kemmuru ja K.V.N & Lobo. K.V.N kertoo, että tämä on yksi tekijä mistä koko Aivovuoto projektin alku on saanut sysäyksensä. ”Meillä oli kymmenen biittiä, joista pari oli tehty jo joskus aikaisemmin ja mietimme, että haluaisimme jonkun niihin räppäävän. Sitten kun ollaan oltu täällä samalla studiolla ja tehtiin Passaa ne eurot yhdessä Jodan kanssa meidän tuottajakassulle, niin tuli mieleen, että yhteistyö Jodan kanssa voisi olla toimiva idea”. Lobo kehuu myös miesten yhteistä kemiaa. ”Tekovaiheessa sen huomaa kenelle kyseiset biitit voisivat sopia ja ollaan oltu tosiaan niin samalla levelillä näissä Jodan kanssa. Kemiat menevät sulavasti keskenään.”

aivovuoto073B

Jodarokilla oli riittänyt noihin aikoihin kiirettä siviilielämässä ja pieni musiikillinen tulppa oli jumiutunut koneistoon, joka oli ilmeisen hyvä päästä purkamaan. ”Siinä vaiheessa minulla oli todella kiire ja ei ollut tehnyt hetkeen musiikkia. Piti säätää muita asioita. Sitten kavereilta tuli läjä näitä biittejä otsikolla ”perustetaan bändi”. Ajattelin, että ansaitsen välillä tehdä taas jotain muuta, kuin näitä siviiliasioita – Pidettiin ensimmäiset sessiot ja tehtiin kolme biisiä siitä suorilta. Se oli hyvä purkautuminen. Se oli jo niin lähellä, että olisi EP:llinen musiikkia, joten oli järkevää tehdä lisää”. Biisejä syntyi tämän jälkeen lähes itsestään hyvällä tahdilla ja lopulta materiaalia oli kasassa kokopitkän albumin verran.

Aivovuoto singahti kertaheitolla tammikuussa suomirapin ystävien odotuslistalle täysin puskista. Tai puskista projekti tuli ainakin itselleni, vaikka tämä ei ole ensimmäinen kerta kun K.V.N, Lobo ja Jodarok lyövät hynttyyt yhteen. Kolmikko muodosti onnistuneen kombon jo 2012, kun K.V.N:n ja Lobon tuottajajulkaisulla Sutenööriskeidaa kuultiin ”Passaa ne eurot”.  Kun itse luin ensimmäisen kerran niukat informaatiot Aivovuodosta ja katselin promovideon läpi, ajattelin että okei, nyt on tulossa jotain outoa erikoismateriaalia. Ehkä videopätkän tunnelma ja lyhyet räpit loivat pienen kaaoksen tuntuman kuulijalle. Ensivaikutelma osoittautuu kuitenkin vääräksi, kun kuuntelemme Aivovuodon levyä läpi. Albumin teeman artistit kertovat punoutuvan tietynlaisen selviytymisen ympärille. ”Survival. Jälkeenpäin ajateltuna, kaikissa raidoissa ollaan tilanne päällä.” toteaa Jodarok. Samaan hengenvetoon Lobo vielä täydentää ”Ja usein jotenkin vähän kiipelissä.”

Utelen yhtyeen nimestä lisää. Maestroa sen takana ei ole varsinaisesti kovin vaikea arvata. ”Se oli minun ideani”, kertoo Jodarok, ”Ehkä se tuli siitä juuri, kun pääsi näihin sessioihin ja ei ollut voinut tehdä hetkeen musiikkia. Ei ollut mitään valmiina ja kolme biisiä tuli silti. Ensimmäinen säkeistö oli valmis, kun kävelin metrolta tänne. Siinä käveli nainen edellä ja mietin siitä päässäni säkeistön. Aivovuotoahan on se kun koulutetut ja fiksut lähtee köyhistä kehitysmaista pois”. Nimi on selkeästi loppuun asti mietitty, koska se heijastaa hyvin myös albumin sisältöä. ”Teksteissä se tarkoittaa sitä, että kun on ahtanut itsensä täyteen tätä Amerikka-voittoista matalakulttuuria koko elinikänsä ja sitä kun on päässä paljon, niin haluaa purkaa vähän pois ja tehdä tuommoisia elokuvallisia biisejä. Käyttää kyseistä kuvastoa ja mikä on meidän ns. yleissivistys”. Nimi kantaa samalla tavalla biitteihin. ”Ollaan pyritty ehkä tekemään taustoja, joita pystyy visualisoimaan, että niistä löytyisi tiettyjä tunnelmia. Kun on katsellut paljon noita leffoja, niin on ajatellut, että se musa pyrkisi herättämään jonkun tietyn kohtauksen, vaikka jostain leffasta”, lisää Lobo. Samoilla linjoilla on myös Jodarok. ”Niin onhan nuo tavallaan dramaattisia biittejä. Niissä on melkein kaikissa vähän jotain isoa”.

Levyntekoprosessi on ollut nopea, sillä ollaan helmikuussa albumi viimeistelyä vailla valmiina ja levyn tekeminen aloitettiin marraskuussa. Se ei kuitenkaan kuulu biiseissä hätäilynä, sillä ne tuntuvat harkituilta ja hyvin pureskelluilta kokonaisuuksilta. Jodarok kertoo koko levyn valmistuneen sessioissa, joita on pidetty yhdessä kymmenisen kertaa vierailijoineen ja tähän päälle vielä erilliset biittisessiot. ”Olen kuullut biitin ja fiilistellyt mistä se voisi kertoa, kirjoittanut sen studiolla istuskellessa ja nauhoittanut siten, että on yrittänyt tehdä lopulliset otokset, ettei tarvitsisi nauhoittaa uusiksi. Suurimmassa osassa kappaleista se onkin toiminut”. Lobo tarkentaa kyseessä olleen kuitenkin juurikin erittäin harkittuja kokonaisuuksia. ”Ollaan mietitty ja kuunneltu niitä [biisejä] paljon, ettei se ole mitään juosten kustua sessiointia. Kaikki ovat harkittuja kokonaisuuksia alusta loppuun.”

K.V.N:llä ja Lobolla tuntuu olevan selkeät sävelet biittien suhteen ja kaksikon yhteistyö sujuu hyvin. Eikä ihme, ovathan he veljeksiä, vaikka ei heitä ensimmäisenä sukulaisiksi välttämättä kuvittelisikaan. ”Meillä on aika selvät roolit ja mennään monesti tietyllä kaavalla. Toinen esimerkiksi leikkaa samplen ja tekee rummut, toinen soittaa bassot ja jotain synia. Lopuksi kasataan sitten biitti yhdessä”, kertoo K.V.N. Millaista sitten on tehdä biittejä kahdestaan, sillä mieleen ei tule kovinkaan montaa tuottajakaksikkoa? ”Riitoja meillä ei ole. Se on tosi helppoa meille. Kaveri vieressä tekee vaan itselle duunin helpommaksi. Jos on joku hyvä lähtöidea ja itsellä töksähtää johonkin, niin kaveri auttaa ja ehdottaa, että lähdetään viemään sitä tähän suuntaan. Yhteistyö on todella täydentävää. Ei me muuten oltaisi varmaan tehty 13 vuotta yhdessä musiikkia.”, Lobo kertoo.

aivovuoto059

Olemme kuunnelleet Aivovuodon uuden levyn läpi. Albumi ei ole vielä ihan finaaliversiossa kaikkien kappaleiden osalta. Saan sanoa sanottavani biisien jälkeen. Albumia ei ole kuullut vielä juuri kukaan siihen osallistumaton ja aistin, että miehiä kiinnostaa kuulla kommentteja myös ulkopuoliselta. Kuuntelijoiden mielipiteet kiinnostavat aina artisteja ja se on täysin luonnollista, mutta varsinaista kohdeyleisöä miehet eivät mieti. ”Kyllä sitä aina miettii mitä jengi diggaa. Itse kun ajattelee tekevänsä jotain uutta, niin kyllä sitä miettii miten ihmiset ottaa vastaan esimerkiksi tietyt tutut tai ne joiden kelaa tajuavan sitä musiikkia mitä itse tekee.” kertoo Jodarok ja tarkentaa samalla ”Koskaan biisejä tehdessä ei mieti mitään kohdeyleisöä”. Lobo on samoilla linjoilla ”Totta kai, sitten kun alkaa olla kasassa valmis kokonaisuus. En mä julkaisisi musiikkia, jos minua ei kiinnostaisi se, mitä mieltä muut on siitä.”

Jodarok on kokenut mediakasvo, vaikka ei missään suuressa valtamediassa naamavärkkinsä kanssa heilukaan. Haastatteluita miehellä on takana jo lukuisia. Joda istuukin haastattelua tehdessä sohvan päässä, kuin olisimme juttelemassa niitä näitä kahvin kera jommankumman luona. Vaikka K.V.N ja Lobokaan eivät taida ihan ensimmäistä kertaa istua haastattelussa, huokuu heistä kuitenkin vielä pieni varautuneisuus.

K.V.N ja Lobo ovat pompanneet isomman suomirap yleisön tietoisuuteen oikeastaan vasta parin viime vuoden aikana, vaikka heillä yhteistä taivalta musiikin kanssa onkin jo takana useampi vuosi. Yksi iso käännekohta oli, kun veljespari tuotti SMC:n debyyttialbumin Raffii Suomi-flättii ja sen he tietoistavat itsekin. ”Ollaan me itse tyytyväisempiä soundiin tänä päivänä ja ollaan menty eteenpäin. Tietysti SMC:kin oli iso tekijä”, myöntää K.V.N. Lähinnä instrumentaalijulkaisujen ja -projektien parissa siihen saakka viihtynyt kaksikko sai SMC:n albumilta uutta näkökulmaa ja kokemuksia, jotka ovat ruokkineet jatkoa. ”SMC:lle pitää kyllä heittää isot propsit. Ei me oltu hirveästi mietitty ennen sitä, että tämä voisi toimia hyvin myös räppäreiden kanssa, kun olemme tehneet biittilevyjä ja lähtökohtaisesti fiilistellyt instrumentaalijuttuja. Kun SMC pyysi tuottamaan heidän levyn, niin vasta sen jälkeen tajusi kuinka siistiä tämä on”, täydentää Lobo.

aivovuoto002B

SMC yhteistyö avasi myös toisessa mielessä portteja veljesparille, joka ei ollut aikaisemmin tuottanut paljoakaan räppäreille. ”SMC:n kautta ollaan tutustuttu myös paljon uusiin ihmisiin ja olemme itsekin aktivoituneet. Vaikka olemme tehneet kauan juttuja, niin ei me olla hirveästi tunnettu räppäreitä”. Kysyttäessä onko piireihin sitten vaikea päästä, tulee hiljaista. Tässä vaiheessa Jodarok avaa suunsa. ”Tässä maassa tehdään paljon paskoja biittejä. Kenellä tahansa räppärillä, kun kuulee hyviä biittejä, ovat korvat kyllä aina tiettyyn pisteeseen asti auki. Ei hyviä biittejä liikaa sinun sylissä todennäköisesti ole”. Aihe kirvoittaa lopulta kommentit myös K.V.N:ltä. ”Ehkä jengi mieltää, että tehdään sitä instrujuttua vaan, mutta kyllä me halutaan ehdottomasti tehdä myös räppäreiden kanssa musiikkia. Jodan kanssa yhteistyö on sujunut todella hyvin, kuten aikaisemminkin on jo mainittu, mutta ainahan se ei näin räppäreiden kanssa ole, vaikka olisikin samat ideat.”

Jodarokilla on ollut uransa aikana monta rautaa tulessa. Kemmuru, sooloja, Uuden ajan avaruususkontoa, lukuisia vierailuja muiden levyillä… Biisejä ja kilometrejä on paljon takana. Miten siis Aivovuoto eroaa muista projekteista ja mitä erityispiirteitä sillä on? ”Silloin kun tänne studiolle tuli tekemään ensimmäisen sessarin ja ne kolme biisiä, niin ajatteli että nyt tuli jännää materiaalia. Ehkä suurin ero on, kun on tietyllä tavalla lokeroinut ne omat muut juttunsa tiettyihin raameihin, niin tätä ei tarvinnut sovittaa mihinkään. Oli syntynyt ns. uusi laatikko, mihin pystyi suoltamaan kaiken mikä ei sopinut muihin juttuihin”. Seuraava kysymys singahtaa suustani automaattisesti: Koitko sen helpottavana ja taiteellisia vapauksia antavana, kun ei ollut mitään isoja suuntaviivoja valmiiksi mietittynä? ”No joo, jos sen haluaa noin hienosti ilmaista. Jokaisella jutulla on ne omat piirteensä. Tämä oli kyllä siinä mielessä juuri uusi kanava, johon riittikin sitten selkeästi asiaa, kun biisit muotoutuivat nopeasti. Ei minulla ole mitään arvojärjestystä näille eri jutuille, mutta tämä on nyt uusi ja uudet jutut ovat tietysti siistejä.”

Aivovuoto on nyt kuunneltu ja haastateltu. Alan pakata laukkua ja suunnitella kotiinlähtöä. Samalla mietin, että olipas mukavaa. Hyviä ihmisiä, hyvää musaa ja jännä uusi paikka. K.V.N, Lobo ja Jodarok jäävät vielä studiolle juonimaan ja sessiot ovat jatkuneet aikaisemminkin varhaiseen aamuun saakka. Käsitys yhtyeen materiaalista muuttui täysin vierailun aikana. Pelkäsin vaikeasti tulkittavaa sanoilla kikkailua, mutta sain freessiä ja mielenkiintoista kuultavaa. Studion seinällä komeileva Wu-Tangin lippu kertoo mistä K.V.N:n ja Lobon vaikutteet osaksi tulevat ja oli jopa nostalgista kuulla Shaolinin tyyleillä höystettyjä biittejä Jodarokin räppien alla. Miesten viimeiset sanat haastattelussa ovat ”enemmän on enemmän”. Suuntaan takaisin mustaan yöhön ja oikeaan suuntaan lähteminenkin tuntuu tällaiselle landespedelle vaikealta.

Teksti: Joonas Aromaa
Kuvat: Tuomo Lampinen

Keskustele tulevasta Aivovuoto -albumista Redrum-187:n foorumeilla.

www.facebook.com/aivovuoto
www.monsp.com

Aivovuoto kaupoissa 26.4.2013.

8 kommenttia artikkeliin “Aivovuotoa Herttoniemeen”

smulio kirjoitti klo 27.03.2013 20:03:

Tämmösiä haastiksia lissää! Mukavaa luettavaa.

ArskaArska kirjoitti klo 27.03.2013 20:03:

Viihtysää luettavaa. Kiintosa prokkis kyl tulos!

Serial_Killa kirjoitti klo 27.03.2013 20:09:

Erinomainen artikkeli. Isot propsit

jylppy kirjoitti klo 28.03.2013 13:11:

Hyvä haastis ja pituuttakin oli mukavasti, näitä luen mielelläni. Joda jaksaa säväyttää teki sit mitä ja kenen kanssa hyvänsä.

HalliCas kirjoitti klo 28.03.2013 15:32:

Hyviä haastiksia tiputeltu tällä viikolla!
Levyn ennakkotilasin jo aikasemmin ja odotan mielenkiinnolla mitä sieltä tulee..

unke kirjoitti klo 02.05.2013 19:03:

Projekti kiinnosti, mutta samaa kaavaa toistavia ja värittömästi kirjoitettuja artikkeleita ei jaksa lukea. Kerronta on latteaa ja ajoittain tökeröä. Keksi toinen harrastus tai lue (sic) enemmän.

UncleSam kirjoitti klo 04.05.2013 00:55:

Otin vinkistä vaarin ja tilasin Aku Ankan.

unke kirjoitti klo 04.05.2013 11:02:

Oli vähän turhan jyrkkä palaute, menee huonon päivän piikkiin. Kiva päästä kurkkaamaan kulissien taakse vaikka teksti ei olisikaan Nobel-tasoa. Peru vaan se Aku Ankka.

Jätä kommentti