Haastattelussa Tuomio & Kone

Haastattelussa Tuomio & Kone

Redrum-187:n toimitus palasi elokuun alussa kesälomilta ja tämän jälkeen onkin työstetty nippu haastatteluita suomalaisen rytmimusiikin saralta. Ensimmäisenä haastatteluputkeen pääsi Olarin veteraanit Tuomio & Kone, jotka ovat julkaisemassa uuden albumin ”Rokkaa” 3rd Rail Musicin kautta 25.9. Lue tästä mitä herroille kuuluu tänä päivänä ja millaista oli tehdä jälleen uutta musiikkia.

Redrum-187: Mukava päästä nauttimaan kelistä näin ulkonakin!

Tuomio: Joo, Espoossa ei kyllä saa näin rauhassa ottaa olutta puistossa. Ei siinä kauaa mene, kun joku lähipoliisi tulee valittamaan.

Kone: Ei nää kelit ole juuri haitanneet. Loma alkoi pari viikkoa sitten ja mä olen aika kova poika perspiroimaan, niin tämä helpottaa oloa.

Redrum-187: Mennäänpäs suoraan asiaan. Rokkaa-albumin piti alunperin olla ilmeisesti Koneen soolo?

Kone: Se oli vähän sellainen läppä, kun oli mielessä paljon erilaisia sämpleideoita rokkibiiseistä. Olis ollut sitten ”Kone rokkaa”.

Tuomio: Oltaisiin me joka tapauksessa tehty levy yhdessä, vähän niin kuin Ghostface ja Raekwon on aina toistensa levyillä. Se nimi olisi kyllä kuulostanut paremmalta kuin ”Tuomio ja Kone rokkaa”

Kone: Joo työnimenähän se oli. Parempi kyllä mun mielestä näin.

Tuomio: Me käytiin pari vuotta ton Reilukerho-projektin jälkeen Sayed Samin luona kuuntelemassa sämplejä läpi ja höpisemässä, että pitäiskö tämmöinen tehdä, mutta ei se oikein sitten lähtenyt. Keväällä 2013 mentiin uudelleen keskustelemaan ja annettiin Samille kasa samplemateriaalia. Sitten alettiin biisi kerrallaan työstämään tätä.

Kone: Kyllähän me käytiin sitten istumassa Samin kanssa, että ”tosta toi” ja ”tästä tämä”.

Tuomio: Ja eksyihän sinne sitten muutakin lähdemateriaalia kuin rokkia. Yks biisi on jopa aika reggae-vivahteinen.

Kone: Sami löysi kanssa muita hyviä juttuja, eikä niitä raakattu nyt poiskaan, vaikka ei olisi ollut ihan rokki-vaikutteinen.

Tuomio: Rokka-purkki oli kans mukana alusta lähtien! Helvetin hienot kannet tulossa.

t&k kannet

Redrum-187: Oliko projekti selkeästi Tuomio & Kone-projekti, eikä esim. Reilukerho?

Kone: Kyllä me ajateltiin tehdä pitkästä aikaa kahdestaan, vaikka Koponen onkin parissa biisissä ja hengessä mukana.

Tuomio: Ja sitten kun kaikilla alkaa olla perhettä, ikää ja kaikkea muuta… ei se ole enää niin yksinkertaista saada kaikkia samaan aikaan samaan paikkaan.

Kone: Kivaahan se oli Koposen kanssa tehdä musaa, että ei tässä mitään biiffiä tosiaan ole.

Redrum-187: Milloinkas viimeiset biisit saatiin kasaan?

Tuomio: Tuossa toukokuun alussa hommat oli meidän osalta valmiina.

Kone: Ehkä se olisi meidän kannalta voinut mennä nopeamminkin, mutta siinä oli studioremonttia ja sellaista välissä.

Tuomio: Joo 3rd Railin studio rempattiin tuossa, joten sen aikana ei tosiaan voitu sitten käydä äänittämässä. Ehkä osaksi sen vuoksi ei tullut ihan kaikkia vierailijoita, jotka olisi haluttu mukaan. Mutta näin tää menee.

Kone: Ja toisaalta, jos kaikissa biiseissä olisi joku 20 fiittaajaa, niin parempi näin.

Redrum-187: Rankkitynnyri ja Verboten tosiaan tulivatkin tuossa jo ulos. Seuraavaksi videolla on tulossa Heimlich-manööveri?

Tuomio: Joo me ei siihen Heimlich-manööverin taustan tuotantoon oikeastaan edes osallistuttu. Sitä biittiä oli kai ajateltu jollekin muulle, mutta Sami oli sitä mieltä, että tää on just meille tehty. Tuli tosi kova ja ollaan tosi tyytyväisiä siihen! Kunnon 90-luvun puolivälin räppiä.

Kone: Eli just sellaista millaista räpin pitääkin olla.

Redrum-187: Oliko Samin lisäksi muita tuottajia mukana?

Tuomio: DJ Tatc ja Kim Rantala oli kanssa mukana. Siinä tarvittiin kuitenkin kanssa soittamista ja sellaista…

Kone: Me ollaan sanottu, että ”tehdään tästä” ja ne osaa tehdä sen.

Redrum-187: Onko teidän tapa tehdä biisejä muuttunut paljonkin ekaan levyyn verrattuna?

Tuomio: Todella paljon! Kun ei ole omaa studiotakaan, niin aikoinaan saattoi mennä ihan läträämiseksikin koko ilta. Nyt me ei enää vietetä kopissa niin paljoa aikaa. Ollaan valmiiksi treenattu ja valmistauduttu.

Kone: Onhan se ihan eri juttu mennä oikealle studiolle äänittämään, kuin jonkun kaverin vaatehuoneeseen, jossa teipataan patjoja seinille ja tilkitään hormia, ettei se vinkuisi. Vaikka ihan hyviä niistäkin aikoinaan tuli.

Tuomio: Tässä koko projektissa ei mennyt kuin yksi äänityssessio uusiksi sen takia, että oltiin sellaisessa kunnossa. Meillä oli studio varattuna koko päiväksi meidän kutosen keikan jälkeen ja oli vissiin harhaisen isot luulot meidän turnauskestävyydestä…

Kone: Kyllä ne tavallaan meni ihan hyvin, mutta sitten kun itse kuulee että sammaltaa, niin ei se silloin kelpaa.

Tuomio: Mä muistan ton kanssa. Oltiin sen studiosession jälkeen sitä mieltä, että meni hyvin. Seuraavana päivänä Tatc lähetti meille jonkun raakaversion niistä ja mä olin ihan kauhuissani. Sanoin että ne pitää deletoida niin, ettei kukaan kuule niitä varmasti ikinä!

Kone: Semmoinen ei kelpaa, jos ei voi olla itse tyytyväinen.

Redrum-187: Teillä on pitkä historia suomiräpissä ja olette vierailleet myös esim. Jeijjon ja Nupin biiseillä. Miten teille nykyräppi uppoaa?

Kone: No joo… En mä kyllä nykyräpistä sen lisäksi oikeastaan mitään tiedä. Ne on hyviä jäbiä ja osuttiin samalla keikalle.

Tuomio: Mä oon ehkä vähän paremmin perillä, että mitä suomiräpissä tällä hetkellä on pinnalla. Tosin sitten kun tehdään omaa musaa, niin pyrin olemaan tietoisesti kuuntelematta mitään muita tekijöitä, ettei vahingossakaan kävis niin, että ottais jonkun toisen sanoman läpän omiin lyriikkoihin.

Mä tykkään kyllä esimerkiksi Sairas T:n nopeasta papatuksesta, Tuuttimörön tyylistä, Mikidi ja Gaiaf ilman muuta… Niiltä kuulee aika selkeästikin sen, että on taidettu Olariräppiä aikoinaan kuulla.

Redrum-187: Mikä fiilis on katsella näitä tekijöitä nykyään, jotka tekivät musaa samaan aikaan teidän kanssanne silloin 2000-luvun alussa?

Tuomio: Mä oon vilpittömästi onnellinen, että tyypit jotka on jaksaneet uskoa tohon tekemiseen, saavat siitä elantonsa.

Kone: Se on ilman muuta hieno juttu, että joku on saanut tästä elinkeinon ja enemmänkin itsellensä. Totta kai se vaatii sitä, että tekee tiettyjä musiikillisia valintoja, mutta ei siinäkään mitään vikaa ole. Ei tälläisiä massasuosioita olisi voinut silloin edes ajatella.

Redrum-187: Onko nyt tarkoitus tehdä enemmän keikkaa uuden levyn merkeissä?

Tuomio: Ei oikeastaan. Me ollaan tänä vuonna tehty jo kaksi keikkaa ja se on tuplasti enemmän kuin meidän keikkakiintiö.

Kone: En mäkään hirveän mielellään lähtis… Musiikin tekeminen on kivaa, mutta ei oheishommat sillä lailla.

Tuomio: Sinänsä, ei pidä sanoo että ei ikinä… Mutta aikataulut eivät oikein sillä lailla ole natsanneet, eikä toi keikkojen tekeminen ole ollut ikinä meidän juttu.

Redrum-187: Mitenkäs seuraavat mahdolliset julkaisut?

Tuomio: Jos sitä lähtis enemmän Cheek-tyylisesti… no ei, mä käyn enää vaan treenailemassa.

Kone: On meillä jotain ajatuksia ollut, mutta ei siitä ole ajatusta enempää.

Tuomio: Joo, olihan tää todella kiva projekti, vaikka hetkittäin tuntui jopa duunilta. Mutta ei varmaan hetkeen mitään uutta.

Kone: Se on aina kiva päästä nauhoittamaan. Petokselta on muuten tulossa uus levy!

Toimittanut: MV

Tuomio ja Kone Facebookissa
www.3rdrailmusic.fi


Spotify -> https://goo.gl/KaafAL
Apple Music -> https://goo.gl/34f3E9

3 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Tuomio & Kone”

Mustanaamio-G kirjoitti klo 08.09.2015 10:32:

Hyvä haastis, kiitän!

zero kirjoitti klo 08.09.2015 22:47:

miten pitkä levy tää on jos udella saa? vaikuttaa et pidempiki prokkis?

J. kirjoitti klo 18.01.2016 11:19:

Ja ei voi muuta sanoa että uutta Tuomion ja Koneen limppua on odotettu uunista jo toistakymmentä vuotta. Edelleenkin kehittynyttä settiä, ja seuraavatkin levyt tulen ostamaan vaikka sitten viisi- tai kuusikymppisenäkin.

Jätä kommentti