Haastattelussa Petos

Haastattelussa Petos

Petos julkaisi uuden ”Testamentti” –pitkäsoiton kesän kynnyksellä ja Redrum-187:n toimituskin havahtui kesälomiltaan Kallion Kolmeen Kaisaan tekemään haastattelua artistin kanssa levyn tiimoilta. Edellisestä ”Toivo parasta ja pelkää pahinta”- julkaisusta on vierähtänyt noin kuusi vuotta, joten uutta levyä on ehditty odotella jo jonkun aikaa. Testamentti on liitänyt julkaisunsa jälkeen listojen kärjessä, joten oli mielenkiintoista ottaa selvää mitä herralle nykyään kuuluu.

Redrum-187: Mitä kuuluu Petoksen kesään, Kapteeni Morgania ja kolaa? Onko keikkailua ollut levyjulkkareiden jälkeen entistä enemmän?

Petos: Ehkä vähän liikaakin. Rankat huvit ja kun on kaikenlaista levynjulkaisua ja kissanristitäistä, niin ei tämmöinen ihminen voi selvin päin olla.

Levyn julkaiseminen ei ole oikeastaan vielä näkynyt keikkakalenterissa normaalia enempää. Jossain mainoksessa luki vähän erikoisesti, että ”Petos tekee paluun”, vaikka mähän oon tehnyt joka kuukausi varmaan jonkun keikan viimeiset 10 vuotta!

Redrum-187: Teit siis paluun kuukauden tauon jälkeen?

Petos:  Kai jengi kelaa, että kun ei levyä ole hetkeen tullut, niin en ole tehnyt keikkojakaan.

Redrum-187: Käsitellään aluksi tuota ”Testamentti” –levyn nimeä. Siitä tulee mieleen heti kärkeen, että kyseessä saattaa olla hyvinkin viimeinen Petos-levy, pitääkö tämä paikkansa?

Petos: No se voi olla. Sit taas toisaalta melkein kaikki, jotka on joskus väittäneet, että tekivät vikan levyn, niin tekevät jossain vaiheessa kuitenkin taas uuden julkaisun.

Mä olen kyllä aika varma, että tämä on Petos-nimellä viimeinen soololevy. Nämä levyt ovat kuitenkin olleet yleensä tietyllä tavalla teemalevyjä, tai ehkä paremmin sanottuna sellaisia oman aikansa kuvia. Jokaisessa on kuvattu sen ajan tilannetta ja aiheita, esim. ”Toivo parasta ja pelkää pahinta” oli sellaista erikoissynkkää paskaa ja ”Testamentti” keskittyy sitten räppiin ja kaikkeen urpoiluun sen ympärillä.

Kaikkia asioita on tullut käsiteltyä… en oikein näe, että Petoksen hahmona tarvitsee tehdä uutta levyä… Ellei sitten tapahdu jotain sellaista mistä alkaisi kirjoittamaan. Pitää olla joku inspiraatio siihen mitä alkaa tekemään.

Redrum-187: ”Toivo parasta ja pelkää pahinta” tuli tosiaan jo 2010, joten tässä ehti tovi vilahtaa Petos-julkaisujen välissä. Missä vaiheessa tämän levyn tekeminen alkoi tosissaan? DJ Tatc hehkutteli pitkin matkaa kuvia tuotantosessiosta tuonne some-maailmaan.

Petos: Mulla oli itse asiassa ajatus tästä julkaisusta jo silloin sen edellisen levyn aikoihin. Halusin vaan tehdä letkeitä, yksinkertaisia funkkisample-biittejä ja ottaa löysin rantein. Silloin en tosin tiennyt, että mitä mä räppäisin niihin biitteihin. Halusin vaan tehdä sen tyyppistä soundia. Huomasin, että oli kiva ottaa joku funkkisample ja alkaa tekemään siihen biittiä ja tein sitten ison kasan niitä.

Biittien tekemisessä meni varmaan vuosi ja sitten aloin miettimään, että mitä näillä nyt sitten tekisi. Kirjoitellessa meni varmaan siitä seuraava vuosi. Sen jälkeen siirryttinkiin sitten studiohommiin. Mun työskentelytapoihin nähden tämä meni aika nopeasti.

Redrum-187: Taustat tulivat sitten kokonaan omista käsistä? Tuliko levylle kaikki biisit mitä tehtiin vai raakattiinko jotain pois?

Petos: Joo, nämä tuli kaikki tehtyä itse. Olen aika jääräpäinen paskiainen ja mulla oli tietynlainen visio mitä halusin tehdä. Silloin se kokonaisuus on yhteneväinen ja ainakin juuri sellainen, jonka halusin.

Mulla on kavereita, jotka tekee vitun hyviä biittejä, mutta halusin, että tämä levy kuulostaa just tältä. Jossain vaiheessa mulla oli suuruudenhulluja ajatuksia, että levylle voisi tulla joku 15 biisiä, mutta sitten totesin ettei löytynyt oikein aiheita mistä olisin kirjoittanut tämän aiheen alla.

Joitain biittejä tuli kyllä tiputettua pois, mutta ei varsinaisesti biisejä. Mieluiten toimiva 10 biisin kokonaisuus, kuin väkinäisesti väännettyjä biisejä.

Redrum-187: Sulla on jokunen vierailija tullut mukaan. Vanhemmista tutuista esim. Raimo ja Jontti ja sitten myös uudempia naamoja, kuten duo Mikidi ja Gaiaf. Miten vierailijat tuli valittua?

Petos: Vanhemmat tekijät eivät varmaan sillä lailla yllättäneet ketään. Ne on jätkiä, jotka ovat tehneet musaa pitkän aikaa ja jotka mä tunnen, joten oli luonnollista pyytää niitä mukaan. Onhan siinä tietty ns. landespedet Hane ja Jodarok, jotka eivät ole olleet mun levyillä aikaisemmin mukana. Ne on sellaisia kavereita ketä mä kunnioitan ja halusin levylle.

Sit toi ”Yleistä pahennusta part 3”. Se on vähän niin kuin jäähyväisbiisi, sisältöhän on niin sanottua ”rataräppiä”. Oon joskus kuullut jonkun sanovan, että olisin aloittanut sen genren. Mä en edes tiedä mitä se varsinaisesti tarkoittaa. Nämä uudet kaverit on sitten jatkanut tuota perinnettä hyvällä tavalla, lähtemättä spedeilemään. Sellaista viihdyttävää rataläppää.

Redrum-187: Levyltä paistaa esille aika selkeästi, ettei ns. nykyräppi juurikaan maistu. Millaista musaa sulla pyörii mankassa?

Petos: Räpin osalta samat vanhat ysärijutut mulla räpistä edelleen soi. Kyllähän mä tyyppaan uusiakin juttuja, mutta jos ne ei vaan mun korvaan kuulosta hyvältä, niin en mä niitä sitten kuuntele.

Redrum-187: Onko tältä levyltä tulossa musiikkivideoita, vinyyli on ilmeisesti myös tulossa?

Petos: On kyllä ollut joitain ajatuksia… en mä sinänsä halua tehdä videota vaan sen tekemisen vuoksi, että kyllä siinä pitää olla hyvä idea, josta se sitten tehdään. Ehkä sitten kun vinyyli julkaistaan, niin jotain voidaan tehdä.

Vinyylipainot ovat tällä hetkellä tosiaan niin tukossa, että niihin on muodostunut aika pitkiä jonoja. Tällä hetkellä vinskan pitäisi olla ulkona syyskuussa!

Redrum-187: Sun musiikki henkii aika lailla Kalliota, miten sä näet kaupungin muuttumisen?

Petos: Vähän riippuu mistä kulmasta Kalliota katsoo, ootko siellä loska-tasolla vai tullut tänne vaan ”kouluun”. Kyllähän kaupunki elää ja kehittyy koko ajan, ei siinä mitään väärää ole.

Redrum-187: Olet ehtinyt olemaan aika monessa levytyssessiossa mukana tähän mennessä. Onko mitään tiettyjä jäänyt erityisesti mieleen?

Petos: No joo onhan noita ollut jotain hyvin epämääräisiäkin. Omat äänityssessiot ovat kyllä olleet aika skarppeja. Yleensä sitten semmoiset missä ollaan jossain reissussa, sekoillaan se koko kahdeksan tunnin ajomatka jo heti alkuun ja perillä pitäisi äänitellä joku biisi, niin tulee jälkikäteen ihmeteltyä, että ”Jaa, olinko mä tollakin biisillä?”.

Redrum-187: Onko Papa Rassi tai Kallio Underground julkaisemassa vielä uutta musiikkia?

Petos: Niin eihän tämä mun musan tekemistä lopeta, vaikka tämä viimeinen ”Petos” –levy olisikin. Papa Rassi on sellainen terapiaprojekti. Niin kauan kun mun elämässä on jotain paskaa, niin niin kauan se scumbag on olemassa. Välillä pitää puhdistaa sielua ja kaikki se skeida päätyy noille hirveille levyille.

Kallio Undergroundista ollaan toki jauhettu jo ikuisuus ja toki tehdään, sitten kun tehdään. Se oikeastaan tapahtuu sitten, kun satutaan oikeaan aikaan Jontin kanssa tekemään musiikkia.

Redrum-187: Mitkäs on seuraavat keikat missä sut voi nähdä?

Petos: Nyt on jokunen keikka tulossa, elokuussa mm. Tavastian Urban Fridayssa ja Blockfesteillä. Kyllä noita muitakin on tässä tiedossa, seurailkaa vaikka Raiteen facebook-sivua.

https://www.facebook.com/KolmasRaide

Toimittanut: MV

5 kommenttia artikkeliin “Haastattelussa Petos”

ESP Double O kirjoitti klo 03.08.2016 00:15:

thumbs up, kova levy ja hyvä haastis.

Mustanaamio-G kirjoitti klo 05.08.2016 15:26:

Kiitos jälleen asiallisesta haastattelusta.

Jii kirjoitti klo 17.11.2016 03:20:

Petos on kovimpii Suomi-tykittäjiä. Ellei kovin, sanoisin. Jatka vaa samaa rataa, respect !

Peltonen kirjoitti klo 21.06.2017 11:40:

Kiitokset Petokselle kassusta.

Ftw kirjoitti klo 19.03.2018 22:52:

Millon seuraava K-40 keikka?

Jätä kommentti