Arvostelussa: Kube ja B-Mäkki – Sirkus

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

KUBE JA B-MÄKKI – SIRKUS (2007)

01 Sultan x intro
02 Nyt ku ne on tääl
03 Kunnes aurinko laskee F. Tono slono
04 Täälpäin
05 Jos et sä tunne (osa 1)
06 Sirkus F. Rokkaava hevonen
07 Hämäräbisneksii F. Dada ja Rokkaava Hevonen
08 Massii, muroi ja mammoi
09 Bigdogg Karrikoira (skit)
10 Sitä on liikkeel F. Bulle ja Rokkaava hevonen
11 Varo Varpait
12 Mitä siihen vaaditaan F. Dada ja Rokkaava hevonen
13 Puhutaa samaa kieltä F. Asamasa ja Ässä olarista
14 Sammuta sun valot
15 Jos et sä tunne (osa 2)
16 Sä voit nähä mut F. Rokkaava hevonen
17 Yritän selvii remix F. Rokkaava hevonen

Kube ja B-Mäkki ovat oikeastaan täysin uusia nimiä allekirjoittaneelle suomirap skenessä. Toki silloin tällöin mielenkiintoisten tapahtumien keikkajulisteissa vilahtaneet nimet Kube ja B-Mäkki saivat jo aikaan tietynlaisia ennakko-odotuksia. No ei siinä sen kummempia. Levy ollut kolmisen viikkoa kourassa ja aika kertoa muillekkin pienia huomioita itse albumista. Sirkus sisältää tuhdin 17- biisin paketin skitteineen melko persoonallista suomiräppiä. Itä-Vantaalta Hakunilasta ponnistavat Kube ja B-Mäkki eivät ole suinkaan mitään uusia tekijöitä rap-piireissä, vaan ovat vaikuttaneet aikaisemmin mm. Nahkasalkkumafia -nimisessä kokoonpanossa. Kaverien räpeissä heijastuukin osittain perinteinen pääkaupunkiseudun itä-teema eli bissee, pajautusta ja perseilyä. Röyhkeä asenne ja itseluottamus riimeissä heijastuu lähes poikkeuksetta jokaisesta biisistä. Ehkäpä ajoittain jopa hieman liian kliseiseen ja röyhkeään tapaan siihen nähden, että tallataan kuitenkin Suomessa. Tästä huolimatta esimerkiksi sellaiset biisit kuin Massii muroi ja mammoi ja Sammuta sun valot vakuuttavat hauskoilla ja asenteella tehdyillä läpillään.

Kuben ja B-Mäkin flowt soljuu usein ihan kelvollisesti biisistä toiseen ja eri tyylejäkin päästään esittelemään, kuten vaikkapa Jos et sä tunne (osa 2)-biisissä, missä miehet esitelevät hieman nopeamman ulosannin taitoja tai vaikka Kunnes aurinko laskee biisissä, missä puolestaan liikutaan rauhallisen biitin temmolla paljon smuuteimmissa fiiliksissä. Suurimmaksi ongelmaksi muodostuu pidemmän päälle kuitenkin juuri ulosanti. Tyylit eivät loppupeleissä ole kovinkaan erikoisia, vaan ajoittain räpit käyvät auttamatta turhan tylsän kuuloisiksi. Arvostelun lukijoita kiinnostaa varmasti myös Asan ja Ässän sisältävä feattibiisi Puhutaa samaa kieltä. Ässä ei taaskaan petä viihdearvollaan ja heittääkin melko rennon versen hieman jopa lauluräppiin hurahtaen. Asan verse puolestaan on melko perussuoritus mieheltä kaikinpuolin. Hyvin koottu biisi mukavan rentoon biittiin. Muita levyltä löytyviä vierailijoita ovat mm. Thono Slono, joka ei jätä varmasti ketään hänen musiikkinsa ystävää kylmäksi persoonallisella tyylillään. Samoin Rokkaava hevonen, Dada ja Bulle antavat mukavaa makua Sirkukselle omilla osuuksillaan.

Sirkuksen tuotanto, joka on ollut Kuben vastuulla, on ajoittain melko persoonallista soundia verrattuna muuhun tämän hetken suomituotantoon. Levyltä löytyvä avausraita Nyt kun ne on tääl on tästä hyvä esimerkki. Biisin sample-valinta muistuttaa enemmänkin jotain Turkkilaisen kansanjuhlan huipentumaa. Täälpäin puolestaan aiheuttaa enemmänkin viulusamplellään kipua kuin nautintoa korvissa. Levyn nimikkobiisi Sirkus on taas rakennettu tutun sirkusteemaisen samplen ympärille. Mielenkiintoinen biisi tämäkin. Toiset ehkä saattavat pitää tämän tyylisistä persoonallisista säädöistä, mutta meikäläiselle nämä eivät kolahda.

Kritiikki taustoista sikseen, koska Sirkus pitää oikeasti loistavia biittejä sisällään. Thono Slono feattibiisi Kun aurinko laskee tekee vaikutuksen rennoilla efekteillään ja mukavan lämpimillä vingutuksillaan kertosäkeessä. Mieleen tulee klassikot Rivot Rakit levyltä. Jos et sä tunne osa1 puolestaan tarjoaa pörinää ja vinkunaa molempia. Tosin jykevä Bay-tyylinen basso jää puuttumaan rummuista, mutta silti jälleen hieno tekele. Sirkus sisältää muutamia muitakin melko ”westcoast” henkisiä vinkuna-biisejä. Mielenkiintoisia sample- ja luuppausvalintoja löytyy vaikka muille jakaa. Tuotannon ongelmana on mielestäni silti sen epätasaisuus. Levyllä mennään niin laidasta laitaan, että kuuntelija ei voi millään pitää jokaisesti tekeleestä.

Kuben ja B-Mäkin Sirkus on hyvä levy. Se ei ole mikään tuleva klassikko, mutta silti oiva lisä jokaisen suomiräppinistin hyllyyn. Henkilökohtaisesti joutuu antamaan suurta arvoa kavereille pelkästään vasikoiden dissausläppien runsaudesta, röyhkeästä asenteesta ja yritteliäisyydestä. Kube ja B-Mäkki voivat saada vielä pienellä eri osa-alueiden (musiikki & tekniikka) hionnalla ja huolellisuudella aikaan loistavan levyn. Sirkuksella vielä liian monet asiat laittavat häiritsemään. Silti mukava uusi tuttavuus ja tulen varmasti tarkastamaan seuraavankin levyn.

Arvosana 3-/5
                                                                               
Joonas Aromaa

Jätä kommentti