Asa & Toverit esittää: Via Karelia

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

1. Hyvät Ystävät Ja Kylän Miehet
2. Suomi Prkl. Mukana Davo, Lataaja Wormisto ja Joska Josafat
3. Erovitunviisu
4. Jos Nyrkit Voisivat Auttaa
5. Via Kerelia
6. Täydellinen Tasuri
7. Eläköön Mummola. Mukana Fintelligens
8. Välisoitto
9. Pirii Ja Aseit. Mukana Jussi Valuutta ja Joska Josafat
10.Rauhan Murhaajat. Mukana Julma-Henri ja Tommishock
11.Huojuvat Puut. Mukana Raappana
12.Tyhmyys On Illuusio

Asan viides levy on Aseistakieltäytyjäliiton (AKL) julkaisema. Kiekko on tukilevy, jonka tuotto menee kokonaisuudessaan AKL:n toiminnan tukemiseksi. Tällainen jalomielinen käytäntö lienee musiikkibisneksessä erittäin harvinaista. Artisti siis elää kuten saarnaa – pisteet Asalle siitä. Mutta asiaan.

Via Karelia on taustoiltaan lähempänä perusräppiä, kuin Asan edellinen julkaisu. Tästä huolimatta Via Karelia ei ole sitä tavallisinta suomiräp-huttua, sillä se sisältää edelleen Asan toimivaa ja omaleimaista tyyliä tiukalla sanomallaan. Levyn kantavina teemoina ovat tuttuun tapaan vasemmistolaisuus, yhteiskunnan ongelmat ja väkivalta. Kuulostaa äkkiseltään raskaalta sosiaalipornopläjäykseltä, mutta se ei ole sitä kuitenkaan. Asa räpättää toki paatoksella, mutta myös tarvittava pilke silmäkulmassaan. Artistin itseironiakin on koko ajan läsnä, ja ajatus siitä, että tämä on kuitenkin vain räppiä. Se on mielestäni tervettä.

Biitit kuulostavat hyviltä, sillä ne ovat monipuolisia, persoonallisia ja linjassa kautta levyn. Via Karelia on myös hyvin orgaaninen soundiltaan, mikä on aina positiivinen asia. Varmasti tarkoitus on ollut myös, että Via Karelia antaa vastapainoa tyypilliselle amerikkasoundille. Asan läpät puolestaan ovat tuttuun tapaan loputonta kryptistä ja psykedeelistä riiminauhaa, jotka vilisevät kielikuvia sekä viittauksia ajankohtaisiin aiheisiin sekä kansakuntamme historiaan. Osa läpistä menee varmasti kuulijoilta yli hilseen, mutta ehkä niin kuuluukin käydä.

Vierailijat on valittu hyvällä maulla ja ne täydentävät levyä erinomaisesti. Erityisesti Fintelligens, Raappana ja Joska Josafat hoitavat pestinsä tyylipuhtaasti ja taiten. Levyltä kolisi erityisesti biisi Suomi Prkl, joka mahtipontisuudessaan toimii todella hyvin. Mainittakoon vielä, että tämän träkin taustan on tehnyt ruotsalainen Ken Ring. Myös Eläköön mummola on loistava ja hyvin symppis biisi. Huojuvat puut toimii niin ikään kuin tauti.

Via Karelia on erittäin täyteen ladattu levy. Sen vuoksi se ei todennäköisesti avaudu ensimmäisellä kuuntelukerralla. Mielenkiintoista on, että ei sen välttämättä tarvitsekaan. Asan hyväntuulinen paatos uppoaa myös viihteellisenä räppinä, sillä se vain yksinkertaisesti kuulostaa pääosin pirun hyvältä. Tämäkin lähestymistapa kuulijalle sallittakoon.

Arvosana 4-/5

www.myspace.com/asamasa
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
                                                                                                Jari.K

Jätä kommentti