Aztra – Outoja päiviä

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:


1. Alku
2. Pienest kii
3. Pysy hengissä (m. Johannes Salomaa)
4. Tasohyppely (m. Asa)
5. Säätäjät (m. Raipati)
6. Sepitys
7. On aika
8. Kauppa käy (m. Laineen Kasperi)
9. Arkee
10. Se menee niin (m. Haho)
11. Outoja päiviä

Kaucasista tutun Hullun A:n, eli Aztran debyyttipitkäsoitto ”Outoja Päiviä” pulpahti hiljattain levykauppoihin ilman mitään suurempaa ennakkopromootiota. Allekirjoittaneelle tämä ”elektronisena San Fransisco-räppinä” mainostettu yhdentoista raidan tuotos ilmestyi tietoisuuteen aivan puun takaa, mutta mielenkiinto kuitenkin heräili pikkuhiljaa myspace maistiaisten ansiosta. Levy on kokonaan itsensä Aztran tuottama ja julkaisijana on toiminut viimeaikoina noususuhtanteessa ollut kotimainen Ähky Records. Vajaan viidenkymmenen minuutin pituinen taival sisältää pääosin usvaista ja trippailevaa astraaliryöpytystä paikoitellen imelällä tuoksulla. Vierailijakaartiin lukeutuvat mm. Laineen Kasperi, Haho, Raipati sekä Asa.

”AZTRA SUDEN SUVUSSA, LUCIFERIN LUVUSSA.”

Räppärinä Hullu A on varsin näppärä tapaus. Levyllä kuullaan hitaampia, nopeita ja paikoitellen jopa käsistä lähteviä tyylejä. Noin viidenkymmenen soittokerran jälkeen en ole löytänyt herran flowsta mitään valitettavaa. Kätevien räppien lisäksi Aztra omaa värikkään äänen, josta paistaa biisistä riippuen läpi ahdistus, viha tai rauha. Erityisesti tämän kuuntelijan korvaa ovat miellyttäneet viisi biisiä, joista ensimmäinen on myspacessakin ennakkoon maistiaiseksi tarjoiltu Pysy Hengissä. Melkein kuuden minuutin mittaista raitaa kannattelee erittäin pommi, usvainen synabiitti, jonka loppupuolelta löytyy Johannes Salomaan huilufiilistelyt. Viimeistään nämä tekevät biisistä täydellisen. Aztran räppäys ja ulosanti on tällä raidalla niin kohdallaan kuin olla voi.

Seuraava hehkutuksen arvoinen tekele on aluksi hieman vieroksumani Säätäjät jossa vierailee Raipati. Psykedeelisen syntikkarevittelyn päälle vielä sekavaa huulta kummankin herrasmiehen toimesta mm. laittomista substansseista. Kuuntelija voi helposti halutessaan ymmärtää kaksoismerkityksiä rivien välistä. Rauhallisempaan maailmaan siirryttäessä maininnan ansaitsee Sepitys. Tällä kertaa kriippaavampaa ja hitaampaa pimputtelubiittiä päällystävät etelän henkeen iskua-vähän-joka-vitun-väliin haikat, jotka kokonaisuudessaan siivittävät kuuntelijaa öiseen tunnelmaan, jota äänimaailma tihkuu ympäristöön. PL:n hoitamat raaputuksen kertosäkeessä ajavat asiansa hyvin, ja vaikkei allekirjoittanut olekaan mikään suuri skrätsien ystävä, ei tämä ole päässyt ärsyttämään.

Leppoisampaa tarjontaa edustaa kolmanneksi viimeinen biisi, Arkee, joka on ollut tehosoitossa alusta asti. Jälleen hitailla syntikoilla ja liekehtivällä 808-arsenaalilla kasattu tausta saa todennäköisesti paatuneenkin bay diggarin hymyilemään lehmänkelloineen. Lyriikoiden osalta tämä raita edustaa perus Aztra linjaa, jota kuullaan paljon levyllä. Yöllisiin tunnelmiin päästään levyn nimikkobiisin lähtiessä soimaan. Jälleen kerran joutuu toteamaan Aztran ulosannin kovuuden mikissä ja tuottajana. Läppien lennellessä paikoitellen hieman korkeissa sfääreissä, niin samaan aikaan biitti laahaa ja takoo jämptisti taustalla. Usvaiset ja hitaat synat ovat edelleen tosiasia, vaikka mukaan onkin vedetty pianoa ja muita instrumentteja.

Negatiivisia puolia levystä etsiessä on pakko mainita anti-konemusadiggarina seiskaraita On Aika, joka aiheuttaa lievää pahoinvointia, josta syystä kyseisen tuotoksen joutuu skippaamaan lähes joka kerta. Myös parin ns. täytebiisin läsnäolo heikentää arvosanaa. Kysymysmerkkejä mieleen jättävät se outo fakta, että miksi levylle on painettu 44 raitaa, vaikka biisejä on vain yksitoista, ja miksi Pysy Hengissä S&C-versio on jätetty pois tältä levyltä (Raita ladattavissa Myspacesta 190kbs-laadulla).

Aztran Outoja Päiviä on keskivertoa parempi suomiräplevy. Päivitetty saundi kuulostaa raikkaalta ja pystyn itse allekirjoittamaan jopa hieman ennakoituja heittoja ”Elektronisesta San Fransisco”-räpistä. Plussaa myös erittäin tyylikkäistä kansista.

Arvosana 3 ½ / 5
                                                                                                  Lauri

www.myspace.com/aztramusic

www.ahkyrecords.com

 

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Jätä kommentti