Bulle – Äidinkielel

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:Bulle – Äidinkielel

1. Oppitunti nro1
2. Gangsta gangsta
3. Sirkushupii feat. Jontti, Shama
4. Pelin henki
5. Ennen
6. Gettolintu
7. Vapaas maas
8. Lähiöis
9. Oppitunti nro2
10. Äidinkielel ft. Huge L
11. Horo
12. Jälkikätee
13. Raffit puffit ft Puppa J
14. Harmaat arkee
15. Anna mulle ilta
16. Ihmiset = oikeus
17. Päiväst päivään
18. Jälki-istunto


Bulle
on varsin ”nimetön” tuttavuus suomirap kuvioissa, vaikka mies onkin jo ehtinyt levyttää ennen uusinta helmikuussa ilmestynyttä Äidinkielel kokopitkää neljä omakustannelevyä. Materiaalia on siis ehditty puskea jo kohtuullisen paljon ulos vuosien varrella, mutta silti Bulle, jonka joku saattaa tuntea myös nimellä Big Bollström, on vielä nuori ja tuore artisti suomirapin ns. valtavirrassa. Tämä 21-vuotias Länsimäen kasvatti omaa muutenkin mielenkiintoiset taustat, sillä hän on ainoa ainakin allekirjoittaneen tietoon tullut romaniräppäri Suomesta. Karma musiikin kautta julkaistua Äidinkielel -levyä voidaan pitää Bullen ensimmäisenä varsinaisena studioalbumina ja lätty eksyi myös nyt Redrum-187:n arvosteluun.

Bullen kantava teema lyriikoissa on yhteiskuntakriittinen vittuilu eri tahoille ja tarinat elämän nurjalta puolelta, tai sanotaan että ihan normaalista lähiöelämästä, sillä läpät ovat pääosin hyvin omakohtaisia ja realistisia. Toisaalta taas 60 minuuttia lähiötarinoita on ehkä hieman liikaa. Bullella on hyvin suorasukainen tyyli kertoa asioista ja turhia korulauseita ei juuri kuulla. Ajoittain liikutaan varsin roisissakin kielenkäytössä, mikä ei tosin pääse häiritsemään ainakaan itseäni. Tietynlainen vakavuus tekee biisien tarinoista ajoittain hieman turhan raskasta kuunneltavaa, sillä kappaleita levyltä löytyy peräti 18. Lisäksi Bullen tyyli on varsin samankaltainen biisistä toiseen, vaikka hän hyvä lyyrikko onkin. Turhia kikkailuja ei välttämättä toki aina tarvita, mutta miehen flowsta jää auttamatta tasapaksu kuva. Ehkä muutama vierailija lisää olisi tuonut kaivattua piristysruisketta albumille. Ääni Bullella on miellyttävän matala ja varsin persoonallinen suomirap genressä.

Levyn tuotantopuolesta on vastannut suurimmalta osin Bulle itse. Soundimaailma koostuu lähinnä synkemmästä jenkkilän itärannikkomeiningin tapaisesta boom bapin jalanjäljissä kulkevasta poljennosta. Itse en pidä erityisemmin tämän kaltaisesta menosta suurissa annoksissa, joten kyllästyminen iskee auttamatta aina välillä. Vastapainoksi Äidinkielel alussa kuullaan myös pari hyvää gangsta-rap tyylistä biittiä, joilla revitellään niin vinkunoilla kuin pörinäbassoillakin. Lisäksi sieltä täältä löytyy aina muutama sample piristämään menoa.  Äidinkielel sisältääkin muutaman erinomaisen taustan, joiksi voidaan laskea ainakin Hugen tuottama Jälkikätee ja Bullen itse askaroima Anna mulle ilta, jotka molemmat edustaa varsin muusta levystä poikkeavaa soundia. Muita huipentumia ovat gangsta biitit avausbiisi Gangsta gangstalla ja Oppitunti nro.2:lla, jotka molemmat potkivat mukavasti munille.

Bullen Äidinkielel on ihan perushyvä levy. Se ei tarjoa mitään ennen kuulematonta tai ihmeellistä, mutta toisaalta se täyttää varmasti hetkeksi aikaa jokaisen synkemmän suomirapin ystävän räppinitkut. Levy on ajoittain turhan tasapaksua paatosta ja raskasta kuunneltavaa. Tylysti sanottuna ehkä hieman tylsä. Silti Äidinkieleltäkin löytyy jo muutama helmi, joita ilmestynee tuleville julkaisuilla varmasti entistä enemmän. Bullella on potentiaalia kehittyä vuosien saatossa vielä kovaksi tekijäksi tässä kentässä, sillä kaveri ei ole iällä pilattu. Uusia tulijoita kaivataan ja hyvä että niitä aina hiljalleen ilmestyy.

Arvosana 2½/5
                                                                                         Joonas Aromaa
http://www.myspace.com/bullemusic
http://www.karmamusiikki.net
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n sivuilla täällä.

Yksi kommentti artikkeliin “Bulle – Äidinkielel”

Susimies kirjoitti klo 22.02.2012 13:44:

olipa paska arvostelu ei millää pahalla 😀 Bulle on yks parhaista suomiräppäreistä ja ainut jolla on oikeesti hyvä ääni tai no Julma-Henri toinen hyvän kuulone. En tajua miks ootte menny tosta memphis saundista niin sekasi että ette kuule miten loistavia biittejä tässä bullen levyllä on!

Jätä kommentti