Cypress Hill – Rise Up

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:Cypress Hill – Rise Up

1. It Ain’t Nothin’ (feat. Young De)
2. Light It Up
3. Rise Up (feat. Tom Morello)
4. Get It Anyway
5. Pass The Dutch (feat. Evidence and Alchemist)
6. Bang Bang
7. K.U.S.H
8. Get ’Em Up
9. Carry Me Away (feat. Mike Shinoda)
10. Trouble Seeker
(feat. Daron Malakian)
11. Day Destroys the Night (feat. Everlast)
12. I Unlimited
13. Armed & Dangerous
14. Shut ’Em Down (feat. Tom Morello)
15. Armada Latina (feat. Marc Anthony and Pitbull)

Legendaarisen Cypress Hillin kahdeksas studioalbumi Rise Up julkaistiin huhtikuun lopulla, peräti kuusi vuotta edellisen levyn jälkeen. Kyseinen albumi on samalla latinoryhmän ensimmäinen julkaisu EMI-levy-yhtiöllä, kaikista aikaisemmista julkaisusta vastanneen Columbian sijaan. Monelle fanille on varmasti pettymys, että ryhmän voimahahmo DJ Muggs on tuottanut uutukaiselle vain kaksi kappaletta. Kyseiset taustat kuuluvatkin levyn parhaimmistoon. Tämän lisäksi Muggs on häärinyt albumilla vastaavan tuottajan roolissa. Muita tuottajia levyllä ovat päävastuun räpeistä kantava B-Real, Mike Shinoda, Tom Morello, Pete Rock, Jake One, Daron Malakian, Jim Jonsin, DJ Khalil sekä Sick Jacken.

Cypress Hill on aikaisemminkin flirttaillut varsin avoimesti metallimusiikkiin nojaavien taustojen kanssa, ja nimet Malakian ja Morello takaavat jatkumon tällä saralla. Vaikka allekirjoittanut yleisesti ottaen kuuluu siihen koulukuntaan, joka välttää rapin ja hevin ristisiitoksia kuin ruttoa, täytyy myöntää että varsinkin Morellon kitaralla höystetyt (yllättäen) Rage Against the Machine-henkiset nimikkobiisi sekä Shut’em Down toimivat loistavasti ennakkoluuloista huolimatta.

Kirjavasta tuottajakaartista johtuen Rise Up ei oikein muodostu luontevaksi kokonaisuudeksi. Edellä mainittujen rock-taustojen lisäksi löytyy mainstream-taustaa, sampleihin nojaavaa taustaa sekä latinohenkistä taustaa ja vaikka mitä. Monipuolisuus ei lähtökohtaisesti ole pahasta, mutta usein käy niin kuin tässäkin tapauksessa eli levystä on vaikea saada kiinni yleisen soundimaailman puuttumisen takia. Ehkä edellisen näkemyksen kanssa hieman ristiriitaisesti on kuitenkin sanottava, että Rise Upilla on löydettävissä Cypress Hillin omaleimainen tyyli. B-Real ja Sen Dog puskevat riiminsä kokemuksella ja tinkimättömällä tyylillä. Varsinkin yhtyen nokkamiesten varjoon huomion suhteen usein jäävä Sen Dog on paikoittain todella kovassa iskussa. Molempien herrojen ulosantihan on tunnetusti persoonallinen ja jakaa mielipiteitä, mutta allekirjoittaneella ei ole valitettavaa, vaikka toisaalta yhtye ei ihan niihin suurimpiin fanituksen kohteisiin laadukkaasta tuotannostaan huolimatta olekaan kuulunut. Levyn huippukohdiksi nousevat jo mainitun Rise Upin lisäksi Get It Anyway, Ahmed & Dangerous sekä yhtyeen perinteisesti omimmassa aihepiirissä liikkuva Pass the Dutch.

Albumilla on kuitenkin liikaa tyhjänpäiväisiä kappaleita, jotta se nousisi suureksi klassikoksi. Monissa biiseissä lyyrinen anti jää sisällöltään valitettavan heikoksi, eikä asiaa tosiaan auta aikaisemmin mainittu tuotannon sillisalaattimaisuus. Vaikka Cypress Hill on pitkän uransa aikana tehnyt monenlaista räppiä, levylle olisi toivonut yhdenmukaisempaa linjaa. Vierailijatkaan eivät oikein tuo levylle mitään sen suurempaa lisäarvoa. Osa heistä, esimerkiksi lähtökohtaisesti mielenkiintoinen Everlast, esiintyy kappaleilla vain kertosäkeissä. Jotenkin tulee jälleen kerran tunne, että vierailijoita on haalittu mukaan vain suuremman yleisön mielenkiinnon toivossa. Yhtyeen vanhoja faneja levy tuskin kuitenkaan kovin pahasti pettää. Yhteenvetona sanottakoon, että Rise Up ei ole Cypress Hillin uran merkittävin albumi, mutta heikkouksistaan huolimatta ammattitaitoinen näyte siitä, että yhtye ei ole päässyt näin pitkälle sattumalta. Toisaalta alkaa käydä selväksi, että uran tähtihetket ovat jo takanapäin.

Arvosana 3-/5
                                                                                              Mikko Juusti
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
http://cypresshill.com
www.myspace.com/cypresshill

Jätä kommentti