Hannibal & Joku Roti Mafia – Streets Of Nekala

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:


Hannibal & Joku Roti Mafia – Streets Of Nekala

1. Eri nimi, sama sotu
2. Peruslätkää hasarinkiin
3. Mekkalaa
ft. Soppa
4. Tyhmä saa olla ft. Edorf, Stepa & Ilari
5. Se osse peluri
ft. Soppa
6. Nyt ammutaan pankkiiri ft. Manhattan Dynamiitti
7. Erikoista
8. Välisoitot
9. Suoraan 70-luvulta
10. Kokenu koira
ft. Tykopaatti & Soppa
11. Samaa paskaa, eri päivä
ft. Lauri Rapping Vantaanjoki & Tykopaatti
12. Sterkoissa DJ Screw (plus visailu) ft. Tykopaatti & Yona
13. Härmälän Tyyli & Streets of Nekala ft.F.E. Stonela & J-P Ovela
14. Ilmestyskirja nyt ft. Hullu Tiedemiesh
15. Ruohikossa sihisee
ft. OG Ikonen & Soppa
16. Sen täytyy olla niin


Pahat viinit -orkesterin Hannibal julkaisi soololevynsä Streets Of Nekalan reilu kuukausi sitten. Jo noin 15 vuotta suomalaisen rapin parissa työskennelleelle Hannibaalille levy on ensimmäinen sooloalbumi. Levy ilmestyi kuitenkin Hannibal & Joku Roti Mafia nimellä, sillä Streets Of Nekala sisältää reilun nipun kotimaisen rapin kuumimpia nimiä. Joku Rotin Recordsin omien artistien Stepan, Tykopaatin, Sopan lisäksi levyllä kuullaan tiiviisti yhteistyötä Joku Rotin kanssa tekevät Edorf ja Lauri Rapping Vantaanjoki. Tähän kun vielä päälle lisätään kovaa viimeisen vuoden aikana tuloa tehnyt OG Ikonen, Hullu Tiedemiesh ja mm. Manhattan Dynamiitti, niin alkaa paketti olla varsin monipuolinen. Kirjavasta sakista huolimatta kaikkia vierailijoita kuitenkin yhdistää mieltymys gangsta-rap tyyliin ja soundiin, joten paketista on saatu aikaiseksi hyvinkin johdonmukainen ja yhtenäinen.

Streets Of Nekala on ehkä tähän asti Suomessa julkaistuista suomirap levyistä kaikista selkeimmin jenkkilän gangsta-rap tyylejä mukaileva. Taustat on luotu hyvin pitkälti 90-luvun bay-area soundia mukailevaksi mm. useiden samplejen avulla. Levyn tuotannosta vastaa itse Pahojen Viinien lisäksi viime aikoina hieman matalampaa profiilia pitänyt Ilari Autio, joka yrittää nähtävästi pikku hiljaa päästä eroon Kilari Audio taiteilijanimestään. Hänen lisäkseen biittejä Streets Of Nekalalle on nikkaroinut Musta Perjantai yhtyeessä vaikuttanut Veikko 6-Mäki, Stepan uuden levyn parissa puuhasteleva Tapani Kansalainen ja viime aikoina erittäin kovassa nosteessa seilannut Walka (Lahti-Samppa), joka on tuottanut hiljattain biisejä mm. OG Ikosen ja Jontin & Jodarokin levyille. Tuottajakaarti on siis kasattu etukäteen ajatellen oikeastaan parhaista mahdollisista tämän tyylin puurtajista, eikä kaverit kieltämättä petä. Taustoista on onnistuttu luomaan hyvinkin laadukkaita ja soundi lämmittää varmasti jokaista gangsta-rap puritistiakin.

Hannibal on erittäin taitava ja hyvä MC. Sitä hän on ollut jo vuosia. Siitä ei päästä mihinkään. Jopa kaikista paljasjalkaisimmat stadilaiset ovat antaneet ajan myötä periksi periaatteissaan ja ovat ryhtyneet antamaan ansaittua arvostusta tälle suomirapin pioneerille. Vielä kun median suhteen tapahtuisi sama ilmiö, niin alettaisiin olla oikeilla raiteilla. Hannibal ottaakin levyllänsä vahvasti kantaa erilaisiin näkemiinsä yhteiskunnan epäkohtiin, aina median ja radion toimista kansan lammasmaisuuteen. Se mikä erottaa tämän levyn muiden vastaavilla teemoilla tehdyistä on se, että väliin mahtuu runsaasti myös hieman kevyempiä aiheita, eikä Streets Of Nekala ole täten ollen ollenkaan liian raskas kuunneltava. Pelimies, päihde ja kruisaluläpät tasapainottavat mukavasti levyn yleisilmettä. Pienenä sivuseikkana mainittakoon vielä, että vaikuttaisi omiin korviini siltä kuin Hannibal käyttäisi nykyään aikaisempaa vähemmän murresanoja ja painotuksia.

Jos levyltä ruvetaan jotain miinuksia repimään, niin yhtenä mainittakoon paikoittain ehkä hieman ghetto toteutus miksaus & masterointi osastolla. Muutamassa biisissä olisi voinut esimerkiksi hieman nostaa läppien volyymejä, mutta levyn yleisilmettä ajatellen tämä ei kuitenkaan pääse liikaa häiritsemään, sillä Streets Of Nekalan kuuluu ollakin mielestäni hieman ghetto.

Hannibalin Streets Of Nekala on allekirjoittaneen mielestä paras suomirap julkaisu mitä tähän mennessä on tänä vuonna ulos tullut. Kokonaisuus on erittäin toimiva ja hyvin rakennettu. Omiksi suosikkibiiseiksi levyltä on noussut Erikoista, joka muistuttaa biitin puolesta paljon Eshamin 90-luvun menoa, tosin hieman rennommalla otteella. Kertosäe on myös erittäin ammattimainen ja hienon kuuloinen. Rento biisi kesään. Toinen selkeästi muita parempi kappale on levyn lopettava Sen täytyy olla niin, johon Walka on loihtinut hyvin läskin biitin ja Hane ottaa läpissä hieman tiukempisanaisemmin kantaa kansan toimintaan. Näiden biisien takana oikeastaan kaikki muut kappaleet tulee varsin tasaisen laadukkaana rintamana. Ohivetoja ei löydy ja albumin ”viihdyttävyys” -taso pysyy korkealla läpi teoksen. Tämä takaa sen, ettei julkaisuun kyllästy liian nopeasti. Suosittelen ehdottomasti kaikille suomirapin ja gangsta tyylien ystäville!

Arvosana 4½/5

http://www.myspace.com/bigbaali
http://www.myspace.com/pahatviinit
http://www.myspace.com/jokurotirecords
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Osallistu Street Of Nekalan samplen tunnistuskisaan täällä.
                                                                                               Joonas Aromaa

Jätä kommentti