Ilkka Kalevi Tillanen – Viidakon valkoinen pongo

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Ilkka Kalevi Tillanen & Bambu-ansa – Viidakon valkoinen pongo

1. Kuka siä nyt olitkaan
2. Eedenistä itään ei oo mitään paitsi Venäjä
3. Suviyön lemmentyö ft. MC Lilli
4. Clintin kanssa radalla
5. Nartunläpsintähanska
6. Miksei kaikki vaa voi olla niinku aina ennenki?
7. Tosi rakkaus odottaa
8. Viidakon valkoinen Pongo
9. Miä tykkään räpistä
10. Kaikki on outoa, on mentävä piiloon

Mikkelistä lähtöisin oleva Ilkka Kalevi Tillanen julkaisi ensimmäisen varsinaisen kokopitkän albuminsa maaliskuun lopulla ja vihdoin levy saatiin myös Redrum-187:n arvosteluun. Viidakon valkoista pongoa voidaan pitää Ilkka Kalevi Tillasen debyyttikokopitkänä, vaikka mieheltä on jo tätä ennenkin ilmestynyt erinäisiä ug- ja mixtape julkaisuja. Ilkka Kalevi Tillanen on pysytellyt pitkään melko näkymättömissä, vaikka onkin ollut erilaisissa räppiprojekteissa mukana jo 90-luvun loppupuolelta lähtien. Ensimmäisen kerran tutustuin herran tuotoksiin muutama vuosi sitten Mikkelin Valkone Roskasakki -porukan rännitys paradoksi Veä hihhaan! -biisin merkeissä. Koominen ja omalla tavallaan shokeeraavaa läppää sisältävä kappale teki heti lähtemättömän vaikutuksen ja loikin hieman sekavan kuvan porukkaan kuuluvien artistien tuotannosta. Ilkka Kalevi Tillanen saattaa olla joillekin tuttu myös nimellä Isä Aurinkoinen, mitä hän on käyttänyt aikaisempien sooloprojektiensa yhteydessä.

Ilkka Kalevi Tillasesta saattaa saada googlen avulla hieman yllättävän ja omituisenkin kuvan, sillä onhan hän pyrkinyt mm. eduskuntaan, eikä presidenttiehdokkaankaan paikka jäänyt kovin monesta nimestä kiinni viime vaaleissa. Hänen musiikkinsa on kuitenkin hyvällä asenteella tehtyä perusräppiä. Karismaattisen äänen ja loistavan mielikuvituksen omaava artisti räppää niin naisista, hipeistä, kotikulmista kuin päihteistäkin. Viidakon valkoisen pongon persoonallisin kappale aiheeltaan ja toteutukseltaan on ehdottomasti Clintin kanssa radalla, jossa Tillanen räppää tarinan eräästä sunnuntaiaamusta jolloin hän oli dokaamassa Clint Eastwoodin kanssa lähikuppilassa. Versejen väliin on sämplätty läppiin sopivia Clintin repliikkejä eri elokuvista ja hommahan toimii. Biisi on hyvin toteutettu ja erittäin persoonallinen. Vaikka biitti kyseisessä kappaleessa on melko epämiellyttävä, niin sopii se silti omalla kierolla tavallaan juuri tähän raitaan. Toinen levyn kohokohdista pyörähtää eetteriin heti Clintin kanssa radalla jälkeen. Nartunläpsintähanska on hauska ja tempoltaan hieman vauhdikkaampi hippien disautusbiisi, josta löytyy myös levyn paras biitti sekä mukavaa vaihtelua albumille luova kertosäe.

Levyn ongelmakohdaksi nouse mielestäni tuotanto. Viidakon valkoisen pongon musiikeista on vastannut lähinnä Wolfi Staudinger, joka ei erityisemmin vakuuta allekirjoittanutta. Itärannikon 90-luvun rumpukomppien ympärille rakennetut taustat eivät sisällä mitään maata mullistavaa ja levyn kuuntelu käy pitkällä tähtäimellä hieman tylsäksi. Varsinaiset ”hittibiisit” ja mukaansatempaavat taustat puuttuvat kokonaan ja tästä syystä lätyn kuunteluikä kärsii puuduttavuuden vuoksi. Positiivisena seikkana mainittakoon kuitenkin nykyään harvemmin levyillä kuultavat skrätsit, joista on tällä albumilla vastannut Mesikon Miika.

Yhteenvetona todettakoon, että pidän tällä levyllä paljon Ilkka Kalevi Tillasen äänenkäytöstä ja tyylistä. Läpät ovat varsin hyvää tasoa ja oikeantyylisellä äijä -otteella tehtyjä. Tillasen mielikuvituksella on mahdollisuus luoda paljon uudenlaisia ideoita sisältäviä kappaleita. Taustat eivät sen sijaan toimi tällä kertaa allekirjoittaneelle ja laskevat korvissani koko levyn tasoa. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla Ilkka Kalevi Tillaselta esimerkiksi kesäisellä G-Funk teemalla toteutettu lätty, sillä potentiaalia hyvään levyyn löytyy ehdottomasti tästäkin.

Arvosana 2+/5

www.myspace.com/ilkkakalevitillanen
Tillanen wikipediassa
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
                                                                                                       Joonas Aromaa

Jätä kommentti