Jontti & Jodarok – Uuden Ajan Avaruususkonto

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Jontti & Jodarok – Uuden Ajan Avaruususkonto

1. U.A.A.U.
2. Jallupullo ja megafooni

3. Käteistä & huoria

4. Sosiaalivaltion kansalainen

5. Murha
ft. OG Ikonen & K-Rino
6. Raskaat saappaat
ft. Seyed Ali
7. Inseminaatio intentio
ft. Stig Dogg
8. Mieli yli materian

9. Räpit vuoteen X
ft. Rauha-Täti
10. Viimeinen valssi

11. Intergalaktinen intermissio

12. Vastavallankumous
(Bonusraita)
13. Luodista päähän
(Bonusraita)
14. Viimeinen valssi
(A.Tolonen & J.Karjalainen punaniska-versio)

3rd Rail Music aloitti vuotensa kiireisenä julkaisten samoihin aikoihin kaksi kauan odotettua suomirap albumia. Näistä arvostelussa nyt noin viikko sitten ilmestynyt Jontin ja Jodarokin yhteislevy, Uuden Ajan Avaruususkonto. Levyn ympärillä pyöri ennen julkaisua pieni omanlainen mystisyyden verho, johtuen itse artistien ja levy-yhtiön melko niukasta informaation määrästä julkaisun suhteen. Tämä oli epäilemättä harkittu veto, mutta onko itse levy sitten kovinkin salaperäinen ja omituisia aiheita käsittelevä? Mielestäni ei, sillä Jontti ja Jodarok kunnostautuvat lyriikoissaan enemmänkin yhteiskuntakriittisessä mielessä mm. ottaen kantaa päättäjien ja ylempien tahojen harjoittamaan tavallisen kansalaisen aivomanipulaatioon.

Kaikki kappaleet eivät ole kuitenkaan aivan niin raskaita aiheiltaan, vaan biisien tarinoiden voidaan sanoa vaihtelevan sopivasti siinä määrin, ettei Uuden ajan avaruususkontoa voida pitää täysin vallankumoukseen yllyttävänä julkaisunakaan. Tästä esimerkkinä vaikkapa gangsta-rap diggareiden märkäuni, Murha, jolla kuullaan loistava tummansävyinen Kilari Audion biitti. Tausta on yksinkertaisesti sen verran hyvä, että olisi lähes se ja sama, mitä myös hiljattain debyyttinsä Mieron tiellä julkaissut OG Ikonen, Jodarok, Jontti ja Houston vahvistus K-Rino verseissään toteaisivat, sillä biitti saa sen verran hyvin kuuntelijan tarrattua mukaansa. Tämän lisäksi räppäreiden säkeistöihin tuunatut efektit täydentävät biisiä loistavasti. Etenkin OG Ikosen flow kuulostaa erittäin makealta tällä raidalla

Levyn selkeäksi ”sinkkubiisiksi” on varmasti kaavailtu Giant Räbätin kanssa toteutettu Viimeinen valssi, joka onkin ylivoimaisesti levyn pirtein ja samalla varmasti isommalle yleisölle rakennettu kappale. Arvostelijan mielestä levyn paras raita on silti yllättäen Jodarokin Räpit vuoteen X, jolla kuullaan myös loistavat lauluosuudet vetävä Rauha-Täti. Rauha-Tädin hienoa laulun soljuntaa ei voi mielestäni hehkuttaa liikaa, sillä sen verran vakuuttava kyseinen neiti on säkeissään. Tuotannosta tässä loistavan usvaisessa kappaleessa kantaa vastuun Lahdessa majaileva Jodarokin pidempiaikainen hovituottaja Walka, joka on noussut viimeisen parin vuoden aikana kertaheitolla allekirjoittaneen kirjoissa suomirap-tuottajien terävimpään kärkeen. Walka vastaa Uuden ajan avaruususkonnolla myös Käteistä ja huoria, sekä Redrum-187 kokoelmalla ensiesiintymisen tehneestä Luodista päähän –kappaleesta. Molemmilla raidoilla kuullaan varsin läskiä 90-luvun bay-arean gangsta soundia mukailevaa mäiskettä.

Toinen mielenkiintoinen nimi tuottajalistalla on Olarin oma Seyed Ali, jolta on kuultu muutaman viime vuoden aikana valitettavan vähän materiaalia, niin biittien kuin läppienkin osalta. Sosiaalivaltion kansalainen on erittäin freesi veto tältä nykyisin lähinnä kameran toisella puolella viihtyvältä rap-pioneerilta. Loistavat vinkunat kertosäkeessä kruunaa muutenkin erittäin persoonallisen biitin rakenteen. Samoin Jontti kuulostaa todella vakuuttavalta tässä hieman rauhallisemmassa biisissä. Flow soljuu mukavasti varsin osuvien läppien kera. Jollain tapaa Jontista tulee mieleen tällä raidalla itämaan-tietäjä, joka kertoo tarinaansa suoraan kirjasta lapsille. Jontin riimittely on mennyt muutenkin aimo harppauksen eteenpäin vuosien saatossa ja vaikka miehen läpät saattaa sisällöltään edelleen mennä joiltakin ohi, niin teknisen puolen kehittymistä ei voi kieltää. Jodarok puolestaan alkaa olla sen verran rutinoitunut rap-ammattilainen, että hänen ulosannistaan on vaikea etsiä puutteita. Joissakin kohden riimejä olisi voinut ehkä hioa hieman skarpimmiksi, mutta kun mies omaa yhden Suomen parhaista tyyleistä, niin on vaikea valittaa.

Levy saattaa vaikuttaa täydelliseltä tähänastisen tekstin perusteella, mutta Uuden ajan avaruususkonto sisältää omituisen ristiriidan. Albumi on erittäin eheä kokonaisuus ja jokaiselle raidalle on paikkansa, mikä tekee levystä nimenomaan Uuden ajan avaruususkonnon. Silti albumilta löytyy kolme raitaa, jotka eivät yllä läheskään samalle tasolle muun levyn kanssa. Mieli yli materian on läpiltään kuin taustaltaankin yksinkertaisesti sanottuna ohiveto allekirjoittaneen musiikkihermoille. Muut kipaleet jotka on ajautunut skipattavien joukkoon, on levyn avausraita U.A.A.U sekä Stig Doggin tähdittämä Inseminaatio intentio, joka ei sytytä jostain syystä ihmeemmin. U.A.A.U:n ja Inseminaatio intention kohdalla suurimmaksi ongelmakohdaksi nousee biitit, jotka eivät yksinkertaisesti toimi tällaiselle gangsta-rap puritistille. Levyn loput raidat ovatkin sitten enemmän tai vähemmän loistavaa materiaalia. UAAU yllätti allekirjoittaneen erittäin positiivisesti. Yksittäisinä kappaleina albumi sisältää pari-kolme sellaista raitaa, jotka ovat tasokkaimpia vetoja koko 2000-luvulla.

Arvosana 4+/5

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Lataa tästä: U.A.A.U – Viimeinen valssi

Jontti myspace
Jodarok myspace
U.A.A.U myspace
www.3rdrailmusic.fi

                                                               Arvostelija: Joonas Aromaa

Jätä kommentti