Julma-Henri & Syrjäytyneet – Psykoterapia

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Julma-Henri & Syrjäytyneet – Psykoterapia

1. Alku
2. Kipu
3. Minä?
4. Mistä?
5. Miten?
6. Ahdistus
7. Masennus
8. Itsetunto
9. Toipuminen
10. Tunteet osa 1
11. Tunteet osa 2
12. Minä

Julma-Henri kääntyi jälleen uuteen suuntaan. Vihaa ja katkeruutta huokuneen Al-Qaida Finlandin jälkeen kuunnelmankin tehnyt mies päätti tällä kertaa istuttaa kuuntelijat terapeutin sohvalle. Psykoterapia käsittelee ahdistusta, masennusta ja yleisestikin ihmisen psyykettä. Tuotannossakin otettiin askel odottamattomaan ja selkeiden räppäämiseen sopivien taustojen sijaan otettiin käyttöön hiukan rockilta tuntuva meno. Outo nauha -kuunnelman jälkeen oli vaikea odottaa oikeastaan yhtään mitään, mutta silti ratkaisu tuntuu ihan järkeenkäyvältä, kun siihen on perehtynyt.

Psykoterapiaa voi sanoa Al-Qaida Finlandin positiiviseksi veljeksi. Jokaisessa biisissä toimii eräänlaisena kertosäkeenä jokin Henrin aiemman biisin pätkä. Sen ympärille rakennettu musiikki ja sanoitukset käsittelevät aihetta psykologisesta näkökulmasta. On siis turvallista sanoa, että jos Henrin aiemmat biisit kolahtivat juuri sanoituksissa käsiteltävien asioiden takia, on odotettavissa eräänlaisia vastauksia esitettyihin kysymyksiin. Tyyliltään levy on vaikeasti lähestyttävä. Pelkästään monivivahteiset taustat vaativat keskittymistä, mutta sen lisäksi biisit sisältävät todella paljon asiaa. Progeilu on siis vahvasti läsnä, eikä asiaa auta se, että Psykoterapia on hyvin vahvasti kokonaisuus. Aikamoinen rykäys tavaraa on siis luvassa varsinkin ensimmäisillä kuuntelukerroilla.

Valitettavaa on se, etteivät vokaalit osu aina niin puhtaasti taustaan ja välillä tuntuu, etteivät ne osu siihen ollenkaan. Tämäkin asia menettää kuitenkin merkitystään kuuntelukertojen kasvaessa. Silti parhaiten musiikki ja puhelaulu osuvat yhteen biiseissä Kipu, Itsetunto sekä Toipuminen. Riimittelykin on jäänyt vähemmälle, mikä on Henrin kohdalla aika paljon sanottu, mutta se ei juurikaan haittaa. Tuskin tämmöistä tietomäärää olisi järkevästi edes saanut riimeiksi, joten ”riimi sinne minne sen saa” käy ihan hyväksyttävänä ratkaisuna. Ulosanti on äänenkäytön puolesta tyypillistä Henriä. Taustoina toimii sanalla sanoen hämärä meininki, josta erottaa selkeästi rummut sekä kitaran erilaisilla muunnoksilla. Mukana on myös vaikka minkälaista syntikalta ja erilaisilta efekteiltä kuulostavaa menoa. Ihme kyllä tämä sopii hyvin yhteen varsinkin aihealueen kanssa. Musiikki tosin jää helposti taka-alalle, koska vokaalit kertovat koko ajan jotain uutta ja kyselevät retorisia kysymyksiä. Asiansa se silti ajaa.

Yhteenvetona todettakoon, että Psykoterapia tarjoaa sitä mitä nimikin lupaa. Se kuitenkin vaatii paljon kuuntelua ennen kuin asiat alkavat hahmottua, mutta palkitsee melko varmasti lopulta. Vaikea sanoa onko tämä yhtä avartava kokemus psykologiansa lukeneille. Lähes yhtä vaikeaa tätä on kenellekään suositella, mutta jos pidit Outo nauhasta, suosittelen kokeilemaan.

Arvosana 3/5
                                                                                                                     
I.V
www.myspace.com/julmahenrisyrjaytyneet
www.myspace.com/universtas
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Yksi kommentti artikkeliin “Julma-Henri & Syrjäytyneet – Psykoterapia”

anonyymi kirjoitti klo 12.12.2011 04:54:

Psykologiani lukeneena voin ainakin sen mainita, että levyä kuunnellessa onnistuu helpommin asettamaan itsensä sanottuihin tilanteisiin, kuin kirjan sivuilta selattuna.

Jätä kommentti