Julma-Henri & Syrjäytyneet – SRJTNT Vol.1

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Julma-Henri & Syrjäytyneet – SRJTNT Vol.1

1. OULU-HELLSINKI
2. MINÄ RAKASTAN SINUA
3. LINTUMIES
4. VIIMEINEN RASTI
5. AVAA SILMÄT
6. PIMEESSÄ HAPUILEN
7. EI IKINÄ ENÄÄ
8. PORTHANINK.
9. HUONOA SEURAA
10. VOI VOI
11. POHJALLA
12. GLITTERIÄ
13. KILL FOR PEACE
14. VOIMA
15. EN SANO
16. 8

Julma-Henriltä
tippui vuonna 2007 mainetta ja kunnioitusta niittänyt Al-Qaida Finland, joka ahdistavilla sanoituksillaan ja taustoillaan löi Julma-Henrin nimen samantien kaikkien huulille. Debyytti olikin 2007 vuoden kovimpia tekeleitä genressään ja se sai hiessä venailemaan tulevia julkaisuja. Viime joulukuussa räppinörteillä meni terästetyt glögit väärään kurkkuun, kun Henkka palasi ystävineen takaisin mixtapen muodossa. Oulun miehet olivat vakuuttaneet jo monet osaamisellaan ja tuloksena olikin viime vuoden odotetuimpia levyjä. Oulun mafiosot yritti lahjoa toimitusta sm-liigan lätkälipuilla, mutta valitettavasti ainoa lätkä jonka toimittaja hyväksyy on poltettavassa muodossa.

Heti alkuun pitää todeta, ettei levy millään vedä vertoja Al-Qaida Finlandille. Syynä on yksinkertaisesti se, että mixtapet eivät ikinä ole kokonaisuuksia siinä muodossa kun varsinaiset albumit. Kokonaisuutta ei ole millään saatu niin tiiviiksi paketiksi, että levyn voisi helposti kuunnella ekasta vikaan kappaleeseen skippailematta mitään. Joka tapauksessa SRJTNT vol.1 on melko mehukas paketti kaikille Henkasta diggaileville lähiölaureille. Henrin lyriikat ovat kehittyneet ehkäpä askeleen eteenpäin entistäkin syvällisempään suuntaan. Biisit, jotka levyltä olen jo aikasemmin kuullut (Minä rakastan sinua, Oulu – Hellsinki ja Huonoa seuraa) toimivat edelleen loistavasti. Minä rakastan sinua olikin muuten ensimmäinen biisi Henriltä, jonka allekirjoittanut kuuli ja se vakuutti jo silloin aikoinaan häiriintyneillä teksteillään meikäläisen. Pääosaa esittävän Henrin lisäksi levyllä kuullaan mm. tänä vuonna kolmannen soololevynsä julkaisevaa Petosta, Itä-Helsingin omaa Pikkupirua, Syöpää, Haittavaikutusta ja Asaa. Varsinkin Panaman verset räjähtää korvaan ja kovaa. Miehen vahva Oulun aksentti toimii itselle ainakin saatanan hyvin. Mies on myös tuottanut noin puolet levyn taustoista ja on noussut vauhdilla yhdeksi parhaista tuottajista Suomessa. Taustat eivät niin hirveästi eroa Al-Qaida Finladista. Synkkinä, diippeinä ja tummina ne ovat edelleen pysyneet ja se sopii tälläiselle väkivaltaräpin ystävälle.

Kovia veisuja löytyy monia ja jokainen varmaan löytääkin ne omat suosikkinsa. Itselle eniten maittaa Viimeinen Rasti, jossa Panama Rayo tarvitsee sammutuspeitteen. Niin vitun liekeissä mies kyseisellä raidalla on. Pimeessä hapuilen tarjoaa sitä ahdistavinta Henriä taas vähään aikaan. Asan kanssa duunattu Voima on taas kahden suomirapin kärkinimen todellinen taidonnäyte. Aivan täydellinen biisi rauhallisella biitillään ja pumppaavalla kertsillään. Viimeinen biisi nimeltään 8 olikin jo aikaisemmin myspacessa näytebiisinä ja sai jengin kumartamaan. Täytyy myöntää, että on osattu valita loistava biisi lopettamaan kyseinen levy. Myös Lintumies, Avaa Silmät ja Ei Ikinä Enää on SRJTNT Vol. ygösen eliittiä.

Ainoa paska biisi levyllä on aivan saatanan kauhea Voi voi, joka kuullostaa lähinnä juuri sellaiselta mikseri.net paskalta sanoituksiltaan ja kertsiltään, että ei voi kun ihmetellä mitä helvettiä näinkin heikko biisi tekee muuten niin hyvien kappaleiden joukossa. Onko tämä nyt sitä oululaisten sairasta huumorintajua? Henri itse vetää ihan kelpo säkeistön, mutta raidan toinen räppäri (ilmeisesti Sekasi) ei vakuuta millään saralla. Myös Porthaninkatu toimi alkuperäisenä versiona selkeästi paremmin, kuin tällä mixtapella oleva versio. Hieman outo veto on myös ollut pistää kolme vähän yli minuutin biisiä putkeen levyn loppupuolelle. Jokainen näistä kyllä toimii lyhyydestään huolimatta, mutta ainakin Glitteristä ja Kill For Peacesta olisi mieluusti kuullut pidemmätkin versiot. No ehkä seuraavilla levyille sitten.

SRJTNT vol. 1 -mixtape ei ole mikään varsinainen lottovoitto tietyn eheyden puuttumisen vuoksi, mutta paljon se myös antaa. Hienoja tekstejä, synkkiä tunnelmia ja helvetin kovia biittejä. Akuuttiin Henri-nälkään kyseinen teippi on helpotus. 15 biisiä hyvää kotimaista rappia Oululaisittain esitettynä. Tämä levy ei ole mammanpojille.

Arvosana 4-/5
                                                                                                  Mirlo Hällfors
Lataa tästä: Julma-Henri & Panama Rayo – Hoida homma
Julma-Henri & Syrjäytyneet myspace
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Jätä kommentti