Mac Bueno & Dj Tatc – Nollegee

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:


1. nollegee
2. minä vs sinä
3. perjantaipuhelu skit
4. itsekorruptio
5. kuumotus
6. macmutsinnussijabueno
7. kunnon ganjalainen – mukana matkaaja
8. keskiyön sikajuna
9. herran kukkarossa
10. hyvinkö pallaa skit
11. bensaa liekkeihin – mukana shaka
12. sairas maailma – mukana adebizi ja konna
13. ihmemies – mukana matkaaja
14. kuumotus – dj basstone remix
15. kuumotus – dj muffler funkywobble remix

Mac Bueno ja DJ Tatc julkaisivat ensimmäisen varsinaisen kokopitkänsä Nollegee:n toukokuun alussa omakustanteena. Tämä Kajaanilaislähtöinen kaksikko on saattanut tulla aikaisemmin lukijoille tutuksi jo mm. Macmutsinnussijabueno-videosta youtubesta tai vaikkapa useilta Jontin & Shakan keikoilta.

Nollegee antaa kuulijalle jo kansiensa perusteella melko synkähkön ensivaikutelman sisällöstä, eikä tämä kuva osoittaudu illuusioksi levyn soittimeen laittamisen jälkeenkään. Tatc on saanut yhtenevän ja hyvin johdonmukaisen otteen tuotantoonsa Nollegeellä. Punainen lanka koostuu pääosin tuhdeista ja jämäköistä rummuista, erilaisista piano efekteistä, vinkunoista ja bassoista. Sävy on silti sama eli suhteellisen tumma. Mistään masistelusta ei ole kuitenkaan varsinaisesti kyse, vaan mielestäni enemmänkin oikean tunnelman hakemisesta. Mac Bueno ja DJ Tatc ovat saaneet luotua levylle yllättävän vakavan fiiliksen, tarkoituksella tai yrittämättä, mutta silti homma toimii hyvin Mac Buenon karismaattisen äänen kanssa.

Riimittelijänä Mac Bueno ei ole vielä mikään maailmanmestari ja räppääminen on ehkä ajoittain hieman köykäisen oloista, mutta mies luottaa omaan tyyliinsä ja sanomaan. Asiaa Mac Buenolla on, meinaan paljon laidasta laitaan ja Buenon kantaaottavat yhteiskuntakriittiset tarinat sopivat hyvin Tatc:n biiteille. Nollegee on erittäin osuva nimi tälle ns. katu-viisautta ja tarinointia sisältävälle teokselle. Tatc ja Mac Bueno ovat kyenneet luomaan albumilleen muutaman todella hyvän biisin, joista yksi on heti levyn avaus- ja nimikkoraita Nollegee. Erittäin loistava biitti on höystetty pienoilla, vinkunoilla, bassoilla ja mikä parasta helvetin painavilla rummuilla. Muita korvaan edukseen pistäviä kappaleita ovat ehdottomasti päihteiden maailmaan pureutuva Keskiyön sikajuna, jossa Mac Bueno puolestaan esittää mielestäni parasta osaamistaan lyyrikkona ja räppärinä. Hittiainesta tässäkin kappaleessa. Kolmas mielenkiintoa herättävä biisi on Shakalla höystetty Bensaa liekkeihin, joka jää myös positiivisessa mielessä soimaan päähän.

Mac Buenon ja DJ Tatc:n Nollegee on kelpo levy. Albumi tyydyttää varmasti ainakin kaikkia pääkaupunkiseudun tummempaan soundiin tottuneita suomirapin ystäviä. Tyyleissä ja soundeissa mennään mielestäni suhteellisen lähellä Jontin & Shakan materiaalin maailmoihin. Tosin Buenolla ja Tatc:llä on vielä matkaa samalle tasolle joka osa-alueella, mutta suunta on sama. Vaikka levylle on varsin hyvin onnistuttu kokoamaan omanlaisensa teema, niin se käy ajoittain ehkä turhan puuduttavaksi kokonaisuutena. Nollegeellä on omat hetkensä ja siltä löytyy pari ehdotonta hittiä, jotka tulevat soimaan vielä pitkään allekirjoittaneen soittimessa. Kokonaisuutena kuitenkin heikoimman ja parhaan biisin tasoero on vielä liian suuri. Suosittelen kuitenkin suomirap diggareille hankkimaan Nollegee:n pätevänä lisänä levykokoelmiin. Kavereista kuullaan varmasti vielä merkeissä jos toisissa.

Arvosana: 3/5

                                                                                 Joonas Aromaa
www.myspace.com/macbuenotatc

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Mac Buenon ja DJ Tatc:n haastattelu Redrum-187:n sivuilla
Lataa biisi levyltä:
Mac Bueno & DJ Tatc – Sairas Maailma ft. Adebizi & Konna

Jätä kommentti