Notkea Rotta – Notkea Maa

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Notkea Rotta – Notkea Maa

1. Uudet tuulet
2. Notkea maa
3. Patologinen papupata
4. Syö! Juo! Nai!
5. Mystinen majava
6. Voihan nenä
7. Täysi Q, kuivana suu
8. Kokeile romanssia
9. Ommm
10. Tie joka oli kuljettava


Notkea Rotta
julkaisi kesän kynnyksellä järjestyksessään neljännen albuminsa Notkea Maa tuttuun tapaan Monsp Recordsilta. Notkea Maa jatkaa edelleen meille tuttua Rotta -saagaa, mutta nyt on siirrytty edellisen albumin Thaimaan lämmöstä universaaleihin kysymyksiin maailman meiningistä. Pohdiskeleva ja varsin paljon kuuntelijalle tilaa antava uutuusteos onkin täten teksteiltään varsin uusia tuulia kokeilevaa Rottaa, sillä osa Notkean Maan kappaleista on jo melko vaikeasti tulkittavia. Sisäpiirivitsejä ja ilmauksia on edelleen paljon, mutta lisäksi tekstit tarjoavat muutenkin omaa omituista haastetta. Rotta paljastaa Notkealla Maalla enemmän itsestään kuin aikaisemmilla levyillä yhteensä, mutta on naamioinut tarinat kielikuvien taakse. Notkea Rotta on totuttu näkemään aikaisemmin hieman yksinkertaisempien ja helpommin lähestyttävien tarinoiden keulahahmona, kun Notkealla Maalla herätäänkin ympäristöön, jossa olemme jo aikuisia ja on aika miettiä hetki missä mennään. Toki Notkealla Maallakin on omat huilipaussinsa, mutta yleisilme on muuttunut.

Notkea Maa on oikeastaan Notkean Rotan soololevy ja muu orkesteri ei ole samalla tavalla isossa roolissa kuin edellisellä Kontula – Koh Phangan All Night Long -levyllä. Pajulaakson kanssa yhdessä tuotettu paketti on varsin railakas. Mukana on mm. karvanoppatechnoa  Syö! Juo! Nai!:n merkeissä, sähkökitaraa tuhdeilla konerummuilla mm. Notkeassa Maassa, progempaa konevääntöä Mystisen Majavan tunnelmissa ja smuutimpaa räppimenoa Ommmin mukana. Kokonaisuus on monipuolinen, joskin varsin konemainen. Rumpujen temmot vaihtelevat hurjasti ja samaten soundimaailma. Varsinaista meidän tuntemaa ”100% räppiähän” Notkea Rotan levyt eivät ole olleet… ehkäpä koskaan ja sitä ei ole myöskään Notkea Maa. Vaikka räpit raikaakin jokaisella raidalla, niin on kyseessä enemmänkin jonkin asteista persoonallista konevääntöä, kuten myös aikaisemmilla levyillä.

Notkean Maan kohokohdiksi nousee allekirjoittaneen kirjoissa albumin kolme viimeistä raitaa. Kokeile romanssia, Ommm ja Tie joka oli kuljettava edustaa sen kuuloista Rottaa, mitä allekirjoittanut haluaisi kuulla enemmänkin. Vaikka levyn yleissoundi ei pääpiirteiltään kohtaa omaa musiikkimakua satunnaisia todella hyviä syntikkaefektejä lukuunottamatta, täytyy antaa tunnustus siitä, että albumi lopetetaan tämmöistä räppipuritistiakin innostavalla tavalla. Ensimmäiset tutummat räppikompit pärähtää eettereihin herkistelevällä Kokeile Romanssilla, joka on muutenkin soundimaailmaltaan erinomainen. Viimeinen kappale Tie joka oli kuljettava kertoo taas Notkean Rotan elämänpolusta ja siitä mitä pitkällä matkalla on koettu. Ehkä teksteiltään albumin parasta antia.

Vaikka Rotta ”piiloutuu” edelleen humoristisella otteella hahmonsa taakse, on mukaan saatu myös henkilökohtaisempaa paatosta. Pöytään on tällä kertaa tuotu aidosti jotain uutta. Mielestäni tämän olisi voinut tehdä jopa vielä rohkeammin ja runsaammalla kädellä. Notkea Rotta ei ole erityisen tekninen räppäri, mutta mies ei päästä silti kuuntelijaa tällä kertaa liian helpolla, vaikka mukana on edelleen myös aivotonta menoa. Lisäksi Rotta tietää paremmin kuin useimmat mitä tekee, sillä Notkean Maan tarkasti suunniteltu rakenne on hyvin johdonmukainen. Allekirjoittaneesta tuntuu, että Rotta haluaisi hiljalleen irtautua roolistaan lopullisesti, mutta hän lienee kuitenkin luomansa imagon ja hahmon vanki. Notkea Maa on mielestäni hyvä levy omassa kategoriassaan. Se ei kuitenkaan pärjää allekirjoittaneen kirjoissa harvinaisen kovan suomiRAP -vuoden annin kärkipäässä, mutta tarjoaa pirteän irtioton ”perusräpistä”.

Arvosana 3+/5
                                                                                           Joonas Aromaa
http://www.notkearotta.com
http://www.myspace.com/notkearotta
http://www.monsp.com
Redrum-187:n Notkea Rotta -haastattelu kesäkuulta täällä.
Keskustele Notkean Rotan uudesta albumista Notkea maasta täällä.

Jätä kommentti