Opaali – Hinnalla millä hyvänsä

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Opaali – Hinnalla millä hyvänsä

1) Hinnalla Millä Hyvänsä
2) Raskaat Huvit feat. Tykopaatti
biitti: OPS
3) Puutetta Massista feat. Puukko-B biitti: Otto Martikainen
4) Varo biitti: Jazzy-O
5) Pisness feat. Pyhimys biitti: Jazzy-O
6) Kiukaat feat. Kalle Kinos biitti: Eme
7) Sorilta feat. Otto M, Juju, Hannibal biitti: Otto Martikainen
8) W.M.D. feat. Aksim, Särre biitti: Aksim
9) Laitapuolen Kulkija feat. Asa biitti: Kilari Audio
10) Ryynityyli feat. Kärppä biitti: Jazzy-O
11) Kiikun Kaakun feat.Tesoman Apteekkari, Sipe-Tay biitti: Jazzy-O
12) Osta, Myy, Vaihda biitti: Pualinelssoni
13) Flippaa feat. Juju biitti: OPS
14) Ymmärrä biitti: Jon Juden

Opaali julkaisi uuden albuminsa Hinnalla millä hyvänsä tasan kuukausi sitten. Levy on Opaalin uran toinen kokopitkäjulkaisu ja kun väliin mahtuu kolme vuotta, niin on myös kuviot hieman uudenlaiset. Vuonna 2007 ilmestynyt Viisasten kivi sai aikoinaan varsin nihkeän vastaanoton lukijoidemme parissa lähinnä tuolloin levy-yhtiönä toimineen Turnin Recordsin leiman vuoksi, joka sysäsi julkaisun automaattisesti kategoriaan ”paskaa”. Kyseiseltä tamperelaiselta levy-yhtiötä oli totuttu näkemään varsin eri kategoriassa pyöriviä julkaisuja ja täten ennakkoluulot oli helppo yhdistää myös Viisasten kiveen. Nyt eletään kuitenkin vuotta 2010 ja levy-yhtiö, sekä myös kaupunki on ehtinyt tässä välissä vaihtua. Nykyään pääkaupunkiseudulla majaansa pitävä Opaali löysi uuden julkaisijan Monsp Recordsista ja nauhoituspaikan Jazzy-O:n studiolta Kalliosta, joka oli suuri tekijä myös miehen maiseman vaihtoon.

Opaalin Hinnalla millä hyvänsä on jo ulkoasultaan varsin rujo ja ensimmäisenä mieleen tulee syksy ja masennus. Levy voidaan helposti heittää heti suomirapin gangsta -kategoriaan, mutta soundissa on eroja muihin saman korin artisteihin verrattuna. Kun Suomessa eletään tänä päivänä lähinnä 90-luvun kulta-aikojen räppivaikutteista, niin Opaalin levy nojaa enemmänkin nykyhetken meininkiin rapakon takana. Biitit ovat vahvasti etelä -vaikutteisia. Tämä tarkoittaa, että nopeat haitsut ja hitaammat rummut luovat varsin sopivaa tempoa Opaalin flowlle. Toki mukana on pari nopeampaakin raitaa kuten vaikka Kiikun kaakun ja Flippaa, jotka ovat molemmat levyn parhaimmistoa.

Hinnalla millä hyvänsä sisältää kirjavan joukon eri tuottajia. Päävastuun on kantanut Jazzy-O, mutta mukana on parin biitin voimin myös Otto Martikainen ja OSP. Kaikilla näillä herroilla on varsin samankaltainen soundi, mutta heidän lisäksi levyltä löytyy vielä myös biitti Kilari Audiolta, Aksimilta, Emeltä, Jon Judenilta ja Puolinelssonilta. Kaikilla heillä on varsin erilainen tyyli verrattuna muuhun levyyn, mutta ilmeisesti tällä vedolla on yritetty luoda vaihtelua julkaisulle. Erityisesti korville käy kuitenkin Kiukaat, Osta Myy, Vaihda, Ymmärrä ja Jazzy-O:n heikoin veto lätyllä Varo, jotka ovat kaikki biitin puolesta jo ihan liian skipattavia ja suunnattoman ärsyttäviä biisejä. Parhaimmistoon kuuluu puolestaan jo edellä mainittujen Kiikun kaakun ja Flippaan lisäksi erinomaisen tunnelman omaava Ryynityyli, jossa on myös hieno screwed & chopped kertosäe. Tämän kolmen kärjen takana tulee sitten useita tasavahvoja hyviä kappaleita, jotka jatkavat levyn eteläpainotteista tyyliä.

Entäs sitten se räppipuoli? Opaali on iso mies ja omaa myös ison miehen äänen. Hänen lyriikoissaan keskitytään asioihin huumeiden ympärillä. Itse huumeet, kaupanteko, velkojen periminen, omien puolien pitäminen ja siihen liittyvät kaikki lieveilmiöt painottuvat lyriikoissa biisistä toiseen. Ajoittain liiallinen ryynihehkutus menee jo hyvän maun rajoilla vähintäänkin siinä mielessä, että juttuja aletaan toistamaan liikaa. Toisaalta Hinnalla millä hyvänsä on rakennettu kieltämättä hyvin tämän yhden teeman ympärille. Opaali viihtyy parhaiten hidastempoisilla biiseillä ja miehen tyyli on kieltämättä rauhallinen. Nopeat haitsut hämäävät ehkä usein kuuntelijaa, mutta tarkemmin kuunneltaessa on helppo huomata kuinka Opaali melkein lauluräppää osalla biiseistä lyriikkansa. Albumilta löytyy paljon myös lyriikkapuolella vierailijoita. Mukana on mm. Asa, Tykopaatti, nykyisin Puukko-B:nä tunnettu Soppa, Pyhimys, Idän Ihme, Hannibal, Aksim, Särre ja luonnollisesti Opaalin pitkäaikainen ystävä Juju.

Opaalin Hinnalla millä hyvänsä ratsastaa taustojensa kanssa tämän päivän gangsta-rapin vahvuuksilla. Joillekin levyn huumepainotteisuus saattaa olla liikaa, mutta jos lyriikoihin ei suhtaudu liian ryppyotsaisesti, niin albumi tarjoaa miellyttävän kuuntelukokemuksen. Muutama heikompi kappale ja ajoittainen toistuvuus lyriikoissa laskee kokonaisuuden arvoa, mutta Hinnalla millä hyvänsä todistaa Opaalin kuitenkin viimeistään tämän levyn myötä kuluvan tosissaan otettavien suomirappareiden joukkoon. Julkaisu oli kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys ja tuo osaltaan mukavaa vaihtelua suomalaisten gangsta -tyylisten julkaisuiden joukkoon.

Arvosana: 4-/5
                                                                                            Joonas Aromaa
www.myspace.com/opaali
www.monsp.com
Keskustele Opaalin uudesta julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

HUOM! Uutisten kommentointi systeemi on muuttunut. Lue tarkemmat ohjeet foorumeiltamme.

Jätä kommentti