Pyhimys – Salainen maailma

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Pyhimys – Salainen maailma


I

1. Talvipuutarha
2. Silivatiseilaa
3. Kurjuutta kummempaa
4. Liskojen yö
5. 6:05

II

6. Mä en r****** sua
7. Tähti
8. Prinsessa
9. Herätä mut maanantaina
10. Intialainen enneuni

III

11. Mikko Maltsusta
12. Suhteettomusteoria
13. Pidä paussi mun puolesta
14. Angervontien ajattelija
15. Salainen maailma

Syyskuussa julkaistu (Monsp) Pyhimyksen debyyttialbumi Salainen maailma on erittäin vakuuttava ja onnistunut levy. Erinomaiset, tuoreen ja raikkaan kuuloiset taustat yhdistettynä 25-vuotiaan Pyhimyksen luontevan taidokkaaseen puhelauluun tekevät toimivan vaikutelman. Salainen maailmaa myös poikkeaa normaalista Suomi-rap levystä siinä, että se on poikkeuksellisen avoin ja rehellinen – silti olematta korni. Tämä onnistuu Pyhimykseltä, sillä hän on taitava kirjoittaja.

Angstisen ja synkähkön albumin taustat on paljolti oikeilla instrumenteilla höystettyjä. Salaisen maailman vastaavana tuottajana toiminut Steen1 on tehnyt hyvää työtä – namikat on todellakin väännelty kohdalleen ja albumista on saatu toimiva kokonaisuus. Soundimaailmasta ja hyvin harkitusta, kolmeen osaan jaetusta kokonaisuudesta, tulee mielikuva Ruotsinmaan rap-musasta. Ja levyltä löytyykin yllättäen Thomas Rusiakin tunnetuksi tekemä sample. Salainen maailma on muutenkin poikkeuksellinen albumi. Olen varma, että monelta rap-puristilta lentää sukka päästä, kun he kuulevat Prinsessa-biisin, joka on erittäin rohkea veto. Varsinkin kun Pyhimys ei osaa laulaa pätkääkään. Kappale tuo kuitenkin sympaattisen lisän levyn perussynkeään maailmankuvaan, joskaan sekään ei maalaile turhan aurinkoista kuvaa maailmasta.

Vaikka Pyhimyksellä on rap-musiikkiin tarvittavaa asennetta, ei hän onneksi sorru sille tyypilliselle turhalle pullistelulle, vaan voittaa kuulijan puolelleen toisella tapaa. Pyhimys tuo punnitut ajatuksensa esille selkeästi artikuloituna, joita myös kuuntelee ihan mielellään. Artisti ei niinkään tarjoa valmiita vastauksia, vaan antaa ehkä enemmän varaa tulkintoihin ja siten ajattelemisen aiheita kuuntelijalle. Eli Salainen maailma kyllä koskettaa, mutta vain jos kuuntelija on avoimena. Sen verran sydäntä riipivää sanomaa Pyhimys välistä suoltaa, että väkisinkin tulee mieleen ajatus, kuinka kaverin kävisi jos ei saisi ilmaista itseään millään tavalla. Voisi veikata, että huonosti.

Levyn biisien toistuvina teemoina ovat rakkaus, hämmennys elämää kohtaan ja osittain myös päihteet. Alkoholi sinänsä on turhankin kulunut ja toistuva teema musiikissa, genrestä riippumatta, mutta pyhimys saa aiheeseen jotenkin tuoreen ja omanlaisensa näkökulman. Levyllä on monta pirun hyvää kappaletta, mutta mainittakoon joukosta Mä en r****** sua ja Intialainen enneuni. Vai ei suomalainen mies pysty ilmaisemaan tunteitaan – paskapuhetta! 

Arvosana 4/5

                                                                               Mikael Mikkonen

Jätä kommentti