Steen1 – Paskasheriffin paluu

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:



Steen1 – Paskasheriffin paluu

1. Nälkäinen MC
2. Foliopää
3. Astronauttilaulu (f. Massmurda-Pena & Kastanja H)
4. Menny vähä huonosti (f. Michael J. Fax, Bulle, Retale, Panama Rayo, Aztra, VakioAkli ja Palervo Kalsa)
5. Hämeenlinna-Helsinki (pienet väliläpät)
6. Kuus lyhyttä


Steen1
yritti lähteä, mutta Paskasheriffi palasi. Mies ilmoitti lopettavansa rap-musiikin tekemisen, mutta rahat piti jälleen kerran saada jostain ja aiemminkin on tehty kaksi nopeaa EP:tä. En ole varma tehtiinkö Valkoinen Jänis vuokrarahojen takia, mutta Nottinghamin Paskasheriffi ainakin tehtiin tässä samassa hengessä. Rahat ilmeisesti saatiin haalittua kasaan ja samalla myös Steenin musiikin ystävät saivat uutta ihmeteltävää.

Paskasheriffin paluu alkaa biisillä nimeltä Nälkäinen MC, eikä ole mikään yllätys, että se käsittelee rahan puutetta. Biitti on nopeatempoinen ja ajaa asiansa, mutta siitä jää väkisinkin pieni purkkavirityksen maku. Sanoitukset silti pelastavat kappaleen tyydyttävän hyvin. Monella tavalla voi päivitellä rahan puutetta, eikä huumoriakaan puutu. Tämä on kuitenkin heikoin lenkki koko levyllä.

Tästä jatketaan artistille ominaisella liskovainoilulla kappaleella nimeltä Foliopää. Jälleen kuulemme mitä maailmalla tapahtuu ja miten se vaikuttaa tavalliseen rivikansalaiseen. Parempiakin samantyylisiä biisejä mieheltä on kuultu, mutta ei meno missään vaiheessa kyllästytä. Tausta ajaa asiansa ja muistuttaa myös hiukan nostalgisesti ensimmäiseltä Paskasheriffiltä tuttua Ilmestyskirjaa.

Tämän jälkeen päästään todella koukuttavaan vetoon. Astronauttilaulu pohtii kaikkia enemmän ja vähemmän tieteellisiä asioita. Mukaan eksyy filosofiaa, sekä kaikkea mikä jotenkin liittyy aiheeseen. Mitään varsinaista uutta asioita pohtineelle ei juuri ole, mutta Steenin ääneen eksynyt kauhistuneen yllättynyt vivahde, potkiva tausta ja tarttuva kertosäe tekevät tästä yllättävänkin hyvän biisin. Välillä on vaikea olla laulamatta kertosäkeen mukana.

Avaruudesta palataan maan pinnalle. Menny vähä huonosti on se biisi jolle laitetaan kaikki vierailijat räppäämään oman versen. Tietysti ymmärrettävä ratkaisu jos levyn tekemisellä on kiire. Joka tapauksessa tausta toimii hyvin hiukan aggressiiviseksikin äityvässä menossa. Se kuitenkin jää kirjaimellisesti taustaksi, eikä siihen jonkun ajan kuluttua kiinnitä juurikaan huomiota. Hyvä se kaikesta huolimatta on. Tällä kertaa Steen ei myöskään jää muiden varjoon, joka valitettavasti tapahtui ensimmäisellä Paskasheriffillä. Kappale käsittelee nimensä mukaisesti sitä kuinka huonosti välillä menee, mutta ironiaa ja huumoria ei säästellä. Parhaiten osuutensa vetävät Palervo Kalsa sekä Panama Rayo. Loistava kappale kaiken kaikkiaan.

Lyhyen kehuskelu-hupailun myötä vakavoidutaankin sitten. Kuus lyhyttä pysyy myös nimellensä uskollisena kertoen kuusi lyhyttä tarinaa. Biitti on jo hiukan hiljaisempi ja yksinkertaisempi ja luo hyvin tunnelmaa. Traagiset tarinat kerrotaan hyvinkin koruttomasti humalaisten avautumisten tiivistäessä tunnelmaa entisestään rivien välissä. Näitäkin kuulee mielellään Steeniltä. Erittäin hyvä tapa päättää levy.

Paskasheriffin paluu tarjoaa periaatteessa sitä samaa Steeniä mitä ennenkin, mutta meininki on muuttunut aavistuksen. Melko tutut aiheet, keskimäärin hyvät taustat ja meno on muutenkin tuttua, mutta silti tässä on hitusen jotain uutta. Jos miehen tuotanto on maistunut ennenkin ei Paskasheriffin paluu petä, mutta saattaa mennä ohi jos tämä on ensikosketus herran musiikkiin. Laatu menee kuitenkin reilusti hinnan yli, joten jo senkin vuoksi Paskasheriffin paluu on hankkimisen arvoinen tekele.

Arvosana 3½/5
                                                                                                      I.V
www.myspace.com/steenone
http://www.steen1.com
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Jätä kommentti