Stepa – MC

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:


1. MC (biitti: Ilari Autio)
2. Lissää (biitti: Aksim)
3. Naiset (biitti: JonnyBro)
4. Kesäduuni Räp (Loparit) (biitti: Open Sound Productions)
5. Lapsuusvuosi Boogie (biitti: tiskijukkapekka)
6. Pakko Tehä Rahhaa featuring Säkä (biitti: Ilari Autio)
7. Ongelmii featuring Jodarok (biitti: Ilari Autio)
8. Vapaapäivä (biitti: 10th Wonder)
9. Viimeiset Dollarit (biitti: Aksim)
10. Vinkunat Kunnossa featuring Hannibal & Soppa (biitti: Massimo)
11. Sun Äitis (biitti: Stepa & tiskijukkapekka)
12. Kysymyksiä (biitti: Ilari Autio & Stepa)
13. Pikkukylä featuring Säkä (biitti: Ilari Autio)

Moni on odottanut kieli pitkällä Stepan MC-kokopitkää jo siitä asti kun Joku Roti Records tiedotti tämän nuoren miehen esikoisalbumin tulosta muutama kuukausi sitten. Tätä ennen Stepa on saattanut tulla tutuksi joillekin ainakin Lappi Itsenäiseksi  ja Stepan omalta Aromii -mixtapeilta. Pian kaikki suomirap piirejä seuraavat olivatkin kuullet jo jotain tästä lapinläänin scarfaceksikin titeleeratusta miehestä. Huomenna 27.2. MC näkee vihdoin päivänvalon ja onkin heti jo ennakkoon Redrum-187:n toimituksen syynissä.

Uutta markkinointitaktiikkaa käyttänyt Joku Roti Records laittoi MC:n kokonaisuudessaan jo viikkoa ennen julkaisua ennakkokuunteluun Stepan myspace sivuille. Tämä ei ole jäänyt ihmisiltä huomaamatta sillä viikossa biisejä on kuunneltu useampi tuhat kertaa. Tällä tavoin kuluttajat tietävät ainakin mitä tulevan pitää. Mitä itse levy sitten pitää sisällään?

Stepa harrastaa jonkun verran ns. ”punchline” riimittelyä, jossa hän pudottaa lause toisensa jälkeen entistä tiputtavampia iskulauseita. Ei ehkä niin käytetty ja kuultu juttu täällä Suomessa, ja siksi Stepan räppäys tuo osaltaan myös mielenkiintoisia uusia tuulia pitkään samojen artistien pyörittämiin suomirap piireihin. Stepan ehdottomia vahvuuksia on hauska riimittely ja persoonallinen huumorintaju, joka tekeekin hänen räpeistään persoonalliset ja intensiiviset. Lähes jokaisen biisin lyriikat tempaavat kuuntelijan mukaansa arkisilla tarinoillaan. MC:n aiheet pyörivätkin monipuolisesti nuorten miesten maailmassa aina kesätöistä naisiin hieman humoristisen ”gangstalla” otteella. Levyn parasta lyyristä antia on ehdottomasti paljon vihaisia mielenilmaisujakin kerännyt ”Naiset”, joka kertoo yksinkertaisesti naisista Stepan persoonallisen hauskaan tapaan tai vaikkapa ”Sun äitis”, jossa mennään erään jenkkisarjan jalanjäljillä äidistä kertovia vitsejä kertoen laini toisensa jälkeen.

Toisenlaista suuntausta puolestaan edustavat ”Viimeiset Dollarit” ja ”Kysymyksiä” joissa pohditaan maailman menoa hieman vakavempaan sävyyn ja kyseiset biisit tasapainottavatkin hyvin levyä. Jos jotain negatiivista lähdetään tonkimaan, niin Stepan ulosanti ei ole ehkä vielä kuitenkaan ihan Suomen kärkikastia tai säväyttävintä, sillä ajoittain biiseissä on turhankin arkinen ote, eikä se aina saa välttämättä kuuntelijaa temmattua mukaan ihan läppien vaatimalla tavalla. En olisi silti tästä huolissaan, sillä kyseessä on uusi ja nuori nouseva mc, jonka tyyli ja omat mausteet tulevat varmasti hioutumaan ajan myötä siihen itselle luonnollisimpaan ja parhaimmalta tuntuvaan uomaansa. Vierailijoilla levyllä ei mässäillä, eikä siihen ole aihettakaan, mutta mukaan on silti otettu Säkä, Jodarok, Hannibal ja Soppa.

Levyn tuotannosta on vastannut suurimmalta osin Ilari Autio. Mukana on biittejä kuitenkin sellaisiltakin tekijöiltä kuin Aksim, Joniveli, Tiskijukkapekka, 10th Wonder, Massimo ja Open Sound Production. Tuotanto onkin hyvin monipuolista ja varsin hyvää ns. ”perus-räppiä”. Tarkoitan että levy on hyvin Hip-Hop, sillä mukana on vanhoja ja legendaarisiakin sämplejä, hyviä skrätsejä, vokaalisämplejä ja jopa talkboxia. Allekirjoittanutta ehkä jäi hiukan kaivelemaan että loppujen lopuksi sitä G-Funk menoa ei ollutkaan niin paljoa, mutta esimerkiksi levyn ehdoton hittibiisi ”Vapaapäivä” paikkaa kyseistä osastoa loistavasti. ”Ongelmii” biisin jälkeinen lyhyt välisoitto sisältää mielestäni ehdottomasti levyn yhden parhaista biiteistä joka on jätetty pois myspacen ennakkokuuntelusta. Olisinkin murheen murtama ellen tietäisi, että kyseinen Too Shortin jalanjälkiä kulkeva biisi tulee vielä julkaistavaksi kokonaisuutenaan Redrum-187:n keväällä ilmestyvälle kokoelmalevylle, josta tulee tarkempaa informaatiota vielä myöhemmin maaliskuussa.

Kokonaisuutena Stepan MC on yksi eheimmistä teoksista suomiräpin saralla mitä olen kuullut. Levy on hyvin toteutettu ja saatu erittäin yhtenäiseksi paketiksi. Lisäksi Joku Rotin melko järkevä ja hyvin suunniteltu pienen budjetin mainonta tuottanee tulosta ja kyseessä onkin varmasti yksi vuoden kuumimmista suomirap levyistä.

Arvosana 4/5
                                                                                 Joonas Aromaa
Stepan myspace
Keskustele levystä foorumeillamme täälä
www.jokurotirecords.com

Jätä kommentti