Stepa – Made in Sodankylä

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Stepa – Made in Sodankylä

1. Hyvien puolella
2. Kiviranta
3. Kaikki hyvin
4. Joskus vuosien päästä
5. I Don’t Give A Fuck ft. Tapani Kansalainen
6. Kuolleet miehet
7. Päivi Paunun lailla ft. Tykopaatti, Edorf & Hannibal
8. Hullut jätkät ft. Are & Tapani Kansalainen
9. Lastenlaulu
10. Toiseksi viimeiset dollarit
11. Ei ft. Laineen Kasperi
12. Made in Sodankylä

Joku Roti Records julkaisi noin kuukausi sitten Stepan järjestyksessään toisen kokopitkän albumin nimeltä Made in Sodankylä. Edellisestä MC –levystä ehti vierähtää reilu kaksi vuotta, joka meni nuorella miehellä uuden elämänkokemuksen ammentamisessa ja mikäs siinä. Stepaa on nähty tässä välissä useilla keikoilla ympäri Suomea ja kuultu sekä nähty lisäksi niin radiossa kuin muussakin mediassa. Voidaan sanoa, että Stepa otti paikkansa MC:n myötä suomirapin kuluttajien soittolistoilla ja teki nimensä tunnetuksi. Tämä loi tietysti myös osaltaan tietynlaisia paineita uutta vaikeaa toista julkaisua kohtaan, joista tosin itse artisti ei ainakaan varmasti turhia paineita ottanut.

Made in Sodankylä jatkaa tietyllä tavalla siitä mihin MC jäi. Edelleen räpeissä on se tuttu humoristinen ote, mutta Stepa on kypsynyt niin artistina kuin ihmisenäkin. Lyriikoissa on maanläheisempi tunnelma ja vaikka artisti itse kuvailee Made in Sodankylää pirteämmäksi paketiksi, niin silti sieltä taustalta paistaa jonkin verran suomalainen realismi ja melankoliakin. Stepa on lyyrisesti erinomainen räppäri, sillä mies osaa rakentaa yksinkertaisistakin riimipareista nokkelia ja hauskoja laineja. Vaikka tyyli on periaatteessa melko yksinkertainen, niin silti se kuulostaa hyvältä ja persoonalliselta. Tämä johtuu siitä, että Stepa tietää mitä tekee ja osaa sen.

Made in Sodankylän tuotanto on lyriikoiden tapaan tehty allekirjoittaneen mielestä enemmän ns. ”normi jampoille”, eli levy on kokonaisuudessaankin aika helposti lähestyttävä, vaikka aiheet eivät olekaan pelkästään mitään erityisen kevyitä. Kuluttajan ei tarvitse olla mikään räppifanaatikko ostaakseen tämän albumin. Nyt ei puhuta kuitenkaan mistään popimmasta meiningistä, vaan kategorioissa lähestytään enemmänkin Kemmurun, Ritarikunnan ja Loost Koossin jalanjälkiä. Löydät siis paljon sampleja tuottajien ja Stepan omilla mausteilla höystettynä. Tuotanto ei varmastikaan sykähdytä erityisemmin gangsta-rap diggaria soundeillaan, mutta silti se on erityisen laadukkaasti työstetty kokonaisuus. Made in Sodankylän tuotannosta on vastannut viiden biisin osalta Tapani Kansalainen ja kolmen biisin verran MC:n hittibiisin Vapaapäivä takana häärinyt 10th Wonder. Edellisellä julkaisulla suuressa roolissa ollut Ilari Autio on puolestaan tuottanut lätylle ainoastaan yhden kappaleen Dr. Aren ja Rap-Onen ohella.

Stepa räppää Made in Sodankylällä rehellisesti omia ajatuksiaan ja tuo niitä rohkeasti esille. Albumilta löytyy muutama hyvä biisi ja yksi erinomainen veto. Levyn päättävä nimikkokappale Made in Sodankylä on ehkä Stepan paras biisi tähän mennessä. Kappaleella otetaan ajankohtaisesti kantaa miehen kotikaupungin Sodankylän hiljenemiseen ja lyriikat ovat hyvin henkilökohtaiset kaikin puolin. Tunnelman täydentää 10th Wonderin erinomainen biitti. Muita hyviä kappaleita on mm. Kaikki hyvin, joka kertoo kuinka onnellinen elämä voi rakentua pienistä hyvistä arkisista jutuista. Tämän lisäksi vaikutuksen tekee persoonallinen kuolleille muusikoille osoitettu Kuolleet miehet ja Laineen Kasperin kanssa työstetty Ei. Muut biisit jäävät enemmän tai vähemmän sivuosaan allekirjoittaneen stereoissa. Made in Sodankylä on hyvin rakennettu laadukas kokonaisuus, joka on hyvin tehty, mutta tyyli & soundi ei iske tällä kertaa allekirjoittaneeseen niin paljoa. Makuasioita. Stepalta on silti lupa odottaa myös tulevaisuudessa laadukkaita julkaisuja ja hän tulee rakentamaan itselleen vielä pitkän uran suomirapin parissa.

Arvosana 3½/5
                                                                                           Joonas Aromaa
www.myspace.com/stepapalupa
www.jokurotirecords.com
www.myspace.com/jokurotirecords
Keskustele Stepan uudesta julkaisusta Redrum-187:n sivuilla täällä.

Jätä kommentti