Teflon Brothers – T

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Teflon Brothers – T

1. Viimeinen puritaani feat. 2pac (b: Bleakk)
2. Vexi oli velkaa (b: Heikki)
3. Pelihimo feat. Olli PA (b: Bleakk)
4. Malminkartanon PETO (b: OP Beats)
5. Sääpallo (b: OP Beats)
6. Hoodilammas feat. Juju (b: Jazzy-O)
7. Hikoilen ku raiskaaja (b: Ezk)
8. In Tolu (b: Bleakk)
9. Ei oo ilmasii tissei (b: OP Beats)
10. Veljee ei voi valita feat. Wety (b: Palmroth)
11. Sä et voi mennä kotiin (b: Heikki)
12. Ujo darra (b: Bleakk)

Reilu kuukausi sitten julkaistu Teflon Brothersin debyyttialbumi T lukeutui omalla tavallaan vuoden odotetuimpiin suomirap julkaisuihin. Ryhmään kuuluu hieman vakavammista projekteista tutun Pyhimyksen ja paljon nimeä parilla viime julkaisullaan niittäneen Heikki Kuulan lisäksi uudempi tuttavuus nimeltä Voli sekä managerin roolissa melskaava Wety. Odotetun ja mielenkiintoisen julkaisusta teki tieto siitä, että tulossa oli tällä kertaa aimo annos parodiaa ja kevyempiä aiheita artisteilta, joilta sitä ei ehkä ole totuttu kuulemaan niin paljoa aikaisemmin. Teflon Brothersin debyytin julkaisija on ”ei niin yllättäen” Monsp Records, jolla Pyhimys on julkaissut myös pari viimeistä sooloprojektiaan.

Huumorirap julkaisuiden historia on ollut melko kirjava Suomessa ja muutaman menestyneemmän projektin lisäksi on tässä genressä nähty myös ehkä ne pahimmat epäonnistumisetkin. Alue on vaarallinen. Ajankohta T:lle on sinänsä mielenkiintoinen, koska vakavasti otettava suomirap elää nykyään ihan uudella tasolla ja tietyllä tavalla kotimainen puhelaulanta on aina saanut kärsiä humoristisesta leimasta isomman yleisön keskuudessa, mikä sille lätkäistiin jo aikoinaan 90-luvulla. Kieliikö Stig Doggin ja Teflon Brothersien tapaisten projektien uudelleen tuleminen sitten nykyään siitä, että katsotaan genren jo olevan tarpeeksi vahva sille, että voidaan tehdä taas räppiä myös överiksi vedetyllä huumorilla ilman, että mielikuva kotimaisesta vakavasti otettavasta räpistä kärsii isomman yleisön keskuudessa? Luultavasti, ja onko sillä edes ylipäätänsä mitään väliä.

Teflon Brothersin T on erittäin hyvin ja laadulla toteutettu albumi. Soundit ja ulkokuori on oikeasti loppuun hiottu ja mietitty, vaikka julkaisulla on ehkä yritetty antaa hieman kevyesti otettavampi kuva kuulijalle. Jo levyn kansien värimaailma saa jollain tapaa aikaan epäilyttävän epämiellyttävän olon. Pyhimys on taitava riimittelijä ja se paistaa läpi tälläkin julkaisulla, vaikka T:n räpit on toteutettu huomattavasti huolettomammalla otteella kuin herran sooloilla. Heikki Kuula on suurimman osan ajasta oma itsensä ja hänen ääni & flow aiheuttaa edelleen vihaa tai rakasta -fiiliksen. Nasaaliin ulosantiin joko ihastuu, tottuu tai vihastuu. Vola jää ajoittain näiden kahden konkarin varjoon, mutta se hänelle annettakoon anteeksi tässä seurassa.

Levyn ensimmäinen videobiisi Vexi oli velkaa toimi hyvin ulos tullessaan, mutta nyttemmin kappale on jo alkanut kyllästyttämään. Silti kappale on mielestäni T:n parhaimmistoa hyvän tunnelmansa ansiosta. Olli PA vakuuttaa versellään Pelihimolla ja erottuu positiivisesti T:llä ulosantinsa johdosta. Ainoa kappale jolla Wety kuullaan äänessä, Veljee ei voi valita, on vakuuttava teos Kuulan onnistuneen kertosäkeen vuoksi ja lisäksi Palmrothin tuottama kappale on biitiltänsä albumin parhaimmistoa. Yllättävää kyllä, yllä mainittujen lisäksi parhaiten toimiviksi biiseiksi on todettava klubi & techno teemalla toteutetut Malminkartanon PETO, Hikoilen ku raiskaaja ja In Tolu. Tarttuva melodia ja lyriikka kyseisissä kappaleissa tekee tehtävänsä ja vannoutunut g-rap fanaatikkokin on saatu epähuomiossa nyökyttämään päätä kappaleiden tahdissa.

T:n kappaleet sisältävät omanlaista vittuilua erilaisia rap-ilmiöitä ja kliseitä kohtaan, mutta silti biiseistä paistaa läpi artistien halu tehdä itse kappaleet, mitä eivät ehkä pystyisi vakavasti otettavasti tekemään. Kyseessä on nähdäkseni eräänlainen räppäreiden loma harmaalle alueelle minne jalka on vipattanut ajoittain, mutta uskottavuuden vuoksi sitä ei ole kehdattu & haluttu tehdä aikaisemmin. Nyt on pelattu varman päälle ja isketty kaikki kieroutuneet ideat samalle levylle ja vedetty vielä varmuudeksi hieman överiksi jotta kaikki ymmärtävät, että kyseessä on vitsi ja uskottavuus ei kärsi liikaa. Se kuitenkin sallittakoon aina viiden vuoden välein Teflonin jätkillekin. Allekirjoittanut ei kuitenkaan ole huumorirapin ystävä kuin korkeintaan 5 min lauantaisin nousuhumalassa. Teflon Brothersin T ei ole mielestäni hyvä levy, mutta jos huumori övereistä ei ole sinulla vaaraa, niin T on yksi vuoden laadukkaimmista julkaisuista.

Arvosana 2/5
                                                                                               Joonas Aromaa
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/teflonbrothers
Vexi oli velkaa @ youtube
Viimeinen puritaani @ youtube
Monsp Records

HUOM! Uutisten kommentointi systeemi on muuttunut. Lue tarkemmat ohjeet foorumeiltamme.

Jätä kommentti