Twista – Category F5

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

Twista – Gategory F5

1. Misunderstood feat. Buk [The Legendary Traxster]
2. American Gangsta [Toxic & John Gant]
3. Fire feat. Lil Boosie [The Legendary Traxster]
4. Talk To Me [Tight Mike & Solo]
5. Yellow Light feat. R. Kelly [The Legendary Traxster]
6. Walking On Ice feat. Gucci Mane & OJ Da Juiceman [Zaytoven]
7. Wetter (Calling You Daddy) feat. Erika Shevon [The Legendary Traxster]
8. Billionaire feat. Busta Rhymes [Caution & Velly]
9. Yo Body feat. Do Or Die & Johnny P. [The Legendary Traxster]
10. Hustla [StreetRunner & I.L.O.]
11. Gotta Get Me One feat. Static Major [The Legendary Traxster]
12. On Top feat. Akon [Good Will & MGI]
13. Jump Off [Chad Beatz]
14. Wanna See ’Em Buss feat. Liffy Stokes [Toxic]
15. Birthday [Marlin Hookman]

Twista julkaisi uuden albuminsa Category F5:n heinäkuun puolessa välissä. Levyä mainostettiin etukäteen jälleen kerran paluun juurille tekevänä tekeleenä, toki myös muistaen uusia Twistan musiikin ystäviä. Noh, jotain pohjaa näytti jo näille lupailuille ennakkoon syntyvän kun Legendary Traxterin tiedotettiin palaavan levyn tuotantopuolelle pitkän tauon jälkeen. Traxterhan tunnetaan parhaiten Do Or Dien ensimmäisten albumien ja Twistan Adrenaline Rushin tuotannosta, joka oli 90-luvulla vähintäänkin päräyttävää. Odotukset siis nousivat näiden uutisten ja parin etukäteen vuotaneen biisin myötä jossain määrin, mutta tälläkin kertaa taas jokseenkin turhaan. Moni etukäteen vuotaneista biiseistä jätettiin levyltä pois syystä tai toisesta ja tilanne alkoi näyttää uhkaavalta.

Siinä missä puolet Category F5:n biiseistä sivuaa jokseenkin kevyesti sitä suurimman klassikon Adrenaline Rushin menoa, niin toinen puolikas on Twistalta taas sitä nykyisin valitettavan tuttua klubisoundia ja valtavirta menoa. Legendary Traxterinkin tuottamat biisit on tehty varman päälle siten, että laadukkaiden biittien päälle on tungettu kertosäkeisiin autotunea tai R. Kelly feattaamaan. Näin kukaan 15-vuotias räppifani Floridasta ei jätä levyä edelleenkään ostamatta ja yhä pystytään pitämään se asiakaskunta, jolle vanhemmat ostaa levyt (R. Kellystä huolimatta).

Category F5:n huippukohtiin kuuluu edelleen mielestäni levyn ensimmäinen, jo helmikuussa julkaistu single, Wetter, joka tuntuu kestävän soittimessa yllättävän hyvin. Traxterin rento biitti Erika Shevonin kauniilla laululla höystettynä toimii romanttisille gangstereille paremmin kuin Kultasula anaaliin. Muissa Traxterin biiteissä pieneksi miinukseksi nousee kohtuullisen samanhenkisten efektien kierrätys. Samanhenkisten siis kuin kyseisen tuottajan ysärin tuotannossa. Monesta biisistä tulee selkeästi mieleen yksittäiset jo läpi soitetut vanhat kappaleet, joten biisien nimien perään olisi voinut lisätä melkein vaikka pt.2. Traxteria ei silti sovi solvata liikaa, sillä edelleen pidän häntä pätevänä tuottajana ja hän on loihtinut Category F5:kin parhaat biitit. Tästä osoituksena Wetterin lisäksi mm. Fire ja Yo Body, jotka kuitenkin pilaa kohtuullisen paskat kertosäkeet. Sinänsä yllätys, että vanha luottomies Johnny P lurittelee Yo Bodyn osaltaan pilalle, sillä tämä limanuljaska nosti vielä 90-luvulla monet Do Or Dien ja Twistan biisit uudelle tasolle. Yo Body on myös ainoa kappale levyllä, jossa mukana on Twistan aikoinaan pinnalle jeesannut Do Or Die. Legendary Traxterin tuotannon ulkopuolelta parhaaksi kappaleeksi levyltä nousee mielestäni Hustle, jonka biitin on loihtinut StreetRunner & I.L.O. Valitettavasti tämäkin muuten varsin hyvä biisi on pilattu erittäin paskalla autotune kertosäkeellä. Mainittakoon myös, että Category F5:lta löytyy yksi kappale jossa näppinsä pelissä on ollut myös suomalaisella tuottajalla MGI:llä.

Twista on edelleen taitava artisti mikrofonissa. Miehen tyyli on kaikille tuttu nopeutensa vuoksi ja edelleen pidän näistä nopeista luritteluista, mutta ilmeisesti artistin oma musiikkimaku tai rahantarve on johdatellut tätä Chicagon kasvattia gangsta-rap diggarin kannalta väärille teille. Category F5:lla on omat harvat hyvät hetkensä, mutta esimerkiksi sellaiset biisit kuin Walking On Ice, Billionaire ja Birthday saavat albumin helposti eksymään takan sytykkeeksi. Jenkeissä albumi kuitenkin kelpaa ihmisille, sillä ensimmäisellä viikolla se singahti albumilistan kahdeksanneksi myyden 45 000 levyä, joka on ajankohdan ja levyn omakustannestatuksen huomioiden hyvä saavutus. Category F5:ta voin suositella kaikille Twistan ja Traxterin tosifaneille, joille ei tule kusi housuun kovin helposti. Albumilta löytyy se muutama kappale mitkä jäänee soittoon, mutta kokonaisuutena levy ei ole erityisen mairitteleva Twistaa kohtaan, valitettavasti.

Arvosana 2-/5

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

www.twista.com

www.myspace.com/twista

                                                                                                      Joonas Aromaa

Jätä kommentti