Tykopaatti – Luopioisten luja

  • Tyylisuunta:
  • Levy-yhtiö:
  • Julkaistu:
  • Arvosana:
  • Henkilöt:
  • Arvostelija:

1.Mä toistan itteeni feat. Idän-ihme aka Kalle Kinos & Hannibal
2.Runkatut Lakanat
3.Luotan meikän Miljoonaan
4.Vaimomatskuu feat. Soppa
5.Bisset Blossit feat. Stepa
6. Asioita joita joskus tein
7.Säteilen
8. Tuollapuolen
9. Kännissä
10. Hillitty, harkittu huoliteltu feat. Jodarok aka Jopolokki
11. Eläkkeellä feat. MC Särre
12. Kyräilijät feat. Kauhukoira & Hannibal
13. LImonaadii 2009
14. Muistoissa

Joku Rotin
riveissä vaikuttava Tykopaatti pukkasi toisen pitkäsoittonsa, Luopioisten Lujan ulos hiljattain. Tätä melkein tunnin mittaista settiä on suurimmaksi osaksi ollut tuottamassa Juomaripojaltakin tuttu MDMA Numminen aka Esso Keskinen, mutta levyltä löytyy myös Tykopaatin & Tapani Kansalaisen yhteistausta sekä yksi Veikko 6Mäen biitti. Vierailijakaartia ovat päässeet tähdittämään Idän Ihme, Soppa, Stepa, Jodarok, MC Särre, Kauhukoira sekä Hannibal. Täytyy myöntää että itselläni, niin kuin varmaan monella muullakin, olivat erittäin kovat odotukset tätä levyä kohtaan Tykopaatin aikaisemman tuotannon, sekä Redrum-187 kokoelmaltakin löytyvän raidan ansiosta. Pettikö Tykopaatti? Ei todellakaan pettänyt.

Soundillisesti levy lainehtii aika pitkälti alun railakkaammista vedoista loppupään hieman melankolisempiin, savunkatkuisiin sfääreihin ja äänimaailma on hallitsevissa osin samantyylistä kuin mitä ennenkin on päästy kuulemaan. Tuotanto pohjautuu siihen perinteiseen funkahtavaan mäiskeeseen, kohtuullisen hitaisiin rumpukomppeihin, syntikoihin sekä pörinäbassoihin. Tutusta sillisalaatista huokuu selvää hatunnostoa ja kunnianosoitusta Gulf Coastin nänninvääntäjille. Tällä kertaa kuitenkaan ei onneksi liikuta pelkästään klubipuolella, vaan se tuttu gangstasoundi saa oikeutta vihdoinkin oikeissa puitteissa. Itse lämpeän ns. vitusti MDMA:n biiteille sen sairaan, juovuttavan twistin takia, joka jättää miehen tuotokset soimaan toisinaan pitkiksikin ajoiksi pääkoppaan. Hyvinä esimerkkeinä tästä loistavasta avaruussyntikoiden käytöstä ovat viimeinen raita Muistoissa sekä kymmenes raita Kännissä. Räppärinä Tykopaatti on mielestäni Suomen kärkinimiä eikä toistaiseksi ole saanut tarpeeksi tunnutusta, mutta ehkä nyt on muutoksen aika.

Ihmisten huulilla on pyörinyt vertauskuvia Z-Ro:n ja onhan näissäkin puheissa kieltämättä perää. Tyko suorittelee pitkälti monotonisella ja rauhallisella äänellä toisinaan nopeita tyylejä ja toisinaan hitaampia lauluräppiosuuksia. Erittäin pommia meininkiä alusta loppuun. Läppien puolella mennään hyvinkin pitkälti överiperinteisen hedonistisissa ja eskapistisissa aiheissa. Lähes kaikki biisit liittyvät jotenkin kuosittamiseen tai siitä koituviin jälkitiloihin ja sekaan heitellään randomisti härskejä juttuja naisista. Vierailijarintama pitää kutinsa varsin kattavasti ja valinnat tuntuvat natsaavan tyylillisesti biiseihin paremmin kuin hyvin. Itseäni lämmittävät eniten kuitenkin Sopan ja Stepan featit.

Miksi kyseinen levy on niin kova? Loppupeleissä kaikki tuntuu kulminoituvan siihen faktaan, että tältä pitkäsoitolta ei löydy suuria heittoja jos mietitään biisien onnistumista. Muutamia nousukohtia löytyy, joita tulee jumiteltua useita kertoja putkeen ja omalle kohdalle on osunut vain yksi raita, jota en niinkään mielellään soittele. Jos Luopioisten Lujaa verrataan Juomaripoikaan, niin loppupeleissä tulokseksi saadaan eheämpi kokonaisuus, joka on veistetty onneksi samasta puusta tekemättä mitään sen radikaalimpia muutoksia soundilliseen linjaan. Uskon että tämä levy tulee pyörimään pitkään ihmisten huulilla ja stereoissa.

Arvosana 4/5

http://www.myspace.com/tykopaatti
http://www.myspace.com/jokurotirecords

Lataa Tykopaatti – Vaimomatskuu ft. Soppa
täältä.
Keskustele Luopioisten lujasta Redrum-187:n foorumeilla
täällä.
Lue Tykopaatin haastattelu joulukuulta täältä.

Osa tämän arvion jutuista on ristiriidassa debyyttijulkaisun arvion kanssa, mutta ottakaa huomioon, että tuolloisen arvostelun teki eri toimittaja. Samaa toimittajaa ei voitu käyttää tässä arviossa objektiivisuus syistä.                                                                                                                                                Lauri

Jätä kommentti