Kube – Lentokonetila, WC & Daz Dillinger – West Coast Gangsta Shit, Käsipuoli – Curriculum Vitae Mixtape, AP.9 – Pursuit of Perfection, Tech N9ne – Something Else

Kube – Lentokonetila

Kube on Vantaalta ponnistava artisti, tuottaja ja DJ, joka on työstänyt 2000-luvun alusta asti musiikkia ja julkaissut hajanaisia määriä erinäisiä omakustanteita. Kube tunnetaan myös On The Street Entertainment kollektiivin perustajajäsenenä sekä DJ 2 Litran Juissina. Vaikka Kube on ehtinyt olla jo monessa mukana uransa aikana, ovat hänen tuotoksensa jääneet pääsääntöisesti varsin marginaalisen yleisön tietoisuuteen. Muutos tähän tuli kun Monsp Records julkaisi kesän kynnyksellä miehen uuden kokopitkän albumin Lentokonetila.

Kube omaa persoonallisen tyylin räpätä ja sanoittaa kappaleensa. Mies ei nimittäin rustaa riimejänsä ollenkaan paperille ylös, vaan kokoaa kappaleet hiljalleen päässänsä kokonaisuudeksi. Ulosanti kuulostaa hilpeäksi poltellulta ja puoliksi lauletulta fiilistelyltä. Myös riimit ovat pääosin samalla tavalla huoletonta fiilistelyä ja sanahelinää, mikä tarkoittaa sitä, että mitään erityisen painavaa sanaa levyllä ei kuulla. Lentokonetilan sanoitukset ovatkin albumin heikkous, sillä liian usein läpät hyppivät epäloogisesti aiheesta toiseen.

Albumin tuotanto on viimeistä Kopio kappaletta lukuun ottamatta Kuben omaa käsialaa. Artisti tuntuukin olevan vahvimmillaan juuri studiossa namiskoita vääntelemässä, sillä Lentokonetila sisältää monta tuoretta ja persoonallista soundia sisältävää raitaa. Hyviä esimerkkejä tästä ovat mm. Puppa J:n tähdittämä Unelmist Kiinni, joka lukeutuu muutenkin albumin parhaimpien kappaleiden joukkoon sekä erittäin hyväntuulinen Rytmi Veres.

Lentokonetila on albumi kaikille fiilistelijöille, jotka diggaa nauttia olotiloistaan liikoja miettimättä. Valitettavasti lyyrinen puoli ei tarjoa kuulijalla oikeastaan mitään. Kuben julkaisuissa on kuitenkin aina jotain omalaatuista viehätysvoimaa, vaikka niistä onkin bongattavissa ilmiselviä puutteita. Ehkä se on se aitous omassa tekemisessä. Sitä kunnioitan.

Arvosana: 2½/5
Arvostelija: Joonas Aromaa

Kube Facebookissa.

WC & Daz Dillinger - West Coast Gangsta ShitWC & Daz Dillinger – West Coast Gangsta Shit

Länsirannikon vanhat parrat WC ja Daz Dillinger tekivät kesäksi 13 raitaa kattavan yhteislevyn West Coast Gangsta Shit. Ensimmäistä sinkkua Late Nite kykeni ilmestyessään pitämään jopa suht isona biisinä ja palasten naksahtaessa kohdilleen herroilta voisi vieläkin odottaa suuren kasan kuunneltavia kappaleita.

West Coast Gangsta Shit jättää kuitenkin jo parin biisin kuultua vaikutelman, että artistit olisivat väsänneet sen nopeasti puuhastelumeiningillä. Konseptin pystyi jo arvaamallakin tietämään: ”Olemme olleet täällä aina, eikä kukaan vieläkään voi edes yrittää vittuilla meille. Voimme yhä päivittäin pajauttaa, juhlia ja paukuttaa glockkia – ja taustalla oleva Peli on jälleen voitettu, koska miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä.” Albumi siis tarjoilee ajelujen taustamusaksi perus pumppaavaa Cali-soundia, kuten Don’t Get Wet, Roll & Smoke, When The Shit Goes Down ja videoidut näytekappaleet. Mutta biittien jäädessä usein tylsiksi lähes puolet muista biiseistä meneekin sitten hyvistä yrityksistä huolimatta ohi.

Artisteissa ei sinänsä ole muuta vikaa, kuin se ennalta-arvattava tuttujen juttujen toistaminen. WC ei ole mikissä aivan niin karismaattinen kuin ennen vanhaan, mutta muistuttaa kuulijaa satunnaisilla tavujen pyörittelyillään yhä tasaisen varmasta tyylistään. Daz puolestaan kompensoi tusinaläppiään yhä enemmän tekniikkaa korostamalla, ja tämän projektin myötä kuulostaakin innostuneemmalta kuin aikoihin. Hyvä asia oli myös pitää vierailijoiden määrä vähäisenä. Albumi menee kuunnellessa, mutta aikaa kestävää julkaisua siitä ei kyllä saa.

Arvosana: 2½/5
Arvostelija: Sami Väisänen

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
WC Twitterissä.
Daz Dillinger Twitterissä.

kasipuoliKäsipuoli – Curriculum Vitae Mixtape

Vuonna 2010 ilmestyneellä Mikä on pläkki? -albumillaan kehuja kerännyt Käsipuoli on pienen tuumaustauon jälkeen julkaissut soolomateriaalia. Bustaavat Budit -tuottajaduon toisena jäsenenäkin tunnetun miehen lokakuussa ilmestynyt Curriculum Vitae mixtape on artistin omien sanojen mukaan paluu alkulähteille. Kappaleet ovat siis syntyneet hauskanpidon yhteydessä.

Edellisen julkaisun kaikuna kuullaan Käsipuolen kyhäämiä boom bap- ja länsirannikkovaikutteisia taustoja sekä iskeviä linjoja – näitä tosin esikoislevyyn nähden harvemmassa määrin. Sääli sinänsä, sillä Käsipuoli on vahvan mikkipresenssin mies, jonka ehdoton vahvuus on nokkeluus. Kekseliäät kappaleet Liukuportaita helvettiin ja Oodi riimitaikurille ovatkin mixtapen selkeästi suvereeneinta sylkemistä. Kirjaimellinen räkiminen kappaleella Saikkuu taas välittää hauskasti mikkikopin mielentilat.

Artisti aprikoi albumin yhteydessä julkaistussa tiedotteessa aikuistuneensa viime vuosien aikana. Ikävä kyllä kasvun myötä mielikuvitus saattaa joskus hieman kuihtua. Tästä ilmiöstä kielivät esimerkiksi albumin kliseisempää osastoa edustavat Aikuisii, Tähän asti kaikki hyvin ja Maailma raiteilla. Myöskään koira-kielikuvat eivät kahdesta yrityksestä huolimatta pure, toisin kuin esimerkiksi puolentoista vuoden takaisella NPD:n Kävi Tääl -levyllä. Iso osa Curriculum Vitaen räpeistä on kädenlämpöisiä, mikä on ikävää, sillä tuotantopuoli tarjoaa tulta. Ehkäpä tuloillaan oleva Bustaavat Budit -tuottajalevy tarjoaa pitkäikäisempää sisältöä.

Arvosana: 2½/5
Arvostelija: Joonas Kärki

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
Käsipuoli Facebookissa.

AP.9 - Pursuit of PerfectionAP.9 – Pursuit of Perfection

Mob Figaz -yhtyeestä tuttu AP.9 on pitänyt tällä vuosituhannella hyvää julkaisutahtia yllä. Muuten vähälle huomiolle jäänyt länsirannikon kasvatti sai heinäkuussa julkaistulle Pursuit of Perfection -kokopitkälle reippaasti näkyvyyttä Cocoon (Ice-T:n vaimo) liittyneen kohun ansiosta. Viimeistään vahvoilla vinkunoilla ja rehellisellä pörinäbassolla kuorrutettu Funky Expedition nosti mukavasti kuhinaa albumin ympärille.

Valitettavasti AP.9 tuotti allekirjoittaneelle karvaan pettymyksen. Ysäri-henkiset taustat rajoittuvat harmillisesti pariin kappaleeseen, eivätkä vierailijat mausta joulupuuroa juuri lainkaan. Mobbailutarinat kuulostavat harvinaisen väsyneiltä halvan kuuloisten taustojen päällä. Muutenkin yleisvaikutelma on sama kuin missä tahansa nykypäivän b-luokan julkaisussa. Yllättyksenä mainittakoon kova Got Ah Gun -kappale, joka kertoo toivottomista elämäntilanteista.

Pursuit of Perfection on loppujen lopuksi hajanainen ja mitäänsanomaton kononaisuus. Metrin pituisesta biisilistasta löytyy kylläkin erittäin maittavia ralleja kuten 187 Proof sekä My Opinion. Satunnaiset makupalat eivät kuitenkaan jaksa pitää mielenkiintoa yllä, eikä brostep-lopetusraita lohduta lainkaan. Eniten harmittaa ensimmäisen näytebiisin jälkeinen tason laskeutuminen 2000-luvun peruspulla kastiin.

Arvosana: 2/5
Arvostelija: Daniel Rieder

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
AP.9 Twitterissä.

Something ElseTech N9ne – Something Else

Techin nykyinen levytystahti tuntuu huimalta ja näkyy myös herran kasvaneessa suosiossa. Vierailijoiksi on tunkua ja monia valtavirran sankareita on saatu tälläkin kertaa mukaan uudelle Something Else -albumille, nimekkäimpinä totta kai System Of A Down -bändistä tuttu Serj Tankian. Mukana on myös sellaisia nimiä kuten T-Pain, The Game sekä B.O.B..

Tuotannollisesti Something Elsen täytyy olla heikoin Tech N9ne -levy koskaan. Tuotannosta vastaavat tällä albumilla hyvin kirjava joukko eri tuottajia. Pakko todeta, että Seven voisi lähteä muihin hommiin hovituottajan pallilta. Kaverin tuotokset kun huononevat vuosi vuodelta. Täysin toivottomaksi tapaukseksi Seven ei ole vielä vajonnut, sillä tältäkin albumilta löytyy muutama hyvä veto. Joku toinen arvostelija kehtasi väittää tämän teoksen tuotantoa monimutkaiseksi. Pikemminkin tällä kertaa kuulostetaan suurimmaksi osaksi siltä, kuin oltaisiin saatu ensimmäistä kertaa Fruity Loops naaman eteen. Huonoimmat suoritukset ovat ehdottomasti Scoop Devillen tuottama Meant To Happen, Maydayn tuottama Fragile sekä Sevenin tuottama Priorities. Ne muutamat helmet muuten keskinkertaisessa suossa ovat Sevenin tuottamat Love 2 Dislike Me, Fortune Force Fed ja Straight Out The Gate, Twisted Insanen tuottama So Dope sekä Fredwreckin tuottama Strange 2013.

Pakko se on vain sielu verta vuotaen tunnustaa, että tämän julkaisun jälkeen tuskin tulee Tech N9nen uusia tuotoksia tarkistettua. Sen verran alamäkeen on menty, että tuotantopuolella tarvitaan radikaaleja muutoksia, ennen kuin mielenkiinto tämän herran projekteihin palaa. Tuntuu pahalta, että tekee Tech N9ne tänä päivänä miten huonoa materiaalia tahansa, niin kriitikot kuin fanipojatkin kehuvat kaiken maasta taivaaseen. Onhan Tech N9ne edelleen kelpo mies räppäämään, mutta ei näin. En suosittele Something Elsea kenellekään muulle, kuin sellaiselle joka suorastaan rakastaa Tech N9nea. Muille diggailijoille ja satunnaisille kuuntelijoille albumi ei aiheuta muuta kuin pahaa mieltä.

Arvosana: 2/5
Arvostelija: Jarno Laaksonen

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
Tech N9ne Facebookissa.

Yksi kommentti artikkeliin “Kube – Lentokonetila, WC & Daz Dillinger – West Coast Gangsta Shit, Käsipuoli – Curriculum Vitae Mixtape, AP.9 – Pursuit of Perfection, Tech N9ne – Something Else”

jounssi kirjoitti klo 09.01.2014 16:20:

Toisin kuin arvostelussa lukee, Käsipuoli ei ole tuottanut yhtäkään Mixtapen taustoista. Missään tällaista tietoa ei ole annettu, joten kaikki kunnia niille kenelle se oikeasti kuuluu. Sikäli yllätti, ettei oman genrensä asiantuntija tunnista MF Doomin ja MF Grimmin tuotoksia puhumattakaan suuruuksista kuten Ant Banks ja Snoop Doggy D-O-TUPLA-G.

Peace, K½.

Jätä kommentti