Aztra – Öis

Aztra - Öis

Aztra – Öis

1. Pääkallopaikalla
2. Vaarallisii
3. Leprassa
4. Hyvizz
5. Dingoilu (skitti)
6. Öis m. Raipati ja Laineen Kasperi
7. Mite siel? m. Laineen Kasperi
8. Vanhat ajat
9. Paha maa m. Jahvice
10. Mitäs ukko (skitti)
11. Syvissä vesissä
12. Saatat oppii
13. Helvetti liekeis m.Raipati
14. Paratiisi
15. Anteeks

Kaucas yhtyeessä aikoinaan uraa luonut Hullu A eli Aztra julkaisi pari viikkoa sitten järjestyksessään toisen sooloalbuminsa Öis. Tällä kertaa julkaisu tapahtui omakustanteena ja todella olemattomalla promootiolla. Voidaan puhua jo rehellisestä underground julkaisusta. Redrum-187:n toimitusta se ei silti hämännyt ja levy löysi totta kai arvosteluumme.

Aztran Ähkyllä julkaistusta debyyttialbumista Outoja päiviä ehti vierähtää noin 2,5 vuotta ennen kuin seuraaja Öis näki päivänvalonsa. Siirtymä omakustanteeseen näkyy lähinnä ulkoisissa seikoissa, kuten pahvisessa cd-kotelossa missä levy myydään. Kannet ovat pelkistetyn tyylikkäät, joskaan eivät välttämättä kovin pitkäikäiset. Siitä viis, sillä sisältö on mielenkiintoista.

Aztran tyyli on erottuva ja hyvä. Albumin aiheet käsittelevät mm. päihteitä sekä siihen liittyviä ilmiöitä ja olotiloja. Sävy ei ole erikoisen positiivinen tai negatiivinen, vaan enemmänkin lyriikat kertovat ”neutraaleja” tarinoita ja kokemuksia elämästä. Räpit eivät sisällä kaikenaikaa mitään syvällisempiä metaforia, mutta ajoittain vastaan tulee muutamia hieman vaikeasti tulkittavia laineja, joiden logiikka ei aukea ensikuuntelulta. Vastavuoroisesti räpit ovat välillä myös varsin ”niitä näitä” ja ehkä hieman täytehenkisiäkin. Parhaiten Aztra toimii nopeampi tempoisilla biiseillä.

Mielestäni Aztran suurin ansio on ehdottomasti tuotantopuolella. Mies liikkuu suurimman osan ajasta jossain täysin omissa sfääreissään ja pystyy tuottamaan soundia mitä ei Suomessa muilta kuulla. Aztra elää taustojensa kanssa aikaa kymmenen vuotta tästä eteenpäin. Soundi on moderni ja biittien rakenteet on kasattu erinomaisesti. Vaikutteita on selkeästi saatu paljon erilaisesta konemusiikista, mutta taustalla elävät myös vahvat gangsta-rap vaikutteet. Erinomaiset ns. ”päivitetyt” west coast soundit ulisevat ja pörisevät hieman hämyisillä taustoilla kuin parhailla 2000-luvun Nickatinan tuotoksilla konsanaan. Toiset ymmärtävät ja toiset eivät.

Öis on ehdottomasti parempi levy kuin parin vuoden takainen Outoja päiviä. Meno on nyt räpimpi ja soundi miellyttää omaa korvaa huomattavasti enemmän. Laittaisin ehdottomasti sellaiset biisit kuin Leprassa, Hyvizz, Vanhat ajat, Paha maa ja Paratiisi fiilikseltään vuoden parhaimpien kotimaisten joukkoon. Kaikille vähän perinteisempään soundiin tottuneille meno ei varmasti vielä maistu tai aukea. Öis sisältää myös pari tylsempää biisiä, kuten vaikkapa Helvetti liekeis, joka ei vain yksinkertaisesti toimi allekirjoittaneelle. Parhaat raidat ovat kuitenkin sen verta loistavia, etten voi olla suosittelematta tätä albumia kaikille suomirap diggareille. Kannattaa myös olla nopea jos mielii levyn itselleen saada, sillä tätä on tehty todella pieni painos.

Arvosana 4/5

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/aztramusic
Joonas Aromaa

Jätä kommentti