Big Baali & Tomigun – Funkkia kiesiin

Big Baali & Tomigun - Funkkia kiesiin

1. Kivet alkaa vieriä
2. L.P.A.
3. Kruisin’ (niinkö Iceberg Slim)
4. Kymmenen Virran Maa
5. Juna suistu raiteiltaan feat. Edorf
6. Sana vapaa
7. Musta nahkalompakko (skit)
8. Mökille pakoon feat. Murkku & Lempi-Joe
9. Funkkia kiesiin feat. Anna-Kreetta
10. Pisto syämmessäin feat. 6-mäki
11. Tännään ei jaksa feat. Stepa
12. Big Dipper feat. Tykopaatti
13. Klassikko
14. Still kruisin’ feat. Bala

Joku Roti Recordsin nokkamies Hannibal ja Roitown INK:issä vaikuttava Pioneer julkaisivat keväällä yhteisen albuminsa Funkkia kiesiin. Tarkoituksella varsin pienelle promootiolle jätetyllä julkaisulla myös herrojen nimet ovat hieman päivitetyt, sillä esittäjinä toimivat tällä kertaa Big Baali (Hannibal) ja Tomigun (Pioneer). Kesäinen levy sisältää sitä ns. aitoa itseään eli g-funk sävytteistä vinkunaa, rentoilua ja tietysti kruisailua lämpimiin kesäiltoihin. Kaikki Hannibalin tuotantoon lähemmin tutustuneet osaavat varmasti myös arvata, ettei painavampaa yhteiskuntakriittistä tekstiä ole unohdettu.

Tuotannon osalta Funkkia kiesiin herätti ennakkoon pieniä kysymysmerkkejä, sillä esimerkiksi Joku Rotin vakiotuottajiin lukeutuva Ilari Autio loisti poissaolollaan. Toisaalta suuremman roolin tällä albumilla ottanut 6Mäki ei ole myöskään enää mikään ihan eilisen teeren poika, mitä tulee mehevään g-funk löylytykseen. 6Mäen lisäksi nuppeja ovat vääntelemässä mm. Stepan kanssa hittibiisejä luonut 10th Wonder, Turussa LempiJoen kanssa MartinMäki-projektia työstänyt Murkku, Roitown INK:in jäsen Bala sekä hieman tuntemattomampi Kitsu K. Tuotanto on suurelta osin hyvin onnistunutta. Soundeiltaan teos muistuttaa yllättävän paljon 90-luvun ”kämäisiä” länsirannikon tai etelän gangsta-rap levyjä rapakon takaa. Tämä ei ole huono asia, mutta yllättää hieman. Joiltain osin albumin soundit ovat siis aikaisempiin Joku Roti Recordsin julkaisuihin verrattuna ”raaempia” ja ehkä vähemmän huoliteltuja.

Räppärinä Tomigun on huomattavasti kevyemmän mestaruusvyön omaava kuin monissa liemissä keitetty Hannibal. Miehen tyyli ja ääni voikin vaatia alkuun pientä totuttelua, mutta lopulta Tomigun tasapainottaa hyvin meininkiä. Omalla tavalla hänen versejä jää myös odottamaan levyn raidoilla. Kaksikosta hiutuukin albumin aikana parivaljakko. Funkkia kiesiin kohokohdiksi nousevat lopulta Traen ja HAWK:in Swang biisiä mukaileva Kruisin’, varsin mukavat syntikkarevitykset omaava Big Dipper, sekä hyvää fiilistelyä ja paljon tuttuja nimiä sisältävä Klassikko.

Funkkia kiesiin ainoiksi puutteiksi muodostuu lopulta ajoittain hieman turhan tasapaksut taustat. Varsinaisia ”hittisoundeja” levyltä ei liikaa löydy. Tämä ei kuitenkaan häiritse hirveästi tämän tasoisten räppäreiden tuotoksella, sillä ulosanti ja lyriikkapuoli ovat hyvässä kuosissa. Ennemminkin voidaan sanoa herrojen tehneen ns. paluun juurille, joka on hyvää vaihtelua tämän päivän himohiotulle ja loppuun asti viedylle studionysväykselle. Jos kaipaat lisävahvistusta kesäiltojen puistosessioihin, niin tässä on oiva julkaisu soittolistoillesi.

 

Keskustele Big Baalin ja Tomigunin Funkkia kiesiin albumista Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Lue Big Baalin ja Tomigunin haastattelu sivuiltamme täältä.
Lataa Big Baali & Tomigun – Sana vapaa täältä.
http://www.myspace.com/bigbaali
http://www.jokurotirecords.com

Yksi kommentti artikkeliin “Big Baali & Tomigun – Funkkia kiesiin”

olut kirjoitti klo 30.06.2011 07:28:

Helppo yhtyä arvosteluun. Tämä levy paranee kuuntelukertojen kasvaessa. Levyllä on sopivassa suhteessa syvyyttä ja letkeyttä. Ja G-funkki raikaa!

Jätä kommentti