BJD – Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä

BJD - Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä

1. Alkusoitto
2. Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä
3. Etelänmatka feat. Jeijjo & Nupi
4. Kesäpäivä
5. Jos me mennään naimisiin
6. Ostarin takana
7. En tahdo sua enää feat. Tiia
8. Suuria unelmia
9. Maanantai feat. Jeijjo & Nupi
10. Kolmen päivän putki
11. Karvojasi silitän feat. Ässä
12. Iso Roba feat. Reino Koppi
13. 21
14. Tikkari
15. Rehellistä tykitystä feat. Reino Koppi
16. Tilapäinen tyttöystävä feat. T-Murha
17. Juodaan viinaa feat. Raimo

Olariräp on käsitteenä vahva ja jokaiselle suomiräppiin vähänkin enemmän vihkiytyneelle kuulijalle ainakin jossain määrin tuttu. BJD ei ole sen sijaan varmasti kaikille tuttu nimi, vaikka tätä pitkän linjan olarilaista voisi tituleerata vaikka Olariräpin kummisedäksi. Miehen studiolta on ponnistanut aikoinaan ”maailmalle” monia legendaarisia espoolaisia artisteja, kuten esim. Raimo, Tuomio, Kone, Setä Koponen ja Ässä. BJD:ltä ei ollut kuitenkaan ilmestynyt pitkästä historiastaan huolimatta varsinaista sooloalbumia ennen viime vuoden loppua, jolloin päivänvalon näki Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä -kokopitkä. Ensimmäisten levyinformaatioiden mukana BJD tiedotti myös perustaneensa Olari 21 Musiikki nimisen levy-yhtiön, jolla vaikuttaa miehen itsensä lisäksi mm. A. Luoti.

BJD aiheutti jo ennakkoon sinkullaan pientä kuhinaa, joka oli hyvin kirjavaakin kuulijasta riippuen. Jos me mennään naimisiin -musiikkivideo oli näkyvää promootiota mieleenpainuvasta videosta johtuen. Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä luo jo kansista lähtien vahvoja 90-luvun viboja ja niitä myös levyn sisältö entisestään vahvistaa. Ensimmäisenä albumia kuunnellessa korvaan pistää BJD:n hieman yksinkertaiset riimit, jotka ovat auttamatta jumittuneet edelliselle vuosituhannelle. Lähinnä ryyppäämiseen ja naisiin keskittyneet lyriikat aiheuttavat paikoin hieman hämmentyneen ja myötähäpeän sekaisia fiiliksiä. Tämä johtunee osaksi siitä, että levy on ns. rataräppiä parhaimmillaan/pahimmillaan eli selvin päin siihen ei kannata edes haaveilla koskevan, kuten allekirjoittanut teki. Toisaalta albumilta löytyy muutamia ihan tarinoiltaan päteviäkin vetoja, kuten Etelänmatka ja En tahdo sua enää.

Tuotannoltaan Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä on oiva albumi. BJD on profiloitunutkin enemmän tuotantopuuhiin, ja niissä hommissa miehen kannattaa mielestäni pysytellä jatkossakin. Useimmat loistavat tuottajat eivät varsinaisesti loista mikrofonissa. Tämän voidaan sanoa pätevän myös BJD:n kohdalla. Levy tarjoilee Olari-tunnelmia parhaimmillaan, sillä siinä on onnistuttu saostamaan hyvä soppa vanhemman yksinkertaisen ja modernimman soundin mausteista. Loistavia taustoja löytyy esimerkiksi semmoisilta raidoilta kun Karvojasi silitän, Juodaan viinaa ja Tikkari. Yleisfiilis mukailee vahvasti rapakon takaista 90-luvun gangsta-rap maailmaa ja mikä parasta, niin ajoittain myös Sacramento-soundia eli härön matalia pörinöitä ja korkeita vinkunoita löytyy mukavissa määrin.

BJD:n ulosanti riittää hyvään EP:hen, mutta 17 raidan kokopitkä on auttamatta liian raskasta kuunneltavaa. Vaikka Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä on kirjava otos olarilaista elämäntapaa, olisi se voitu tiivistää puoleen. Tällaisenaan albumi jättää turhan paljon parantamisen varaa ja se kaipaa jotain uutta. Vanha kettu ei opi enää niin helposti uusia temppuja ja tällä kertaa on valitettavasti haukattu liian iso pala, johon kuulija lopulta tukehtuu. BJD on kuitenkin hyvä tuottaja, jonka palveluksia kelpaa ihan kenen tahansa käyttää. Tuotanto ei onnistu kuitenkaan yksinään pelastamaan tätä teosta.

BJD Facebookissa.
www.olari21musiikki.fi
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.

2 kommenttia artikkeliin “BJD – Kasvatustieteen lyhyt oppimäärä”

dev kirjoitti klo 30.04.2014 08:04:

Mitä on olari räppiä kuunnellout niin siellä ei kyll äkovin hyvin riimejä heitellä, pari hyvää artistia olen sieltä kuullut mutta tämä kyseinen artisti ei kyllä iskenyt niin yhtään, kuulin tältä BJD:ltä jonkun 90 luvun vanhan biisin jossa hän räoppäsi englanniksi ja tulin siihen tulokseen etttä olisi pysynyt siinä koska englanniksi paljon paremmin heitti. Tämä albumi oli suuri pettymys, tuotannosta sen verran että pari hyvää biittiä löyty mutta loput oli jotenkin huonon kuulosia.

gumbo kirjoitti klo 21.05.2014 21:49:

todella nolon kuulost skeidaa 😀

Jätä kommentti