Chydeone – Kuilun Partaalla

Chydeone - Kuilun Partaalla

1. Fiiliksii kattoon feat. DJ Oddjob
2. Kuolemattomuus feat. Jussi Kuoma & Haamu & DJ Beha
3. Täs maas
4. Sami
5. Suthrn Cumfrtt (Lasin läpi)
6. Auranrantasaga feat. Lempi Joe, K!rby, Klaus Kustaa & Way BeLow
7. On niin paljon helpompaa
8. Parempaan säästää (Apinoit)
9. Yleensä koskaan viitsi
10. Hammastahnatuubiboogie
11. Tie Vie
12. Menty on feat. Lempi Joe
13. Sille

Chydeone tunnetaan parhaiten turkulaisposse Ritarikunnan toisena vokalistina. Tuoreemmille kuuntelijoille taustatiedoksi mainittakoon myös miehen toista tuhatta DJ-keikkaa, hiphop-aiheiset artikkelit ja arvostelut lukuisissa julkaisuissa, tapahtumajärjestelyt sekä vuosia pyöritetty oma radio-ohjelma yleisradion aalloilla. Todella kunnioitettavan duunimäärän  hiphop-kulttuurin eteen tehneen Chyden toinen sooloalbumi ilmestyi marraskuun puolivälissä Monsp Recordsilta. Lähes 30-vuotta kestäneen artistiuran jälkeen levy on nimetty osuvasti, sillä omien sanojensa mukaan Chyde seisoo katselemassa skeneä parhaalla mahdollisella spotilla – Kuilun partaalla.

Kuilun partaalla on niin tematiikaltaan kuin biiteiltäänkin kunnianosoitus rehelliselle räpille. Perinteiset funk- ja soul-samplet siivittävät Chyden leppoisan lungia, lähes laiskaa, flowta eteenpäin saaden kuulijan pään nyökkäämään. Omaan makuuni Chyden tyyli on toisinaan jopa liian laiska ja kaipaisin enemmän nopeita sanakikkailuja, jotka herralta onnistuvat hyvin. Ennalta-arvattavien aihepiirien lisäksi levyltä löytyy muutamia todella hyviä oivalluksia, kuten kappaleessa Parempaan säästää, josta käy ilmi miten biisintekovaiheessa meinaa väkisin tarttua arkielämän synkempään puoleen unohtaen kaiken positiivisen. Commonin I Used To Love Her -henkinen Yleensä koskaan viitsi puolestaan sivaltaa henkilökohtaisen läpileikkauksen rap-musiikin muutoksesta luovista tuotoksista koristeelliseen kitschiin. Jos jonkun piti tämä biisi Suomessa tehdä, niin Chyde olkoon hommaan oikea mies.

Biiteiltään Kuilun partaalla ei ole allekirjoittaneen suosikkimateriaalia, mutta taustat sopivat kieltämättä Chyden tyyleille hyvin. Albumin vastaavana tuottajana operoineen Lempi Joen lisäksi biiteistä on vastannut hieman tuntemattomampiakin nimiä. Näistä oudommista nimistä erityisesti Mishan menevät biitit kappaleissa Suthrn Cumfrtt (lasin läpi) ja Tie vie kuulostavat todella kovilta. Toivottavasti tällaisia biittejä kuullaan vielä jatkossa paljon lisää. Myös Laiska Lepposen tuottama Yleensä koskaan viitsi sekä Murkkumiehen Parempaan säästää ovat tuottannoltaankin levyn parhaimmistoa.

Allekirjoittanutta ei todellakaan voi laskea Chyden, tai hieman yleistettynä turkurapin suurimmaksi faniksi. Albumin parhaat kappaleet ovat todella kovia, mutta vajaa kourallinen skipattavia kappaleita tiputtavat arvosanaa omissa asteikoissa. Kokonaisuutena levy rullaa kuitenkin mukavasti – tyylit ovat leppoisat ja ymmärrän hyvin miksi jotkut pitävät tätä varmasti yhtenä viime vuoden kovimmista julkaisuista suomirapin saralla.

Keskustele Chyden julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.monsp.com
www.soundcloud.com/chyde-1

Yksi kommentti artikkeliin “Chydeone – Kuilun Partaalla”

migi kirjoitti klo 11.02.2012 04:30:

SAMI!

Jätä kommentti