DJ Polarsoul – Pilvilinna

1. Älä hautaa aarretta multaan ft. Aztra
2. Ei kompromisseja ft. Asa, Paperi T, Jodarok
3. Tuhat jääpiikkii ft. Juju, Tommishock
4. Läpsäsen sisäistä ämmääni ft. Lempijoe, Tykopaatti, Laineen Kasperi
5. Voitonlaulu ft. Raipati, Julma Henri, Ameeba
6. Älä kato kenkiin ft. Pietari, Asa, Eetee, Jussi Kuoma, Lataaja Vormisto
7. Mortteli ft. Are, Stepa, Eräkoira
8. Paha on sanoa ft. Raappana
9. Liian nopeasti ft. Pyhimys, Haamu, Shaka
10. Taivas ft. Eevil Stöö, Asa, Tuuttimörkö, Dxxa D

Aktiivisena mixtape-nikkarina ja esimerkiksi Asan taustapiruna tunnetun DJ Polarsoulin Pilvilinna-tuottajalevy kuuluu kotimaisen räpin pitkään odotettuihin julkaisuihin. Elokuun lopulla vihdoin päivänvalon nähnyt albumi koostuu kymmenestä kappaleesta, joilla kuullaan kaikkiaan kahtakymmentäkuutta vokalistia, joista kukin on niittänyt mainetta tahollaan.

Tuottajalevyjen ongelma tuntuu usein olevan lyriikoiden sekavuus. Turhan usein tuottajalevy on vain kokoelma biittinikkarin sekalaisia taustoja, joihin vierailevat räppärit sylkevät milloin mistäkin kertovat lyriikkansa ilman, että albumista muodostuu minkäänlaista kokonaisuutta. Pilvilinna tuntuu tässä mielessä poikkeukselta. Tietämättä tarkemmin syntyykö vaikutelma tarkoituksellisesti, tuntuu useamman biisin johtoajatuksena olevan positiivinen usko parempaan vaihtoehtoon, eli jonkinlainen versio ”Pilvilinnasta”, liittyi se sitten esimerkiksi yleisiin käytöstapoihin (Älä kato kenkiin) tai negatiivisesta ajattelusta ja aikaansaamattomuudesta luopumiseen (Läpsäsen sisäistä ämmääni).

Kuten todettua, kuullaan Pilvilinnalla peräti kahtakymmentäkuutta vokalistia, joista Asa esiintyy kolmella biisillä. Levylle valikoituneet räppärit kuuluvat kaikki jo jossain määrin huomiota saaneisiin nimiin. Piristävää on kuitenkin löytää biisilistalta ennen kuulemattomia yhteistyökombinaatioita ja albumin kappaleet ovatkin kautta linjan laadukkaita. Kohokohdiksi nousevat Asan, Paperi T:n ja Jodarokin tähdittämä Ei kompromisseja, hymyn korviin nostattava Läpsäsen sisäistä ämmääni sekä albumin päättävä Taivas, jolla Tuuttimörkö heittää suomirap-historian omaperäisimmän nimien tiputtelun. Vaikka levyltä ei varsinaisesti huonoja kappaleita löydy, jättää nimekäs tekijäkaarti toivomaan enemmän. Esimerkiksi Stepalta ja Arelta on kuultu paljon hauskempiakin vetoja, kuin Pilvilinnan näytebiisinä julkaistu Mortteli. Ilahduttavaa on biittipuolen orgaanisuus, sillä lähes joka raidalta löytyy livemuusikoiden soittamia elementtejä. Polarsoulin tuotanto on kautta julkaisun laadukasta, vivahteiden vaihdellessa Balkan-henkisyydestä Morttelin anthem-meininkiin.

Pilvilinna kuuluu tuottajalevyjen laadukkaampaan päähän, mutta jotain siitä jää uupumaan. Ensimmäisen kuuntelun jälkeen levystä tuntui löytyvän klassikko-potentiaalia, mutta lähemmän tutustumisen jälkeen vain muutama kappale tulee jäämään soittolistalle pidemmäksi aikaa. Perustasoltaan albumi on kuitenkin siinä määrin onnistunut teos, että sille kannattaa antaa mahdollisuus.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
http://www.facebook.com/djpolarsoul

2 kommenttia artikkeliin “DJ Polarsoul – Pilvilinna”

HalliCas kirjoitti klo 12.09.2013 20:28:

Asiallinen arvostelu.
Itselle levy toimi hyvin 4/5

esaj kirjoitti klo 12.09.2013 23:12:

Samoilla linjoilla!

Jätä kommentti