Edorf – Yön Elonkorjuu

Edorf - Yön Elonkorjuu

1. Yön elonkorjuu (tuottanut Juan Muteniac)
2. Painajainen tulesta (tuottanut Juan Muteniac)
3. Kylmästä pois (tuottanut Juan Muteniac)
4. Vainoajat feat. Jone Two & Ironface (tuottanut Juan Muteniac)
5. Jäisessä virrassa (tuottanut Juan Muteniac)
6. Sydänrutto (tuottanut Juan Muteniac)
7. Hiljainen vartija (tuottanut Juan Muteniac)
8. Raatojen varjot II (tuottanut Cryptic Visions)
9. Jälkiä olemassaolosta (tuottanut Juan Muteniac)
10. Riivaaja (tuottanut Cryptic Visions)

Edorf on jo vuoden 2000 alusta saakka ehtinyt olla monessa mukana ja hänet muistetaan kenties parhaiten rapin suomenmestaruudesta vuodelta 2003. Tämän voiton myötä myös monet muut Lapista tulevat räppärit alkoivat kiinnostaa yleisöä. Mixtapea, EP:tä ja lukuisia yksittäisiä biisejä lukuun ottamatta Edorfin oman kokopitkän sooloalbumin teko on ollut yhtä kypsyttelyä, vaikka suurin osa albumin kappaleista on ollut lopullista tekoa ja julkaisua vaille valmiina jo pitemmänkin aikaa. Nyt kymmenen kappaleen mittainen Yön Elonkorjuu julkaistiin vihdoin reilu kuukausi sitten Joku Roti Recordsilta.

Levyn taustoista vastaavat Edorfin pitkäaikaiset hovituottajat Juan Muteniac sekä Cryptic Visions. Taustat on saatu tehtyä voimakkaiksi että tunnelmallisiksi ja monessa raidassa ne ovatkin ottamassa sitä suurinta huomiota. Toisia biittejä on vielä hieman sävytetty livesoittimilla kuten viuluilla ja liverummuilla. Taattua nannaa on siis tiedossa vahvasti melodisten ja yksityiskohtaisesti tuotettujen taustojen ystäville. Jokaista kappaletta sävyttää lisäksi fantasiallisen tyylikäs kansitaidevihko, jossa on myös lyriikat mukana.

Lienee makuasia onko hyvä juttu, että pitkälti koko albumin tekstit ovat melankolista tajunnanvirtaa. Edorf maalailee sanoituksillaan mielikuvia, jotka eivät ole suorasti ihan tästä elämästä. Tunnelman vangitsija ja taitava kirjoittaja mies kieltämättä osaa olla, mutta toisaalta koko levyllisestä samantyylisiä laineja on hankala saada paljoa irti ilman niiden isompia yhteyksiä toisiinsa. Toisaalta niin voi olla tarjoituskin. Kaiken ei tarvitse olla selvää.

Vahvoista taustoista huolimatta on hyvä, että Edorf ei edes yritä tehdä mitään ryskyttävää bängeriä, vaan osaa malttaa äänenkäyttönsä suhteen. Suuri vahvuus kappaleissa onkin Edorfin laulamisessa ja kertosäkeet muuttavat biisien ilmeitä ihan uudenlaisiin suuntiin. Itselleni parhaiten iskevät raidat Painajainen Tulesta, Jäisessä Virrassa, Hiljainen Vartija ja Riivaaja. Kyseisissä kappaleissa on kaunis fiilis. Vainoajat -raitaa lukuun ottamatta tältä albumilta ei vierailijoita löydy, eikä toisaalta tule mieleen miksi pitäisikään löytyä. Jone Two ja Ironface kuitenkin sopivat hyvin Vainoajat -raidan kuumottelevuutta hakevaan meininkiin.

Yön Elonkorjuu sopii parhaiten melodisella ja teknisellä tavalla toteutetun hip hopin ystäville. Albumi ei sinällään ole ensimmäinen lajissaan ja on välillä teksteiltään liiankin taiteellinen ja tajunnallinen, mutta hyvin toteutettuna se silti uppoaa öisiin fiiliksiin.

 

Keskustele Yön Elonkorjuusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
http://www.jokurotirecords.com
Painajainen Tulesta -video
Redrum-187:n Edorf haastattelu.

2 kommenttia artikkeliin “Edorf – Yön Elonkorjuu”

migi kirjoitti klo 31.03.2011 13:59:

Hyvä arvostelu, tosin lempibiisit poikkes omista

Hepovirta kirjoitti klo 20.04.2011 00:23:

Hyvä ja erilainen levy. Ei ihme, että ei ole ihmeellisempää huomiota kiinnittänyt redrumilaisten joukossa. Onhan tää vähän eri tyyliä. Hyvää vaihtelua kuitenkin.

Jätä kommentti