Emesis – Univelka

Emesis - Univelka

1. Univelka
2. Musta aamu
3. Tätähän tää feat. Raipati
4. Kriisitilanteita
5. Levolle lasken
6. Yliannos
7. Boomerang Nebula feat. Huge L
8. Huopaa perkele soua saatana Feat. Davo
9. Jumalasyndrooma
10. Lasi
11. Tarantella Feat. Jontti
12. Luotuu todentuntust
13. Hereille nyt Feat. Laineen Kasperi
14. Minä maailma
15. Oodi ongelmista
16. Oon ku olematon Feat. Eepu

Pari vuotta sitten Aisti & Emeto julkaisivat esikoisalbuminsa Exitus Ähky Recordsin kautta. Nyt Emeto ja Exituksen tuottajana häärinyt Katu-Mikko löivät päänsä yhteen. Kaveruksista muodostui Emesis ja he tekivät uuden kokopitkän Univelka. Levy jatkaa Exituksella tutuksi tullutta raskasta konemusiikkipohjaista menoa jolla avaudutaan vihaisesti.

Univelka kertoo nykypäivän kiireestä ja kiihtyvän elämänrytmin tuomasta väsymyksestä. Työt, deadlinet ja kaikki muu kaatuu päälle ja rentoutumiskeinona toimivat lähinnä erinäiset päihteet. Tekstit harhailevat muutaman pääaiheen ympärillä poiketen välillä sivuraiteille, mutta kantava teema käy kuudentoista kappaleen jälkeen jo turhankin selväksi. Emeton energinen ja vihainen tyyli alleviivaa hyvin voimien loppumisesta juontuvaa turhautumista ja helpotuksen kaipausta. Tekstit ovat tyyliltään aika suoraviivaista tykitystä, eikä ilmaisussa juuri kierrellä tai haahuilla, vaan asiat syljetään suoraan kuulijaan korviin. Ratkaisu toimii, mutta albumin pituuden vuoksi Univelan loppupuolella pinnalle nousee  toiston tunne. Muutamat vierailijat tuovat hieman vaihtelua. Näistä Raipatin vierailu on onnistunein. Davon osuus ei toimi allekirjoittaneelle, vaikka biisi muuten onkin levyn parhaimpia. Huge L ei tunnu sopivan meininkiin, vaikka hiukan hitaammalle biisille osuikin.

Katu-Mikon synkät dubstep-taustat ovat lähes täydellisiä kantamaan Emeton räppejä. Biitit kuulostavat melkein siltä, kuin ne kaikki olisi tehty samoilla soittimilla ja vieläpä samalla sessiolla. Katu-Mikko lisäilee kertosäkeisiin ja biisien loppuihin pieniä koukkuja, jotka tuovat mukavaa vaihtelua ja sitovat välillä monotoniseksi käyvää mättämistä hyvin yhteen. Hyviä esimerkkejä ovat Tätähän tää, Levolle lasken ja Oodi ongelmista. Pientä hengenvetoa tarjoavat Lasi, Luotuu todentuntust sekä haikeisiin tunnelmiin levyn lopettava Oon ku olematon. Tuotanto ei tarjoa merkittävästi vaihtelua, mutta kantava teema pitää kokonaisuutta yllä, eikä biiteistä löydy yhtään joka ei arvostelijalle olisi toiminut.

Univelka kärsii hieman tasapaksuudesta ja toistosta. Sekä yhteiskunnan, että henkilökohtaisista ongelmista avautuminen on tehty monta kertaa. Univelka tuo muutamia oivalluksia pöytään, mutta se ei edes yritä ratkaista mitään. Albumi on yleisilmeeltään fiilispohjaista tutkailua, eikä mitenkään ratkaisua etsivää analysointia. Aggressiivisista dubstep-biiteistä ja vihaisista räpeistä pitävälle se kuitenkin toimii varmasti. Muutenkin ns. keskikaljaräpin ystäville kokeilemisen arvoinen albumi.

Kohokohdat: Musta aamu, Tätähän tää, Huopaa perkele soua saatana, Levolle lasken

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/emesisdub
www.myspace.com/katumikko

Yksi kommentti artikkeliin “Emesis – Univelka”

Punavuori District kirjoitti klo 21.09.2011 18:17:

Kahtokaa video!
http://youtu.be/tScVqZ7mekk

Jätä kommentti