Haamu – Aikaa kalliimpi

Haamu - Aikaa kalliimpi

 1. Aikaa kalliimpi vier Beha
2. Vieras
3. Isot buutsit
4. Olin tämänkin päivän
5. 6:00
6. Musta lammas
7. Luotikuja vier. Tapani Kinnunen & Siiri Nojonen
8. Limbo (skit)
9. Ikkunasta sisään vier. Beha
10. Näin unta
11. Muuttolintu
12. Keskuksii vier. Puppa J
13. Buutsit vie eteenpäin
14. Sielunveljii vier. Monsteri-Makke & Super Janne

Turkulaistunutta joensuulaisräppäri Haamua kuultiin vuonna 2012 kahdella kokopitkällä levyllä. Vieläki lepposaa -kollektiivin kanssa tehty yhteislevy Pidemmälle viety ilmestyi vuoden alkupuolella ja syystalvella päivänvalon näki miehen sooloalbumi Aikaa kalliimpi. Sekalaisen tuottajakaartin (Janleks, X23, Niko Liinamaa, Nemel, Ollimaine Jäbä, Clymax, Jake The Break, Ile, 10th Wonder, Boon Doc) väsäämiin biitteihin räpätty levy julkaistiin Jodarokin pyörittämän Meiän musiikin kautta.

Siinä missä Pidemmälle viety -albumin lyriikat ammensivat enimmäkseen reteästä räppifiilistelystä, on Haamun sooloalbumille päätynyt henkilökohtaisempaa ja vakavahenkisempää materiaalia. Kantavana teemana vaikuttaisi olevan jonkinlaisen ulkopuolisuuden kokeminen, koskee se sitten yhteiskunnan yksilölle asettamia normeja tai suomalaisuuden käsitettä. Lyriikan sävy on ennemminkin positiivisen kaihoisa kuin vihainen ja katkera, mikä on suomiräpin saralla harvinaisen virkistävää.

Muutama kappale nousee todelliseksi helmeksi: levyn päättävä svengaava Sielunveljii varsinkin Super Jannen kertosäkeen ansiosta ja oman tiensä kulkemisesta hienosti kertova Olin tämänkin päivän. Muuttolintu puolestaan kuvaa onnistuneesti maahanmuuttoon liittyviä tuntemuksia artistin henkilökohtaisten kokemusten kautta. Albumin tuotannolle on myös nostettava hattua, sillä vaikka biittinikkareita on iso liuta, on levyn musiikillinen linja yhtenäinen. Kärjistetty kuvaus soundimaailmalle voisi olla kunnianosoitus perinteiselle itärannikon hip-hopille.

Albumin kompastuskivenä on tylsyys. Haamun flow rullaa eteenpäin vakaasti, mutta levy kärsii tietynlaisesta munattomuudesta. Olisi liioittelua kutsua Aikaa kalliimpaa taustamusiikiksi, mutta turhan monet kappaleet jäävät mielenkiinnottomiksi. Tätä ongelmaa ei Haamulla mielestäni ollut Piedemmälle viedyllä, joka onkin artistin viimeaikojen tuotoksista itselleni toimivampi. Miehen aikaisemmista julkaisuista pitävien kannattaa kuitenkin tarkistaa myös Aikaa kalliimpi.

Haamu Facebookissa
Meiän Musiikki
Keskustele levystä Redrum-187:n foorumeilla täällä.

4 kommenttia artikkeliin “Haamu – Aikaa kalliimpi”

Krazyh_juggalo kirjoitti klo 15.01.2013 22:05:

Huom. Nykyisin Tamperelaistuneelta

UncleSam kirjoitti klo 15.01.2013 22:17:

Kiitos tarkennuksesta. Olemme ilmeisesti aikaa jäljessä 🙂

Jorma Joensuusta kirjoitti klo 15.01.2013 22:58:

Missä Viipyyy Symposium Infra arvostelu ? Jeijjo Ja Nupin levyn arvostelu??

K kirjoitti klo 23.01.2013 19:13:

Levyn kannesta päätellen kyseessä on Folk-artisti?

Jätä kommentti