Hannibal & Joku Roti Mafia – Viimiseen hengenvetoon

Hannibal & Joku Roti Mafia - Viimiseen hengenvetoon

1. Viimiseen hengenvetoon
2. Poliittista räppiä
3. Tankit on tulossa (mukana TKK & Aziz The Combat Fighter)
4. Elän vuoksesi, kuolisin puolestasi
5. 10 Rock (mukana Petos)
6. Viesti viestinviejille
7. Uuden nahan luot
8. Puukko-Mackie (mukana Black Motor)

Alkujaan Tulenkantajien sekä myöhemmin Sopan kanssa muodostetun duon kanssa nimeä itselleen tehnyt suomirapin pioneereihin lukeutuva Hannibal julkaisi pari viikkoa sitten uuden albumin Viimiseen hengenvetoon. Erityisen julkaisusta tekee mm. se, että paketti on työstetty suurelta osin ns. oikeilla soittimilla bändin kanssa. Toinen huomion arvoinen asia Hannibalin aikaisempiin julkaisuihin verrattuna on se seikka, että tällä kertaa levy ilmestyi yhteistyössä Monsp Recordsin kanssa. Viimiseen hengenvetoon tulee myös jäämään viimeiseksi Hannibal & Joku Roti Mafia -nimellä julkaistuksi albumiksi. Hannibal onkin tituleerannut tätä viimeisintä lastaan joutsenlaulukseen.

Levyä hypistellessä huomio kiinnittyy kappalelistaan, joka on varsin lyhyt. Albumilta löytyy kahdeksan raitaa, joiden yhteiskeston voidaan sanoa olevan tällä kertaa vain noin 37 minuuttia. Sinänsä ymmärrettävää, sillä alun perin julkaisun piti ilmestyä bonarivinyylinä, joka olisi sisältänyt lähinnä remixejä.

Kuten mainittu, levy erottuu erityisesti Hannibalin aikaisemmista teoksista tuotannoltaan. Vaikka taustalla voi havaita edelleen myös selkeitä gangsta-rap vaikutteita, niin bändin soittamat taustat kuulostavat hyvinkin erilaisilta. Kukapa sitä samaa levyä toisaalta aina yhä uudestaan haluaisi tehdä? Vaikka allekirjoittaneen koneelliseen vinkunaan ja pörinään mieltynyt musiikkimaku onkin varsin kapea, niin ei Viimiseen hengenvetoon albumin freesiä ilmettä voi olla fiilistelemättä.

Hyvin kansanläheisesti kantaa ottavat räpit ja selkeä ulosanti vakuuttavat tuttuun tapaan myös tällä Hanen albumilla ja räppeihin on helppo päästä sisälle. Uutena, tai oikeastaan entistä vahvempana elementtinä Hannibal on tuonut levyllensä laulun. Artisti suorastaan loistaa muutamissa värssyissään ja antaa äänensä kuulua tunteella. Esimerkiksi Elän vuoksesi, kuolisin puolestasi nousee aivan uudelle tasolle laulujen ansiosta. Vierailijoista erityisesti Petos vakuuttaa 10 Rockin versellä ja istuu biisille kuin nuuska huuleen. Kappale kuuluu muutenkin albumin ehdottomaan eliittiin ja koko vuoden kotimaiseen parhaimmistoon. Toinen hieman yllättäen suuren vaikutuksen allekirjoittaneeseen tekevä raita on Black Motorin kanssa väännetty albumin päättävä jazz-kappale Puukko-Mackie, jonka voidaan sanoa olevan levyn ”outo lapsi”.

Viimiseen hengenvetoon on hyvä albumi, jota olisi voinut kuunnella kerralla vähän enemmänkin. Se on erilainen ja sillä on oma vahvasti jazz- ja funk-painotteinen soundinsa, joka tekee pirteän poikkeuksen suomirapin kenttään. Toisaalta tämmöisen räppipuritaanin on vaikea fiilistellä ja hyväksyä se, että siitä tykkää oikeasti. Olen ollut kautta linjan nykyisin muodissa olevia taustabändin kanssa heiluvia suomirap-virityksiä vastaan. Ne eivät vain loppupeleissä kuulosta yhtä hyvältä korviini, kuin ne tutut syntikkaviritelmät. Silti pakko myöntää, että ne tuovat oman piristysruiskeensa tähän genreen. Tämä teos tulee jakamaan mielipiteitä, joten parempi että tarkastat levyn itse ja teet omat johtopäätöksesi.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Tsekkaa täältä Hannibalin haastattelu.
www.jokurotirecords.com
www.monsp.com

3 kommenttia artikkeliin “Hannibal & Joku Roti Mafia – Viimiseen hengenvetoon”

Rommikola kirjoitti klo 24.11.2011 07:38:

Lyhyt levy mut perkeleen kovia raitoja mahtuu noinkin vähäiseen biisilistaan!

Ilpo_G kirjoitti klo 27.11.2011 09:58:

Tuliko ”noinkin huono” arvosana levyn lyhyydestä vai mistä? Arvostelusta ei oikein käynyt ilmi mitä levystä jäi puuttumaan esimerkiksi puolta tähteä kovempaan arvosanaan.

UncleSam kirjoitti klo 27.11.2011 11:04:

Lyhyydestä + arvostelijan omasta musiikkimausta, johon näinkin instrumentaali levy ei oikein 100% natsannut. Mielestäni kävi.

Jätä kommentti