Ice Cube – Raw Footage

Ice Cube - Raw Footage

1. What is a Pyroclastic Flow?
2. Jack In the Box
3. It Takes a Nation
4. Gangsta Rap Made Me Do It
5. Hood Mentality
6. Why Me? (ft. Musiq Soulchild)
7. Cold Places
8. Do Ya Thang
9. Thank God
10. Here He Come
11. Get Money, Spend Money, No Money
12. Get Use To It (ft. The Game & WC)
13. Crack Baby
14. Tomorrow
15. Stand Tall
16. Take Me Away (ft. Butch Cassidy)

Heti alkuun joutuu toteamaan, että en lähtenyt Raw Footagea kovinkaan korkeissa odotuksissa kuuntelemaan. Kuitenkin kun levyn lykkäsin soittimeen, joutui heti ensimmäisen varsinaisen raidan pyöriessä karistelemaan ennakkoasenteita helvettiin ja toteamaan että jumalaare tämähän toimii! Levyn starttaa itselle turhanpäiväinen ”What Is a Pyroclastic Flow?” intro, jota en näe mitään syytä kuunnella. Sen jälkeen jatketaankin hyvinkin etelähenkisellä biitillä ja kertsillä varustetulla ”I Got My Locs On”:lla. Biisin tuotannosta vastaa P-no The Matrikks Productions ja feattina löytyy Young Jeezy, jonka nimeä tuntuu näkyvän tänä päivänä lähes joka toisessa vähän enemmän valtavirtahenkisessä räppilevyssä. Erittäin hyvän startin jälkeen tulee monta biisiä vitun kovaa kamaa. Näistä mainittakoon esimerkiksi heti seuraavana pyörähtävä ”It Takes A Nation”, jossa joutuu fiilistelemääm Emilen tuottamaa biittiä aivan vitusti. Seuraavana on vuorossa Maestron tuottama ”Gangsta Rap Made Me Do It”, joka oli myös levyn ensimmäinen singlejulkaisu (julkaistu jo 3.1.2008). Biitti ja räpit on nannaa korville, mutta silti kun levyä kuuntelee enemmän läpi, niin seasta olisi löytynyt paljon kovempiakin kappaleita ensimmäiseksi sinkuksi.

Tästä eteenpäin Raw Footage etenee mukavan tasaisesti hyvissä merkeissä kohti puolta väliä, kunnes päästään seitsemänteen biisiin, Cold Places, josta alkaa muutaman kappaleen kestävä tylsempi vaihe. Kolme seuraava raitaa ei jää millään tavalla mieleen. Biisit eivät kuulosta huonoilta niitä kuunnellessa, mutta jotenkin ne silti hukkuvat levyn muun tarjonnan sekaan. Kymmenentenä biisinä kuullaankin sitten ”Thank God”, joka lukeutuu omaan korvaan yhtenä levyn parhaista tekeleistä. Tuotannosta tässä vastaa Teak ”Da Beatsmith” Underdue & Dee Underdue for Hallway Productionz ja biittiä voisi kuvailla melko mahtipontiseksi ja hieman klubihenkiseksi väännökseksi. Levyn loppupäästä löytyy tylsempiä biisejä, joista mainittakoon ”Here He Come” ja vaikkapa erittäin ärsyttävällä biitillä varustettu ”Tomorrow”. Lopussa on kuitenkin myös hieman hyvää ja joutuu ehdottomasti nimeämään ehkä mielestäni Raw Footagen kovimman biisin eli ”Stand Tallin”, jonka tuotannosta vastaa DJ Crazy Toones & David ’Dizmix’ Lopez. Biitti tuo mieleen 90-luvun Cuben tuotannon ja samplevalinta jonka avulla biitti rullaa on helvetin kova!

Yhteenvetona Raw Footagesta joutuu sanomaan, että Cube vetää vieläkin hyvin ja levy on hieno paluu parempaan tuotantoon muutaman paskemman teoksen jälkeen. Suosittelen ehdottomasti kaikkia vanhoja gangsta rap diggareita tsekkaamaan albumin läpi. Tätä ei sovi lähteä vertailemaan alkupääntuotantoon, mutta tuntuu silti hyvältä kuulla, että Cube pystyy vielä tänäkin päivänä lyömään pihalle levyn, joka herättää oikeasti kiinnostusta, eikä kuulosta vaan siltä samalta paskalta, mitä niin monet tänä päivänä tuovat ulos. Raw Footagella on selkeästi heikot hetkensä. 16 biisiin joukkoon mahtuu paskaa sen verran että 10 biisin pakkaus olisi ollut kaikista tiukin vaihtoehto tässä tapauksessa. Toisaalta kun vertaa moniin muihin tämän vuosituhannen julkaisuihin vanhoilta tekijöiltä, niin nousee tämä selkeästi monien muiden yläpuolelle tasollaan ja varsinkin yllätyksellisyydellään. Levyn biitit ovat monilta osin hyvin klubi henkisiä ja jossain välissä ehkä pienellä etelän tyylillä maustettuja, mutta välistä löytyy myös sitä perinteisemmän kuuloista Ice Cubea, joka kyllä itselle toimii aina loppuviimein parhaiten.

Arvosana 4/5

www.myspace.com/icecube
www.icecube.com
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä

Jätä kommentti